İçeriğe atla

Denis Mukwege

Denis Mukwege, 2014

Denis Mukwege (/mʊkˈwɡi/;[1] d. 1 Mart 1955), Kongolu jinekolog ve pentekostal papazdır. Silahlı isyancılar tarafından tecavüze uğrayan kadınların tedavisinde uzmanlaştığı Bukavu'daki Panzi Hastanesi'ni kurmuş ve çalışmaktadır.[2]

Mukwege ve Iraklı Yezidi insan hakları aktivisti Nadia Murad, "cinsel şiddetin bir savaş silahı olarak kullanılmasına son verme çabaları"ndan dolayı birlikte Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.[3]

Mukwege, İkinci Kongo Savaşı'ndan beri tecavüze uğrayan binlerce kadına tedavi etti, bazıları bir kereden fazla, 17 saatlik çalışma günlerinde günde on operasyon gerçekleştirdi. The Globe and Mail'e göre Mukwege "muhtemelen tecavüz yaralanmalarını onarma konusunda dünyanın önde gelen uzmanıdır".[4] 2013 yılında "savaş zamanı cinsel şiddetten kurtulan kadınları iyileştiren ve kök nedenleri hakkında konuşan cesur çalışmaları”ndan dolayı Doğru Geçim Ödülü aldı.[5]

Kariyeri

Mukwege, Belçika'daki eğitiminden döndükten sonra, Lemera Hastanesinde çalışmaya devam etti. Birinci Kongo Savaşı başladıktan sonra, şiddet olayları nedeniyle Bukavu'ya döndü ve 1999 yılında Panzi Hastanesi'ni kurdu. Yapısı esas olarak İsveç Hristiyan yardım kuruluşları ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından finanse edildi. İsveç Pentekostal Misyonu kalkınma işbirliği örgütü PMU'dan destek almaya devam etti.[6]

Kuruluşundan bu yana, Panzi Hastanesi 82.000'den fazla karmaşık jinekolojik hasarı ve travması olan hastayı tedavi etmiştir. Tahmini yaralanmaların %60'ı cinsel şiddetten kaynaklanmıştır. O zamandaki hastaların çoğu çatışma bölgelerinden geliyordu. Mukwege hastalarının hastaneye bazen çıplak, genellikle korkunç durumda nasıl geldiğini anlattı. 1990'ların sonlarında farklı silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda genital hasarın bir savaş silahı olarak kullanıldığını gözlemlediğinde, Mukwege kendini kadına yönelik cinsel şiddet mağdurlarına yardım etmek için rekonstrüktif cerrahiye adadı. Alman Tıbbi Misyon Enstitüsü (DIFAEM) Mukwege'in fon ve ilaçlarla çalışmasını destekliyor.[7]

Kaynakça

  1. ^ "English pronunciation of Denis Mukwege", You tube, 29 Ekim 2014, 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 16 Haziran 2020 .
  2. ^ "Doctor and Advocate: One Surgeon's Global Fight for the Rights of Rape Survivors". Pacific Standard. 19 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2018. 
  3. ^ "Announcement" (PDF). The Nobel Peace Prize. 5 Ekim 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2020. 
  4. ^ Nolen, Stephanie. "Where repairing rape damage is an expertise" 14 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Globe and Mail, 22 October 2008.
  5. ^ "Denis Mukwege". The Right Livelihood Award (İngilizce). 22 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2020. 
  6. ^ "Pentecostal Nobel Peace Prize Winner Denis Mukwege Gives Glory to God" (İngilizce). PCPJ. 9 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2018. 
  7. ^ Difäm: Projektpartner Dr. Denis Mukwege erhält den Menschenrechtspreis der Vereinten Nationen. Entwicklungspolitik Online (Almanca), 10 Aralık 2008, 21 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 1 Ocak 2009 .

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz</span> Rıza olmadan cinsel ilişkiyi kapsayan bir cinsel saldırı türü

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Barış Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nobel Ödülleri kapsamındaki Nobel Barış Ödülü, ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara verilir. Alfred Nobel'in mirası üzerine Nobel Vakfı tarafından organize edilen ve her yıl, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık günü Oslo'da gerçekleştirilen törende takdim edilen ödüllerin sahipleri, Norveç Nobel Komitesi tarafından belirlenir. Her bir ödül kazananı, birer madalya ve diplomanın yanı sıra, zaman içerisinde değişiklik gösteren para ödülünün de sahibi olur.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü</span>

Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl 10 Aralık tarihine yakın bir zamanda verilen insan hakları ödülü. Sovyet bilim insanı ve 1975 Nobel Barış Ödülü sahibi Andrey Saharov'un adını taşıyan ödül 1988'de Avrupa Parlamentosu tarafından hayatını insan hakları ve özgürlüklerini savunmaya adayan kişilere verilmek için kuruldu.

