İçeriğe atla

Deniz hava istasyonu

Deniz hava istasyonu, askerî bir hava üssüdür. Bir donanmanın ilgili şubesinin (deniz havacılığı) askerî havacılık bölümü için kalıcı bir kara tabanlı operasyon yerlerinden oluşur.[1] Bu üsler genellikle filolar, gruplar, çeşitli destek komutları ve diğer kiracı komutlarıyla doldurulur.

Kaynakça

  1. ^ "US Navy Base Guide List". www.military.com. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pilot</span> askeri veya sivil hava taşıtı kullanan kişi

Pilot, hususî veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan, sevk ve idare eden kişi. Sivil veya askerî havacılık sektörlerinde çalışırlar veya hobi olarak uçuş gerçekleştirirler.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava savaşı</span>

Hava savaşı, askerî saldırıların hava kuvvetleri ve/veya diğer kuvvetlere âit hava silahları kullanılarak gerçekleşen savaş türüdür. Bu tür saldırı türünün belli başlı iki türü vardır:

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı tayyare bölükleri</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun hava gücü

Osmanlı tayyare bölükleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kara ve deniz kuvvetlerine ait askerî hava bölükleridir. Osmanlı askerî havacılığının tarihi Haziran 1909 veya Temmuz 1911'e kadar uzanmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Yüzbaşı Fesa Bey (Evrensev) ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'in 1911'de uçuş eğitimi için Fransa'ya gönderilmesini askerî havacılığının başlangıcı sayarak, 2011 yılında havacılığın 100. yıldönümünü kutladı.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

Şehit Kara Pilot Üsteğmen Gürcan Ulucan Meydanı, Ankara'nın 50 km güney batısında, Sincan ilçesinde orta büyüklükte bir askerî hava alanıdır. Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı olan ve Güvercinlik Havaalanı'nda konuşlanmış olan kara havacılık birlikleri ve Kara Havacılık Okulu tarafından eğitim uçuşlarının icrasında yedek meydan olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı ordusu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü

Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.

Havacılık hukuku, uçuş, hava yolculuğu ve bununla iç içe girmiş yasalar ve ticari firmalarla ilgilenen hukuk branşıdır. Bu hukuk branşı bazı alanlarda deniz hukuku ile örtüşmektedir. Hava yolculuğunun doğasından dolayı havacılık hukuku, genel olarak uluslararası hukuk meselesi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Terminal kontrol sahası</span>

Terminal kontrol sahası, yoğun hava trafiği olan büyük havalalanları çevresinde belirlenmiş kontrollü bir hava sahası. Avrupa sisteminde TMA, Kuzey Amerika'da TCA kısaltması daha yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Kara Havacılık Okulu</span> Kara havacı subaylara eğitim veren askerî okul

Kara Havacılık Okulu, Türk Kara Kuvvetlerine kara pilot sınıfı subay ve uçuş teknisyeni sınıfı astsubay yetiştiren askerî okul. Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlıdır. Karargâhı Isparta'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava Harp Enstitüsü</span> Havacı kurmay subay yetiştiren askerî okul

Hava Harp Enstitüsü Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde havacı kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek üzere teşkil edilen askerî eğitim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Askerî havacılık</span> hava araçlarının silahlı kuvvetler tarafından çatışmada ya da başka bir askeri görevde kullanılması

Askerî havacılık, bir alanda veya cephede konuşlu kuvvetlere lojistik tedarik sağlamak için ulusal hava ikmal kapasitesi de dahil olmak üzere hava savaşının yürütülmesi veya etkinleştirilmesi amacıyla askerî uçak ve diğer uçan makinelerin kullanılmasıdır. Kara havacılığı, deniz havacılığı, sivil havacılık türleri var. Hava gücü, ulaşım ve savaş gemilerinin kesişimi de dahil olmak üzere bu tür bir savaşı yürütmenin ulusal yollarını içermektedir. Askerî uçaklar arasında bombardıman uçakları, avcı uçakları, nakliye araçları, eğitim uçakları ve keşif uçakları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz havacılığı</span>

Deniz havacılığı, askerî branş türlerinden biridir. Askerî havacılık gücünün deniz kuvvetleri tarafından uygulanmasıdır. Deniz havacılığı tipik olarak bir uçak gemisi aracılığıyla hedefe daha yakın bir konuma projelendirilir. Taşıyıcı tabanlı uçak'lar, zorlu taşıyıcı operasyonlarına dayanacak kadar sağlam olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hava üssü</span> askerî bir kuvvet tarafından askeri uçakların operasyonu için kullanılan havalimanı

Hava üssü, bir askerî üs türüdür. Havaalanı ve aerodrom alanlarında kurulur. Üs askerî helikopter, genel maksat uçağı, önleme uçağı, savaş uçağı, askerî nakliye uçağı, çok rollü savaş uçağı, bombardıman uçağı, insansız hava muharebe aracı, avcı uçağı, saldırı uçağı ve keşif uçağı'ndan oluşur. Askerî havacılık ve deniz havacılığı türlerinde olur. Bir hava üssünde tipik olarak sivil havaalanına benzer bazı tesisler - hangar, hava trafik kontrolü, uçak kurtarma ve yangınla mücadele merkezi bulunur. Bazı askeri havaalanlarında yolcu tesisleri vardır. Bazı hava üslerinde, uçakları düşman saldırılarından korumak için kaplamalar, sertleştirilmiş uçak sığınakları ve hatta yer altı hangarları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerî sınıflar</span>

Askerî sınıflar; ordularda, görev ve sorumluluğuna göre birbirinden ayrışmış ve özelleşmiş alt birimler.

<span class="mw-page-title-main">Deniz akademisi</span>

Deniz akademisi veya deniz harp okulu, bir ülkenin deniz kuvvetleri, askerî öğrenci ve müstakbel deniz subayları için eğitim veren askeri kurumdur. Deniz piyadesi, zırh, topçu, mühendis, teknisyen, lojistik, iletişim-bilgi sistemleri uzmanı ve askerî polis gibi meslekler yetiştirir. Havacılık seçenekleri arasında pilot, deniz havacılığı, hava komuta ve kontrolü, hava savunması, havacılık bakımı ve havacılık ikmali yer alır.