İçeriğe atla

Deneyap

DENEYAP'ın Logosu

Deneyap, Türkiye'de teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlamak üzere 2017 yılında hayata geçirilen bir eğitim girişimidir.[1]

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın "Geleceğin Teknoloji Yıldızları" programı kapsamında gerçekleştirilen teknoloji atölyelerini içerir. Uygulamalı ve yazılı iki aşamalı sınavla kabul edilen[2] ortaokul ve lise öğrencisi katılımcı gençlere 36 ay boyunca teknoloji eğitimleri verilir. Amacı, öğrencileri genç yaşta teknoloji ile buluşturmak, bilim ve teknoloji alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir[3][4]

Geçmişi

Deneyap Projesi "Geleceğin Teknoloji Yıldızları" adlı program kapsamında 2017 yılı Temmuz ayında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) bünyesinde İstanbul'da hayata geçirildi.[1]

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ile işbirliği yapılarak proje başka illerde de uygulanmaya başladı. Deneyap İstanbul atölyeleri T3 Vakfı tarafından, diğer illerdeki atölyeler projenin paydaşı olan tüm kurumların yürütücülüğünde gerçekleştirilir. Proje kapsamında Türkiye'nin 81 ilinde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi'nin kurulması hedeflenmiştir. Sanayi ve Teknoloji bakanı 5 yılda yaklaşık 50 bin öğrenciyi atölyelerden mezun etmeyi amaçladıklarını bildirmiştir.[5]

Program; "Tasarım ve Üretim", Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri ve Mobil uygulama, Siber güvenlik, Enerji Teknolojileri, Havacılık ve uzay teknolojileri, Yapay zeka, Nanoteknoloji ve Malzeme Bilimi, İleri Robotik, Robotik ve Kodlama atölyelerini içerir.[6] 2021 yılı itibarıyla Toplam 30 ilde açılan Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nde 5630 öğrenci eğitim almaya devam etmektedir.[1] Bu atölyeler yoluyla katılımcılara girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerileri kazanma imkanı sağlanması hedeflenir.[7]

Deneyap İstanbul Atölyeleri

Bayrampaşa, Eyüp, Üsküdar

Deneyap Türkiye Atölyeleri
  • İlk Fazda Deneyap Açılan Şehirler:

Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkari, İzmir, Konya, Manisa, Muğla ve Trabzon

  • İkinci Fazda Deneyap Açılan Şehirler:

Adıyaman, Afyonkarahisar, Antalya, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Rize, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat.

  • Üçüncü Fazda Deneyap Açılan Şehirler:

Ankara, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Giresun, Hatay, İstanbul, Karaman, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Mersin, Ordu, Sivas, Şırnak, Tekirdağ ve Van.

  • Dördüncü Fazda Deneyap Şehirler :

Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Hakkâri, İzmir, Konya, Manisa, Muğla, Trabzon, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak. Dördüncü Fazda toplam 42 şehirde 50 Deneyap Atölyesi açılmıştır.

Ders Başlıkları

  • Tasarım ve Üretim
  • Robotik ve Kodlama
  • Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti
  • Yazılım Teknolojileri
  • İleri Robotik
  • Siber Güvenlik
  • Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji
  • Enerji Teknolojileri
  • Havacılık ve Uzay
  • Yapay Zeka
  • Mobil Uygulama

