İçeriğe atla

Deniz Ülke Kaynak

Deniz Ülke Kaynak
Doğum21 Ocak 1965 (59 yaşında)
İstanbul, Türkiye
İkametİstanbul, Türkiye
EğitimTED Ankara Koleji, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Saint Andrews Üniversitesi
MeslekAkademisyen
Evlilik
Lutfi Arıboğan
(e. 1987; b. 2023)
Ebeveyn(ler)Mahir Kaynak
Şükran Kaynak

Deniz Ülke Kaynak (d. 21 Ocak 1965, İstanbul), Türk akademisyen.

Oxford Üniversitesi Harris Manchester College CRIC (Çatışma Çözümü Merkezi) kıdemli üyesidir.Üsküdar Üniversitesi'nde Rektör Danışmanı/İTBF - Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesidir.

Kariyer

TED Ankara Koleji'nin ardından 1986'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitiren Kaynak, aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisansüstü eğitimine başlamış ve 1987 yılında uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanının duayenlerinden Prof. Dr. Esat Çam'ın asistanı olarak akademik hayata girmiştir. 1993 yılında doktor, 1998 yılında doçent unvanlarını alan Kaynak İskoçya St. Andrews Üniversitesi'nde Uluslararası Güvenlik Okulunu bitirerek terör ve güvenlik konularında uzmanlaşmıştır. 2002 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde göreve başlayan Kaynak, 2003 yılında aynı üniversitede uluslararası ilişkiler alanında profesör unvanı almıştır.

2002-2004 yılları arasında International Studies Association / CISS Başkan Yardımcılığı, 2002-2006 yılları arasında da İstanbul Bilgi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü, 2006-2007 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2007-2010 yılları arasında da Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı. Harp Akademileri, Hava Harp Okulu, Uluslararası Askeri Görev Gücü Komutanlıkları ve NATO konferanslarında dersler verdi. 2016-2017 yılları arasında Oxford Üniversitesi St. Antony's College'de misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2018-2022 yılları arasında ise Üsküdar Üniversitesi'nde Rektör Danışmanı, İTBF Dekanı, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı / Politik Psikoloji Merkezi Kurucu Müdürü olarak görev yapmıştır. Halen Oxford Üniversitesi Harris Manchester College CRIC[1] (Çatışma Çözümü Merkezi) kıdemli üyesi olarak ve Üsküdar Üniversitesi'nde Rektör Danışmanı/İTBF - Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.[2]

Yayınlanmış çok sayıda ulusal ve uluslararası makalesi[3] ve on üç kitabı bulunmakla birlikte aynı zamanda Albert Einstein tarafından kurulan Dünya Sanat ve Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk seçilen iki Türk akademisyenden birisidir.

Nobel Barış Ödülü adayı ve politik psikoloji biliminin kurucularından psikanalist Vamık Volkan ve IRA'ya silah bıraktırmasıyla tanınan Kuzey İrlanda Parlamentosu'nun ilk sözcüsü ve Liberal Enternasyonal eski başkanı ve halen Birleşik Krallık Lordlar Kamarası üyesi psikoterapist Lord Alderdice[4] ile birlikte International Dialogue Initiative çalışma grubu ile çalışmakta ve söz konusu çalışma grubunda konunun uzmanları ile dünyadaki sorunlu alanlarda terörizm ve iç çatışmaların yarattığı olumsuz psikolojik etkilerin bertaraf edilmesi amaçlı çalışmalar yürütmektedir. Eski akademisyen ve Millî İstihbarat Teşkilatı yöneticisi Prof. Dr. Mahir Kaynak'ın kızıdır. Lütfi Arıboğan ile 2023 yılında boşanmıştır.[5] İki çocuk annesidir.

Eserleri

  • Pandeminin Psikopolitiği,[6] İnkılap Kitabevi, 2021
  • Travmaların Gölgesinde Politik Psikoloji, İnkılap Kitabevi, 2020
  • The Wall, İnkılap, 2019
  • Duvar, İnkılap Kitabevi, 2017
  • Büyük Resmi Görmek, İstanbul, Timaş Yayınları, 2013
  • Geleceğin Haritası, İstanbul, Profil Yayınları, 2008
  • Uluslararası İlişkiler Düşüncesi, İstanbul, Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları, 2007 (Genişletilmiş yeni basım)
  • Dil İnsanı Konuşur, İstanbul, TOÇEV yayınları, 2006
  • Tarihin Sonundan Barışın Sonuna, İstanbul, Timaş Yayıncılık, 2003; Yeni basım Nefretten Teröre, Ankara, Ümit Yayıncılık, 2004
  • Çin'in Gölgesinde Uzakdoğu Asya (editör), İstanbul, Bağlam Yayınları, 2001
  • Kabileden Küreselleşmeye, İstanbul, Sarmal Yayınları, 1998, 2. baskı, Mavi Ada Yayıncılık, 2000
  • Globalleşme Senaryosunun Aktörleri, İstanbul, Der Yayınları, 1996
  • Uluslararası İlişkiler Sözlüğü, (edt.) Faruk Sönmezoğlu, ortak yazar; Deniz Ülke Arıboğan, Beril Dedeoğlu, Gülden Ayman, İstanbul, Cem Yayınevi, 1993, İstanbul, Der Yayınları, 2. baskı 1996, 3. baskı 2000

