İçeriğe atla

Deniz hamamı

Deniz hamamları denizin içinde kazıklar üzerine inşa edilmiş ve ahşap duvarlarla örtülerek denizden ayrılmış yapılardır. Kıyıya iskele ile bağlanır. Evliya Çelebi'nin ünlü eseri Seyahatname'de adı geçer. Umumi deniz hamamları ve hususi hamamları olmak üzere iki gruba ayrılır.[1] 1872 yılında İstanbul'da toplam 62 deniz hamamı vardı. Bunların 28'i kadınlara, 34'ü erkeklere aitti.[2]

Diğer hamam türleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Deniz Hamamları". www.peramuzesi.org.tr. 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2023. 
  2. ^ "İstanbul'un Deniz Hamamları". Zdergisi İstanbul. 26 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Banyo</span>

Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım gibi işlemlerini gerçekleştirdiği oda. Banyo terimi, bir evin, bireyin vücut temizliğini yapması için hazırlanmış en azından basit bir düzenek içeren bölümüdür. Küvet, duş veya her ikisini içerir. Tercihe göre banyolarda tuvalet odası ve lavabo bulunabilir. Tuvalete tipik olarak kişisel hijyen faaliyetleri için ayrı bir oda verilir. Ayrıca ayna, duş kabini, otomatik musluk, otomatik sabunluk, el kurutma makinesi, oral irrigatör, diş fırçası dezenfektanı bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sauna</span> hamam tipi

Sauna, geleneksel Fin hamamı. Banyo, yıkanma yeri, çıplak eğlence, geleneksel tıp olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Agrippa Hamamları</span>

Agrippa Hamamları, Roma'da inşa edilmiş ilk büyük thermae olarak Marcus Vipsanius Agrippa tarafından yaptırılmış olan Antik Roma hamamları. Yapı başlangıçta Panteon ile aynı zamanda ve onun ekseninde yapılmış bir balaneion (βαλανεῖον) olarak inşa edilmiştir. Agrippa tarafından MÖ 19 yılında Aqua Virgo su kemerinin tamamlatılmasıyla birlikte hamamın su tedariki sorunu çözülmüş, büyük bir süs havuzu ilave edilerek yapı gerçek anlamda bir thermae şeklini almıştır. MÖ 12 yılında öldüğünde, hamamı vasiyetinde Roma halkına bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma hamamı</span> antik Romada banyo yapmak için halk tesisleri

Roma hamamı, Roma İmparatorluğu'ndaki halk hamamıdır. Romalılar yıkanmak istediklerine bu hamamlara gider ve temizlenirlerdi. Çoğu Roma kentinde bulunur ve kamuya açık yıkanma ve sosyalleşme merkezi olarak işlev görürdü. Roma hamamlarında kullanılan su genellikle su kemerleri yardımıyla su kaynağından hamama taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Banya</span> Rus hamamı

Banya, Rus dilinde "buhar banyosu" anlamındaki sözcük. Ancak bu kavram, Rus saunasını anlatmak için kullanılır. Banya, yüksek sıcaklıkta buhar banyosu barındıran bir çeşit hamamdır. Türkçede Rus hamamı dendiği de olur. Tasarım ve kullanım açısından saunaya çok benzemektedir. Sözcük olarak banya Bulgarcada banyo ya da yıkanma, Sırpçada da içme (içmece) tesisleri anlamına gelir.

Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Duş</span>

Duş, bir kişinin tipik olarak ılık veya sıcak su spreyi altında banyo yaptığı hamamdır. Bu, küvet ve başka bir yer de olabilir. İçeride, yerde bir drenaj bulunur. Duşların çoğunda, püskürtme basıncı ve ayarlanabilir duş başlığı bulunur. En basit duşlar, kullanıcıyı hedefleyen döner bir nozüle sahipken, daha karmaşık duşlar, montaj braketine sahip bir hortuma bağlı bir duş başlığına sahiptir. Bu, vücudun farklı yerlerine su püskürtmek için duş başlığının elle tutmasını sağlar. Diğer tür olan hava duşu özel kapalı panjurdur. Buharlı duş, nemlendirici bir buhar jeneratörünün su buharı ürettiği bir banyo türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Caldarium</span> the hot rooms with vapor baths or hot plunges in Roman bath buildings

Calidarium, klasik Roma hamamlarında kullanılan, sıcak su dolu dalma havuzuna sahip bir oda bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsel hamamı</span>

Eşcinsel hamamları ya da gay hamamları, eşcinsel/gay saunaları olarak da bilinir, erkeklerin diğer erkeklerle seks yapmak için buluştukları ticari alanlardır. Halk banyosu olmaktan çok, başlıca olarak seks için işlev gösteren mekanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Çamur banyosu</span> ayrıca bel ağrısı ve ayak mantarına alternatif çözüm olarak kullanılır

Çamur banyosu, çeşitli mineralleri barındıran çamurun vücuda sürülmesi, etki gösterecek süre kadar beklenilmesi ve sonunda soğuk su ile duş alınması şeklinde uygulanan bakım kürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Buharlı duş</span>

Buharlı duş, bir banyo türüdür. Nemlendirici bir buhar jeneratörü su buharı üretir.

Bozdoğan Su Kemeri ile Burmalı Minare Mescidi arasında yer alan, su kemerinin bitişiğinde ve günümüzde Kalenderhane Camii'nin olduğu alanda bulunan Bizans Dönemi hamam kalıntılarıdır. MS.4.yüzyıl sonu ile 5.yüzyıl başlarında inşa edilmişlerdir.Belki de çifte hamam olarak nitelendirilebilecek tesisin 6.yüzyıln ortalarına doğru kısmen kullanımdan çıkmış olabileceği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Su Müzesi</span>

İstanbul Su Müzesi (İSUM) Türkiye'nin İstanbul şehrinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Buhar banyosu</span>

Buhar banyosu veya buhar hamamı, rahatlama ve temizlik amacıyla buharla doldurulmuş bir odadır. Yunan ve Roma zamanlarına kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fantaziya hamamı</span>

Fantaziya hamamı - Bakü'de Dilare Aliyeva sokağında bulunan 1896 tarihli bir hamam. Şehirdeki ilk elektrik hattı olan ticari bina ve Bakü'deki ilk Avrupa tarzı hamamlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Laconicum</span>

Laconicum Roma hamamının kuru terleme odasıydı ve bazen caldarium veya sıcak odaya bitişik pozisyonda bulunurdu. Spartalıların kabul ettiği tek sıcak banyo şekli olduğundan ona bu isim verilmiştir. Laconicum genellikle köşegenlerin eksenlerinde nişler bulunan dairesel şekilde bir odaydı ve Vitruvius'a göre, pirinçten bir kalkanın zincirlerle asıldığı, üstte dairesel bir açıklığa sahip sıcaklığı düzenleyecek kadar alçaltılıp yükseltilebilmesini sağlayan konik bir çatı ile örtülmüştü.

Sudatorium, mimaride Roma hamamlarının tonozlu bir terleme odası veya buhar banyosudur. Romalı yazar Vitruvius bundan concamerata sudatio olarak söz eder. Buhar üretmek için su ilavesiyle yapılan laconicum veya kuru ısı banyosuna oldukça benzerdir.

II. Bayezid Hamamı, İstanbul’un merkezinde, Sultan II. Beyazıt Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilen önemli bir hamamdır. Kesin inşa tarihi bilinmemekle birlikte, arşivlerde yer alan 16. yüzyıl tapu kayıtlarına göre hamam, Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun’un vakfına gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Hamamın inşasının 1500-1505 yılları arasında tamamlandığı düşünülmektedir. Tarihi kaynaklar, Beyazıt Hamamı’nın "Hamâm-ı Kebîr" olarak da bilindiğini ve İstanbul’daki en büyük hamamlardan biri olduğunu belirtir.