İçeriğe atla

Deniz Günü

   Deniz Günü
海の日
ÜlkeJaponya
TürüUlusal
ÖnemiOkyanusların bereketlerini ve
Japonya'nın denizciliğinin
ekonomik refahının
onurlandırılması
BaşlamaTemmuz ayının üçüncü
pazartesi günü
Deniz Günü, Odaiba, Japonya

Deniz Günü (Japonca海の日 Umi no Hi), Japonya'da okyanusların bereketlerini ve Japonya'nın denizciliğinin ekonomik refahının onurlandırıldığı kutlandığı bir tatil günüdür. Tatilin amacı, okyanusların kutsamalarına şükran ve okyanusun Japonya için bir ada ülkesi olarak önemini düşünmektir.[1]

Deniz Günü, 1995'te kurulmuş olup başlangıçta 20 Temmuz'da düzenlenirken 2003 yılında Mutlu Pazartesi Sistemi'ne göre Temmuz ayının üçüncü pazartesi günü olarak değiştirildi. Birçok insan bir plaj gezisine çıkmak için tatil ve yaz havasından yararlanır. Okyanusla ilgili diğer şenlikler de görülmektedir. Tarih, Japonya ana karasının çoğunda yağışlı mevsimin sona ermesiyle kabaca aynı zamana denk gelmektedir.

2020'de tatil, Tokyo Olimpiyatları'nın açılışını desteklemek için özel bir konaklama olarak yapılan tek seferlik bir hareket olan 23 Temmuz perşembe günü gözlemlendi. Olimpiyatların ertelenmesi nedeniyle 2021 tarihi, yine perşembe günü tek seferlik tatil olarak 22 Temmuz'a taşınacaktır.[2]

Tarihi

Meiji Maru, Denizcilik Günü'nün kökenidir

Gün, 1996 yılına kadar Marine Memorial Day (海の記念日, umi no kinen bi) olarak biliniyordu. Haberleşme Bakanı Shozo Murata, 1941'de bu günü Meiji İmparatoru'nu ve 1874'te İskoçya'da inşa edilen demir buharlı gemi Meiji Maru'yla yaptığı 1876 yolculuğunu anmak için belirledi [3] Yolculuk, Tōhoku bölgesi çevresinde bir geziyi, Aomori'de bir deniz feneri teknesine binmeyi ve o yılın 20 Temmuz'unda Yokohama'ya dönmeden önce Hakodate'de kısa bir molayı içeriyordu.[4] Ancak yaz aylarının ilk tatili olan 1995 yılına kadar ulusal bayram olarak belirlenmemişti.[5]

İlk olarak 20 Temmuz 1996'da gözlemlenen Mutlu Pazartesi Sistemi mevzuatı, tarihi 2003'ten itibaren Temmuz ayının üçüncü Pazartesi gününe kaydırdı.[6]

2020 Yaz Olimpiyatları'na özel düzenleme olarak Denizcilik Günü'nün 2020 tarihi 23 Temmuz'a taşındı. Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları'nın COVID-19 salgını nedeniyle 2021'e ertelenmesiyle hükûmet bu değişikliği 2020 yılına bıraktı ve Olimpiyat ve Paralimpik Özel Tedbirler Kanunu'nda 2021'deki tatilde buna uygun bir değişiklik yapılması yönünde bir değişiklik yaptı [7][8]

Kutlama

Bu günde aileler Hayama'daki Isshiki Plajı gibi plajları ziyaret edebilir ve yüzebilir, şnorkelli dalış yapabilir, sörf yapabilir veya dalış yapabilir. İnsanlar ayrıca 'çamur topu atma' adı verilen bir etkinliğe de katılabilirler. Ulusal akvaryumlar da bu günde suyla ilgili özel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.[9]

Kaynakça

  1. ^ "国民の祝日について" (Japonca). Kabine Ofisi. 20 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  2. ^ "東京五輪、開会式前後が4連休に 閉会式前後は3連休:朝日新聞デジタル". 朝日新聞デジタル (Japonca). 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2020. 
  3. ^ "The Meiji-maru". Tokyo University of Marine Science and Technology. 25 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  4. ^ Iida, Masao (June 2002). 橋から見た隅田川の歴史 (History of the Sumida River as seen from a bridge) (Japonca). 文芸社. s. 52. ISBN 9784835538945. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Marine Day (Third Monday of July)". JET Programme. Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology. 30 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  6. ^ "Marine Day (Third Monday in July)". Cross Currents. University of Hawaii. 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  7. ^ "Japan's National Holidays in 2021". nippon.com. 10 Haziran 2020. 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2020. 
  8. ^ "五輪祝日、来年も移動 特措法改正へ―政府・与党" (Japonca). 時事通信社. 1 Nisan 2020. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2020. 
  9. ^ Centre, Japan (13 Temmuz 2018). "Celebrating Umi No Hi (Marine Day) in Japan". Japan Centre. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Tokyo</span> Japonyanın başkenti

