İçeriğe atla

Dennis Sullivan

Dennis Sullivan, 2007

Dennis Parnell Sullivan (d. 12 Şubat 1941), cebirsel topoloji, geometrik topoloji ve dinamik sistemler konusundaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir matematikçidir. City University of New York Graduate Center'da Albert Einstein Kürsüsü'nün sahibidir ve Stony Brook Üniversitesi'nde seçkin bir profesördür.

Sullivan, 2010 yılında Matematikte Kurt Ödülü'ne ve topoloji alanındaki çalışmaları nedeniyle 2022'de Abel Ödülü'ne layık görüldü.

Hayatının ilk yılları ve eğitimi

Sullivan, 12 Şubat 1941'de Port Huron, Michigan'da doğdu.[1] Ailesi kısa süre sonra Houston'a taşındı.[2]

Kimya mühendisliği okumak için Rice Üniversitesi'ne girdi, ancak ikinci yılında özellikle motive edici bir matematik teoremi ile karşılaştıktan sonra anadalını matematiğe çevirdi.[2][3]

Kariyeri

Sullivan, Warwick Üniversitesi'nde NATO Bursu ile 1966'dan 1967'ye kadar çalıştı.

1967'den 1969'a kadar California Üniversitesi, Berkeley'de Miller Araştırma Görevlisi ve ardından 1969'dan 1973'e kadar Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Sloan Araştırma Görevlisiydi. 1967–1968, 1968–1970 ve yine 1975'te Institute for Advanced Study'de misafir öğretim üyesiydi.[4]

Sullivan, 1973'ten 1974'e kadar Paris-Sud Üniversitesi'nde doçentti ve ardından 1974'te Institut des Hautes Études Scientifiques'te (IHÉS) daimi profesör oldu.[5] IHÉS'deki görevlerini yarı zamanlı bir randevuya indirdi. 1996'da Stony Brook Üniversitesi matematik fakültesine katıldı ve ertesi yıl IHÉS'den ayrıldı.

Sullivan, Simons Geometri ve Fizik Merkezi'nin kuruluşunda yer aldı ve mütevelli heyeti üyesidir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Phillips, Anthony (2005), "Dennis Sullivan – A Short History", Lyubich, Mikhail; Takhtadzhi͡an, Leon Armenovich (Ed.), Graphs and patterns in mathematics and theoretical physics, Proceedings of Symposia in Pure Mathematics, 73, Providence: American Mathematical Society, s. xiii, ISBN 0-8218-3666-8, 28 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 31 Mart 2016 .
  2. ^ a b Chang, Kenneth (23 Mart 2022). "Abel Prize for 2022 Goes to New York Mathematician". The New York Times. 23 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  3. ^ Mathematics Genealogy Project'te Dennis Sullivan
  4. ^ "Dennis P. Sullivan". Institute for Advanced Study. 9 Aralık 2019. 23 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  5. ^ "Dennis Sullivan, Mathematician". Institut des Hautes Études Scientifiques. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2022. 
  6. ^ "Dennis Sullivan Awarded the 2022 Abel Prize in Mathematics". Simons Center for Geometry and Physics. 23 Mart 2022. 23 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematikçi</span> matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişi

Bir matematikçi, genellikle matematik problemlerini çözmek için çalışmalarında kapsamlı bir matematik bilgisini kullanan kişidir. Matematikçiler sayılar, veriler, miktar, yapı, alan, modeller ve değişimle ilgilenirler.

<span class="mw-page-title-main">Stony Brook Üniversitesi</span>

State University of New York at Stony Brook ya da daha yaygın bilinen adıyla Stony Brook Üniversitesi, Stony Brook, New York, ABD'de bulunan devlet araştırma üniversitesidir.

