İçeriğe atla

Denetimli serbestlik

Denetimli serbestlik; ceza hukuku'nda bir suçlu üzerinde gözetim dönemidir. Bazı yargı bölgelerinde, denetimli serbestlik yalnızca ertelenmiş cezalar ve topluluk cezaları için geçerlidir. Cezanın ertelenmesi için deneme süresi 6 aydan 5 yıla kadar belirlenebilir.[1]

Denetimli serbestlikteki bir suçlunun, genellikle bir denetimli serbestlik memurunun gözetimi altında, mahkeme tarafından belirlenen belirli koşullara uyması emredilir. Suçluya ev hapsi ve sokağa çıkma yasağı verilebilir.[2] Bu zaman suçlulara elektronik etiket veya monitör takılabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Probation | Sentencing, Rehabilitation & Supervision | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 9 Ocak 2024. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 
  2. ^ "Probation vs Parole: What Is the Difference?". Lawrina (İngilizce). 22 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2024. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kriminoloji</span> suç bilimi

Kriminoloji ya da suç bilimi suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir.

<span class="mw-page-title-main">Ceza</span>

Ceza ya da yaptırım, genel anlamıyla suç karşılığında insanlara veya kuruluşlara uygulanan bir yaptırımdır. Ceza Arapça kökenli bir kelimedir. Anlamı, yapılan kötü bir eylemin karşılığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cezaevi</span> hükümlülerin içinde tutuldukları yapı

Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.

Ölüm cezası olarak da bilinen ve daha önce adli cinayet olarak adlandırılan idam cezası, bir suçun cezası olarak bir kişinin öldürülmesinin devlet tarafından onaylanmış uygulamasıdır ve genellikle kişinin söz konusu cezayı gerektiren normları ihlal etmekten sorumlu olduğu sonucuna varmak için yetkili, kurallarla yönetilen bir süreci takip eder. Bir suçlunun bu şekilde cezalandırılmasını emreden hüküm, ölüm cezası olarak bilinir ve cezanın yerine getirilmesi eylemi infaz olarak adlandırılır. Ölüm cezasına çarptırılan veya infaz edilmeyi bekleyen mahkumlara "idam mahkumu" denir. Etimolojik olarak idam terimi, kafa kesme yoluyla infaz anlamına gelir, ancak infazlar asma, vurma, zehirli iğne, taşlama, elektrik verme ve gaz verme gibi birçok yöntemle gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Aksoy</span> Türk hukukçu, siyasetçi, köşe yazarı ve entelektüel

Mustafa Muammer Aksoy, Türk hukukçu, siyaset adamı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Çatkıç</span> Türk futbolcu

Ömer Çatkıç, kaleci mevkiinde görev almış Türk eski millî futbolcu, futbol yorumcusu ve antrenör.

Uluslararası ceza hukuku, uluslararası hukuk kapsamında bireylerin cezaî sorumluluğunu doğrudan düzenleyen normların bütününü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Uluslararası hukuk suçları soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve saldırı suçudur. Bu suçlar söz konusu olduğunda, etkilerinin tek bir devletin ötesine geçtiği ve dolayısıyla uluslararası toplumun bir bütün olarak sorumluların yargılanmasında çıkarı olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

Hüküm, bir dava mahkemesinin hukuksal uyuşmazlığı çözen son kararıdır. Ceza yargılamasında, sanığın suçlu bulunması durumunda yasanın o suç için öngördüğü cezaya çarptırılması, suçsuz bulunması durumunda da aklanması biçiminde olur. Hukuk yargılama usulünde ve idari yargılamada hüküm, açılan davanın türüne göre değişir. Cezaevi gibi kurumsal bir ortamda cezayı ya da koşullu salıverme veya denetimli serbestlik gibi uygulamaları kapsayabilir.

