İçeriğe atla

DenizTemiz Derneği

DenizTemiz Derneği / TURMEPA
Slogan"YAŞASIN DENİZ !" [1]
Kuruluş8 Nisan 1994 [2]
TürSivil toplum kuruluşu
Merkezİstanbul [2]
Resmî siteturmepa.org.tr

DenizTemiz Derneği, "Turkish Marine Environment Protection Association" (TURMEPA), merkezi İstanbul'da olan bir sivil toplum kuruluşudur.[2]

Kuruluş

TURMEPA, 8 Nisan 1994 tarihinde Rahmi Koç'un kurucu başkanlığında Deniz Ticaret Odası ve bir avuç deniz sevdalısıyla birlikte başlatılmış bir sivil toplum hareketidir.Derneğin 1995 yılında yayınladığı "Denizleri Koruma Deklarasyonu" BM Çevre Programı, IMO, UNEP, The Club of Rome, ICS and IUCN gibi organizasyonların uluslararası platformlarda desteğini almış olup, günümüzde 800’ü aşkın gerçek ve tüzel üyeyi kapsamaktadır.[3]

Amacı

DenizTemiz Derneği amaç ve hedeflerini, gelecek kuşaklara yaşanabilecek bir çevre bırakabilmek, onların denizlerin; ekonomiye, sağlığa ve refaha katkılarından yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla kişisel sağlık, refah ve Türkiye'nin ekonomik geleceği için oluşan önemli riskler hakkında kamusal farkındalığı artırmak, halkı deniz ve sahil çevresinin süregelen tahribatına karşı, müsamaha göstermemeleri konusunda, faaliyete geçmeleri için teşvik etmek şeklinde açıklamaktadır. TURMEPA, Bakanlar Kurulu’nca 19.06.2000 tarihinde alınan kararla, kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etmiştir.[1][3]

Faaliyetler

Turmepa’nın faaliyetleri üç ana başlık altında incelenebilir: [4]

1- Projeler:[5]

  • Eğitim Projeleri
  • Koruma Projeleri
  • Farkındalık Projeleri
* Faydalık Projeleri

2- Etkinlikler [6]

  • Eğitim Etkinlikleri
  • Sosyal Etkinlikler
  • Koruma Etkinlikleri

3- Eğitimler [7]

Ürünleri

DenizTemiz Derneği – TURMEPA, temiz bir deniz ve kıyı şeridi yaratma, var olan doğal kaynakları koruma harcamalarında kullanılabilecek gelir elde etmek amacıyla, çevreye zararı olmayan, sıvı el sabunu, genel yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı, tekne ve usturmaça temizleyici gibi malzemeler üreterek satmaktadır.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b TURMEPA Broşürü[], turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  2. ^ a b c DenizTemiz Derneği Ana Tüzük[], turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  3. ^ a b DenizTemiz Derneği Kuruluşu ve Tarihçesi 13 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  4. ^ DenizTemiz Derneği Faaliyetler 25 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  5. ^ DenizTemiz Derneği Projeler 20 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  6. ^ DenizTemiz Derneği Etkinlikler 22 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  7. ^ DenizTemiz Derneği Eğitimler 3 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013
  8. ^ TURMEPA Dükkanı 13 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., turmepa.org.tr, erişim 1 Ocak 2013

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

AEGEE,, Avrupa Öğrencileri Forumu, Avrupa'nın en büyük öğrenci organizasyonlarından biridir. Adını demokrasinin doğum yerlerinden biri olan Ege Denizi'nden ve Fransız Devrimi'nin şafağında kurulan ilk parlamentodan, "Etats Généraux"dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">TEMA</span> Türk sivil toplum örgütü

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA, 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul'da kurulmuş olan çevreci bir vakıftır.

<i>Chelonia mydas</i>

Yeşil deniz kaplumbağası, Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır. Tropik, tropik altı ve bazı daha ılıman denizlerde dağılım gösteren tür, erişkin bireylerin yosunlardan zengin beslenmesine bağlı olarak bedenlerindeki yağ dokusu yeşil renk alır.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Araştırmaları Vakfı</span>

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, (TÜDAV) bir gurup bilim insanı, denizci ve doğasever tarafından Türk deniz ve iç sularıyla ilgili bilimsel araştırma, yayın, eğitim, koruma alanları ve bilgi bankası gibi konular hakkında çalışmak üzere 1997 yılında kurulmuş, ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan sivil toplum kuruluşu. Derneğin amacı "Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacıyla, kazanılmış hakların korunup geliştirilmesi ilkesini gütmek" olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Doğayı Koruma Vakfı</span> 1961de kurulan ve doğayı korumayı amaçlayan uluslararası sivil toplum örgütü

Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. 1961'de World Wildlife Fund olarak kurulan kuruluş, genişleyen çalışma alanıyla adını şimdiki haline değiştirmiştir. Ancak Kuzey Amerika ülkeleri hala eski halini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı</span>

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tetra Pak</span> Gıda paketleme ve işleme şirketi

Tetra Pak Türkiye , Tetra Pak, merkez ofisleri İsveç'in Lund ve İsviçre'nin Pully şehrinde bulunan İsveç menşeli gıda ambalajı, gıda paketleme ve işleme şirketidir. Ambalaj konusunda etkinlik gösteren bir şirkettir.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 37 kadın girişimci tarafından Eylül 2002'de İstanbul'da kurulmuş istihdam, iş ve girişimcilik odaklı bir bir sivil toplum örgütü.

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) 1972 yılında İstanbul'da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Kurucusu Yüksek Elektrik Mühendisi Selahaddin Üzel ve zamanının önde gelen akademisyenleri, ormancılık, peyzaj, mimarlık ve coğrafya uzamanlarıdır. Dernek ilk önce İstanbul'u yeşillendirme derneği adıyla kurulmuş, daha sonra çevre koruma ve yeşillendirme derneği ve son olarak da Bakanlar Kurulu Kararıyla kamu yararına çalışır dernek ve "Kurum" unvanını almıştır. Türkiye'deki çevre bilincinin ortaya çıkmasında katkılarda bulunan TÜRÇEK uzun yıllar boyunca "çevre koruma dergisi", afişler, posterler, sempozyum kitapları çıkartmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Cüzzam Günü</span>

Dünya Cüzzam Günü, dünya üzerinde cüzzam farkındalığını artırmak amacıyla her yıl Ocak ayının son pazar günü Dünya Cüzzam Günü olarak değerlendirilir. Ocak ayının son haftası boyunca ise Cüzzam haftası etkinlikleri yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı</span> kamusal acil yardım kuruluşu

'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı veya kısa adıyla AFAD, 29 Mayıs 2009 tarih ve 5902 sayılı Kanun'un 17 Haziran 2009'da Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla; İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü (SSGM) ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü (TAY) yerine kurulan afet ve acil durum yönetimi kurumudur. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Kalkavan</span> Türk armatör

Metin Kalkavan, Türk iş insanı, eski Çaykur Rizespor başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Hayvanat Bahçesi</span>

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Eskişehir'de merkez Tepebaşı ilçesinde bulunan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içinde yer alan bir hayvanat bahçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzyıllık Markalar Derneği</span>

Yüzyıllık Markalar Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan sivil toplum kuruluşudur.