İçeriğe atla

Denominazione di Origine Controllata

Amarone şarabı etiketinden DOC sınıfı bir şarap olduğu görülmektedir.

Denominazione di Origine Controllata, İtalyan şaraplarını etiketleme ve koruma sistemlerinden biridir.

Aşağıdaki dört şarap sınıflandırması, İtalyan şaraplarını etiketleme ve yasal olarak koruma sistemini oluşturur:

  • Denominazione di Origine (DO; nadiren kullanılır; 'Menşe adı');
  • Indicazione geografica tipica ('IGT; Tipik coğrafi işaret');
  • Denominazione di Origine controllata (DOC; ' Kontrollü menşe adı');
  • Denominazione di Origine controllata e garantita (DOCG; 'Kontrollü ve garantili menşe adı').

Sistem, Roma Antlaşması'nın İtalya'yı Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kurucu üyesi olarak belirlemesinden kısa bir süre sonra 1963'te tanıtıldı ve mevcut Fransız appellation d'origine contrôlée (AOC) yasaları örnek alınarak oluşturuldu. 1992'de, şaraplar da dahil olmak üzere gıda ve tarım ürünleri için daha genel denominazione di origine protetta (DOP) tanımı getirilerek korunan menşe tanımına ilişkin yeni Avrupa Birliği yasasıyla uyumlu hale getirildi.[1] 2008'de tarım politikasını uyumlu hale getirmek için yapılan diğer AB reformları, üye ülkelerde kullanılan tanımların ve dolayısıyla İtalyan tanımlarının 2011'in sonuna kadar AB'ye kaydedilmesi ve ardından AB tarafından onaylanan yeni adlandırmaların veya yükseltmelerin anlamına geliyordu.[2]

Indicazione geografica tipica (IGT)

Indicazione geografica tipica (Tipik coğrafi işaret), Süper Toskanalar olarak bilinen şarap sınıfının alışılmadık derecede yüksek kalitesini tanımak ve Fransızca'nın resmi dil olduğu İtalya'nın Aosta Vadisi'nde resmi olan Fransız vin de pays tanımıyla genel olarak eşdeğer olmak için 1992'de oluşturuldu.  IGT şarapları, üretildikleri yerin etiketiyle etiketlenir, ancak genellikle Chianti veya Barolo gibi geleneksel şarap formüllerini korumayı amaçlayan daha katı DOC veya DOCG tanımlarının gereksinimlerini karşılamaz . 2008'den bu yana hem IGT hem de vin de pays , AB korumalı coğrafi işaret (PGI) tanımına eşdeğerdir ve birçok üretici İtalyanca çevirisi olan Indicazione geografica protetta'yı (IGP) kullanmaya başlamıştır .  Bu sınıflandırmanın , vino da tavola'dan ('sofra şarabı') daha yüksek kaliteli bir şarap olduğu görülmektedir .

Denominazione di origine controllata (DOC)

Denominazione di origine controllata sınıflandırması, Fransız appellation d'origine contrôlée (AOC) ile kabaca eşdeğer olacak şekilde oluşturulmuştur. Bir şarabın tanımlanmış bir kalite standardını karşılamasını ve belirtilen bölgede üretilmesini gerektirir . IGT'nin aksine, DOC tanımları genellikle izin verilen üzüm çeşitleri, hasat verimleri, fıçı kullanımı da dahil olmak üzere minimum olgunlaştırma, minimum alkol içeriği ve diğer faktörlerle ilgili daha katı ek kurallar belirleyecektir. DOC veya DOCG etiketli şaraplar 5 litreden (170 ABD fl oz) fazla olmayan şişelerde satılmalıdır. Tarihsel olarak DOC durumu peynir, zeytinyağı ve sirke gibi diğer gıda ürünlerini sınıflandırmak için kullanılmıştır, ancak artık bunun yerine denominazione di origine protetta (DOP) kullanılmaktadır.

