İçeriğe atla

Demyansk Cebi

Demyansk Cebi
Doğu Cephesi, II. Dünya Savaşı
Tarih8 Şubat 1942 – 31 Mart 1943
Bölge
Demyansk, Rusya
Sonuç Sovyet başarısızlığı
Taraflar
 Sovyetler Birliği Almanya
Komutanlar ve liderler
Sovyetler Birliği Pavel KuroçkinNazi Almanyası Walter von Brockdorff-Ahlefeldt
Nazi Almanyası Walther von Seydlitz

Demyansk Cebi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman birliklerinin Kızıl Ordu kuvvetlerince, Leningrad'ın güneyinde Demyansk civarında kuşatılmasıyla sonuçlanan çatışmalardır. Cep, esas olarak 8 Şubat tarihinde oluşmuş ve 21 Nisan 1942 tarihine kadar sürmüştür. Bölgenin 100 km güneybatısında Holm'da çok küçük çapta bir cep daha oluşmuştur. Tüm bu gelişmeler Alman kuvvetlerinin Moskova'ya yönelen genel taarruzu olan Tayfun Harekâtı'ndaki yenilgileri ve ardından geri çekilmeleri sırasında ortaya çıkmıştır.

Demyansk'ın Luftwaffe tarafından sağlanan lojistik hava köprüsü sayesinde kuşatmaya dayanması modern savaşın önemli gelişmelerinden birisi olmuştur. Ancak aynı taktik Friedrich Paulus komutasında Stalingrad Muharebesi sırasında kuşatılmış olan Nazi 6. Ordusunu kurtarmak için kullanılsa da başarısız olunmuştur.

Kuşatma

Kuşatma, Demyansk Taarruz Harekâtı olarak başlatıldı. Harekâtın ilk evresi 7 Ocak - 20 Mayıs 1942 tarihleri arasında Sovyet Kuzeybatı Cephesi Komutanı General Pavel Kuroçkin idaresinde sürdürüldü. Operasyon hedefi, Alman Demyansk bölgesi kuvvetleri ile 16. Ordu arasındaki ulaşım hattını oluşturan Staraya Russa demiryolu bağlantısını kesmekti. Ancak taarruz edilen arazinin yoğun bir kar örtüsü altında ormanlık ve batak olması nedeniyle, ayrıca sert direnmeyle karşılaşmasıyla Kuzeybatı Cephesi kuvvetleri oldukça yavaş bir ilerleme sağlayabildi. Kızıl Ordu'nun yeni bir genel taarruzu olan Rijev-Viyazma Stratejik Taarruz Harekâtı 8 Ocak 1942 tarihinde başlatıldı. Bu stratejik taarruz, daha önce Cephe Komutanlığı tarafından, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında yapılması öngörülerek planlanmış olan Toropets-Holm Taarruz Harekâtı ile birleştirildi. Taarruzun güney kıskacını Toropets-Holm Taarruz Harekâtı oluşturacaktı ve 7 Ocak - 20 Mayıs tarihleri arasında planlanan Demyansk Taarruz Harekâtı'nın ikinci aşaması olarak öngörüldü. Her iki operasyon, General Ernst Busch komutasındaki Alman 16. Ordu'sunu ve topçu Generali Christian Hansen'ın 10. Kolordusu'nun bir bölümünü kuşatacaktı.

Oluşan kuşatmada Alman 12., 30., 32. ve 123. Piyade Tümenleri'nin yanı sıra seçkin birliklerden biri olan 3. SS Panzer Tümeni "Totenkopf" ile birlikte RAD, Todt Teşkilâtı unsurlarından toplam 90 bin kişilik kuvvet ve bazı yardımcı birliklerden 10 bin kişi tuzağa düşmüştür. Tümenler dışındaki birlikler 2. Ordu Komutanı General Walter Graf von Brockdorff-Ahlefeldt emrindedirler.