Kaynakça

  1. ^ "Home Page". CRIC (İngilizce). 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  2. ^ "https://twitter.com/denizulke". Twitter. 3 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "Deniz Ülke Arıboğan". scholar.google.com.tr. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  4. ^ "Lord Alderdice – psychology, politics, and faith" (İngilizce). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  5. ^ "36 yıllık evlilik tek celsede bitti. Arıboğan çifti boşandı". Yeniçağ Gazetesi. 29 Mayıs 2023. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  6. ^ "Pandeminin Psikopolitiği | Deniz Ülke Arıboğan ve Hadiye Yılmaz Odabaşı Kitapları | Hemen Satın Al". İnkılap Kitabevi - Kitap Sektöründen 95 Yıllık Tecrübe. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeşehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), İstanbul'da Boğaziçi'nin etrafında bulunan bir vakıf üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı tarafından 1998 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'nin kurulmasına izin vermiştir. Kısa bir süre sonra Kaliforniya, ABD'deki San Diego Devlet Üniversitesi ile akademik ve stratejik bir protokol imzalanmıştır. İlk öğrencilerin kaydı, 1999-2000 öğretim yılındaki ilk yerleştirme sınavı sonrasında yapılmıştır.

Sedat Laçiner, Türk akademisyen ve yazardır.

Ali Güler, Türk asker, tarihçi, yazar, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Yayla</span> Türk siyaset bilimci

Atilla Yayla, Türk siyaset bilimci, akademisyen ve köşe yazarı. Liberal Düşünce Topluluğu kurucuları ve eski başkanlarındandır.

Emin Fuat Keyman,, uluslararası ilişkiler uzmanı Türk akademisyen, siyaset bilimcisi.

Faruk Sönmezoğlu, Türk uluslararası ilişkiler profesörü, öğretim üyesi ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Naci Bostancı</span> Türk politikacı

Mehmet Naci Bostancı. Türk siyaset bilimci, sosyolog, iletişim bilimci, halkla ilişkiler uzmanı ve siyasetçi.

Doğu Ergil, Türk sosyolog, siyaset bilimci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İstanbul, Türkiye'de 2010 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Altunizade ve Ümraniye Yerleşkelerinde, 3 fakülte çatısı altında 13 bölümden oluşmaktadır. Hukuk, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Psikoloji, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce), Mütercim-Tercümanlık (Arapça), Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce), Ekonomi (İngilizce), Sosyal Hizmet, İslam ve Din Bilimleri ve Uluslararası İlahiyat bölümleri bulunmaktadır.

Elif Çepni ,Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi, Prof Dr. Nevzat Tarhan öncülüğünde İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı tarafından 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yalçın Akdoğan</span> Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı

Yalçın Akdoğan, Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı. Başbakan Yardımcılığı görevini Erdoğan'ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükûmetinde 2014-2016 yılları arasında da sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Binnaz Toprak</span> Türk siyasetçi

Binnaz Toprak, Türk akademisyen ve siyasetçi. 2011-2015 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Ülman</span>

Prof. Ahmet Haluk Ülman, Türk siyaset adamı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Dalmaçya kıyı tipi</span>

Dalmaçya, karstik yüksek yaylaların Adriya Denizi üzerine inen bir kenarı ile kıyıya paralel reliyef dizileri arasına giren denizin meydana getirdiği girintili çıkıntılı, adalı, yarımadalı bir bölgedir. Adriyatik denizine açılan kıyılar Dalmaçya olarak adlandırılır.

Hüner Tuncer, Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün ilk mezunlarından olan Hamdi Tuncer ile Hadiye Çeçen Tuncer'in kızlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rumeli Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Rumeli Üniversitesi, Balcı Vakfı tarafından 2015 yılında 6640 sayılı kanun ile İstanbul Silivri'de kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

İlhan Yaşar Hacısalihoğlu, Türk uluslararası ilişkiler uzmanı ve coğrafyacı. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi rektörüdür.