İçeriğe atla

Dendarah Tapınağı

Koordinatlar: 26°08′30″K 32°40′13″D / 26.14167°K 32.67028°D / 26.14167; 32.67028
Dendarah Tapınağı
دندرة
Tapınağın girişi
Harita
Genel bilgiler
AdresQism Qena, Qena, Qena Governorate 1455046, Mısır
ŞehirDendarah
ÜlkeMısır
Koordinatlar26°08′30″K 32°40′13″D / 26.14167°K 32.67028°D / 26.14167; 32.67028
Adını aldığıBulunduğu şehir
TamamlanmaMS 60

Dendarah Tapınağı (Arapça: دندرة; Dendera olarak da anılır), Mısır'da Nil Nehri'nin batı yakasında aynı adla bulunan yerleşim yerindeki bir tapınaktır.

Antik Mısır tanrıçası Hathor için yapılmıştır. Kraliçe Kleopatra, Hathor'a burada tapmıştır. Tapınakta kabartma tasvirleri vardır. Tapınağı MS 60 yılında Romalılar tamamlamıştır.

Dendarah Tapınağı o çevrede Koptlar'ın ve Araplar'ın yaktığı ateşlere maruz kalmıştır. Ayrıca tanrı ve firavun tasvirlerine de zarar verilmiştir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Amon, Hermopolitan Ogdoad'ın bir üyesi olarak görünen önemli bir eski Mısır tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Tapınağı</span> Efesteki tarihî tapınak

Artemis Tapınağı, aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinir. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş tapınak Efes'te MÖ 550 yıllarında tamamlanmıştır. Tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. Dünyanın yedi harikasından biri sayılan tapınaktan geriye bugün sadece bir iki mermer parçası kalmıştır. Türkiye'deki antik kent Selçuk İzmir'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hathor</span>

Hathor, Mısır mitolojisi'nde doğum, bereket, aşk ve evlilik ile ilişkilendirilen tanrıçadır. Ra'nın hem eşi hem kızlarından biridir. Hathor samanyolu galaksisinin kişileştirilmesini temsil eder. Hathor bazı figürlerinde memelerinden süt akan ilahi bir inek olarak çizilir. En eski tanrıçalardandır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır mitolojisi</span> Antik Mısırlıların mitleri ve uygulamaları

Mısır mitolojisi, eski Mısır kültürünün inanç yapısını ifade etmek için kullanılır. Eski Mısır'daki yaşamın her yönü, dünyanın yaratılışı ve dünyanın tanrılar tarafından idamesi ile ilgili hikâyelerle metaforlaştırılmıştı. Mısır mitolojisi durağan bir birlik içinde var olan ritmik yapılar olarak nitelendirilebilir. Sonuçlarda çatışma ve gerginlikten ziyade istikrar eğilimi ağır basmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ebu Simbel</span>

Ebu Simbel, Güney Mısır'da bulunan antik tapınak.

<span class="mw-page-title-main">Dendera</span>

Dendera, güney Mısır'da Nil ırmağının batı kıyısında bulunan bir kasabadır. Mısır'ın Kena ilinde, Kina kentinin 5 km kadar güney batısında yer almaktadır. Kasabanın önemi 2,5 km güney batısında bulunan ve aynı adı taşıyan dünyaca ünlü Dendera Tapınağı'ndan kaynaklanmaktadır. Dendera kompleksindeki başlıca tapınak Hathor Tapınağı'dır. Dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kom Ombo Tapınağı</span>

Kom Ombo Tapınağı, güney Mısır'ın Kom Ombo kasabasında, Nil ırmağı kıyısında bulunan bir Antik Mısır tapınağıdır. MÖ 2. yüzyılda Ptolemaios Hanedanı döneminde yapılmıştır. Tapınağın bir yanı timsah tanrı Sobek'e, öbür yanı ise şahin tanrı Haroeris'e adanmıştır. Haroeris aynı zamanda Yetişkin Horus olarak da bilinir. Tapınağın mimari yapısı alışılagelmişin dışındadır, çünkü tapınaktaki her şey ana eksen boyunca simetrik olarak düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sekhmet</span>

Sekhmet Antik Mısır mitolojisinde savaş, yıkım ve mutlak gücün tanrıçasıdır. Aslan başlı veya bir aslan olarak tasvir edilir. Bir zamanlar Hathor'le özdeşleştirilirdi. Kırmızı Leydi ve terörün hanımı olarak anılmaktadır.