Abel Ödülü, Norveç Kralı tarafından her yıl bir ya da daha fazla matematikçiye verilen uluslararası ödül. Ödül adını Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'den almıştır. Çoğu zaman "Matematikçilerin Nobel'i" olarak anılan Abel Ödülü, matematik alanındaki en prestijli ödüllerden biridir. Kazananlara 7,5 milyon Norveç kronu para ödülü verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Jensen</span>

Johannes Hans Daniel Jensen Alman nükleer fizikçi. II. Dünya Savaşı sırasında Alman nükleer enerji projesi olarak bilinen Uranyum Kulübü'nde çalıştı ve uranyum izotopların ayrılması amacıyla çalışmalar yürüttü. Savaştan sonra Jensen Heidelberg Üniversitesi'nde profesör olarak görev aldı. Ayrıca University of Wisconsin-Madison, Institute for Advanced Study, Indiana Üniversitesi ve California Teknoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">David Ruelle</span> Belçikalı-Fransız matematiksel fizikçi

David Ruelle, Belçikalı, 1984 yılında ise Fransız vatandaşlığı kazanan matematiksel fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Grothendieck</span> Fransız matematikçi (1928 – 2014)

Alexander Grothendieck Fransız matematikçi. Almanya'da doğan Grothendieck, Fransa'da büyümüş ve öncelikle burada yaşamıştır. Ancak çalışma hayatının çoğunu vatansız geçirmiştir. Cebirsel geometrinin modern teorisi üzerine yazılar yazmıştır. Daha sonra araştırmalarını; değişmeli cebir unsurları, homolojik cebir, demet teorisi ve kategori teorisi alanlarına genişletti. Getirdiği yeni bakış açısı soyut matematiğin bazı alanlarında gelişmelere yol açtı. Grothendieck, Fransızca ilk ismi "Alexandre" den daha ziyade "Alexander" ismini kullanmıştır. Soyadı "Grothendieck" (annesinden) Aşağı Almanca olmasına rağmen Hollandaca'ya benzer olduğundan yanlışlıkla Hollanda kökenli olduğu zannedilmektedir.

Frederic Pryor, Amerikalı ekonomisttir. Soğuk Savaş sırasında 1960 U-2 Krizi ile yapılan casus değişimindeki rolüyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Voyevodski</span> Rus matematikçi (1966 – 2017)

Vladimir Alexandrovich Voevodsky bir Rus - Amerikalı matematikçiydi. Cebirsel varyeteler için bir homotopi teorisi geliştirme ve motifsel kohomolojiyi formüle etme çalışmaları, 2002'de Fields Madalyası ödülüyle sonuçlandı. Ayrıca Milnor varsayımının ve motifsel Bloch-Kato varsayımlarının ispatı ve matematiğin ve homotopi tip teorisinin tek değerlikliğin temelleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Karen Uhlenbeck</span> Amerikalı matematikçi

Karen Keskulla Uhlenbeck, Amerikalı matematikçi. Modern geometrik analizin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">André Weil</span> Fransız matematikçi (1906 – 1998)

André Weil, sayılar teorisi ve cebirsel geometri alanındaki çalışmaları ile tanınan Fransız matematikçidir. Matematiksel Bourbaki grubunun kurucu üyesiydi. Filozof Simone Weil kız kardeşi, yazar Sylvie Weil ise kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avi Wigderson</span> İsrailli matematikçi ve bilgisayar bilimci

Avi Wigderson, İsrailli matematikçi ve bilgisayar bilimcidir. Princeton, New Jersey'deki Institute for Advanced Study'nin matematik fakültesinde Herbert H. Maass Profesörüdür. Araştırma alanları arasında karmaşıklık teorisi, paralel algoritmalar, grafik teorisi, kriptografi, dağıtılmış bilgi işlem ve sinir ağları bulunmaktadır. Çalışmaları nedeniyle 2021 yılında Abel Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">László Lovász</span> Macar matematikçi

