İçeriğe atla

Deodorant

Çeşitli marka ve türlerdeki deodorantlar

Deodorant, vücudun koltuk altı, ayak ve diğer bölgelerinde terlemenin bakteriyel arzından kaynaklanan vücut kokusunu önlemek için vücuda uygulanan bir maddedir. Deodorantların, ter önleyicilerinin bir alt grubu, ter bezlerini etkileyerek kokuyu etkiler ve terlemeyi önler.

Ter önleyiciler tipik olarak koltuk altlarına uygulanırken deodorantlar vücut spreyleri şeklinde ayaklarda ve diğer alanlarda da kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Gıda ve İlaç İdaresi, deodorantların çoğunu kozmetik olarak sınıflandırmakta ve kontrol etmektedir. Ancak antiperspiranları Tezgah üstü piyasa olarak sınıflandırmaktadır.[1]

Tarihi

1888'de ilk ticarî deodorant olan Mum, Pensilvanya, Philadelphia'daki bir Amerikan mucidi tarafından geliştirilmiş ve patent sahibi olmuştur, ancak adı tarihi kayıtlarda geçmemektedir.[2] Küçük şirket 1931 yılında [[Bristol-Myers tarafından satın alındı ve 1940'ların sonlarında Helen Barnett Diserens tarafından yeni icat edilen tükenmez kalem üzerine bir koltukaltı aplikatörü geliştirdi.[3][4]

Genel bakış

İnsan terlemesi sıcak ve nemli ortamlarda gelişen bakterilerce fermente edilinceye kadar aslında büyük oranda kokusuzdur. İnsan kolu, insan vücudunun yüzeyinde en sıcak alanlar arasında bulunur ve ter bezleri, nem sağlayıp dışarı atıldığında önemli bir soğuma etkisine sahiptir. Yetişkin koltuk altı kolları alkalinli pH sabunuyla yıkandığında cilt asit kaplamasını (pH 4.5 - 6) arası kaybeder ve cilt pH'sını yükselterek cilt bariyerini keser.[5]

Sağlığa etkileri

Zirkonyum içeren bir deodorant kullanıldığında,bazı kişilerde ciltte alerji ve koltuk altlarında Granülomatozis görülmüştür.[6] Propilen glikol ile Antiperspiran, koltuk altına uygulandığında tahrişe neden olabilir ve antiperspirananttaki diğer bileşenlere hassaslaşmayı teşvik edebilir.[7] Sentetik olarak yapılmış Potasyum alum içeren deodorant kristallerinin cilt için zayıf bir tahriş edici olduğu bulundu.[8]

Zararları

Alüminyum içeren deodorantların meme kanseri gibi çeşitli kanser türlerini tetiklediği veya alüminyum'un vücutta birikerek dışarı atılmama gibi semptomlar oluşturduğu konusunda iddialar, bilim adamları tarafından uyarılmaktadır. Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Önder: "Bu ürünlerin bir kısmının, bilim insanları arasında meme kanserine neden olabildiği yönünde tartışmalara yol açan 'alüminyum' içerdiğini anlatarak, alüminyumun kanser yaptığına ilişkin şu ana kadar kesin kanıt yok. Direkt kanser yapıcı etkisi henüz kanıtlanmış değil. Belki tıraştan hemen sonra bu ürünlerin kullanımından kaçınılmalı. Çünkü ciltte kesikler olduğu için tahrişi artırabilir." diyerek insanları uyardı.

Giyim

Yaygın bir antiperspirant olan aluminium zirconium tetrachlorohydrex gly, terleme ile tepki verebilir ve garnitürlerde sarı lekeler yaratabilir.[9]

