İçeriğe atla

Deniz kayağı

Deniz kayağı

Deniz kayağı[1] ya da deniz kanosu[2] (İngilizcesea kayak, sea canoe), göl, körfez ve deniz gibi açık sularda kürek çekme sporu için geliştirilmiş Eskimo kayığı.

Görünüm olarak Eskimo kayaklarının aynısıdır. Ortasında (kayak kokpiti) kürek çeken kişinin oturabileceği ve içine bacakları öne doğru uzatarak yerleşebileceği şekildedir. İçine su girmesini önlemek amacıyla, vücudu saran ve kanonun kenarlarından gelen özel bir etek giyilir. Böylelikle hem suya olabildiğince yakın hem de hiç ıslanmadan uzun yollar katedilebilir. Kompozit, cam elyafı, plastik, ahşap, kontrplak veya bez kullanılarak üretilit. Üzerinde bulunan özel su geçirmez kapaklı bagajlar sayesinde ise deniz üzerinde uzun süre seyahat olanağı sağlar. Devrilip suya batınca bir dizi kürek ve vücut hareketiyle yeniden düz konuma gelinir ve bu harekete kayak dönümü ya da Eskimo dönümü denir.

Gelişen teknoloji sayesinde çeşitli malzemelerden ve bazı plastik türlerinden imal edilmeye başlanan deniz kayağı birçok ülkede insanların ilgi alanı ve ticari faaliyet konusudur. Olimpiyat Oyunlarına girebilecek kadar sportif bir faaliyet olarak görülmüştür. Türkiye'de henüz başlangıç aşamasında girişimler vardır.

Kaynakça

  1. ^ "BODEKA Boğaziçi Deniz Kayakçıları". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  2. ^ "Türkiye Kano Federasyonu". 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rafting</span>

Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), debisi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 4 ile 6 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Takım bireylerinin bot dizilişi sağ-sol ve ön-arka oturuş pozisyonlarını barındırmakta olup ve her bireyin geçilecek engel sırasında uygulayacağı teknik performans birbirinden farklı ama aynı sonuca bağlı hareketler bütününü temsil eder. Bu sporda akarsular zorluk seviyesine göre altı dereceye ayrılır. 6. derecedeki akarsulara girilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğurabilir oldukça tehlikeli en zor parkurlardan oluşur, 1. derece akarsu ise her yaşta insanın gerekli güvenlik ekipmanlarını kuşanarak rahatlıkla rafting yapabileceği kolay seviyede parkurlardır.

<span class="mw-page-title-main">Durgunsu kano</span>

Durgunsu kano, akıcı olmayan su kaynaklarında yapılan kano disiplini. Bu sporun yapılabilmesi için derinliği 80 cm'yi geçen ve rüzgâr almayan göl ve gölcükler ideal ortamdır. Rüzgâr almayan, dalgasız, kuytu deniz koyları ve çok yavaş akan nehirler de kullanılabilir. Ancak hangi su ortamı kullanılırsa kullanılsın dalga yaratacak rüzgâr veya başka bir neden bulunmamalı ve su temiz olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kano</span>

Kano, düz tipli, tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir. Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir. Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda'da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka'da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eymir Gölü</span>

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde yer alan bir göldür. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne aittir. ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır; göl kenarında takımlara ait kayıkhane vardır. Göl kendine has bir fauna ve floraya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Kayak (su sporu)</span>

Eskimo kayığı ya da Kayak, Eskimoların geleneksel av aracıdır ve günümüzde ayrıca Kuzey Denizi ülkeleri (İskandinav) ile Kuzey Kutbuna kıyısı olan ülkelerde görülen bir ulaşım aracıdır. İlk olarak ağaçlara fok derileri gerilerek yapılan kayak, daha sonraları kanvas bezi denilen bezle yapılıyordu. Sonraki dönemlerde çıta ile kaplanarak yapılmaya başlanan kayakta özellikle o bölgelerde yetişen çam ve sedir ağacının çıtaları kullanılmaktadır. Günümüzde çeşitli kompozit maddelerle- cam elyaf, aramid elyaf, karbon fiber - ve çeşitli plastik türlerinden de yapılmaktadır. Olimpiyat oyunlarında yer bulabilecek kadar bir spor dalı olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sörf</span>

