İçeriğe atla

Denize adam düştü

Denize adam düştü anlamına gelen Uluslararası denizcilik işaret bayrağı - Oscar

Denize adam Düştü, (İngilizce: man overboard) Bir mürettebat üyesinin veya bir yolcunun gemiden suya düştüğünü ve derhal kurtarılması gerektiğini belirtmek için gemide bağırarak söylenen bir yardım çağrısı ve bildiridir. Düşen kişiyi gören kişi "Denize adam düştü!" diye bağırır ve bu çağrıyı alan güvertedekiler de aynı çağrıyı yapar. Kazazedenin düştüğünü görmemiş olsalar bile, duyma mesafesindeki her mürettebat tarafından bir kez bu çağrı bildirilecektir.

Sebepler

Kişi birçok nedenden dolayı denize düşebilir: yelkenli teknelerde bumbaya çarpıp düşmek, kaygan bir zeminde denge kaybı, intihar girişiminde veya başka sebeplerden kasıtlı olarak denize atlamak sayılabilir. Denize düşmek, denizde meydana gelebilecek en tehlikeli ve yaşamı tehdit eden olaylardan biridir. Bu durum özellikle manevra yapması yavaş olan büyük bir tekneden veya mürettebat sayısı yeterli olmayan daha küçük bir tekneden düşme durumunda geçerlidir. tek başına yapılan seyirlerde kaptanın düşmesi veya gece fırtınalı koşullarda meydana gelen düşmeler genellikle ölümcüldür. Denize düşen kişinin can yeleği giyiyor olması durumunda hayatta kalma şansı önemli ölçüde artar.[1]

Kriz yönetimi

Denize adamın düştüğü ilk görüldüğünde Denize adam düştü diye bağırılır ve hemen denize adam düştü şamandırası ve can simidi ve usturmaça gibi çeşitli yüzer cisimler denize atılır. Bu sayede denize düşen kişinin yeri de daha kolay fark edilir. Eğer bir yelkenli ve aynı zamanda motorlu tekne ise kaptan; teknenin motorunu, pervanenin kazazadeye zarar vermeyeceğinden emin olacak şekilde çalıştırır ve duruma göre en uygun dönüş manevrasını uygular ve kazazadeye yanaşır. Kaptan aynı zamanda 3 uzun düdük çalarak mors koduyla 'O' harfini betimler. Bu da Denize adam düştü anlamına gelen sinyaldir. Denize adamın düştüğü 16. Kanaldan Mayday veya duruma göre panpan koduyla acil durum olarak bildirilir. Denize düşen kişinin konumu bilinmediği takdirde acil olarak 16. Kanal üzerinden acil durum Mayday koduyla bildirilir ve yardım istenir. Yakındaki gemilerin dikkatini çekmek için Oscar sancağı toka edilir, sesli ve ışıklı ikazlar verilir ve acil durum kanallarından yardım istenir.

Kaza gece meydana gelmişse fener veya projektör ile devamlı olarak kazazedenin üzerine ışık tutularak gözden kaybolması engellenir.

Kurtarma

Dönüş manevrası ile geri dönen gemi, denize düşen kişiye yaklaşınca geminin tipine ve büyüklüğüne göre ya filika ya da kurtarma botunu suya indirerek kazazedeyi kurtarır. Bzen borda iskelesi bazen de özel kurtarma ağları kullanılabilir.