Koltuk altı gömlekleri lekeleri bırakmayan antiperspiran kişilere alternatif olarak sunulmaktadır.[10][11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2017. 
  2. ^ Joey Green (2004). "The Apothecary: Elixiers, Remedies, and Tonics". Joey Green's Incredible Country Store: Potions, Notions and Elixirs of the Past--and How to Make Them Today (1 ed.). Rodale Books. p. 356. ISBN 1-57954-848-2.
  3. ^ Digest, Editors at Reader's (June 2, 2015). 99 Cent Solutions 20 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Readers Digest. p. 152. ISBN 9781621452386. Retrieved June 11, 2015
  4. ^ Socol, Garrett (December 5, 2011). Gathered Here Together 4 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ampersand Books. p. 62. ISBN 9780984102587. Retrieved June 11, 2015.
  5. ^ Kuehl BL, Fyfe KS, Shear NH (March 2003). "Cutaneous cleansers". Skin Therapy Lett8 (3): 1–4. PMID 12858234 24 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  6. ^ Kleinhans D, Knoth W (July 1976). "[Granulomas of axillae (zirconium?) (author's transl)]". Dermatologica152 (3): 161–7. PMID 939343 24 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ Agren-Jonsson S, Magnusson B (1976). "Sensitization to propantheline bromide, trichlorocarbanilide and propylene glycol in an antiperspirant". Contact Dermatitis2 (2): 79–80. doi:10.1111/j.1600-0536.1976.tb02989.x. PMID 1017183 24 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  8. ^ Gallego H, Lewis EJ, Crutchfield CE 3rd (July 1999). "Crystal deodorant dermatitis: irritant dermatitis to alum-containing deodorant". Cutis64 (1): 65–6. PMID 10431678 24 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  9. ^ "Mastering The Undershirt" 18 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. AskMen.com.
  10. ^ Laden, Karl (1999). Anti-Perspirants and Deodorants, Second Edition. CRC Press. ISBN 978-0-8247-1746-9.
  11. ^ Cobb, Linda (2002). How the Queen Cleans Everything. SImon and Schuster. p. 289. ISBN 978-0-7434-5145-1.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vitamin</span> canlıların az oranda gereksinim duyduğu besin

Vitamin, bir canlının metabolizmasının düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir mikro besin olan organik bir moleküldür. Esansiyel besinler canlıda ya hiç sentezlenemez ya da yeterli miktarlarda sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla alınması gerekir. C vitamini bazı türler tarafından sentezlenebilirken diğerleri tarafından sentezlenemez; ilk etapta bir vitamin değildir, ikinci sıradadır. Vitamin terimi diğer üç temel besin grubunu içermez: mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler. Çoğu vitamin tek bir molekül değil, vitaminler adı verilen ilgili molekül gruplarıdır. Örneğin, sekiz E vitamini vardır: dört tokoferol ve dört tokotrienol. Bazı kaynaklar kolin de dahil olmak üzere on dört vitamini listeler, ancak büyük sağlık kuruluşları on üç vitamini listeler: A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini, B6 vitamini (piridoksin), B7 vitamini (biyotin), B9 vitamini, B12 vitamini (kobalaminler), C vitamini, D vitamini (kalsiferoller), E vitamini ve K vitamini.

<span class="mw-page-title-main">Bağışıklık sistemi</span> canlılarda hastalıklara karşı koruma sağlayan biyolojik savunma sistemi bütünü

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilir, örneğin; bir amino asidi farklı olan proteinleri bile birbirinden ayırabilecek özelliğe sahiptir. Bu ayrım, patojenlerin konak canlıdaki savunma sistemine rağmen enfeksiyon yapmaları için yeni yollar bulmalarına, bazı uyumlar sağlamalarına neden olacak kadar karmaşıktır. Bu mücadelede hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Doğadaki tüm canlılar kendilerinden olmayan doku, hücre ve moleküllere karşı savunma sistemlerine sahiptirler. Hatta bakteriler gibi basit tek hücreli canlılarda da onları viral enfeksiyonlara karşı koruyan enzim sistemleri bulunur. Yüksek canlılardaysa çok daha karmaşık bir bağışıklık sistemi vardır. Omurgalılarda bağışıklık sistemi özel işlevlere sahip çok sayıda farklı hücre ve molekül içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İdrar kesesi</span> idrarın depolandığı organ

