İçeriğe atla

Depo

Finlandiya, Kotka'da bir depoda, ürünler iyi tasniflenmiş bir şekilde görülmektedir. Sağ koridor başlangıcında ise istiflenmiş halde paletler bulunmaktadır.

Depo ya da ambar, Ticari değeri olan ürünlerin muhafazası amacıyla yapılmış özel yapılardır. Mamul mal üreticileri, ticari işletmeler, ithalat ve ihracat firmaları, toptan satıcılar, nakliye firmaları gibi pek çok sektör tarafından kullanılmakta olan depolar, daha çok şehirlerin endüstriyel bölgelerinde yer almaktadır. Depo ayrıca Demiryolu, deniz taşımacılığı ve hava yolu taşımacılığı bünyesinde yükleme ve boşaltma mekanları olarak da kullanılabilmektedir. İçerisindeki mevcut mal sirkülasyonunun sağlanabilmesi amacıyla vinç, forklift gibi araçlar ve buna yardımcı palet adı verilen genellikle ağaç hammaddeli altlıkların kullanımı önemlidir.

Depolama ve nakliye sistemleri

En yaygın ambar depolama sistemlerinden bazıları şunlardır:

  • Palet rafı seçici, içeri girme, arabaya servis, çift derinlik, geri itme ve yerçekimi akışı dahil
  • Konsol rafları, kereste gibi uzun ince nesneleri depolamak için paletler yerine kolları kullanır.
  • Asma kat depoya yarı kalıcı bir depolama katı ekler[1]
  • Dikey Kaldırma Modülleri, ünitenin her iki tarafında depolanan dikey olarak düzenlenmiş tepsilere sahip paketlenmiş sistemlerdir.
  • Yatay Karuseller, bir çerçeve ve dönen bir kutu taşıyıcısından oluşur.
  • Dikey Karuseller, metal mahfazada dikey kapalı döngü rayına monte edilmiş bir dizi taşıyıcıdan oluşur.

"Parça toplama", bir ürünün ayrı birimlerde toplanıp elleçlendiği ve sevkiyattan önce kartona, kutuya veya başka bir konteynere yerleştirildiği bir tür sipariş seçim sürecidir. Katalog şirketleri ve internet perakendecileri, ağırlıklı olarak parça toplama operasyonlarına örnektir. Müşterileri nadiren palet veya koli adetlerinde sipariş verirler; bunun yerine, genellikle bir veya iki parçadan sadece bir veya iki parça sipariş ederler. Parça toplama sistemini oluşturan birkaç unsur vardır. Bunlar sipariş, toplayıcı, toplama modülü, toplama alanı, elleçleme ekipmanı, konteyner, kullanılan toplama yöntemi ve kullanılan bilgi teknolojisini içerir.[2] Depo içindeki her harekete bir iş emri eşlik etmelidir. İşçiler malları iş emri olmadan hareket ettirdiğinde veya bir depolama konumu sistemde kayıtsız bırakıldığında, depo operasyonu başarısız olabilir.

Deponun depolama planı tasarlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri Ürün Hacmidir. Yüksek talep gören ve müşteriye veya bir sonraki iş istasyonuna kısa sürede ulaşması gereken ürünler, taşınacak mesafeyi azaltan ve böylece harcanan zamanıda azaltan alçak depolama rafları veya hatta ana koridorlar gibi yerlerde saklanmalıdır. Buna karşılık, daha az sıklıkta taşınan ürünler, ana koridorlardan ve hatta daha yüksek depolama raflarından uzak bir yere yerleştirilebilir.

Depodaki malzeme yönü ve izleme, Depo Yönetim Sistemi (WMS), veritabanı tarafından yönlendirilen bir bilgisayar programı tarafından koordine edilebilir. İş prosedürlerinin geliştirilmesi, depo personelinin eğitimi ile el ele gider. Çoğu firma, çalışma yöntemini standartlaştırmak ve en iyi uygulamaları teşvik etmek için WMS uygular. Bu sistemler, günlük planlama, organize etme, işe alma, yönlendirme ve mevcut kaynakların kullanımını kontrol etme, malzemeleri depoya, içine ve dışına taşımak ve depolamak için yönetimi kolaylaştırırken, depo içinde ve çevresinde malzeme hareketi ve depolama performansında personeli destekler. Lojistik personeli, yolları yönlendirerek ambar verimliliğini artırmak ve ambar işlemlerini kaydederek doğru envanter sağlamak için WMS'yi kullanır.

