İçeriğe atla

Denizciler Camii

Koordinatlar: 41°55′28″K 19°12′16″D / 41.92444°K 19.20444°D / 41.92444; 19.20444
Denizciler Camii
Denizciler Camii Rana Körfezi'nden görülüyor
Harita
Temel bilgiler
KonumÜlgün, Karadağ
Koordinatlar41°55′28″K 19°12′16″D / 41.92444°K 19.20444°D / 41.92444; 19.20444
İnançİslam
MezhepHanefilik
DurumAktif
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimosmanlı mimarisi
Tamamlanma1798
1 Haziran 2012
Özellikler
Kapasite300
Uzunluk19 m
Genişlik9 m
Minare sayısı1

Denizciler Camii (Karadağca:Морнарскa џамија veya Mornarska Džamija, Arnavutça:Xhamia e Detarëve), bir zamanlar deniz feneri olarak hizmet veren Ülgün, Karadağ'da bir camidir.[1]

Tarihi

Cami ilk olarak 14. yüzyılda Müslümanlar tarafından inşa edildi. Camiyi, tüccarlarının Adriyatik Kıyısı'nın bu bölümünde ticaret yaparken ibadet edebilsin diye inşa ettikleri varsayılıyor.

1907'de Edith Durham tarafından fotoğraflanan cami

Scutari İbrahim Paşa (1797-1809), Krusi Savaşı'ndan sağ çıktığı için camiyi yeniden yaptırdı. Camiyi, ailesinin başarısına katkıda bulunan Ulcinj denizcilerine adadı, dolayısıyla adı - Denizciler Camii olarak kaldı. Küçük kültür merkezi 1798'de kuruldu ve aynı zamanda gezginler ve yoksullar için bir dini okul ve barınak olarak hizmet etti.

Cami 1931'de kapatılıp kaldırıldı.

1880'de Ulcinj, Büyük güçler tarafından işgal edildi ve Karadağ Prensliği'ne verildi. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Karadağ, Sırplar, Hırvatlar ve Sloven Krallığı'nın bir parçası oldu. 1931'de ordu camiyi yıktı. 81 yıl sonra Alanya, Türkiye'den özel yatırımcılar tarafından Karadağ İslam Birliği ve Ülgün Belediyesi'nin yardımıyla yeniden inşa edildi.

Karadağ'ın bir parçası olarak, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolü altında Ülgün, hem din hem de gelenek içinde asimile oldu. Yerel gelenek, büyük olaylardan veya savaşlardan sonra, kasaba sakinlerinin Tanrı'ya olan minnettarlıklarının bir sembolü olarak bir cami dikmeleri gerektiğini dikte etti. Ek olarak, camiler, mimarisini ve manevi yaşamını etkileyen bir şehrin bel kemiğini temsil ediyordu.

Cami çevresindeki müstakil evler cemaatler için ayrılmıştı. Bu nedenle, boş zaman ve aile yaşamı günlük dualarla daha tam entegre hale geldi.

Caminin yeniden inşasına 2008 yılında başlanmış ve 81 yıl sonra, yani 1 Haziran 2012 tarihinde 26 metrelik minareli bu cami Müslümanlar için yeniden açılacaktır.[2] 4 Kasım 2013 tarihinde şimşek minarenin tepesine kısmen zarar verdi.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Habib-i Neccar Camii</span> Antakyada bir cami

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır. Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Belgrad)</span> Belgrad, Sırbistanda bir cami

Bayraklı Camii, Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

Aşağıda camiye dönüştürülmüş kiliselerin bir bölümü bulunmaktadır. Eğik olarak yazılan isimler günümüzde artık cami olarak kullanılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmet Paşa Camii (Azapkapı)</span>

Sokollu Mehmet Paşa Camii, İstanbul'da Atatürk Köprüsü'nün Galata ayağının dibinde, Azapkapı semtinde yer alan camidir. Mimar Sinan tarafından 1578'de Sokollu Mehmet Paşa adına yapılmıştır. Selimiye Camii stilinde yapılmış olan caminin altı mahzendir. Denize yakın camiler içinde sağlam temellidir. Giriş kapısı köprü tarafında olup caddeden gelinen bir patikadan dönülerek girilir.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Kethüda Camii</span> İstanbulda cami