2008 AB reformlarından bu yana, hem DOC hem de DOCG şarap sınıflandırmaları AB'de korunan menşe tanımı (PDO) olarak korunmaktadır; bu İtalya'da genellikle İtalyanca olarak belirtilir: denominazione di origine protetta (DOP). Ancak, bunlara hâlâ DOC/DOCG veya Almancanın resmi dil olduğu Bolzano'da, kontrollierte Ursprungsbezeichnung [  ve Fransızcanın resmi dil olduğu Aosta Vadisi'nde, dénomination d'origine contrôlée  .

Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG)

Denominazione di origine controllata e garantita, DOC'den daha üstün bir sınıflandırma olarak tasarlanmıştır ve İtalya'daki en yüksek sınıflandırmadır. Her üreticiden gelen tüm DOCG şarapları, şişelenmeden önce hükûmet lisanslı bir karar paneli tarafından analiz edilir ve tadına bakılır. Onaylandıktan sonra, şaraplar daha sonraki manipülasyonları önlemek için kapak veya mantar üzerinde numaralı bir hükûmet mührü ile "garantilenir". DOCG sınıflandırması mevcut bir DOC şarabının rafine edilmesini temsil ederken, DOCG şarabı için kurallar genellikle daha sıkı kalite kontrolleri gerektirir. Bu kontroller genellikle daha düşük oranda harmanlanmış üzüm, daha düşük verim, daha yüksek minimum alkol, daha uzun yıllandırma gereksinimleri vb. gibi bir kombinasyondur.

DOCG tanımlamasına duyulan ihtiyaç, birçok İtalyan gıda endüstrisinin görüşüne göre DOC tanımlamasının farklı ürünlere çok cömertçe verilmesiyle ortaya çıktı. Daha sonra, alıcıların hala tanıyabilmesi için mümkün olduğunca öncekine benzer, ancak niteliksel olarak farklı olan yeni, daha kısıtlayıcı bir tanımlama oluşturuldu. Üç orijinal DOCG, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano ve Barolo idi ve hepsi Temmuz 1980'de bir başkanlık kararnamesiyle onaylandı ve ardından üç ay sonra Barbaresco geldi.

Almancanın resmi dil olduğu Bolzano'da üretilen şaraplar için DOCG , Kontrollierte und garantierte Ursprungsbezeichnung olarak yazılabilir.

Fransızcanın resmi dil olduğu Aosta Vadisi'nde üretilen şaraplar için DOCG , Dénomination d'origine contrôlée et garantie şeklinde yazılabilir.

2010-2011 yıllarında, AB reform son tarihinden önce kayıt altına alınmaları için aceleyle birçok yeni DOCG sınıflandırması oluşturuldu veya DOC'den yükseltildi. Bu, DOCG sınıflandırmasının önemini potansiyel olarak azaltma etkisine sahip oldu.

Diğer etiket kuralları

İtalyan mevzuatı ayrıca şaraplar için niteleyici terimlerin kullanımını düzenler. Classico ('klasik'), belirli bir şarap türünün "geleneksel" olarak üretildiği bölgede üretilen şaraplar için ayrılmıştır. Chianti Classico için, bu geleneksel bölge 1932 tarihli bir kararname ile tanımlanmıştır. Riserva ('rezerv'), yalnızca belirli bir şarap türü için normalden en az iki yıl daha uzun süre yıllandırılmış şaraplar için kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

  • Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretler ve geleneksel spesiyaliteler
  • İtalyan DOCG şaraplarının listesi
  • İtalyan DOC şaraplarının listesi
  • İtalyan IGT şaraplarının listesi
  • Korunmuş statüye sahip İtalyan yiyecek ve içecek ürünlerinin listesi
  • Geleneksel yemek

Kaynakça

  1. ^ The Oxford Companion to Wine (İngilizce), 5 Ekim 2023, 22 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 27 Ağustos 2024 
  2. ^ "11/30/11: The Day the DOCs Stood Still » Italian Wine Central". Italian Wine Central (İngilizce). 29 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lombardiya</span> İtalyada bir bölge

