İçeriğe atla

Deniz tarağı çorbası

Deniz tarağı yahnisi
Ekmek içinde deniz tarağı yahnisi
Alternatif isimClam chowder
Ülke(ler)Amerika Birleşik Devletleri
BölgesiDoğu ABD
TürüÇorba
Servis şekliSıcak
Ana malzemelerDeniz tarağı, patates, soğan, kereviz

Deniz tarağı yahnisi (İngilizceclam chowder) deniz tarağın eti ve suyu ile yapılan bir çorba tarzı. Doğranmış patates, soğan ve kereviz deniz tarağı yahnisinde yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Renk vermek için didiklenmiş havuç ya da maydanoz eklenebir. Defne yaprağı hem renk hem de lezzet katıyor. Deniz tarağı yahnisi genellikle tuzlu kraker veya küçük, altıgen istiridye krakerleri ile servis edilir.

Bu yahni Amerika Birleşik Devletleri'nin Doğu Kıyısından, ancak bugün yaygın olarak Amerika'da lokantalarda servis edilmektedir. Pek çok yöresel varyasyon mevcuttur, ancak en yaygın olanları New England veya "beyaz" deniz tarağı yahnisi ve Rhode Island / Manhattan veya "kırmızı" deniz tarağı yahisi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahni</span>

Yahni, sebze, et, baharat veya deniz ürünlerinin, et suyu veya kemik suyu ya da sos ile pişirilmesiyle yapılan ana yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuskus</span>

Kuskus, Berberiler yemek, Mağrip ülkelerinde ana yemek olarak kabul edilen, nemli irmik buğdayının topçuklar halinde şekillendirilip buğday unuyla kaplanması yöntemiyle hazırlanan makarna türünden yemek. Topçuklar pişirilmeden önce yaklaşık bir mm çapında olur. İsrail'de de yaygın olan Levanten tarzında topçuklar daha kalındır, irmik yerine sert buğdaydan yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz mutfağı</span>

Akdeniz mutfağı ifadesi Akdeniz'in çevresindeki ülkelerin sofra ve yemek kültürlerini tanımlamak için kullanılır. Bu coğrafya, Akdeniz mutfağının en temel ve ayırt edici özelliği olan zeytinyağının sıklıkla kullanıldığı ve zeytin ağacının dağılımının olduğu bölgeleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sarı</span> renk

Sarı, elektromanyetik tayfın yeşil ile turuncu arasında yer alan ve insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Dalgaboyu 565-590 nanometre kadardır. Karşıt rengi mor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sulu yemek</span> suda pişirilerek hazırlanan salçalı yemek

Sulu yemek, tencerede ve kendi suyu içerisinde pişirilen ve suyuyla servis edilen yemek türüne verilen addır. Tencere yemeği olarak da adlandırılır, bazen ev yemeği ile de sulu yemek kastedilir. Pişirme sıvısı olarak çoğunlukla su kullanılsa da, şarap, et suyu ve bira kullanımı da yaygındır. İçerik olarak çeşitli sebzeler ve et kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kraker</span>

Kraker, genellikle unla yapılan yassı, kuru pişmiş bisküvidir. Tuz, otlar, tohumlar veya peynir gibi tatlandırıcılar veya baharatlar hamurun içine eklenir veya pişirmeden önce üzerine serpilir.

<span class="mw-page-title-main">Better Cheddars</span>

Better Cheddars, ana bileşen olarak çedar peyniri kullanılarak hazırlanan fırında peynirli krakerlerin atıştırmalık gıda markasıdır. Better Cheddars, Nabisco tarafından üretilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Better Cheddars, In a Biskit ticari markası altında pazarlanmaktadır. Better Cheddars ilk kez Şubat 1981'de Nabisco tarafından tanıtıldı. Krakerin çeşitli lezzetleri tüketicilere sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan yahnisi</span>

Tavşan yahnisi tavşan eti ile hazırlanan bir sulu yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Aguachile</span> Cevichenin Meksika usulü şekli