Kuzeybatı Cephesi taarruzu

Kızıl Ordu taarruzları
7 Ocak – 21 Şubat 1942

Kuzeybatı Cephesi taarruzu Alman 16. Ordu'sunun, sadece 2. Kolordu'nun yer aldığı kuzey kanadını kuşatmayı planlamaktadır. Sovyet Komutanlığı bu başarıdan sonra bile hareketi sürdürmekte umutlu değildi. İlk Sovyet taarruzu 1. Vurucu Ordu, 11. Ordu ile Stavka ihtiyatından aktarılan 1. ve 2. Muhafız Piyade Kolorduları tarafından yapıldı. İkinci taarruz 12 Şubat'ta Kalinin Cephesi'ne bağlı 3. Vurucu Ordu ve 4. Vurucu Ordu tarafından, kuşatılmış Alman kuvvetlerine doğrudan saldırı emriyle yapıldı. Bu kuvvetlere, 34. Ordu'nun ileri hareketini desteklemek üzere iki hava indirme tugayı da katılmıştır. Zor arazi koşulları ve aşırı soğuklar nedeniyle Sovyet taarruzu yavaş yavaş söndü.

Kuşatma altındaki Alman birliklerinin günlük ikmal malzemesi gereksinimi olan 270 tonun Luftwaffe hava kolordusu Luftlotte 1 tarafından sağlanabileceği kesinlik kazanınca Hitler birliklere mevzilerini sonuna kadar elde tutmaları emrini verdi. Kuşatma bölgesi içinde, biri Demyansk'ta diğeri Peski'de olmak üzere sınırlı kapasitesi olan iki havaalanı bulunmaktadır. Hâlen yerde hatırı sayılır bir kar kalınlığı varken havaların belirgin biçimde düzeldiği Şubat ayı ortalarından itibaren, bu arada bölgedeki Sovyet kuvvetlerinin zayıflamasından da yararlanan Alman kuvvetleri, başarılı taarruzlar yapabildiler. Ancak operasyonlar Luftwaffe'nin tüm nakliye kapasitesini tüketti ve bombardıman uçaklarını kullandı. Kuzeybatı Cephesi'nin cebi ortadan kaldırma umudu giderek azaldı. Kış ve ilkbahar süresince "Ramuşevo koridoru" olarak bilinen Ramuşevo kasabası üzerinden Demyansk'la Staraya Russa arasındaki ince koridora yönelen birçok taarruz başlatıldı. Bu taarruzlar her seferine püskürtüldü.

Ancak Mayıs ayı sonlarında genel durumu yeniden değerlendiren Stavka dikkatini, Alman yaz saldırısının beklendiği Moskova kesimine çevirmeye karar vermiştir.

Yarma girişimi

21 Mart 1942, Demyansk civarında alman kuvvetleri

General Walther von Seydlitz komutasındaki Alman kuvvetleri 21 Mart'ta Ramuşevo koridoru boyunca çekilme girişiminde bulundular. İzleyen birkaç hafta içinde bu koridor genişletildi. Bir muharebe grubu 21 Nisan'da kuşatmayı yarmayı başardı fakat ağır kayıplara uğradı. Tuzağa düşen 100 binin üstünde subay ve erattan 3.335 kişi kayıp, 10 binden fazla kişi ise yaralanmıştır. Ancak onların sert direnci, kritik bir anda başka bir yerde kullanılabilecek çok sayıda Sovyet birliğini bölgeye bağlamıştır.

Şubat ayı başlarından Mayıs ayına kadar Demyansk ve Holm ceplerine kara ve hava yoluyla 65 bin ton ikmal malzemesi ve 31 bin yedek asker getirilmiş, 36 bin yaralının tahliyesi sağlanmıştır. Ancak bu uğurda uğranılan kayıplar da ağırdı. Luftwaffe, 106 Junkers Ju 52. 17 Heinkel He 11 ve 2 Junkers Ju 86, toplamda 265 uçak kaybetmiştir. Uçakların yanı sıra 387 havacı da ölmüştür.[1]

Sovyet hava kuvvetleri cepteki Alman kuvvetlerini vurmak için 243 avcı uçağı olmak üzere toplam 408 uçak kaybetmiştir.

Bölgedeki çatışmalar 28 Şubat 1943 tarihine kadar devam etti. Sovyet kuvvetleri Demyansk'ı 1 Mart 1943 tarihine kadar geri alamadı. Bu tarihte Alman kuvvetleri geri çekilmiştir. Luftwaffe'nin birliklerin ikmalindeki başarısı görülünce Hitler ve Mareşal Hermann Göring, Luftwaffe'nin Doğu Cephesi'nde başarılı hava köprüsü operasyonları yapabileceğine daha fazla güven duydular.[1] Göring daha sonra benzer bir çözümü Stalingrad Muharebesi sırasında kuşatılan 6. Ordu için önerecektir.