Lombardiya, Kuzey Batı İtalya'da bulunan Alpler ve Po nehri vadisi arasındaki bölgedir. İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir. Başkenti Milano kuzey İtalya'nın en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Piyemonte</span> İtalyada bir bölge

Piyemonte İtalya'nın 20 bölgesinden biridir. Özerkliğini 1948 anayasası ile kazanmış olan 20 bölgeden birisi olan Piyemonte'un yüzölçümü 25.399 km², nüfusu ise 4,45 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Val d'Orcia</span>

Val d'Orcia ya da Valdorcia, Orta İtalya'da yer alan Toskana'da bulunan bir bölgedir. Siena tepelerinden Monte Amiata tepelerine kadar uzanır. Obruklarla, pitoresk kasabalarla ve köylerle bezeli olan bu tepeler, kendine has özellikler sergilemektedir. Bölgedeki dikkat çeken yerleşim birimleri, Pienza, Radicofani ve Montalcino gösterilebilir. Bölgenin manzarası, Rönesans akımı ile birlikte modern sanata da büyük bir katkı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prosecco</span> İtalyan beyaz şarabı

Prosecco, Veneto ve Friuli-Venezia Giulia bölgelerindeki dokuz ili kapsayan geniş bir alanda üretilen ve adını İtalya'nın Trieste ilindeki Prosecco köyünden alan bir İtalyan beyaz şarabıdır. 2009 yılında "Glera" olarak yeniden adlandırılan Prosecco üzümünden yapılır, ancak isimlendirme kuralları, şarabın %15'ine kadar izin verilen diğer çeşitlerden olmasına izin verir. Prosecco genellikle köpüklü veya yarı köpüklü tarzda yapılır, ancak durgun bir şaraba da izin verilir.

Şarabın sınıflandırılması menşei yeri veya unvanı şarap yapım yöntemleri ve stili tatlılık ve bağ bozumu veya kullanılan üzüm çeşidi gibi çeşitli yöntemlere göre yapılabilir. Uygulamalar farklı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterir ve birçok uygulama zaman içinde farklılık göstermiştir. Bazı sınıflandırmalar menşei ülkelerinde şarap yasasının bir parçası olarak resmi korumadan yararlanırken diğerleri bu tür bir koruması olmayan yetiştirici örgütleri tarafından oluşturulmuştur. Şarabın sağlığa etkileri, şarabın yaşlanması, şarabın tatlılığı, şarabın rengi önemli özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana şarabı</span> İtalya, Toskana bölgesinin şarabı

Toskana şarabı, Toskana bölgesinin İtalyan şarabı‘dır. İtalya'da Tiren kıyısı boyunca yer alan Toskana, dünyanın en önemli şarap bölgeleri'nin ev sahibidir. Chianti, Brunello di Montalcino ve Vino Nobile di Montepulciano esas olarak Sangiovese üzümünden yapılırken Vernaccia üzümü beyaz Vernaccia di San Gimignano üzümünün temelidir. Toskana, bölgenin çeşitli üzümlerinden yapılan tatlı şarabı Vin Santo ile de tanınır. Toskana'da kırk bir Denominazioni di Origine controllata (DOC) ve on bir Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) ‘ya sahiptir. 1970'lerde ticarette "Süper Toskanalar" olarak bilinen yeni bir şarap sınıfı ortaya çıktı. Bu şaraplar, DOC/DOCG düzenlemelerinin dışında yapıldı ancak yüksek kalitede kabul edildi ve yüksek fiyatlara satıldı. Bu şarapların çoğu kült şarap oldu. İtalyan sınıflandırma sisteminin reformunda, orijinal Süper Toskanaların çoğu artık DOC veya DOCG şarapları olarak nitelendirilir ancak bazı üreticiler hala sınıflandırılmamış sıralamaları veya Indicaziogne Geografica Tipica Toscana‘nın (IGT) sınıflandırmasını kullanmayı tercih eder. Toskana bugün altı IGT şarap kategorisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Chianti (bölge)</span>