Ferruh Kethüda Camii; İstanbul ili, Fatih ilçesi, Ayvansaray mahallesi, Mahkemealtı Caddesi üzerinde yer alır. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Semiz Ali Paşa'nın kethüdası yani kahyası olan Ferruh Ağa tarafından 1562-63 tarihinde inşa ettirilmiştir. Mezarı caminin ön tarafındaki hazire içinde bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın eseri olan cami, Osmanlı döneminde Halvetiyye tarikatının Sünbüliye koluna ait bir tekke olarak da kullanıldığı için Balat Tekkesi adıyla da ünlenmiştir. Tekkeye ait diğer bölümler zaman içinde yıkılıp ortadan kalkmıştır. Külliyeden günümüze sadece cami ve çeşme kalabilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak, kesme taştan inşa edilen caminin mihrabı baştan başa Tekfur Sarayı imalatı olan değerli çinilerle kaplıdır. Duvarlarındaki diğer Tekfur çinileri 1940'lı yıllarda çalınmış ve tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Camii</span> Tarihi bir camii

Karaköy Camii veya diğer adıyla Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii, 1903'te Karaköy Meydanı'nda Raimondo D'Aronco tarafından inşa edilen cami. 1956'da dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından başlatılan “İstanbul’da İmar Hareketi” kapsamında Karaköy Meydanı'ndaki tarihi caminin de yerinden sökülerek Kınalıada'da yeniden inşa edilmesine karar verildi; bu yüzden günümüzde, camii Karaköy Meydanı'ndaki yerinde bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Murad Camii</span>

Sultan Murad Camii II. Murad tarafından Üsküp'te inşa edilmiş bir cami.

Halit Efendi Camii(Makedonca: Халит Ефенди Џамија; Arnavutça: Xhamia Halid Efendi) 1415 yılında, bugünkü Makedonya'nın Osmanlı Devleti'nin bir parçası olduğu dönemde inşa edilen camidir. 1936, 1969, 1987 ve son olarak 1994'te yeniden inşa edilmiştir. 

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ülgün</span>

Ülgün Karadağ’da Adriyatik Denizi kıyısında yer alan turistik ve tarihî kasabadır. Ülgün aynı zamanda Karadağ’nın en güney limanıdır.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Han Camii</span>

Cuma Han Camii, Han Camii veya Giray Han Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Gözleve şehrinde bulunan tarihi cami. Mimar Sinan tarafından tasarlanan cami, 1552-1564 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kebir Camii</span>

Kebir Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin tarihi adıyla Akmescit, günümüzdeki adıyla Simferopol şehrinde bulunan 16. yüzyıldan kalma tarihi cami. Kırım'ın ana camisi olarak kabul edilir. Bu camide Müftünün ikametgâhı ve Kırım Müslümanlarının dini yönetimi bulunur. Cami Kurçatov Caddesi üzerinde yer almaktadır. Akmescit'teki en eski ve en önemli mimari yapılardan biridir. Kebir Camii, Ukrayna'nın kültürel mirasının bir anıtı statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Magok-i-Attari Camii</span>

Magok-i-Attari Camii, Buhara, Özbekistan'da bulunan tarihi bir camidir. Lyab-i Hauz'un tarihi dini kompleksinin bir parçasını oluşturur. Cami, Buhara'nın tarihi merkezinde, Po-i Kalan'ın yaklaşık 300 metre güneybatısında, Toqi Telpak Furushon ticaret kubbesinin 100 metre güneybatısında ve Lyab-i Hauz'un 100 metre doğusunda yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Buhara Tarihi Merkezi'nin bir parçasıdır. Günümüzde cami, halı müzesi olarak kullanılmaktadır.

Karadağ'da İslam Hristiyanlıktan sonra ülkedeki en büyük ikinci dindir. 2011 nüfus sayımına göre, Karadağ'daki 118.477 Müslüman toplam nüfusun %20'sini oluşturmaktadır. Karadağlı Müslümanlar çoğunlukla Sünni mezhebe mensuptur. Pew Araştırma Merkezi'nin tahminine göre 2020 itibarıyla Müslümanların nüfusu 130.000'dir.