Agueachile Latin Amerika'ya özgü "ceviche"nin Meksika usulü yapılmış şeklidir. Meksika'nın Sinaloa bölgesinde geliştirilmiştir. Temel olarak karides, misket limonu suyu ve acı biber ile hazırlanan mezeye kırmızı soğan, biber ve salatalık da doğranabilir. Normal bir cevicheden farklı şekilde aguachilede kullanılan karides uzun süre marine edilmez veya asitte pişirilmez. Limon suyu servisten hemen önce sıkıldığı için karideslerin pişmesi için yeterli süre geçmez. Normalde taze karidesten yapılması gerekir. Dondurulmuş karidesin dokusu ve tadı değişeceği için ek işlemden geçmesi gerekir. Yemek acı biber suyu adını yapılışından alır. Doğranmış yeşil acı biber su ile karıştırıldığında yeşil rengi suya geçer. Karideslerde bu suyun içinde servis edilir. Meze olarak bira veya tekila eşliğinde tüketilir. Karides yerine deniz tarağı gibi başka malzemelerin kullanıldığı ve avokado gibi farklı malzemelerin de eklendiği versiyonları vardır. Tariflerin ortak noktası aguachile adının da belirttiği gibi acı biber suyudur.

Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı)(ملجأ الطباخين), Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayımlanan ilk yemek kitabıdır. Çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya mutfağı</span>

Moritanya mutfağı, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin ulusal mutfağıdır. Sahra'da yaşayan veya kervanlarla çölü geçen Afrika ve Arap halklarının mutfaklarından etkilenmiştir. Benzer kökenleri nedeniyle kuzeyde Fas, güneyde Senegal mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesi, Osmanlı'da yazılan ikinci yemek kitabıdır.1856 - 57 yıllarında Ali Eşref Dede, Melceü’t-Tabbâhîn yemek kitabından on iki on üç sene sonra bu kitabını yazmıştır.İçindekiler çorbalar, salata ve turşular, kebaplar, külbastılar, helvalar ve kadayıflar, paluzeler ve dondurmalar, kurabiyeler, revani ve benzerleri, turşular, hamurdan yapılan yemekler, lalanga ve börekler ,dolma çeşitleri, patlıcandan yapılmış paçalar ve mücverler, köfteler, ıspanak ve kabak türü sebze yemekleri, ilik yapımı ve yahniler,pilav çeşitleri, hoşaflar ve kompostolar ve suyu buz dondurmanın yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz yahni</span>

Beyaz yahni haşlanmış nohut ile yapılan bir yahnidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı yahni</span>

Kırmızı yahni Osmanlı mutfağında yapılan bir çeşit yahnidir.

Mecmuâ-i Fevâid, Sultan II. Mahmud devrine ve Hüdâyî Tekkesi Vakfı’na ait eserdir. Mecmuâ-i Fevâid’de imârethâne ve diğer kurumlarda çalışan görevliler ve muhasebe kayıtlarının yanında imârette kullanılan mutfak eşyaları ve yemek tarifleri de yer almaktadır. Söz konusu eser o dönemde Hüdâyî Vakfı imâretinde pişirilen yemekler hakkında detaylı bilgi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Papaz yahnisi</span> bir yahni çeşidi

Papaz yahnisi bir çeşit yahnidir. Mecmuâ-i Fevâid de isminin sebebinin keşiş ve papazların perhiz yemeği olmasından dolayı bu isimle adlandırıldığı yazılmaktadır. Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının yemeklerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Balık papaz yahnisi</span>

Balık papaz yahnisi bir çeşit balık papaz yahnisidir.Melceü’t-Tabbâhînde yapımı en kolay papaz yahnisidir. Türk mutfağında balık buğulama olarak da bilinir.Günümüz tarifinde limon dilimler halinde konulur.

<span class="mw-page-title-main">Tarak pilavı</span>

Tarak pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Deniz tarağı ile hazırlanır. Malzemeleri pirinç, deniz tarağı içi, tereyağı, soğan, tuz, su, zeytinyağıdır. Gelibolu mutfağında yapılmaktadır.