İtalya'da Chianti, ayrıca Monti del Chianti veya Colline del Chianti olarak da anılır. Floransa, Siena ve Arezzo illerinde esasen tepeler ve dağlardan oluşan Toskana'nın dağlık bir bölgesidir. Chianti'de üretilen ve bu bölgeden adını alan şarapla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lambrusco</span>

Lambrusco hem bir İtalyan kırmızı şarap'lık üzüm'ün hem de esasen söz konusu üzümden yapılan şarabın adıdır. Üzüm ve şarap, Emilia-Romagna'daki dört bölgeden ve Lombardiya'daki özellikle Modena, Parma, Reggio Emilia ve Mantova merkez vilayetlerinin çevresindeki bölgeden gelmektedir.

Korumalı menşe adı (PDO), korumalı coğrafi işaret (PGI) ve garantili geleneksel spesiyaliteler (TSG) olarak bilinen üç Avrupa Birliği coğrafi işareti, geleneksel spesiyaliteleri programı, tarım ürünlerinin ve gıda maddelerinin isimlerini teşvik eder ve korur.

Moscadello di Montalcino, Toskana şarap köyü Montalcino'dan beyaz bir İtalyan şarabı.

<span class="mw-page-title-main">Amarone</span>

Amarone della Valpolicella, kısaca Amarone olarak bilinir, Corvina'nın, Rondinella'nın (%5–30) ve diğer onaylı kırmızı üzüm çeşitlerinin kısmen kurutulmuş üzümlerinden yapılan, genellikle zengin, sek kırmızı şarapların İtalyan DOCG adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vin Santo</span>

Vin Santo, İtalyan tatlı şarabı tarzıdır. Toskana'da geleneksel olan bu şaraplar genellikle Trebbiano ve Malvasia gibi beyaz üzüm çeşitlerinden yapılır, ancak Sangiovese, "Occhio di Pernice" veya "keklik gözü" olarak bilinen bir roze stili üretmek için kullanılabilir. Şaraplar ayrıca kuru üzüm şarapları olarak da tanımlanabilir, çünkü genellikle taze hasat edilmiş üzümleri evin sıcak ve iyi havalandırılan bir alanında saman hasırlarda kurutarak üretilirler. Teknik olarak bir tatlı şarap olmasına rağmen, Vin Santo, sekten son derece tatlıya kadar tat seviyelerinde değişebilir. Tarzın Toskana'da ortaya çıktığına inanılsa da, Vin Santo örnekleri İtalya'nın her yerinde bulunabilir ve çeşitli denominazione di origine controllata (DOC) ve indicazione geografica tipica (IGT) adlarıyla yetkilendirilmiş bir şarap tarzıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marsala şarabı</span>

Marsala, İtalya'nın Sicilya'daki Marsala şehrini çevreleyen bölgede üretilen sek veya tatlı fortifiye şaraptır. Marsala ilk olarak 1969'da Denominazione di Origine Controllata (DOC) statüsünü aldı. Avrupa Birliği, Marsala'ya Korunmuş Menşe Adı statüsü veriyor ve diğer ülkelerin çoğu Marsala teriminin kullanımını Marsala bölgesinden gelen ürünlerle sınırlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Valpolicella</span>

Valpolicella, İtalya'nın Verona ilinde, Garda Gölü'nün doğusunda bulunan bir bağcılık bölgesidir. Adige'nin kuzeyindeki küçük çiftliklerden oluşan engebeli tarım ve mermer ocağı bölgesi, şarap üretimiyle ünlüdür. Valpolicella, toplam İtalyan denominazione di origine controllata (DOC) şarap üretiminde Chianti'den hemen sonra gelir. Bölgenin büyüklüğü 7844 hektardır.