Kaynakça

  1. ^ a b Bergstrom 2007, Sh: 23.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Stalingrad Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının dönüm noktası kabul edilen muharebe

Stalingrad Muharebesi, Stalingrad Meydan Muharebesi ya da Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi'nde, Mihver ordularıyla Kızıl Ordu arasında, Stalingrad kenti için yapılan savaştır. Hemen hemen tüm tarihçiler tarafından II. Dünya Savaşı’nın kesin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Bu savaş, tarafların tüm güç ve azimlerini ortaya koydukları, kıran kırana süren ve sonuçta, toplam kayıpların neredeyse iki milyona ulaşmasıyla askeri tarihin en kanlı savaşları arasında yer almaktadır. Savaşın sonu Almanya açısından bir yıkım oldu. Mihver güçlerin savaşı kendi lehlerine döndürmeleri çabasında bir dönüm noktasıydı. ve Doğu Cephesi'nde Alman zaferini olanaksız kıldı. Doğu Cephesi'ndeki Mihver kuvvetleri toplamının neredeyse dörtte biri bu muharebe sırasında kaybedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Barbarossa Harekâtı</span> Nazi Almanyasının 1941de Sovyetler Birliğini işgal harekâtı

Barbarossa Harekâtı, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 22 Haziran 1941 günü başlayan Sovyetler Birliği'nin işgali harekâtına Alman kaynaklarında verilmiş olan kapalı addır. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ni açan harekâttır. Tarihin en geniş çaplı askerî harekâtı olarak nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kursk Muharebesi</span> Alman-Sovyet muharebesi

Kursk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde, Alman kuvvetlerinin Kursk çıkıntısına karşı 1943 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında giriştikleri genel taarruzdur. II. Dünya Savaşı sırasında yapılmış en büyük tank çarpışmalarından biri ve bir günde en fazla kayıp verilmiş hava çatışmaları bu muharebede gerçekleşmiştir. Almanların Doğu Cephesi'nde gerçekleştirdiği son stratejik taarruzdur. Sonucundaki Sovyet zaferi, Doğu Cephesi'nde inisiyatifi Sovyetlere vermiştir ve savaşın sonuna kadar da öyle kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Durum</span>

Mavi Durum Mihver kuvvetlerin II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1942 genel taarruzunun esas kısmıdır. Bu genel taarruz, cephenin güney kesiminde 28 Haziran - 19 Ağustos 1942 tarihleri arasında yer almıştır. Wehrmacht'ın harekâta verdiği kapalı ad olan Mavi Durum, taarruzun bu şekilde adlandırılmasının nedeni Alman askeri planlarının, "durumlar" ya da sorunlara getirilen çözümler olarak görülmesidir. Esasen "Mavi Durum" 48 saat geçmeden yeni bir kapalı ad almıştır, Braunschweig Harekâtı Mihver kuvvetlerin 1942 genel taarruzunun daha dar kapsamlı bölümü kuzeyde Leningrad'ın düşürülmesini hedef almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Satürn Harekâtı</span>

Küçük Satürn Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stavka'nın gerçekleştirdiği bir karşı taarruzdur.

<span class="mw-page-title-main">Kış Fırtınası Harekâtı</span>

Kış Fırtınası Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Stalingrad Muharebesi sonucunda kuşatılan Mihver kuvvetleri kurtarmak için girişilen bir Alman taarruz harekâtıdır. Taarruz, 12 - 23 Aralık 1942 tarihleri arasında esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu tarafından yürütülmüştür. Kızıl Ordu 19 ve 20 Kasım 1942 tarihlerinde başlattığı bir karşı taarruzla (Uranüs Harekâtı Stalingrad'daki Mihver kuvvetleri kuşatmıştı. Hitler'in kararıyla, esas olarak Alman 4. Panzer Ordusu'nun takviye edilmesiyle oluşturulan Don Ordular Grubu, dışarıdan bir yarma hareketiyle Kızıl Ordu kuşatmasına saldırmıştır. Stalingrad'da kuşatılmış bulunan Mihver kuvvetleri General Friedrich Paulus komutasında yeniden tertiplenirken Don Ordular Grubu da General von Manstein komutasına verilmişti. Don Ordular Grubu, B Ordular Grubu yerine geçtiği için aslında bütün bu teşkiller Mareşal von Manstein emrindedir. Bu arada Stavka, Kafkasya'da petrol sahalarını ele geçirmek için muharebe halindeki A Ordular Grubu'nu, geri çekilme hattını keserek tecrit etme planları içindedir. Bu harekât planına Satürn Harekâtı kapalı adı verilmiştir. Stalingrad'da kuşatılmış birliklerin, Kurtarma harekâtına kadar ikmali için tek çözüm Luftwaffe'nin hava köprüsüyle ikmal sağlamasıydı. Luftwaffe bu görevi yerine getirmekte başarısız oldu. Bu durumda, başarılı bir yardım hareketi ancak mümkün olduğunca erken başlarsa, işe yarar olabileceği açıkça ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uranüs Harekâtı</span> II. Dünya Savaşı sırasında Stalingrad Cephesinin son evrelerinde gerçekleşen imhaya yönelik oprasyonunun gizli adıdır.

