İçeriğe atla

Deniz Hava Komutanlığı

Deniz Hava Komutanlığı
Deniz Hava Komutanlığı arması
Etkin1914-günümüz
Ülke Türkiye
BağlılıkTürk Deniz Kuvvetleri
TipiHava Kuvvetleri
GöreviHava desteği sağlamak
BüyüklükTugay
ParçasıTürk Silahlı Kuvvetleri
KarargâhKartepe, Kocaeli
SavaşlarıKıbrıs Harekâtı
Komutanlar
KomutanTuğamiral Mehmet Savaş Eser
Türkiye üzerinde Deniz Hava Komutanlığı
Gölcük Deniz Hava Üs Komutanlığı
Gölcük Deniz Hava Üs Komutanlığı
Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı
Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı

Deniz Hava Komutanlığı Kocaeli'nde bulunup Donanma Komutanlığı'na bağlıdır. 1914 yılında kurulmuştur.[1]

Görevi

Türkiye'nin deniz hava sahasında verilen emirler doğrultusunda personel taşımak,düşman gemi ve denizaltılarına saldırı düzenlemek ve deniz birliklerinin gerçekleştireceği harekâtlara destek vermektir. Deniz karakol uçakları ile savaş alanının gözlenmesi sağlanarak harp taktiklerinin oluşmasını sağlarlar ve taşıdıkları torpidolarla denizaltıları imha edebilirler.

Eğitim

Deniz Kuvvetleri'nde görev alacak helikopter pilotları Kara Havacılık Okulu' nda eğitim görmektedir.[2]

Birimleri

Helikopterler genelde gemilere konuşlu olarak görev yaparken uçaklar üs komutanlıklarında görev yapmaktadır. Kocaeli ve Dalaman da Deniz Hava üssü bulunmaktadır. Çanakkale'de üs inşaasına devam edilmektedir. Ayrıca Çanakkale'de 313. Deniz İHA-S İnsansız Hava Aracı Filo Komutanlığı bulunmaktadır.[3] Aksaz ve İstanbul'da ise helikopterlerin iniş yapabileceği yerler bulunmaktadır.[4]

Görüntüler

Envanter

Helikopterler
Sikorsky S-70B-28 Seahawk  ABDDeniz helikopteri (ASW/ASuW) S-70B-28 25[5]6 sipariş daha[5]
Agusta-Bell AB-212 ASW İtalyaDeniz helikopteri (ASW) 12[5]
Bell AH-1W SuperCobra ABDTaarruz Helikopteri10 TCG Anadolu üzerinde kullanılmak üzere Kara Havacılık bünyesindeki tüm Super Cobra' lar Deniz Havacılık Komutanlığına kaydırıldı.
Sabit kanatlı uçak
ATR 72 MPA İtalyaDeniz Devriye (ASW/ASuW)
Nakliye Uçağı
72-600 TMPA
72-600 TMUA
9 TUSAŞ tarafından yükseltildi.[6][7][8]
CASA CN-235  İspanyaDeniz Devriye (ASW/ASuW)
Nakliye Uçağı

6 Elektronik sistemleri Thales tarafından yükseltildi.[9][10]
SOCATA TB family  FransaEğitim uçağı TB-20 7[5]
Insansız Hava Aracı
TUSAŞ Anka TürkiyeSilahlı İnsansız Hava Aracı (ASuW) Anka B ve Anka S 8 Anka B' ler Sentetik Açıklı Radara sahipler
TUSAŞ Aksungur TürkiyeSilahlı İnsansız Hava Aracı (ASW/ASuW) 3 Taşıdığı Sonobuoy ve torpidolar sayesinde Denizaltı Savunma Harbi (ASW) görevini de başarılı şekilde yerine getirebilir.
Baykar Bayraktar TB-2 TürkiyeSilahlı İnsansız Hava Aracı 10

