İçeriğe atla

Deoksugung

Koordinatlar: 37°33′58″K 126°58′29″D / 37.56611°K 126.97472°D / 37.56611; 126.97472
Deoksugung
Korece덕수궁, 德壽宮
2011 yılında sarayın görünümü
Harita
Genel bilgiler
TürKraliyet sarayı (eski)
KonumJung, Seul
ŞehirSeul
Ülke Güney Kore
Koordinatlar37°33′58″K 126°58′29″D / 37.56611°K 126.97472°D / 37.56611; 126.97472
Mevcut kullananAdministración de la Herencia Cultural de Corea (Kore Kültürel Miras İdaresi)
Resmî site
Deoksugung

Deoksugung (Korece덕수궁, 德壽宮), Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı sırasında 20. yüzyılın başlarına kadar Kore'nin kraliyet ailesinin üyelerinin yaşadığı duvarlı bir saray kompleksidir. Saray Belediye Binası İstasyonu'nun yakınında yer almaktadır. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.[1] Binaların, doğal Japon çamı ahşap, boyalı ahşap ve stükko da dahil olmak üzere değişen stilleri bulunmaktadır. Bazı binalar batılı saraylardan esinlenilerek taştan yapılmıştır.

Geleneksel saray binalarına ek olarak ormanlık bahçeler, Kral Sejong'un heykeli ile özel sergilere ev sahipliği yapan Ulusal Sanat Müzesi de bulunmaktadır. Japon yönetimi sırasında sarayın bir kısmı yıkılarak yerine park yapılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "The 5 Palaces of Seoul". Chosun Ilbo. 24 Ocak 2012. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Seul</span> Güney Korenin başkenti

Seul veya resmî adıyla Özel Seul Şehri, Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehri Seul'un şehir merkezinin nüfusu 10 milyonun üstündedir (2009). Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi, İncheon ve Gyeonggi'nin büyük bir kısmını kapsar ve 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Kangnido Haritası</span>

Kangnido veya Gangnido Haritası, uzun ismi Honil Gangni Yeokdae Gukdo Jido olan ve 1402 yılında Kore'de yapılan harita. Joseon Hanedanından kral Taejong hükümdarlığında yapılmıştır. İpek üzerine çizilmiştir ve 158.5 cm eninde, 168 cm boyundadır.

<span class="mw-page-title-main">Wongudan</span>

Wongudan, Güney Kore'nin başkenti Seul'da Jung-gu 'nun, Sogong-dong mahallesi 87-14 adresinde bulunan tapınaktır. Jecheondan (제천단, 祭天壇) olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kore Yarımadası</span> Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 1.100 km güneye uzanan Doğu Asyada bulunan bir yarımada

Kore Yarımadası, Doğu Asya'da bulunan bir yarımadadır. Asya kıtasından Pasifik Okyanusu içine doğru yaklaşık 684 mil (1.100 km) güneye uzanır. Doğuda Japon Denizi ve batıda Sarı Deniz ile çevrilidir. Kore Boğazı bu iki denizi birbirine bağlamaktadır. Bölgede Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere iki ülke bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Seul İstasyonu</span> Seulde bir tren istasyonu

Seul İstasyonu, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir tren istasyonudur. İstasyona Güney Kore'nin çeşitli noktalarına sık sık yüksek hızlı, ekspres ve yerel servislerle Gyeongbu ve Gyeongui hatları, Gyeongbu yüksek hızlı demiryolu hattı ve Seul metrosunun 1. ve 4. hatları hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gyeongbokgung</span> Korede bir saray

Gyeongbokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray, 1395 yılında inşa edilmiş olup Joseon Hanedanı tarafından inşa edilen Beş Büyük Saray'ın en büyüğüdür. Joseon Hanedanı'nın ana sarayı olup Joseon Hanedanı'nın kralları, kralların aileleri ve Joseon hükûmetine de hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Changdeokgung</span>

Changdeokgung, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir saraydır. Saray Joseon Hanedanı döneminde inşa edilen beş büyük saraydan biridir. Deoksugung, Joseon Hanedanı kralları tarafından yaptırılan "Beş Büyük Saray"'dan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jongmyo</span>

Jongmyo, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı zamanında ölen kral ve kraliçelerin anmılmasına adanmış bir Konfüçyüs tapınağıdır. Tapınak 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiş olup UNESCO'ya göre, tapınak korunan en eski kraliyet konfüçyüs tapınağıdır ve ayin törenleri 14. yüzyılda kurulan bir geleneğe göre devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Saray</span> G.Kore devlet başkanının evi

Mavi Saray, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Güney Kore Devlet Başkanı'nın resmî ikametgâhıdır. Mavi Saray asıl olarak bazı modern unsurlarla geleneksel Kore mimarisi tarzında inşa edilmiş binalar kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Gojong</span> Joseon Krallığının 26. kralı ve Korenin ilk imparatoru

Gojong veya İmparator Gwangmu, Joseon Krallığı'nın 26. kralı ve Kore'nin ilk imparatorudur. Saltanatı 13 Aralık 1863'ten 21 Ocak 1907 tarihine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Koryo</span>

Goryeo veya Koryo, 918-1392 yılları arasında varlığını sürdüren bir Kore devletidir. Devlet ilk olarak Kral Taejo tarafından kurulmuş olup daha sonra MS 936'da Geç Üç Kore Krallığı'nı birleştirdi. 1170-1270 yılları arasında askerî bir rejimle yönetilen Goryeo 13. yüzyılın sonlarında Moğol Yuan Hanedanı'nın kontrolüne girdi ve Gongmin döneminde yeniden bağımsız hale geldi. 1392'de General Yi Seonggye, Kral Gongyang'ı devirerek Joseon Hanedanı'nı kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Hahoe</span>

Hahoe, Güney Kore'nin Joseon Hanedanı döneminden kalma geleneksel bir köydür. Köy, Kuzey Gyeongsang iline bağlı Andong şehri sınırları içerisinde yer almakta olup Joseon dönemi mimari tarzı, halk gelenekleri, değerli kitapları ve eski klan kökenli geleneklerini koruduğu için Kore kültürünün önemli bir parçası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları</span> Güney Korede Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlar

Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları, Güney Kore'de Joseon Hanedanı döneminden kalma 40 hanedan üyesinin bulunduğu mezarlardır. Mezarlar, Güney Kore genelinde 18'den fazla yere dağılmış durumdadır. Mezarlar atalara ve onların başarılarına saygı göstermek ve kraliyet otoritesini savunmak için inşa edilmişlerdir. Mezarlar, 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Jeong Mong-ju</span>

Jeong Mong-ju, Goryeo Hanedanı döneminde yaşamış bir Koreli düşünür ve devlet adamı.