Uranüs Harekâtı II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Rumen 3. Ordusu, 4. Ordusu, Alman 6. Ordu ile 4. Panzer Ordusu'ndan bazı birliklerin Stalingrad ve batısında kuşatılmasıyla sonuçlanan bir Sovyet stratejik taarruzunun kapalı adıdır. Harekât, Stalingrad Muharebesi'nin son evrelerinde, Stalingrad ve civarındaki Mihver kuvvetleri imha etmeyi amaçlamıştır. Harekâta ilişkin planlar 1942 yılının Eylül ayı ortaları gibi erken bir tarihte oluşturulmaya başlanmıştı. Esas olarak Kafkasya'daki Mihver kuvvetlerini ve Stalingrad'a taarruz durumundaki B Ordular Grubu'nu kuşatmayı ve imha etmeyi, eş zamanlı olarak planlıyordu. Kızıl Ordu, Alman kuvvetlerinin Stalingrad içindeki yırtıcı çatışmalara çekmiş, zaman kazanmak için toprak vermiş, inatçı bir savunma sürdürerek bu kuvvetlerin gücünü zayıflatmış ve moral olarak yıpratmıştır. Öte yandan Mihver kanatlarının savunması, zayıf donanımlı ve fazlasıyla yayılmış Macar, Rumen ve İtalyan birlikleri tarafından tutulmaktaydı. Kızıl Ordu taarruzu da Rumen kuvvetlerin cephesi üzerinden yapılmıştır. Ayrıca bu birliklerin, Kızıl Ordu taarruzlarını göğüslemeyi sağlayacak ağır silahları yoktu ya da yetersizdi.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dinyeper-Karpatlar Taarruzu</span>

Dinyeper-Karpat Taarruzu, 24 Aralık 1943 - 14 Nisan 1944 tarihleri arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde 1., 2., 3. ve 4 Ukrayna Cepheleri ile 1. Belarus Cephesi tarafından yürütülen bir stratejik taarruz harekâtıdır. Bu harekât, Alman Merkez ve Güney ordu gruplarına karşı, Ukrayna'nın tümünü ve Moldova'yı Alman işgalinden geri almayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rumyantsev Harekâtı</span>

Rumyantsev Harekâtı, Belgorod - Harkiv Stratejik Taarruz Harekâtı’nın kapalı adıdır. Harekât, Kızıl Ordu tarafından 3 Ağustos 1943 ve 23 Ağustos 1943 tarihleri arasında Wehrmacht'ın 4. Panzer Ordusu ve Kempf Ordu Müfrezesi’ne karşı yapıldı. Harekât, Voronej ve Step Cepheleri tarafından Kursk çıkıntısının güneyinde, Belgorod ve Harkov civarında ve derinliğinde icra edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Korsun-Şevçenkovski Taarruzu</span>

Korsun - Şevçenkovski Taarruzu, 24 Ocak - 16 Şubat 1944 tarihleri arasında yer alan ve Korsun - Çerkassi Kuşatması'na yol açan bir muharebedir. Taarruz, Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir parçasıdır. Bu harekât sırasında Nikolay Vatutin'in komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi ve Ivan Konev komutasındaki 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman Güney Ordular Grubu'na bağlı bazı birlikleri Dinyeper Nehri kıyılarında tuzağa düşürüp kuşattılar. Haftalar boyunca süren çatışmalarda Kızıl Ordu kuvvetleri kuşatma altındaki Alman kuvvetlerini imha etmeye çalıştılar. Kuşatma altındaki Alman birlikleri dışarıdan yardıma gelen başka Alman birlikleriyle iş birliği halinde kuşatmayı yarıp kaçmayı başardı. Bu kuvvetlerin yaklaşık üçte ikisi kurtulmayı başarmıştır.