Projeler

  • F-35B: Deniz Kuvvetleri, F-35B (STOVL)varyantından sipariş vermeyi planlıyordu. Fakat Erdoğan ve S-400 politikası dolayısı ile siparişler geçilmeden alım iptal oldu. Türkiye' de birçok muhalefet partisi F-35 projesine geri dönüleceğini açıkladığından, seçim sonrası F-35B alımı tekrardan gündeme gelebilir.
  • Bayraktar TB3: TB-2' nin Suriye, Karabağ, Libya ve Ukrayna' daki çatışmalarda oynadığı rolün deniz kuvvetlerinin ilgisini çekmesi neticesi ile Baykar, TB-2' nin daha gelişmiş deniz konuşlu bir varyantı üzerinde çalışmaya başladı. Duyurulan bilgilere göre TB-3 SATCOM uydu haberleşme sistemine sahip olacak, Anka' da da kullanılan yerli PD-170 motorunu kullanacak ve Anadolu' ya yerleştirilecek komuta kontrol sistemi ile aynı anda 10 TB-3 havada komuta edilebilecek. Yapılan açıklamalara göre TB-3' ün özel olarak Anadolu gibi ufak pistli amfibi gemilere göre tasarlandı ve güverteden hiçbir ek kalkış ve iniş sistemine ihtiyaç olmadan inip kalkabilecek. Anadolu güvertesinde yapılacak olan testlere 2024' de başlanması planlanmakta.
  • Kızılelma MIUS: Anadolu amfibik hücum gemisinin güvertesinde konuşlandırmak üzere deniz şartlarına uygun Kızılelma varyantının geliştirilmesi için Baykar ve Deniz Kuvvetleri müşterek hareket etmektedir. 2025' de Anadolu üzerinde ilk testlerin yapılması planlanmakta. İlaveten Kızılelma' nın uçak gemilerine uygun olacağı da belirtiliyor.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2020. 
  2. ^ "Deniz Hava Komutanlığının tek kadın pilotu Hatice Yüzbaşı". TRT Haber. 12 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2020. 
  5. ^ a b c d "World Air Forces 2013" (PDF). Flight Global. Flight Global. 24 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  6. ^ Turkish Aerospace Industries, Inc. "MELTEM III (ATR-72)". Turkish Aerospace Industries, Inc. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2014. 
  7. ^ "Alenia Aermacchi Delivers First ATR72-600 TMUA to Turkish Navy". 24 Temmuz 2013. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  8. ^ "Raytheon to provide torpedo integration for Turkish Navy ATR-72-600ASW maritime patrol aircraft". 17 Temmuz 2014. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 
  9. ^ Turkish Aerospace Industries, Inc. "MELTEM II (CN-235)". Turkish Aerospace Industries, Inc. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2014. 
  10. ^ "Thales finalises delivery of MELTEM II CASA CN-235 maritime patrol aircraft to Turkey". 28 Nisan 2014. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin donanma gücü

Türk Deniz Kuvvetleri, Türkiye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2. kuvvettir. Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir. 9 Kasım 2016 tarihinde değiştirilerek kabul edilen Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi ile bu tarihe dek Genelkurmay Başkanlığı kuruluş ve kadrolarında bulunan Komutanlık, Millî Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşuna geçirilmiştir. Ayrıca aynı Kararname, cumhurbaşkanı ve başbakanın kuvvet komutanı ve astlarına emir verebilmesini ve bu emirlerin hiçbir kurum, kuruluş veya kişinin onayı olmaksızın yerine getirilmesini de düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu</span>

Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyadeleri ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde yer alan başlı başına bir kuvvet komutanlığıdır. ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi doğrudan ABD Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Dairesine bağlı olduğu halde ayrı bir kuvvet komutanlığıdır. Komutanı organizasyon, idare, plan ve program bakımından doğrudan Deniz Kuvvetleri Müsteşarına karşı sorumludur. Gerekli hallerde Başkan, Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Anavatan Güvenlik Konseyi'ne tavsiyede bulunmakla yükümlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Erkilet Havalimanı</span> Kayseride havaalanı

Erkilet Havalimanı, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesinin Erkilet semtinde bulunan havalimanı. IATA kodu ASR, ICAO kodu LTAU'dur. 1998 yılında sivil hava trafiğine açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hava Eğitim Komutanlığı</span> Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kolordu seviyesindeki askerî birlik

Hava Eğitim Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetleri'nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlamak ve harekât görevlerini yerine getirmekten sorumludur. Komutanlık bünyesindeki Hava Teknik Okullar Komutanlığında ihtiyaca göre Türk Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CASA CN 235</span> hafif nakliye uçağı

CASA CN-235, İspanyol CASA ve Endonezyalı IPTN firmalarının ürettiği bir hafif nakliye uçağı. Türkiye'de lisansları alınarak TUSAŞ tarafından üretilmektedir.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

Güvercinlik Havalimanı Ankara'nın 10 km batısında bir askerî havaalanıdır. Ankara'nın ilk havaalanı ve Türk Hava Yolları'nın ilk teknik bakım merkezi olmuş, daha sonra askerî amaçlara tahsis edilmiştir. Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer almaktadır. Havaalanı'ndan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birlikler ve Genelkurmay Başkanlığına doğrudan bağlı bazı birimler yararlanmaktadır. Kara Havacılık Komutanlığı da burada konuşlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Aksaz Deniz Üssü</span>

Aksaz Deniz Üssü, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ege sahillerinin güneydoğusundaki deniz üssüdür. Muğla'nın Marmaris ilçesindedir. Askeri binalara ek olarak, üs evleri daireleri gibi kışla ve sosyal tesisler 8.000 (32 km2) hektar arazi üzerinde bulunmaktadır. Altı helikopter üste konuşludur.

