İçeriğe atla

Denis Goldberg

Denis Goldberg
Denis Goldberg 12 Ekim 2013'te Edinburgh Dünya Adalet Festivali açılışında konuşurken
Doğum11 Nisan 1933(1933-04-11)[1]
Cape Town, Güney Afrika
Ölüm29 Nisan 2020 (87 yaşında)
Cape Town
MilliyetGüney Afrikalı
EğitimCape Town Üniversitesi
Meslekİnsan Hakları aktivisti ve siyasetçi
Tanınma nedeniRivonia Davası
Siyasi partiGüney Afrika Komünist Partisi ve Afrika Ulusal Kongresi

Denis Theodore Goldberg (11 Nisan 1933 - 29 Nisan 2020), Güney Afrikalı insan hakları aktivisti ve siyasetçidir.

Yaşamı ve kariyeri

Golberg 11 Nisan 1933'te Yahudi asıllı bir ailenin oğlu olarak Cape Town'da doğdu. Cape Town Üniversitesi'ni bitirdi. Güney Afrika Komünist Partisi üyesi olarak Apartheid Sistemi'ne karşı mücadelede aktif olarak yer aldı. Robben Adaları'nda Nelson Mandela ve Apartheid karşıtı hareketin diğer önemli üyeleriyle birlikte hapsedildi.[2]

Güney Afrika'daki ilk ırkçı olmayan seçimlerden sonra Goldberg, siyahi Güney Afrikalı'ların yaşam standartlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için 1995 yılında Londra'da "Community H.E.A.R.T." adlı kalkınma örgütlenmesini gerçekleştirdi. Alman arkadaşlarının desteğiyle 1996 yılında Almanya'nın Essen kentinde ikinci örgütlenmesini "H.E.A.R.T. e.V." adıyla kurdu.

Goldberg 2002 yılında Güney Afrika'ya döndü ve 2004 yılına kadar Güney Afrika Su ve Orman İşleri Bakanı Ronnie Kasrils'in özel kalem danışmanı olarak atandı. 2010 yılında otobiyografisi The Mission: A Life for Freedom in South Africa (STE Yayıncılık, Johannesburg) adıyla yayımlandı.[3]

Sağlık sorunları ve ölümü

Goldberg'in Temmuz 2019'da çıktığı Almanya'daki bir gezide 4. derece akciğer kanserine yakalandığı açıklandı.[4] Kansere bağlı nedenlerden tedavi gördüğü Cape Town'daki bir hastanede 29 Nisan 2020'de 87 yaşında öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Denis Theodore Goldberg". South African History Online. 12 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2016. 
  2. ^ "www.whoswhosa.co.za". 16 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  3. ^ Goldberg, Denis (2010). The Mission: A Life for Freedom in South Africa. STE Publishers. ISBN 978-1-920222-43-7. 
  4. ^ Ancer, Jonathan (30 Nisan 2020). "'Life is wonderful': What Denis Goldberg told the 'Sunday Times' in 2018 on the eve of his 85th birthday". Sunday Times. 30 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  5. ^ "South African anti-apartheid veteran Denis Goldberg dies, 30 April 2020". BBC. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Cape Town</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin yasama başkenti

Cape Town, Güney Afrika'daki en eski şehirdir. Halk dilinde "Anne Şehir" olarak anılmaktadır. Güney Afrika'nın yasama başkentidir ve Batı Kap eyaletinin en büyük kentidir. Şehir, Cape Town Şehri adlı Metropoliten alan'ın sadece bir parçasını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

Moeneeb Josephs, Güney Afrikalı futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kap</span>

Batı Kap, Güney Afrika'nın illerinden biri ve 2020 yılı itibarı ile yaklaşık 7 milyon nüfusu ile ülkenin 9 vilayeti arasından en kalabalık 3. idari birimi. Batı Kap ülkenin güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 129,462 km² olan ilin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 5,822.734'tür. Vilayetin başkenti Cape Town'dur. Apartheid sonrası Batı Kap 1994 yılında eski Kap ilinden ayrılmıştır. En büyük şehirleri Cape Town ve George'dur.

Linda Mvusi, Güney Afrikalı oyuncu ve mimar. Mvusi 1988 Cannes Film Festivali'nde Chris Menges tarafından yönetilen A World Apart adlı filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Mvusi Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülünü alan ilk Güney Afrikalı oyuncu oldu. Mvusi ayrıca Apartheid Museum için mimarlıkta mükemmeliyet ödülünü de paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kathrada</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Ahmed Mohamed Kathrada, bilinen adıyla Kathy, Güney Afrikalı politikacı, eski politik tutsak ve ırk ayrımı önleyici eylemci.