İdrar kesesi, sidik torbası veya mesane, insan'da ve diğer omurgalılarda, işeme ile idrar dışarı atılmadan önce böbreklerdeki idrarı depolayan organ’dır. İnsanlarda mesane, pelvik taban üzerinde oturan ve genişleyebilen bir organdır. İdrar mesaneye üreter yoluyla girer ve üretra yoluyla çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Kist</span> Vücutta kapalı kese büyümesi

Kist, yakındaki dokuya kıyasla ayrı zara ve bölünmeye sahiptir. Bu nedenle, bir kese oluşturmak için bir araya toplanmış bir hücre kümesidir. Bununla birlikte, bir kistin ayırt edici yönü, böyle bir kesenin "kabuğunu" oluşturan hücrelerin, verilen konum için tüm çevre hücrelerle karşılaştırıldığında belirgin şekilde anormal olmasıdır. Hava, sıvı veya yarı katı madde içerebilir. Bir irin topluluğuna kist değil, apse adı verilir. Oluştuktan sonra, bazen bir kist kendiliğinden çözülebilir. Bir kist çözülemediğinde, cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir; ancak bu, türüne ve konumuna bağlıdır.

Non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar ya da steroid dışı yangı önleyici ilaçlar, kısaca NSAİİ'ler, analjezik, antipiretik ve antiinflamatuar ilaçlardır. "Non-steroidal" terimi bu ilaçları benzer etkileri olan steroidlerden ayırmak için kullanılır. NSAİİ'ler narkotik değildirler. NSAİİ'ler bazen NSAİA olarak da adlandırılırlar. Bu grubun en çok bilinen üyeleri aspirin ve ibuprofendir. Parasetamol (asetaminofen) çok az anti-inflamatuar etki gösterdiği için NSAİİ'ler içerisinde kabul edilmezler.

<span class="mw-page-title-main">Unilever</span> Şirket

Unilever, Birleşik Krallık merkezli, dünyanın en büyük yiyecek ve hızlı tüketim ürünleri üreten şirketlerinden biridir. Unilever, dört ana bölüme - Yiyecekler, İkramlar, Ev ve Kişisel Bakım - organize edilmiştir.

Pozitron emisyon tomografisi adı verilen ve damar yolu ile enjekte edilen metabolik radyoaktif ajanların biriktiği normal veya patolojik dokuları görüntüleyen bir sintigrafi ve tomografi tekniği. Genel anlamda metabolik veya fonksiyonel görüntüleme için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ter</span> Sudorifer bezlerinden salgılanan sıvı

Ter, su ve çözünmüş katılardan (başlıca kloritler) oluşan ve memelilerin derilerindeki ter bezlerinden salgılanan sıvı. Ter salgılama sürecine terleme denir. Ter, 2-metilfenol (o-kresol) ve 4-metilfenol (p-kresol) ve hatta eser miktarda da olsa üre, amonyak, ürik asit, bikarbonat, potasyum gibi koku verici maddeler veya kimyasallar içerir.

<span class="mw-page-title-main">Cilt kanseri</span>

Cilt kanseri, deriden kaynaklanan kanserdir. Vücudun diğer kısımlarını istila etme veya yayılma yeteneğine sahip anormal hücrelerin türemesinden kaynaklanırlar. Bazal hücreli karsinom, Skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç ana cilt kanseri türü vardır. İlk ikisi, daha az yaygın olan bir dizi cilt kanseri ile birlikte melanom dışı cilt kanseri olarak bilinir. Bazal hücreli kanser yavaş büyür ve etrafındaki dokuya zarar verebilir ancak uzak bölgelere yayılma veya ölümle sonuçlanma olasılığı düşüktür. Genellikle üzerinde küçük kan damarları bulunan parlak, ağrısız, kabarık bir cilt alanı olarak görülür veya ülserli kabarık bir alan olarak ortaya çıkabilir. Skuamöz hücreli cilt kanserinin yayılma olasılığı daha yüksektir. Genellikle üstü pullu sert bir yumru olarak ortaya çıkar ancak ülser de oluşturabilir. Melanomlar en agresif olanlardır. Belirtileri arasında boyutu, şekli, rengi değişen, düzensiz kenarları olan, birden fazla renge sahip, kaşıntılı veya kanayan bir ben yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ateş (tıp)</span> vücut sıcaklığının yükselmesi ile karakterize olan yaygın tıbbi belirti