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya posttravmatik stres bozukluğu (PTSD), travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya yol açan bir aşırı uyarılmışlık, kaygı ve kolayca irkilmeyi içeren bir kaygı bozukluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bárány</span> Nobel ödüllü Avusturyalı otolojist.

Robert Bárány Avusturyalı otolojist. Kulaktaki vestibüler sistemin fizyoloji ve patolojisi üzerine yaptığı çalışmaları sayesinde 1914 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.

Tecavüz kültürü, tecavüz ile cinsel şiddetin yaygın olduğu ve cinsel şiddetin toplum içinde yaygın olan tavırlar, normlar, âdetler ve medyalar tarafından normalleştirildiği, hoş görüldüğü ya da mazur görüldüğü bir kültürü tanımlamak için kullanılan bir kavram.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel Devrim</span> 20. yy Amerikan sosyal hareketi

Cinsel Devrim, Batı dünyasında 1950'li yılların ortalarından başlayıp 1960'larda belirginlik kazanan, genel olarak cinselliğin evliliğe, tek eşliliğe, heteroseksüelliğe ve üremeye indirgenmesine karşı çıkan, cinsel özgürlük konusunda haz ve istek üzerine her eylemi meşru gören bir siyasi harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Nadiye Murad</span>

Nadiye Murad, Iraklı Yezidi insan hakları savunucusu.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Tecavüz türleri, tecavüzün meydana geldiği duruma, mağdurun kimliğine veya özelliklerine, failin kimliğine veya özelliklerine gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılması sonucu oluşan kategorileri içerir. Aşağıda açıklanan tecavüz türleri birbirini dışlamaz: belirli bir tecavüz, örneğin hem hapishanede tecavüz hem de toplu tecavüz olarak veya hem velayet tecavüzü hem de bir çocuğa tecavüz olarak birden fazla kategoriye girebilir.

Kandırarak tecavüz, failin mağdurun cinsel ilişki veya diğer cinsel eylemlerde bulunma rızasını elde ettiği, ancak bunu yanlış beyan veya eylemler gibi aldatma yoluyla kazandığı bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz hamileliği</span>

Hamilelik tecavüzün olası sonuçlarından biridir. Bu, savaş dönemlerinde cinsel şiddet, özellikle de soykırımcı tecavüz, kapsamında çalışılageldi. Bunun yanında reşit olmayanla cinsel ilişki, ensest ve genç hamileliğiyle ilişkili çalışmalar yapıldı. Bugünkü ortak bilimsel kanı tecavüzün, en azından rızaya dayalı cinsel ilişki kadar gebeliğe yol açma olasılığı olduğudur. Bazı araştırmalar, tecavüzün aslında rızaya dayalı ilişkiden daha yüksek gebelik oranlarına yol açabileceğini öne sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nobel Komitesi</span>

Nobel Komitesi Nobel Ödülü sahiplerinin seçiminde yer alan çalışmaların çoğundan sorumlu bir çalışma organıdır. Her Nobel Ödülü için bir tane olmak üzere beş Nobel Komitesi vardır.

2020 itibarıyla, 57 kadın Nobel Ödülü kazandı ve kadınlara toplam 58 Nobel Ödülü verildi. 2020 yılı itibarıyla tam bir sayım henüz tamamlanmamış olsa da, 2019 yılında 866 erkek, 53 kadın ve 24 kuruluşa Nobel Ödüllerinin verildiği görülmektedir.

Bosna Savaşı'nda tecavüz, kadınlara yönelik kitlesel bir şiddet politikasıydı. Tecavüzlerin büyük çoğunluğu, tecavüzü bir terör aracı olarak kullanan Sırp Ordusu ve Sırp paramiliter birimleri tarafından işlendi. Aynı zamanda tecavüzler, etnik temizlik amacıyla yapılmaktaydı. Savaş sırasında tecavüze uğrayan kadınların sayısı 10.000 ile 50.000 arasında değişmektedir. İstatistiklerin tespiti net değildir. Bildirilmeyen vakaların sayısının, rapor edilen vakaların sayısından çok daha fazla olduğuna inanılmaktadır.

Mulu Mesfin, Kasım 2020'de Tigre savaşının başlamasından bu yana yüzlerce tecavüz kurbanını tedavi eden Etiyopyalı bir hemşiredir.