Ev hapsi, nispeten hafif suçlarda mahkemelerce verilen hapis cezalarının kişinin kendi konutunda geçirmesini ifade eder. Mahkeme tarafından ev hapsi ile cezalandırılan kişi hapis cezası sonuna kadar konutundan dışarıya çıkamaz. Cezasını çekeceği konuttan çıkıp çıkmadığı ise Amerika Birleşik Devletleri'ndeki uygulamalarda elektronik kelepçe sistemi ile sağlanır. Ev hapsi kavramının Türkiye'de bilinen ilk uygulaması Eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın kayıp trilyon davasında belgede sahtecilik suçundan aldığı 11 aylık cezadır. Erbakan bu ceza sırasında evden izinle ayrılabildi ve üçüncü dereceye kadar akrabaları ve sosyal çevresiyle görüşebildi ancak görüştüğü kişiler Denetimli Serbestlik Kurumunca sınırlanabildi.

Turhan Ayvaz,, Türk bürokrat.

Masumiyet karinesi, suçsuzluk ilkesi veya uluslararası hukuk terimi olarak presumption of innocence; suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrini. Evrensel hukuk kurallarına göre, bir kişinin masum olduğunun kanıtlanmasına gerek yoktur; kişinin suçluluğunun kanıtlanamamış olması yeterlidir. Bunun için masumiyet karinesinin temelini, hukukta hüküm giydirmenin yalnızca iddia edilen suçların kanıtlanmasıyla mümkün olduğu gerçeği oluşturur. Bu da hüküm giymemiş kimsenin suçlu sayılamayacağı veya suçlu olarak lanse edilemeyeceği ilkesini; yani masumiyet karinesini doğurur. Masumiyet karinesi evrensel bir yargı doktrini olup; İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde yer almaktadır. Buna bağlı olarak bu bildiriye taraf olan ülkeler, yasalarında bu doktrine yer vermek durumundadır.

Molly Bloom Amerikalı girişimci ve 2014 yılında yayınlanmış olan Molly's Game: The True Story of the 26-Year-Old Woman Behind the Most Exclusive, High-Stakes Underground Poker Game in the World isimli anı kitabınnı yazarıdır. Küçük yaşlardan itibaren olimpik serbest stil kayakçı olması için eğitim görmüş ancak sakatlanması nedeniyle bu alanda uzun süre çalışamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü</span> Adalet Bakanlığına bağlı cezaevi kurumu

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığına bağlı ceza infaz kurumları, denetimli serbestlik müdürlüklerinden sorumlu devlet kurumudur.

Nine Trey Gangsters'ın davası, sokak çetesi Nine Trey Gangsters'ın on bir iddia edilen üyesine ve çalışanına karşı süren bir ceza davasıdır. Dava, rap şarkıcısı 6ix9ine ve yardımcı Shotti'nin sanıklar olarak dahil edilmesiyle dikkat çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Strafbataillon</span>

Strafbataillon, İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeli olan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">László Bodnár</span> Macar futbolcu

László Bodnár, Macaristan, Ukrayna, Hollanda ve Avusturya'daki kulüplerde sağ bek olarak oynayan Macar eski bir profesyonel futbolcudur. Macaristan millî takımı için 45 kez forma giydi.

Ertelenmiş ceza; ceza hukuku'nda uygulanan bir ceza şeklidir. Sanığın denetimli serbestlik süresini kullanmasına olanak sağlamak için mahkeme kararlarının ertelenmesidir. Sanığın bu süre içerisinde yasayı ihlal etmemesi ve denetimli serbestliğin belirli koşullarını yerine getirmesi halinde, cezanın genellikle yerine getirildiği kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ceza adaleti</span>

Ceza adaleti veya cezai adalet, suçlu ve sanık insanlar için adaletin sağlanmasıdır. Ceza soruşturması ve ceza savunması, ceza muhakemesi süreçlerini oluşturur. Ceza adaleti sistemi bir dizi devlet kurumundan oluşur ve sisteminin temel kurumları polis, savcılık, müdafi, mahkemeler ve cezaevleri sistemidir.