László Lovász Macar matematikçi ve Eötvös Loránd Üniversitesi'nde emeritus profesördür ve en çok Avi Wigderson ile birlikte 2021 Abel Ödülü'ne layık görüldüğü kombinatorik alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 2007-2010 yılları arasında Uluslararası Matematik Birliği başkanlığı ve 2014-2020 yılları arasında Macar Bilimler Akademisi başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Institut des hautes études scientifiques</span>

Institut des hautes études scientifiques Paris'te eğitim ve araştırma üzerine yoğunlaşan ve Fransa'daki üniversiteler arasında yüksek düzeyde bir prestije sahip bir enstitüdür. Matematik ve teorik fizikte ileri araştırmaları destekler. Paris'in hemen güneyinde, Bures-sur-Yvette'de yer almaktadır. Paris-Saclay Üniversitesi ile ortaklaşa çalışan bağımsız bir araştırma enstitüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alain Aspect</span> Fransız fizikçi (d. 1947)

Alain Aspect Fransız fizikçi. Kuantum dolanıklığı üzerine yaptığı deneysel çalışmalarıyla tanındı. Aspect, Amerikalı John Clauser ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">John Milnor</span> Amerikalı matematikçi

John Willard Milnor, diferansiyel topoloji, cebirsel K-teorisi ve düşük boyutlu holomorfik dinamik sistemler konusundaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir matematikçidir. Milnor, Stony Brook Üniversitesi'nde seçkin bir profesör ve Fields Madalyası, Wolf Ödülü ve Abel Ödülü'nü kazanan beş matematikçiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Shiing-Shen Chern</span> Çinli-Amerikalı matematikçi ve şair (1911-2004)

Shiing-Shen Chern, Çinli-Amerikalı bir matematikçi ve şairdir. Diferansiyel geometri ve topolojiye temel katkılarda bulundu. "Modern diferansiyel geometrinin babası" olarak anılır ve yaygın olarak geometride bir lider ve yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilir. Wolf Ödülü ve Shaw Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül ve takdir kazanmıştır. Shiing-Shen Chern'in anısına, Uluslararası Matematik Birliği, "matematik alanındaki olağanüstü başarılar için başarıları en yüksek düzeyde takdiri temin eden bir kişiyi" onore etmek için 2010 yılında Chern Madalyası vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">William Thurston</span> Amerikalı matematikçi (1946 – 2012)

William Paul Thurston, Amerikalı matematikçi. Düşük boyutlu topoloji alanında bir öncü olarak kabul edilir. 1982'de 3-manifold çalışmasına yaptığı katkılardan dolayı Fields Madalyası ile ödüllendirildi.

Matematikte Atılım Ödülü, 2013 yılında duyurulan Atılım Ödülü serisinin her yıl matematik bilim dalında verilen bir ödülüdür. Bu ödül, Yuri Milner ve Mark Zuckerberg ile diğerleri tarafından finanse edilmektedir. Yıllık ödül 3 milyon dolarlık bir nakit hediye ile birlikte verilmektedir. Atılım Ödül Kurulu ayrıca kariyerinin başındaki araştırmacılara 100.000 dolar ödül veren Matematikte Yeni Ufuklar Ödülü için en fazla üç ödül sahibi seçer. 2021'den itibaren, son iki yıl içinde doktoralarını tamamlamış bir dizi kadın matematikçiye 50.000 dolarlık Meryem Mirzakhani Yeni Sınırlar Ödülü de veriliyor.

DST-ICTP-IMU Gelişmekte Olan Ülkelerden Genç Matematikçiler için Ramanujan Ödülü, İtalya'daki Uluslararası Teorik Fizik Merkezi tarafından her yıl verilen bir matematik ödülüdür. Ödül adını Hint matematikçi Srinivasa Ramanujan'dan almıştır. Ödül 2004 yılında oluşturulmuş ve ilk kez 2005 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Cartier</span> Fransız matematikçi (d. 1932)

Pierre Émile Cartier, Fransız matematikçi.