Tokyo, resmî adıyla Tokyo Metropolü, Japonya'nın başkenti ve prefektörlüklerinden biridir. 13,453 km2 olup, 38.505.000 milyon nüfuslu megapol bir bölge olan Tokyo dünyanın en büyük kentidir. Son yapılan araştırmalara göre yaşamın en pahalı olduğu kentlerinden birisi olarak gösterilen Tokyo, 2022 yılında dünyanın en pahalı 9. kentiydi. Honşu'nun orta kesiminde, Büyük Okyanus'un bir girintisi olan Tokyo Körfezi'nin kıyısında, Sumida Nehri'nin ağzında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya bayrağı</span> ulusal bayrak

Japonya'nın ulusal bayrağı, beyaz bir zemin üzerinde ortasında koyu kırmızı bir kurs bulunan, 2:3 oranına sahip bir bayraktır. Japoncada resmî olarak Nisshōki veya daha yaygın olarak Hinomaru adıyla da bilinmektedir. Ayrıca ülkenin Doğan Güneş'in Ülkesi sloganını da betimlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osaka (prefektörlük)</span>

Osaka prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük Kansai bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 1,899.28 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ocak 2012 tarihi itibarı ile 8,864,228'dir. Prefektörlüğün merkezi Osaka şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları</span> Tokyoda düzenlenen ve pandemi dolayısıyla 2021 yılında yapılan yaz olimpiyatları

2020 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXXII. Yaz Olimpiyat Oyunları, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılması planlanan ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021'e ertelenen Olimpiyat Oyunları'dır. 7 Eylül 2013 tarihinde Buenos Aires'te yapılan 125. IOC oturumunda Tokyo ev sahibi şehir olarak ilan edildi. Tokyo, aynı zamanda 1964 Yaz Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Okinawa</span> ülkenin en güneyinde Ryukyu Adalarında yer alan Japonya prefektörlüğü

Okinava prefektörlüğü, Japonya'nın prefektörlüklerinden biridir. Prefektörlük ülkenin en güneyinde Ryukyu Adaları'nda yer almaktadır. Yüzölçümü 2.271,30 km² olan prefektörlüğün nüfusu 1 Ekim 2013 tarihi itibarı ile 1.416.587'dir. Prefektörlüğün merkezi Naha şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<i>Asahi Shimbun</i> gazete

Asahi Shimbun, Japonya'da beş ulusal gazetesinden biridir. Gazete 25 Ocak 1879 tarihinde kurulmuştur. Haziran 2010 tarihi itibarı ile 7.96 milyon sabah baskısı ve 3,1 milyon akşam baskısı ile Yomiuri Shimbun'dan sonra ülkenin ikinci büyük gazetesidir. Gazete Osaka'da kurulmuş olup daha sonra Tokyo'ya taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enoshima</span>

Enoshima, Japonya'nın Kanagawa prefektörlüğünde Katase Nehri ile Sagami Körfezi arasında bulunan bir adadır. Ada Yokohama'dan 20 km ve Tokyo'dan 50 km uzakta yer almakta olup idari olarak Fujisawa şehrine bağlıdır. Ada Tokyo sakinlerinin yazlık dinlenme mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da COVID-19 pandemisi</span> Japonyada salgın

COVID-19'a neden olan şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü-2 (SARS-2) hastalığının Japonya'ya sıçradığı Şubat 2020'de onaylandı. Iwate hariç 47 prefektörlüğün hepsinde vaka tespit edildi. Ülkede 10.000'in üzerinde vaka görüldü.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorun Doğum Günü</span>

İmparatorun Doğum Günü, Japonya'da imparatorun doğum gününün kutlandığı bir ulusal bayramdır.