<span class="mw-page-title-main">Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı</span> Türk Hava Kuvvetlerinin ana muharip unsurlarını tek bir çatı altında toplayan ordu büyüklüğündeki askerî birlik

Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı, tüm muharip unsurları bünyesinde toplayarak Türkiye hava sahasını korumak ve savaş şartlarında gereken hava operasyonlarını gerçekleştirmekle görevli kuvvettir. Karargâhı Eskişehir'dedir. Türk Hava Kuvvetleri'nin ana hava kuvvetidir. Bünyesinde 8 Ana Jet Üssü, 1 Tanker Üssü, 1 Füze Üssü ve 1 İnsansız Uçak Sistemleri (İUS) bulunmaktadır, bu üslere bağlı 6 Av-Önleme Filosu, 7 Av-Bombardıman Filosu, 2 Foto/Keşif Filosu, 1 Havada Yakıt İkmal Filosu, 1 F-16 Eğitim Filosu, 1 Jet Muharebe Eğitim Filosu, 1 Silah ve Taktikler Filosu, 1 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Filosu, 1 Akrotim Filosu ve kuvvet komutanlığına doğrudan bağlı 2 İrtibat ve Arama-Kurtarma Filosu bulunmaktadır. Ayrıca, NATO/CAOC-6 karargahına ev sahipliği yapan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığına bağlı yedek hava meydanları, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri ve arama-kurtarma kolları da bulunmaktadır.

TCG <i>Anadolu</i> (L-400) Türk amfibi hücum gemisi

TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı savaş gemisi. TCG Anadolu, Türk Donanma tarihinin ilk LHD gemisidir. Adını Anadolu yarımadasından almıştır. İstanbul merkezli Sedef Tersanesinde inşa edilen TCG Anadolu 10 Nisan 2023'te Türk Deniz Kuvvetleri envanterine katıldı.

Aşağıda Türk Silahlı Kuvvetlerinin aktif hava araçları listesi verilmiştir. Bu listede Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'nde aktif olarak hizmet veren hava araçları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Helikopter hücum gemisi</span>

Helikopter hücum gemisi ya da İngilizce kısaltmasıyla LHA, ABD Donanması'nda yer alan "Tarawa" ve "America" sınıfı çok maksatlı helikopter taşıyıcı amfibi hücum gemilerinin tanımlanması amacıyla kullanılan sınıflandırmadır.

<span class="mw-page-title-main">LHD</span> savaş gemisi tipi

LHD, Türkçeye havuzlu helikopter gemisi şeklinde yetersiz olarak çevrilen bünyesinde helikopterler bulunduran ve çıkarma araçları için havuzlu güverteye sahip çok amaçlı amfibi hücüm gemisi tipidir. ABD Donanması ve NATO bu terimi, bu tip gemileri tanımlarken gövde sınıflandırma sembolü olarak kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Muharebe arama-kurtarma</span>

Muharebe arama-kurtarma veya kısaca MAK, savaş veya çatışma sırasında tehlike alanında yapılan müttefik personeli kurtarma faaliyeti. Bu operasyonlarda sıklıkla UH-60, Eurocopter Cougar gibi helikopterler; C-130, CN-235 gibi nakliye uçakları ve hava kuvvetlerinin desteği ile düşman taarruzunu baskılayarak personelin kurtarılması amaçlanır. Görev tiplerine ve bağlı olduğu kuvvetlere göre arama-kurtarma faaliyetleri farklılık gösterebilir.Hava kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri nakliye uçakları ve yüksek irtifadan paraşütle sızma gerçekleştirirken yine Hava Kuvvetlerine bağlı savaş helikopterleri, savaş uçakları ve genel maksat helikopterleri kullanır. Gerekli durumlarda Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı timler destek verir. Deniz kuvvetlerine bağlı arama kurtarma birlikleri ise düşman denizinde batan gemi veya denizaltı araçlarındaki personeli kurtarmak için paraşütle düşman karasularına sızma yaparlar. Operasyonda ilk olarak tehlikedeki personelin yeri belirlenir ve havadan veya karadan bölgeye sızarak personele ulaşılır. Ardından ulaşılan personelin hayati fonksiyonları değerlendirilerek ilk yardım ve tıbbi yardım uygulanır. Güvenlik sağlandıktan sonra timin ve kurtarılan personelin bölgeden tahliyesi gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Kızılelma</span> Türk yapımı turbofan motorlu insansız savaş uçağı

Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, radarlardan gizlenebilme ve havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı için kullanılan akaryakıt nakliye ikmal lojistik destek gemilerinin bağlı olduğu komutanlıktır. Kocaeli Gölcük ilçesinde konuşludur. Emrindeki gemilerin sevk idare ve bakımlarının yapılmasından sorumludur. Donanma Komutanlığı'na bağlıdır. Denizde akaryakıt ve su ikmali yaparlar. Yaralı tahliyesi, yanan ve karaya oturan gemilere müdahale ederler. Emrinde akaryakıt römorkor ve su gemileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi uçağı</span>

Taşıyıcı tabanlı uçaklar, uçak gemilerinden operasyonlar için tasarlanmış deniz uçaklarıdır. Kısa bir mesafeden fırlatılabilmeli ve güverteden fırlatma ve toparlanmanın ani kuvvetlerine dayanacak kadar sağlam olmalıdırlar. Buna ek olarak, bu türdeki uçakların kanatları genellikle katlanabilirdir. Bu da dar alanlarda operasyonları kolaylaştırır.