Ateş veya pireksi insanlarda, organizmanın enfeksiyona karşı savunma mekanizmasının bir belirtisidir ve vücut sıcaklığının hipotalamustaki sıcaklık set noktasının artması nedeniyle normal aralığı aşmasıyla ortaya çıkar. Normal sıcaklık için üzerinde mutabık kalınmış tek bir üst sınır yoktur: Kaynaklar insanlarda 37,2 ve 38,3 °C aralığında değerler kullanmaktadır. Set noktasındaki artış, artan kas kasılmalarını tetikler ve soğuk veya üşüme hissine neden olur. Bu durum, daha fazla ısı üretimine ve ısıyı koruma çabalarına yol açar. Set noktası sıcaklığı normale döndüğünde, kişi sıcak hisseder, kızarır ve terleme başlayabilir. Nadir olarak, ateş ateşli nöbeti tetikleyebilir, bu durum özellikle küçük çocuklarda daha yaygındır. Ateşler genellikle 41 ila 42 °C aralığını geçmez.

<span class="mw-page-title-main">Hepatosellüler karsinom</span>

Hepatosellüler karsinom (HCC) karaciğerin primer kanseri. Karaciğer tümörleri ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lenf nodu</span> lenf sisteminin bir parçası olan birçok hücre çeşidini içeren bir organ yapısı

Lenf düğümü, lenf nodu veya lenf bezi, lenfatik sistemin ve adaptif bağışıklık sistemi'nin böbrek şeklinde bir ikincil lenfoid organ'ıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atopik dermatit</span>

Atopik dermatit (AD) veya atopik ekzema (AE), şiddetli kaşıntılı, bulaşıcı olmayan, kronik inflamatuvar bir deri hastalığıdır. İnfantil dönemde başlar, yarısından çoğu ilk 1 yaş içinde tamamı ilk 5 yaş içinde ortaya çıkar. Hastaların yarısı 2 yaş civarında tam olarak düzelir. Üç evresi vardır:

  1. İnfantil dönem
  2. Çocukluk dönemi
  3. Adölesan ve erişkin dönemi

Charles Brenton Huggins, Kanada doğumlu Amerikalı hekim ve fizyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Dove</span>

Dove; İngiliz menşeli Unilever şirketine ait kişisel bakım markasıdır. Dove ürünleri Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Almanya, Endonezya, İsrail, İrlanda, Meksika, Hollanda, Pakistan, Güney Afrika, Tayland, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde imal edilmektedir. İlk kez 1955 yılında ABD'de piyasaya sunulmuştur. Ürünleri 80'den fazla ülkede satılmakta ve tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antiperspirant</span>

Antiperspirant terlemeni ortadan kaldırmak için tasarlanan bir kozmetik üründür. Ter bedende hoş olmayan kokulara neden olabilir. Vücudun belirli bölgelerinde, terin en büyük rahatsızlığa neden olduğu yerlerde, örneğin, bacaklarda, koltuk altlarında, ellerde bulunuyor.

Arrid Aslen 1935'te Carter-Wallace tarafından tanıtılan ve 2001 yılında Church & Dwight tarafından satın alınan bir antiperspirant ve deodorant türüdür. Etken madde% 20'ye kadar alüminyum zirkonyum tetraklorohidreks glis.

Staz dermatiti, yetersiz venöz dönüşten kaynaklanan "staz" veya kan birikmesi sonucu bacakta meydana gelen deri değişikliklerini ifade eder. Varisli egzamanın diğer adıdır. Varisli damarlar'ın bu hastalığın yaygın bir nedeni olmasından dolayı bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nummüler dermatit</span>

Nummüler dermatit, çok sayıda dermatit türünden birisidir; bu durum yuvarlak veya oval şekilde lezyonlara neden olur. Bu durumun adı, "bozuk para" anlamına gelen Latince kelime "nummus"tan gelir.