Ayrıca bakınız

  • Paketleme

Kaynakça

  1. ^ "Pallet Racking Systems Ltd". 18 Şubat 2014. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2016. 
  2. ^ OPSdesign Consulting (1 Eylül 2009). PICK THIS! A Compendium of Piece-Picking Process Alternatives. Warehousing Education & Research Council (WERC). ISBN 9781892663467. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satış, hizmet, ticaret, reklam, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama süreci, bir bütünleştirilmiş süreç olup bunun vasıtasıyla firmalar müşterileri için değer yaratmakta ve bunun karşılığında müşterilerden deger kapabilmek için güçlü müşteri ilişkileri kurmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

Dış kaynak kullanımı (DKK), en basit haliyle daha önce şirket içinde üretilen bir mal ya da hizmetin dışarıdan tedarik edilmesidir.

"International Organization for Standardization" İngilizce açılımı kısaltılınca "ISO", Fransızca da Organisation internationale de normalisation kısaltılırsa "OIN" olmasından dolayı yunanca "eşit" anlamına gelen "isos" tan türetilerek şu an kullanılan "ISO" olarak adlandırılmıştır. Uluslararası alanda uygulanacak kalite sistem standardı çalışmaları ilk kez merkezi Cenevre'de olan Uluslararası Standartlar Organizasyonu ISO (standart) tarafından başlatılmıştır. ISO (standart), 23 Şubat 1947 tarihinde kurulmuş olup, 135 üye ülkeden oluşmaktadır. Her ülkeden bir üye bulunmaktadır ve her üye eşit oy hakkına sahiptir. Bu amaçla ISO (standart)'nun aktif üyeleri olan ABD, İngiltere, Kanada tarafından bu çalışmaları yürütmek üzere Teknik Komite oluşturulmuştur. Bu komitenin çalışmaları sonucu ISO 9000 Kalite Sistem Standartları Mart 1987'de yayınlanmış ve birçok ülke tarafından benimsenerek uygulamaya geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Dynamics AX</span>

Axapta veya Microsoft Dynamics AX, Microsoft tarafından üretilen, Microsoft Dynamics ailesinden bir KKP (İngilizce: ERP) yazılımı.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ambalaj</span>

Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder. Paketleme, malları nakliye, depolama, lojistik, satış ve son kullanım için hazırlamanın koordineli bir sistemi olarak tanımlanabilir. Ambalaj ürünü içerir, korur, muhafaza eder, taşır, bilgilendirir ve satar. En yaygın kullanılan ambalajlar paket, kutu, teneke, poşet, çuval, şişe, kap, torba, kasa, kavanoz ve diğerleridir. Ambalaj üretiminde plastik, cam, metal, ahşap, kağıt, karton, lif gibi malzemeler kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Lojistik</span> kaynak akışının yönetimi

Lojistik ya da nakliye; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanabilir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur. Lojistik; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi ve ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesini kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, ham maddenin coğrafi konumlanması, sürecin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve tedarik zinciri mühendisliği'nin bir parçasıdır

Tam Zamanında, üretimi ve verimliliği artırmak için geliştirilen envanter stratejisidir. Yapılan tüm üretim işlemleri ve buna bağlı alt maliyetleri en aza indirmek amacıyla zaman kriterlerini de göz önünde tutan üretim türü Japon Kanban sisteminin türevlerindendir. JIT, Toyota Motor Company'nin Başkan Yardımcısı Taiichi Ohno (1982) tarafından geliştirilmiştir ve 1970'lerin sonlarında Japonya'daki diğer şirketlere yayılmıştır. 1980'lerin başında, JIT, Batı ve Asya ülkelerinde çok popüler bir üretim yeniliği haline gelmiştir. Üretim sürecindeki tüm israfı ortadan kaldırma ve üretim sürecini iyileştirerek diğerlerine üstünlük sağlama fikrine dayanan sürekli üretim iyileştirme yaklaşımıdır. Üretim esnasında bir sonraki işlemin üretimini de göz önünde tutarak iş sırasını belirlemektedir. Depolama işleminde sipariş verme seviyesine gelindiğini ve bu noktadan sonra siparişin karşılanması gerektiğini bildiren bu strateji sayesinde en verimli depo hacmi ve üretim devamlılığı sağlanmaktadır. Kısaca just in time (JIT) ihtiyaç kadar talebi, mükemmel kalite ile kalansız olarak bir an önce üretmek ve istendiği zamanda doğru yere nakletmektir. Envanterin oldukça önemli bir odak noktası haline gelmesinin, sermaye israfına yönelik bariz potansiyel dışında başka bir iyi nedeni daha vardır. Yalın üretim yöntemlerinin geliştiği dönemde şirketler çeşitli boyutlarda daha rekabetçi hale gelmiştir ve bu kritik boyutlardan biri de teslimat hızıdır. Little yasası olarak bilinen bir ilişki, envanter ve zamanı şu şekilde ilişkilendirir:

<span class="mw-page-title-main">Kanban</span>

Kanban, tam zamanında Üretim ortamında malzeme hareketlerinin kontrolü amacıyla kullanılan bir çizelgeleme yaklaşımıdır. Toyota'nın üretim verimliliğini artırmak amacıyla Taiichi Ohno tarafından geliştirilmiştir. Yöntem 1953'ten bu yana kullanılmaktadır. Kısaltılmış teslim süreleri ile JIT'de sabit bir hedef, tepki vermesi zaman alabilecek resmi, yapılandırılmış bir sisteme güvenmek zorunda kalmadan yeniden sipariş noktası sinyalini oluşturmak için bir sisteme ihtiyaç vardır. Bunun yerine JIT konseptinin geliştiricileri, Japoncadan kabaca "kart" veya "bilet" anlamına gelen "Kanban" adlı basit bir kart sistemi kullanmışlardır. Sistem çok basit çalışmaktadır. Kanban sinyali, bağlı olduğu malzemeyi tanımlamaktadır. Kanban hakkındaki bilgiler genellikle şunları içerecektir:

Depolama; belirli nokta/noktalardan gelen ürünlerin/yüklerin teslim alınıp, belirli bir süre korunup, belirli nokta/noktalara gönderilmek üzere hazırlanmasıdır. Depolama süresinin uzunluğu depoları farklılaştırır. Depolama süresinin uzun olduğu yerlere depo denirken, süre kısaldıkça bu yerlere Dağıtım Merkezi (DC), daha da kısaldıkça aktarma merkezi denir. Depolama esas olarak teslim alma, yerleştirme, sayım, toplama, kontrol ve gönderme faaliyetlerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Toprak Mahsulleri Ofisi</span> İktisadi devlet teşekkülü

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1938 yılında kurulan, sermayesinin tamamı devlete ait, 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe ve faaliyetlerinde özerkliğe sahip, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü’dür.

Tedarik Zinciri Yönetimi müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir. Bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulmasıdır.

Veri ambarı, ilişkili verilerin sorgulandığı ve analizlerinin yapılabildiği bir depodur. Veri ambarı veritabanını yormamak için oluşturulmuştur. Bir veri ambarı ilgili veriyi kolay, hızlı ve doğru biçimde analiz etmek için gerekli işlemleri yerine getirir. Veri ambarı, işlemsel sistemlerdeki veriyi kopyalayıp, karar verme işlemi için uygun formda saklar. Veri ve bilgiler, üretildiklerinde heterojen kaynaklardan elde edilirler. Yıldız Teknik Üniversitesi'ne göre: Veri ambarı, başlangıçta farklı kaynaklardan gelen verinin üzerinde daha etkili ve daha kolay sorguların yapılmasını sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raf</span>

Raf, sergilenen, depolanan veya satışa sunulan eşyaları tutmak için evde, konutda, işletmede, mağazada veya başka yerlerde kullanılan düz yatay bir düzlemdir. Yerden kaldırılır ve genellikle kısa uzunluklu taraflarında desteklerle tutturulur / desteklenir. Sütun veya kolonlarla da tutulabilir. Bir raf aynı zamanda bir sayaç, çıkıntı, manto veya raf olarak da bilinir. Muhtemelen monte edilmiş bir duvara yerleştirilmek üzere tasarlanmış masalar, konsol masaları olarak bilinir ve ayrı ayrı raflara benzer. Mağaza ve süpermarketlerde raflar reyon oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Juicy Fruit</span>

Juicy Fruit Wrigley şirketine ait bir çiklet markasıdır. 1893 yılında tanıtıldı ve 21. yüzyılda marka, Amerikalıların yüzde 99'u tarafından tanınırken, 2002 yılında toplam satışları 153 milyon adet idi.

Tedarik işletme yönetiminde daha fazla işleme veya malların yeniden satışı (ticaret) için malzeme satın alma ve tedarik lojistiği ile ilgilenen şirketlerde operasyonel bir işlevdir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik depolama ve geri alma sistemi</span>

Bir otomatik depolama ve geri alma sistemi, yükleri otomatik olarak yerleştirmek ve tanımlanmış depolama konumlarından almak için çeşitli bilgisayar kontrollü sistemlerden oluşur. Otomatik depolama ve alma sistemleri (AS/RS) genellikle aşağıdaki uygulamalarda kullanılır:

<span class="mw-page-title-main">Otomatik yönlendirmeli araç</span>

Otomatik yönlendirmeli araç, otonom mobil robottan farklı olarak, zemindeki işaretli uzun çizgileri veya kabloları takip eden veya navigasyon için radyo dalgaları, görüş kameraları, mıknatıslar veya lazerler kullanan taşınabilir bir robottur. Çoğunlukla endüstriyel uygulamalarda, fabrika veya depo gibi büyük endüstriyel binaların çevresinde ağır malzemeleri taşımak için kullanılırlar. Otomatik yönlendirmeli aracın uygulaması 20. yüzyılın sonlarında genişletildi.