Japonya'daki resmî tatiller, 1948 Resmî Tatil Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunun bir hükmü, bir ulusal bayram Pazar gününe denk geldiğinde, bir sonraki iş gününün furikae kyūjitsu olarak bilinen bir resmi tatil olacağını belirlemektedir. Ek olarak, diğer iki ulusal bayram arasına düşen herhangi bir gün, kokumin no kyūjitsu olarak bilinen bir bayram olarak kutlanmaktadır. 3 Mayıs Anayasa Günü ile 5 Mayıs Çocuk Bayramı arasında sıkışan 4 Mayıs, 2007'de Yeşillik Günü ile değiştirilene kadar böyle bir bayramın yıllık bir örneğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Yetişkinler Günü</span>

Yetişkinler Günü, Japonya'da olgunluk çağına ulaşanların yetişkinliklerinin kutlandığı bir tatil günüdür. Geçen yılın 2 Nisan'ından cari yılın 1 Nisan'ına kadar olgunluğa ulaşan veya ulaşacak olan herkesin tebrik edildiği, cesaretlendirildikleri ve yetişkin olduklarını fark etmelerini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Festivaller arasında yerel ve prefektörlük bürolarında düzenlenen yetişkinlik törenlerinin yanı sıra aile ve arkadaşlar arasında parti sonrası partiler yer almaktadır.

Şova Günü, Japonya'da her yıl 29 Nisan'da 1926-1989 yılları arasında saltanatı süren İmparator Hirohito'nun doğum gününün kutlandığı bir tatil günüdür. Shō (昭) parlayan veya parlak anlamına gelirken wa (和) ise vatandaşların aldığı aydınlanmış barış" anlamına gelen barış anlamına gelir. Eski Japonya Demokratik Partisi'ne göre, tatilin amacı Hirohito'nun 63 yıllık çalkantılı hükümdarlığı hakkında kamuoyunun düşüncesini teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Anayasa Anma Günü</span>

Anayasa Anma Günü, Japonya'da her yıl 3 Mayıs'ta savaş sonrası anayasasının yürürlüğe girdiği günün kutlandığı bir tatil günüdür. Anayasa Günü, Altın Hafta tatil döneminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Günü</span>

Kültür Günü, Japonya'da her yıl 3 Kasım'da kültür, sanat ve akademik çabayı teşvik etme amacıyla kutlandığı bir tatil günüdür. Festivaller tipik olarak seçkin sanatçılar ve akademisyenler için sanat sergileri, geçit törenleri ve ödül törenlerini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlılara Saygı Günü</span>

Yaşlılara Saygı Günü, Japonya'da yaşlı insanların kutlandığı bir tatil günüdür. Bayramın kökenleri, Hyōgo prefektörlüğüne bağlı Nomadani köyünde 15 Eylül Eski Halk Günü'nü ilan ettiği 1947'ye kadar uzanmaktadır. Popülerliği ülke çapında yayıldı ve 1966'da bugünkü adını ve statüsünü aldı. Başlangıçta 15 Eylül'de düzenlenirken 2003 yılında Mutlu Pazartesi Sistemi'ne göre Eylül ayının üçüncü pazartesi olarak değiştirildi. Japon medyası her yıl yaşlıları öne çıkarma, nüfus hakkında haber yapma ve ülkedeki en yaşlı insanları öne çıkarma fırsatını kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şinzo Abe suikastı</span> 2022de eski Japonya başbakanının öldürülmesi

8 Temmuz 2022'de, Japonya'nın eski başbakanı ve Temsilciler Meclisi üyesi olan Shinzō Abe, Nara Prefektörü'ndeki Nara şehrindeki Yamato-Saidaiji İstasyonu'nun yakınlarında gerçekleşen bir siyasi etkinlikte konuşurken öldürüldü. Yaklaşık saat 11.30'da (UTC+09.00), Liberal Demokrat Parti adayı için bir kampanya konuşması yaparken Abe, ev yapımı bir ateşli silahla yakın mesafeden sırtından vuruldu. Şüpheli Tetsuya Yamagami olay yerinde yakalandı. Abe, tıbbi helikopterle Nara Tıp Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Ancak beş buçuk saat sonra 17.03'te öldüğü açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Spor Günü</span>

Spor Günü veya eskiden Sağlık ve Spor Günü , Japonya'da her yıl Ekim ayının ikinci haftasında olarak Tokyo'da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları'nın açılışının anıldığı ve sporu ve aktif bir yaşam tarzının teşvik edildiği bir gündür.