David Roberts, İskoç ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Tapınak</span>

İkinci Tapınak, Kudüs'teki Tapınak Tepesi'nde bulunan Yahudi kutsal tapınağıydı. MÖ 516 ve y. MS 70 arasında ayakta kaldı. İkinci Tapınak dönemine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır tanrıları</span> Antik Mısır dinindeki ilahlar

Antik Mısır tanrıları, Antik Mısır'da kendilerine tapınılan tanrı ve tanrıçalardır. Bu tanrılar çevresinde oluşan inançlar ve ritüeller tarihöncesi dönemde ortaya çıkmış ve Antik Mısır dininin özü hâline gelmiştir. Tanrı ve tanrıçalar doğa olaylarının ve fenomenlerinin simgesi olarak görülüyordu ve Mısırlılar doğa olaylarının ma'at'a yani ilahî düzene göre devam edebilmesi için ritüeller ve sunularla tanrı ve tanrıçaları yatıştırıyorlardı. Mısır devletinin MÖ 3100 yılı civarında kurulmasından sonra bu görevleri uygulama yetkisi, kendini tanrıların temsilcisi ilan eden ve ritüellerin yapıldığı tapınakları idare eden firavun tarafından kontrol edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Buda İlkbahar Tapınağı</span>

Buda İlkbahar Tapınağı, 2008 yılında yapımı tamamlanan, Çin'in Zhaocun şehrinde yer alan ve Vairocana Buddha'yı tasvir eden, 128 metre uzunluğa sahip olarak 2018 yılına kadar dünyanın en büyük heykeli idi.

<span class="mw-page-title-main">Jokhang Tapınağı</span> Lhasa da yer alan, Tibetlilere göre en kutsal tapınak

Jokhang Tapınağı, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Genel olarak Tibetliler tarafından Tibet'in en kutsal ve önemli tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak günümüzde Gelug mezhebi tarafından korunur, ancak Budizmin tüm mezheplerine mensup olanları da kabul etmektedir. Tapınağın mimari tarzı Hint vihara, Tibet ve Nepal mimarisinin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Konark Güneş Tapınağı</span> Hindistanın Odisha şehrindeki 13. yüzyıl Surya tapınağı ve UNESCO dünya mirası

Konark Güneş Tapınağı ya da Konark Sun Tapınağı, Hindistan'ın Orissa Eyaleti'ndeki Konark'ta yer alan 13. yüzyıldan kalma bir Güneş tapınağıdır. Tapınağın 1255 yılında Doğu Ganga Hanedanlığı döneminde, Kral I. Narasimhadeva tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Tapınak kompleksi devasa bir savaş arabası şeklindedir ve özenle hazırlanmış taş oymalar, sütunlar ve duvarlar barındırmaktadır. Yapının önemli bir kısmı şimdi harap durumdadır. Tapınak, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş olup, Hindistan Yedi Harikası listesinde de yer almaktadır. Tapınak, Puri'ye 35 km ve Bhubaneswar'a 65 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dendera Ampulleri</span>

Dendera Ampulleri ya da Dendera Kabartmaları yahut Dendera Lambaları, Denderah Tapınağı içerisindeki bazı kabartmalarda tasvir edilen alışılmadık bazı nesneleri tanımlamak için kullanılmış popüler bir tanımdır. Denderah Tapınağı, Orta Krallık döneminde kurulmuş olsa da, bugün görülen yapı Ptolemaios Hanedanı döneminden kalmadır. Ptolemaios Hanedanı'nın hüküm sürdüğü dönemde Mısır sanatında büyük yeniliklerin yaşandığı bilinmektedir. Böylesi bir dönemde yapıldığı düşünülen bu kabartmalar yaklaşık milattan önce 30'lu yıllara ve dolayısıyla da Firavun XII. Ptolemaios dönemine tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır astronomisi</span>

Mısır astronomisi, tarih öncesi zamanlarda, Predinastik Dönem'de gelişmeye başladı. M.Ö. 5. binyılda yapılan Nabta Playa'daki taş dairelerin tasarımında astronomik hizalamalardan esinlenilmiş olabilir. Tarihi Hanedan Dönemi M.Ö. 3. binyılda başladığında, 365 günlük periyot sistemi zaten Mısır takviminde kullanılıyordu ve Nil'in yıllık su baskınlarının belirlenmesinde yıldız gözlemi önemli bir yer tutuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ihy</span>

Ihy, eski Mısır mitolojisinde sistrum çalmanın coşkusunu temsil eden bir tanrıdır. Adı, işlevine atıfta bulunarak "sistrum oyuncusu" veya "buzağı" anlamına gelebilir. Bu, sık sık annesi olduğu söylenen inek tanrıçası Hathor ile olan ilişkisine işaret etmektedir. Isis, Sekhmet ve Neith gibi diğer tanrıçalara annesi denebilir. Tanrı Horus, Ihy'nin babasıdır. Sık sık bir sistrum tutan bir çocuk ya da parmağı ağzında çıplak bir çocuk olarak tasvir edildi. Dendera'da Horus ve Hathor'un yanında ibadet edildi. Hathor annesidir ve Horus onun babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

Ba'alat Gebal, 'Byblos'un Hanımı', eski zamanlarda Fenike'nin Byblos kentinin tanrıçasıydı. Bazen Yunanlar tarafından Baaltis veya Atargatis olarak biliniyordu.