Sörf ya da Dalga sörfü, sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde kıyıya doğru kaymaya dayanan spor.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Artvin ilinin Borçka ilçesindeki bir baraj

Borçka Barajı, Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998-2005 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Kayakla atlama</span>

Kayakla atlama, dik bir rampadan aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca yükseğe atlamayı ve ardından düşmeden yumuşak bir biçimde en uzak noktaya inmeyi içeren gösterişli bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kano Federasyonu</span>

Türkiye Kano Federasyonu, 2003 yılına kadar Kürek Federasyonu altında faaliyetlerini yürüten federasyon bu yıldan itibaren federasyon statüsüne gelmiştir. Federasyon toplam 7 branşta Avrupa ve Dünya şampiyonalarına katılmaktadır. Türkiye'de 61 kulübün federasyonun düzenlediği yarışmalarına katılabilmektedir.

Tuzla Deniz Yıldızı Spor Kulübü, 2006 yılında Tuzla'da kurulmuş su sporları kulübüdür.

<span class="mw-page-title-main">Voyageurs Ulusal Parkı</span>

Voyageurs Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri Minnesota eyaletinin kuzeyinde, International Falls(en:International Falls, Minnesota) şehri yakınlarında bulunan, 882 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Su sporları</span> suda veya su yüzeyinde gerçekleşen sporlar

Su sporları, su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen sporların genel adı. Takım hâlinde veya bireysel olarak icra edilebilen türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kano (spor)</span>

Kano, adını aldığı su taşıtıyla akıntılı veya durgun sularda yapılan spor. Kano 1936 Berlin Olimpiyatları'ndan itibaren olimpik sporlar arasına dahil edilmiştir. Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Florianópolis</span> Brezilyada belediye ve Santa Catarina eyaletinin başkenti

Florianópolis Brezilya'nın Santa Catarina eyaletinin başkenti olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibarıyla 477,798 olup Joinville'den sonra eyaletin en yoğun nüfuslu şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya'da spor</span>

Sakarya'da spor, Türkiye'nin Sakarya ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kayakçılık (su sporu)</span> su sporu

Kayakçılıkta, su üzerinde hareket etmek için bir kayak kullanılır. Kayakçılığın kanoculuktan farkı, kullanan kişinin oturuma konumu ve küreklerin yapısıdır. Kayakta kürekçi suya daha yakın konumda, bacakları kayağın içinde olacak şekilde oturur. Kayak kürekleri çift kanatlıdır. Çoğu kayaklar kapalı güvertelere sahiptir, ancak üstüne oturulabilir ve şişirilebilir kayaklar da popülerlik kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz İzciliği</span>

Deniz İzcileri, özellikle kayıkçılık ve su temelli faaliyetlere ağırlık veren uluslararası izcilik hareketinin üyeleridir. Faaliyetlerini denizler, nehirler ve göllerde gerçekleştirirler. Deniz İzciliğinde, temel izcilik eğitimi kapsamında çocuk ve gençleri iyi insan ve iyi vatandaş olma yönünde eğitmenin yanı sıra iyi birer denizci, denizleri seven ve koruyan bireyler olmalarına katkıda bulunulur. Her deniz izcisi tekne seyri esnasında gerekli olan bilgileri öğrenmekle, bunları uygulamakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sörf kayağı</span>

Sörf kayağı, kayaklarla okyanus dalgalarında sörf yapmak için kullanılan spor, teknik ve ekipmandır. Sörf kayağının sörfe pek çok benzerliği vardır; ancak sörf bölgelerinde ve kürekle kullanılmak üzere tasarlanmış teknelerle. Bir dizi kayak tasarımı kullanılır; ancak tümü, tekneyi ilerletmek için dalgaları daha iyi kullanmayı amaçlamaktadır.