Kaynakça

  1. ^ Mulville, Frank (1981). "3". Single-handed Sailing. Londra: Seafarer Books. ISBN 0-85036-410-8. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Pan-pan, telsiz dilinde aciliyet (urgency) anlamına gelen, bir teknede, gemide, uçakta veya başka bir araçta bulunan birinin acil bir durum olduğunu beyan etmek için kullandığı uluslararası standart acil durum sinyalidir lakin kimsenin hayatı veya geminin kendisi için acil bir tehlike oluşturmadığında kullanılır. Mayday şeklindeki tehlike (distress) sinyalinin bir alt kademesindeki çağrıdır ve farkı Mayday, hayati veya aracın kendisinin sürekliliği için bir tehlike olduğu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

Deniz ticareti hukuku, deniz üzerinde yürütülen ticari ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. 29/06/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda deniz ticaretini konu alan bazı başlıklar şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Live Together, Die Alone</span> Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümü

"Live Together, Die Alone", Amerika Birleşik Devletleri'nin ABC kanalında yayınlanan Lost dizisinin ikinci sezonunun final bölümüdür. Dizinin toplamında kırk sekizinci, ikinci sezonunun ise yirmi üçüncü ve yirmi dördüncü bölümü olan "Live Together, Die Alone", Damon Lindelof ve Carlton Cuse tarafından yazıldı, Jack Bender tarafından yönetildi. İlk kez 24 Mayıs 2006 tarihinde ABC'de yayınlandı ve 17.84 milyon kişi tarafından izlenildi. Bölümü değerlendiren eleştirmenler, bölüm hakkında olumlu eleştiriler yaptılar.

<span class="mw-page-title-main">Jin-Soo Kwon</span>

Jin-Soo Kwon, ABD'de ABC kanalında yayınlanan televizyon dizisi Lost'un kurgusal karakterlerinden biridir.

Danielle Rousseau, Lost dizisinde yer alan kurgusal karakter.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

RMS <i>Titanic</i> 1912de batan İngiliz gemisi

RMS Titanic, 15 Nisan 1912 tarihinde Southampton, İngiltere'den New York City, Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarpması sonucu batan bir İngiliz okyanus gemisiydi. Gemideki tahmini 2.224 yolcu ve mürettebattan yaklaşık 1.500 kişi hayatını kaybetti ve bu olay barış zamanında tek bir geminin battığı en ölümcül olaylardan biri oldu. White Star Line tarafından işletilen Titanic, dünyanın en zengin insanlarından bazılarının yanı sıra, Britanya Adaları, İskandinavya ve Avrupa'nın başka yerlerinden Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da yeni bir hayat arayan yüzlerce göçmeni taşıyordu. Felaket, kamuoyunun dikkatini çekerek deniz güvenliği düzenlemelerinde önemli değişikliklere yol açtı ve popüler kültürde kalıcı bir mirasa ilham verdi.

<span class="mw-page-title-main">İlk yardım</span> Birine yapılan ilk müdahale

İlk yardım herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımını sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç – gereç aranmaksızın mevcut araç - gereçlerle yapılan ilaçsız bir uygulamadır.

İlk yardım için gelişmiş araç – gereçler olması gerekmez. İlk yardım çantası içindeki malzemeler yeterlidir. Fakat ilk yardım kitabını okumadan müdahale yapmamalıyız.
<span class="mw-page-title-main">Römorkör</span>

Römorkörler genellikle diğer deniz araçlarının manevralarını kolaylaştırmak veya sağlamak üzere itme ve çekme işlerinde, aynı zamanda mavna gibi motorsuz deniz araçlarının ve petrol platformu gibi büyük yüzen yapıların çekilmesi amacıyla da kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Acil durum vericileri</span>

Acil durum vericileri, acil durumlarda kişilerin ya da taşıtların dünya üzerindeki konumlarını (koordinatlarını) belirlemede kullanılan radyo vericileridir. Bulundukları taşıta göre değişik isimlerle anılırlar.