Philip Kgosana ,Güney Afrikalı siyasetçi, özgürlükçü lider ve aktivisttir. 30 Mart 1960'ta, ülkenin geçiş yasalarına karşı çıkan 30 000 protestocunun Langa'dan Cape Town'a kadar yürüdüğü en büyük anti-apartheid gösteri ve yürüyüşlerinden birisi olan Güney Afrika, Cape Town'daki Pan Afrikanist Kongresi'nin liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Koloane</span> Güney Afrikalı politik yazar ve sanatçı.

David Nthubu Koloane, Güney Afrikalı politik yazar ve sanatçıdır. Resim ve kolajlarından oluşan çizim çalışmalarında, siyasal adaletsizlik ve insan hakları ile ilgili gerçek sorunlara dayanan konulara yer verdi. Koloane, New York Times Gazetesi tarafından Güney Afrika'da “apartheid yılların en etkili sanatçısı ve yazarı” olarak gösterildi. .

<span class="mw-page-title-main">Yvonne Chaka Chaka</span>

Yvonne Chaka Chaka ya da doğum ismiyle Yvonne Machaka, uluslararası alanda tanınan bir Güney Afrikalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci, insani ve öğretmendir. "Afrika Prensesi" olarak adlandırılan Chaka Chaka, 27 yıldır Güney Afrika müziğinin ön saflarında yer alıyor ve Zimbabve, Kenya, Gabon, Sierra Leone ve Fildişi Sahili'nde popülerdir. "I'm Burning Up ", " Thank You Mr Dj", " I Cry For Freedom ", "Motherland" ve her daim popüler olan " Umqombothi " şarkıları Yvonne'a ün sağladı. "Umqombothi" şarkısı, 2004 yapımı Hotel Ruanda'nın açılış sahnesinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini-Türkiye ilişkileri</span>

Esvatini-Türkiye ilişkileri, Esvatini ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Güney Afrika'daki Pretoria Büyükelçisi Esvatini'ye akredite edilmiştir. Esvatini'nin Brüksel Büyükelçiliği de Türkiye'ye akredite edilmiştir.

Boerehaat, Boer veya Afrikaner etnik nefreti anlamına gelen Afrikaans kökenli bir kelimedir. Bununla ilgili olan Boerehater terimi ise Boerler veya Afrikanerlerden nefret eden, onlara karşı önyargılı olan veya onları eleştirenleri tanımlamak için kullanılır.

Alexander Lionel Boraine, Güney Afrikalı bir politikacı, bakan ve apartheid karşıtı eylemciydi.

Christiaan Frederick Beyers Naudé, Güney Afrikalı din adamı, ilahiyatçı ve apartheid karşıtı aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Parlamentosu</span>

Güney Afrika Parlamentosu, Güney Afrika'nın yasama organıdır; Mevcut Güney Afrika Anayasası uyarına göre, iki taraflı Parlamento bir Ulusal Meclis ve Ulusal İller Konseyi'nden oluşur. Mevcut 27. Meclis ilk olarak 22 Mayıs 2019 tarihinde toplandı.1910'dan 1994'e kadar, parlamento üyeleri güney Afrika beyaz azınlığı tarafından seçildi. Evrensel oy hakkı olan ilk seçimler 1994 yılında yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Güney Afrika ilişkileri</span>

Almanya-Güney Afrika ilişkileri, Almanya ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. Almanya'nın Pretoria'da bir büyükelçiliği ve Cape Town'da bir konsolosluğu vardır. Güney Afrika'nın Berlin'de bir büyükelçiliği ve Münih'te bir başkonsolosluğu vardır.

Adriaan Johannes Vlok, Güney Afrikalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Stephanie Kemp</span>

Stephanie Kemp, Güney Afrikalı apartheid karşıtı aktivist ve hukukçudur.

İlk modern insanın 100.000 yıldan daha uzun bir süre önce Güney Afrika'da yaşadığına inanılıyor. Güney Afrika'nın tarih öncesi, teknoloji kalıplarına dayalı olarak iki aşamaya ayrılmıştır: Taş Devri ve Demir Devri. Taung'da ve Sterkfontein, Swartkrans ve Kromdraai'deki kireçtaşı mağaralarında Australopithecine fosilleri bulunmuştur. 1999'da Unesco, bölgeyi İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası alanı olarak belirledi.