İçeriğe atla

Denis Zvizdić

Denis Zvizdić
Temsilciler Meclisi Üyesi
Görevde
Makama geliş
6 Ağustos 2019
Bosna-Hersek Başbakanı
Görev süresi
1 Nisan 2015 - 23 Aralık 2019
CumhurbaşkanıMladen Ivanić
Dragan Čović
Bakir Izetbegović
Yerine geldiğiVjekoslav Bevanda
Yerine gelenZoran Tegeltija
6. Saraybosna Kantonu Başbakanı
Görev süresi
6 Şubat 2003 - 16 Kasım 2006
Yerine geldiğiNermin Pećanac
Yerine gelenSamir Silajdžić
Kişisel bilgiler
Doğum 9 Haziran 1964 (60 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya (bugün Bosna-Hersek)
Partisi Demokratik Eylem Partisi (1991-2021)
Halk ve Adalet (2021-günümüz)
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi
Dini İslam

Denis Zvizdić (d. 9 Haziran 1964) Bosnalı siyasetçi. 31 Mart 2015 - 23 Aralık 2019 tarihleri arası Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanıydı.[1]

Saraybosna'da, 1964 yılında doğdu. Saraybosna Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde okudu ve daha sonra aynı enstitüde Mimarlık profesörü oldu.[2]

2003 yılında Saraybosna Kantonu Başbakanı ve daha sonra da Saraybosna Kanton Meclisi Başkanı oldu.[2][3] 2010 ve 2014 yılları arasında Bosna-Hersek Federasyonu milletvekiliği yaptı.

Başbakan olduktan sonra, Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği'ne üyeliği üzerindeki etkisini iyileştirmek için söz verdi.

Kaynakça

  1. ^ "BiH elects Denis Zvizdic as new chairman for state-level gov't". Xinhua News Agency. 12 Şubat 2015. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
  2. ^ a b Elvira M. Jukic (19 Aralık 2014). "SDA Names Bosnia's New Prime Minister". Balkan Insight. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
  3. ^ "BiH elects Denis Zvizdic as new chairman of BiH Council of Ministers". Bosnia Today. 11 Şubat 2015. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2015. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Vjekoslav Bevanda
Bosna-Hersek Başbakanı
2015–2019
Sonra gelen
Zoran Tegeltija

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna</span> Bosna-Hersekin başkenti

Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkenti ve 2007 yılı sayımlarına göre 619.030 kişilik nüfusuyla en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu'nun ve fiilî başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti'nin de hukukî başkentidir. Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir. Saraybosna, Bosna bölgesinin Dinar Alpleri'yle çevrili Saraybosna Vadisi içerisinde Miljacka Nehri'nin çevresinde kurulmuştur. Şehir, barındırdığı dinî çeşitliliğiyle bilinir. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olagelmişlerdir. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa'nın Kudüs'ü olarak kabul edilir. Saraybosna Balkanlar'daki kültürel şehirlerin en önemlilerinden biri olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakir Izetbegović</span>

Bakir Izetbegović, Bakir İzzetbegoviç Boşnak siyasetçi. Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic'in oğludur. Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı. 2010-2018 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde 2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere dört kez Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı</span>

Bosna-Hersek İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, yaygın olarak BiH tarafından onun kısaltması OSA-OBA olarak tanınan BiH İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, Bosna-Hersek birincil istihbarat kuruluşudur. Bu 2004 yılının Mart ayında Halkın Bosnalı Temsilciler Meclisi ve Evi tarafından 2004 yılında kuruldu.

Bosna-Hersek, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Bulgaristan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme doğrultusunda Stockholm'de Bosna-Hersek'i temsil eden kişi belirlenmiştir. Bosna-Hersek'i Ana Rucner, Dalal Midhat-Talakić ve Deen, "Ljubav je" adlı şarkıyla temsil etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

Komünist Parti, Bosna-Hersek'te faaliyet yürüten komünist parti. Şubat 2012'de kurulan parti aynı yılın Nisan ayında Banja Luka Komünistler Birliği ile birleşti.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Tegeltija</span> Boşnak politikacı

Zoran Tegeltija Bosnalı Sırp siyasetçi. Ocak 2023'ten beri Maliye ve Hazine Bakanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce 2004-2010 yılları arasında Mrkonjić Grad Belediye Başkanı, 2010-2018 yılları arasında Sırp Cumhuriyeti Maliye Bakanı ve 2019-2023 yılları arasında Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

Osmanlı döneminde Bosna-Hersek, Bosna-Hersek'in 1463/1482'den Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı ele geçirdiği 1878'e kadar Osmanlı yönetiminde kaldığı dönemdir. Osmanlıların gelişi, Bosna-Hersek tarihindeki en önemli olaydır ve günümüz Bosna-Hersek bölgesi için muazzam dini, dilsel, kültürel, politik ve askeri sonuçlar doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

Atıf Dudaković Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusunda görev yapmış emekli bir Bosnalı generaldir. Bosna Savaşı sırasında Dudakoviç, 5.Kolordu'nun ve 1991'den 1995'e kadar kuşatılan Bihać yerleşim bölgesinin komutanıydı. Savaştan sonra Bosna-Hersek Federasyonu Ordusu'nun generali oldu. 2018 yılında savaş suçlarıyla suçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Denis Bećirović</span> Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı

Denis Bećirović Boşnak akademisyen ve siyasetçi. Mevcut Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı. Daha öncesinde 2006-2018 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi, 2019-2022 yılları arasında da Halklar Meclisi üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Terzić</span> Eski Bosna-Hersek Başbakanı

Adnan Terzić, Boşnak bir siyasetçi. 23 Aralık 2002'den 11 Ocak 2007'ye kadar Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

Beriz Belkić, Bosna Hersekli siyasetçi.