Verduzzo, ağırlıklı olarak kuzeydoğu İtalya'daki Friuli-Venezia Giulia bölgesinde yetiştirilen beyaz bir İtalyan şarap üzümüdür. Ayrıca Veneto bölgesindeki Piave Denominazione di origine controllata'da (DOC) önemli ekimlerde de bulunur, ancak bu ekimlerin bazıları ayrı Verduzzo Trevigiano çeşidine ait olabilir. Verduzzo Friulano, birçoğu DOC ve vino da tavola tanımları altında olan ve sek şaraptan geç hasat şaraplarına kadar değişen çeşit ve karışım şaraplarında kullanılır. Şarap uzmanı Oz Clarke'a göre, Verduzzo'nun daha tatlı örneklerinin çoğu Friuli-Venezia Giulia'da bulunabilir ve üzüm, Veneto'nun daha batısına doğru şarabın giderek daha sek stilleri için kullanılır.

Picolit, İtalya'nın kuzeydoğusundaki Friuli-Venezia Giulia bölgesinde yetiştirilen beyaz İtalyan şarap üzümüdür. Üzüm, Colli Orientali del Friuli'nin Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG) şaraplarında izinlidir. Üzüm, genellikle passito tarzında yapılan tatlı şaraplarıyla ilişkilendirilir. Tarihsel olarak fakir ve kısırlık üzüm bağlarına ekilen üzüm, adını Friulian dilinde pecolèt veya pecolùt olarak adlandırılan çok küçük sapından alır. Üzüm, 18. yüzyılda Büyük Britanya'dan Rus İmparatorluğu'na kadar kraliyet saraylarında sergilendiğinde dünya çapında bir üne sahipti. 1960'lar ve 1970'lerde kült şarap popülaritesi yaşarken, Picolit'in son derece düşük verimi, ekonomik olarak yetiştirilmesini zorlaştırdı ve ekim sayısını sınırladı.

<span class="mw-page-title-main">Denominaciones de origen</span>

Denominación de origen, İspanya'da; peynirler, çeşniler, bal ve etler gibi gıda maddeleri için öncelikli olarak kullanılan düzenleyici coğrafi işaret sisteminin bir parçasıdır. Şaraplarda, Rioja (1925) ve Jerez (1933) sistemden önce gelse de, Fransa (1935) ve İtalya'nın (1963) hiyerarşik sistemlerine paralellik gösterir. Gıdalarda, İspanya'dan gelen ürünlerin kalitesini ve coğrafi kökenini düzenleyen benzer bir rol oynar. Sadece şarap için beş başka belirlenmiş kategori ve gıda ve çeşnilerini özel olarak kapsayan üç kategori daha vardır ve bunların hepsi Avrupa Birliği (AB) tarafından tanınır. Katalonya'da, A ve Q olarak etiketlenen iki ek kategori, geleneksel Katalan zanaatkar gıda ürünlerini kapsıyor, ancak 2007 itibarıyla AB tarafından tanınmıyordu. Son yıllarda, denominación de origen kavramı, öncelikle Latin Amerika'da olmak üzere diğer ülkeler tarafından benimsendi. 2016 yılında, şaraplar için Denominación de Origen (DO) kullanımı, Avrupa Birliği Korunmuş Menşe Adları / Denominación de Origen Protegida (PDO/DOP) olarak tescil edildi, ancak geleneksel Portekiz terimi olan DO, etiketlerde yasal olarak hala kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Korumalı menşe adı</span>

Korumalı Menşe Adı (KMA), gıda ile ilgili ürünlerin menşe tanımlarını korumayı amaçlayan bir Avrupa Birliği coğrafi işareti türüdür. Tanım 1992 yılında oluşturulmuştur ve temel amacı, ilgili bölgedeki yerel üreticilerin tanınmış bilgi birikimi ve bileşenleri kullanılarak belirli bir coğrafi alanda üretilen, işlenen ve geliştirilen ürünleri belirtmektir.

<span class="mw-page-title-main">Balzamik sirke</span>

Balzamik sirke, İtalya'nın Modena kentinde ortaya çıkan, koyu renkli, yoğun aromalı bir sirkedir. Üzüm şırasından veya taze sıkılmış üzüm suyundan, kabukları, çekirdekleri ve saplarıyla birlikte yapılır.