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "Deneyap Teknoloji Atölyeleri". Deneyap.org sitesi. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  2. ^ "Deneyap Uygulama sınavı sonuçlarında son durum: Deneyap Uygulama sınavı sonuçları açıklandı mı?". Hürriyet gazetesi, 18 Ağustos 2022. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  3. ^ "Deneyap Teknoloji Atölyeleri ilk mezunlarını verdi". Hürriyet gazetesi, 19 Mart 2021. 26 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  4. ^ "Deneyap Teknoloji Atölyeleri binlerce öğrenciye keşfetme tutkusu kazandırıyor". AA.com.tr 4 Mayıs 2020. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  5. ^ Böcüoğlu Bodur, Ayşe. "Bakan Varank: 30 Deneyap Teknoloji Atölyesi'ni hayata geçirdik". AA.com.tr sitesi, 7 Eylül 2020. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  6. ^ "Eğitim Başlıklarımız". Deneyapturkiye.org sitesi. 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 
  7. ^ Kocaman -Karaoğlu, Aslıhan-; Bal-Çetinkaya K; Şilmşir E. "Toplum 5.0 Sürecinde Türkiye'de Eğitimde Dijital Dönüşüm". Üniversite Araştırmaları Dergisi, Cilt 3, Sayı 3, Aralık 2020. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Marmara Üniversitesi, İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biridir. Üniversite bünyesinde 18 fakülte, 12 enstitü, 4 yüksekokul ve 4 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Akademik birimlerinde Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça olmak üzere beş dilde eğitim verilmektedir, bu özelliği ile Türkiye'de beş dilde eğitim veren tek üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Üniversitesi</span> Antalyada kurulu devlet üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi, Antalya'da kurulu bir devlet üniversitesidir. 20 Temmuz 1982 yılında Batı Akdeniz bölgesi Antalya'da kurulmuştur. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden biridir. Kampüsünün geniş ve yeşil bir araziye sahip olması ve Konyaaltı Sahili'ne yakınlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Türkiye'nin en güzel ikinci kampüsü seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi</span> Samsunda kurulu devlet üniversitesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975 tarihinde 1873 sayılı kanunla kurulmuştur. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Samsun Tıp Fakültesi, OMÜ'ye bağlanarak üniversitenin temelleri atılmıştır. Daha sonraları ise OMÜ'ye bağlı bazı enstitüler ayrılarak Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi olmak üzere toplam 4 üniversite kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ticaret Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan bir vakıf üniversitesidir. İstanbul’da 2 kampüste eğitim ve öğretim hizmeti veren İstanbul Ticaret Üniversitesi, İTO’nun yoğun desteğine sahiptir. 6 Fakülte 24 bölüm, 4 Enstitü 65 Lisansüstü programı ile İstanbul’un en merkezi noktalarında konumlanmış bir şehir üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, Türkiye'de ilk kez 1945 tarihinde açılan, 2 yıllık eğitim veren ve döner sermaye ile işletilen eğitim kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

Hamdi Dicle Türk ressam, sanat eğitimcisi.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

Antalya Oyuncak Müzesi, 23 Nisan 2011'de açılan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir oyuncak müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ), 2011 yılında Adana'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisinin 31 Mart 2011 tarihinde çıkardığı 6218 Sayılı Kanun'la kurulmuştur. ATÜ akademik olarak; 1 enstitü, 7 fakülte ve 1 yüksekokuldan oluşmaktadır.

Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi'nin genç öğrencilere yönelik Nanoteknoloji atölyesi mevcuttur. Bu atölye eğitimi bir AB projesidir ve Türkiye'de bu yaş grubuna eğitim veren tek kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Gedik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

T.C. İstanbul Gedik Üniversitesi, 3 Mart 2010 tarihinde Gedik Eğitim Vakfı çatısında Halil Kaya Gedik tarafından, Türkiye'de sanayi-üniversite işbirliğini güçlendirmek, iş dünyasına nitelikli uzmanlar yetişmesini desteklemek amacıyla İstanbul Gedik Üniversitesi kurulmuştur. İstanbul'da kurulmuş Gedik Meslek Yüksekokulu'nu da içine alan vakıf üniversitesidir. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Fenerbahçe Üniversitesi (FBÜ), Fenerbahçe Spor Kulübü'nün ilgili vakfınca kurulan İstanbul'daki bir vakıf üniversitesi.

Oğuzhan Teknoloji Mühendisliği Üniversitesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 2016 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Teknoloji Takımı</span> Türkiyede bir vakıf

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T3 ya da T Küp; Türkiye'deki bireylerin teknoloji ürünlerinin geliştirilme süreçlerine katılmalarını sağlamak, ülke içinde yapılacak araştırma-geliştirme ve girişim faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2016 yılında kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Fatih Kacır</span> Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Mehmet Fatih Kacır Türk siyasetçi ve girişimcidir. T3 Vakfı ve TEKNOFEST kurucularındandır. 2018'de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, 4 Haziran 2023'te Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak atanmıştır.