<i>Deutschland</i> sınıfı zırhlı Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfı

Deutschland sınıfı, Alman İmparatorluk Donanması için inşa edilen beş ön dretnot savaş gemisinden oluşan gemi sınıfıdır. Sınıf Deutschland, Hannover, Pommern, Schlesien ve Schleswig-Holstein gemilerinden oluşmaktaydı. 1903-1908 arasında inşa edilen gemiler, daha önceki Braunschweig sınıfı zırhlılara çok benzerdi; ancak daha iyi koruma sağlayan zırhları vardı. İngiliz Kraliyet Donanması'nın devrimci gemisi HMS Dreadnought'un hizmete girişiyle daha inşaları tamamlanamadan teknolojinin gerisinde kalan Deutschland sınıfı, Alman donanmasına katılan son ön dretnot gemiler oldular. Deutschland sınıfının ardından inşa edilen Nassau sınıfı zırhlılar ise Almanya'nın ilk dretnot sınıfı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulus Faciası</span> Uçuş çarpışma

Ulus faciası ya da Middle East Airlines'in 265 sefer sayılı uçuşu, 1 Şubat 1963 tarihinde Lübnan Havayolu Şirketi Middle East Airlines-Air Liban'a ait Lefkoşa aktarmalı Beyrut-Ankara seferini yapmakta olan Vickers Viscount 745 D tipi yolcu uçağının Esenboğa Havaalanı'na inişe hazırlanırken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 tipi nakliye uçağıyla çarpışması sonucu, her iki uçağın da Ulus semtinde bulunan meskun mahaller üzerindeki farklı noktalara düşmesiyle sonuçlanan havacılık kazasıdır. Kazada yolcu uçağında bulunan 11 yolcu ve 3 mürettebat, askeri uçakta bulunan 3 Türk askerî personeli ve uçakların düştükleri yerlerde bulunan 87 kişi ile beraber toplam 104 kişi ölmüştür. Kazanın Ramazan ayında Ankara'nın önemli ticari ve yaşam merkezlerinden Ulus semtinde meydana gelmesi can kaybının artmasına neden olmuştur. Enkaz altından cansız çıkarılanların ve daha sonra hayatını kaybeden ağır yaralı kazazedelerin can kayıpları da eklendiğinde ölü sayısı kazadan sonraki günlerde giderek artmıştır. Bazı internet kaynaklarında kazada ölenlerin sayısı 120 olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

<span class="mw-page-title-main">2020 Van çığ faciası</span> Şubat 2020de Bahçesarayda gerçekleşen iki çığ faciası.

2020 Van çığ faciası, 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde meydana gelen ve 42 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki çığ düşmesi olayıdır. İlk çığın ardından olay yerine giden kurtarma ekibinin üzerine ikinci çığ düştü. İlk olayda 7, ikinci olayda 35 kişi öldü.

<span class="mw-page-title-main">Carroll A. Deering</span>

Carroll A. Deering; 1921'de Kuzey Karolina'daki Cape Hatteras açıklarında karaya oturmuş olan ve mürettebatı hiçbir yerde bulunamayan beş direkli bir ticari yelkenliydi. Deering, tarihte hakkında en çok yazılan denizcilik gizemlerinden biridir. Gemide herhangi bir paranormal veya doğaüstü olay olduğuna dair hiçbir kanıt ortaya çıkmamış olsa da Bermuda Şeytan Üçgeni'nin bir kurbanı olduğu iddia edilmektedir.

Uçak Kazası Raporu, havacılık kazalarını, kazalara ramak kalan olayları, uçak kaçırma olaylarını ve diğer felaketleri inceleyen bir Kanada belgesel televizyon programıdır. Program, her bir felakete yol açan olayların sırasını yeniden oluşturmak için yeniden canlandırmalar ve bilgisayar tabanlı görüntüler kullanır. Ayrıca, acil durumların nasıl ortaya çıktığını, nasıl soruşturulduğunu ve nasıl önlenebileceğini açıklamak için hayatta kalanlar, havacılık uzmanları, emekli pilotlar ve kaza müfettişleri ile görüşülür.

<span class="mw-page-title-main">16.kanal VHF</span>

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.

Uluslararası acil durum frekansı veya Uluslarası tehlike frekansı uluslararası anlaşmalarla acil durum iletişimi için tahsis edilmiş radyo frekanslarıdır.