Sinyavin Harekâtı, Kızıl Ordu'nun Leningrad Kuşatması'nı sona erdirmek için kuşatmadaki Alman birliklerine karşı giriştiği bir harekâttır. Bu harekâtla neredeyse eşzamanlı olarak uygulamaya konulması planlanan Alman harekâtı ise "Operation Nordlicht" kapalı adıyla planlanmıştır. Sovyet harekâtı Alman kuşatmasını kırmayı, Alman harekâtı ise kenti düşürmeyi hedeflemektedir. Her iki taraf da diğerinin plan ve hazırlıkları konusunda bilgi sahibi değildi ve taraflar muharebeleri, önceden hesaplamadıkları bir tarzda sürdürdüler. İlk taarruza geçen Sovyet güçleriydi ve 19 Ağustos'ta harekâta başladılar. Bu saldırı, Alman komutanlığını taarruz için hazırlanan kuvvetlerle, savunmayı takviye etmek durumunda bıraktı. Kızıl Ordu taarruzları durdurulunca da bu kez söz konusu kuvvetler karşı taarruz için kullanıldı. Sonuçta Sovyet taarruzları, kuşatmayı yarmakta başarılı olamadı. Bununla birlikte Alman tarafı da planladıkları taarruz harekâtını uygulamaya koyamadılar.

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bialistok-Minsk Muharebesi</span> Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Barbarossa Harekâtı sırasında yapılan muharebe

Bialistok-Minsk Muharebesi Alman Merkez Ordular Grubu'nun, Barbarossa Harekâtı'nın açılış evresinde, Sovyet sınırından ileri hareket sırasında icra ettiği bir operasyondur. Operasyon, 22 - 29 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Alman harekâtının bu kesimdeki operatif hedefi, Kızıl Ordu kuvvetlerinin Minsk civarında kuşatılmasıydı. Alman kuvvetleri, bölgedeki Kızıl Ordu birliklerini kuşatmayı başardı. Fakat bir hafta boyunca giriştikleri taarruzlar püskürtüldü. Bu durum Alman Üst Komutanlığı'nda, ileri harekâtın momentini yitireceği endişesi yaratmıştır. Ancak tüm Sovyet karşı taarruzları ve yarma girişimleri başarısız oldu ve bozguna uğrayan bu birliklerden çok sayıda esir alındı. Bundan sonraki günlerde Alman ileri hareketi öylesine hızlı gelişti ki birçok Alman, Sovyetler Birliği'nin daha şimdiden yenilgiye uğratılmış olduğuna inanmaya başladı.

19. Ordu, Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu'na bağlı bir kara ordusudur. II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde 1941 yılı Haziran ayında teşkil edilmiş, 1945 ya da 1947 yılında lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Toropets-Holm Taarruzu</span>

Toropets-Holm Taarruzu, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun, 9 Ocak - 6 Şubat 1942 tarihleri arasında İlmen Gölü güneyinde yürüttüğü askeri bir harekâttır. Harekât, Holm Cebi'nin oluşmasında, Alman 2. Ordu'sunun Demyansk Cebi'nde kuşatılmasında ve Alman 189. Piyade Tugayı'nın Andreapol yakınlarında imha edilmesinde etkili olmuştur.

Velikiye Luki Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Sovyet Kalinin Cephesi kuvvetlerinin, Sovyet 1942 - 1943 Kış Seferi sırasında, Alman 3. Panzer Ordusu'na karşı, Velikiye Luki'yi geri almayı amaçlayan bir harekâttır. Operasyonun ayrıca Rjev-Syçevka Stratejik Taarruzu Harekâtı'nın kuzey kıskacını oluşturması da düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Harkov Muharebesi</span>

İkinci Harkov Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda Mihver kuvvetlerin Sovyet İzyum köprübaşına yönelik karşı taarruzlarına Alman Silahlı Kuvvetler Üst Komutanığı (OKW) Başkanı Wilhelm Keitel'in verdiği addır. Alman karşı taarruzu, 12 - 28 Mayıs 1942 tarihlerindeki Sovyet kuvvetlerinin İzyum köprübaşından başlatılan taarruzuna karşı yapılmıştır. Alman taarruzunun operatif hedefi, Sovyet taarruzlarının yürütüldüğü Donets Nehri üzerindeki Sovyet İzyum köprübaşını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Kızıl Ordu'nun 1941 -1942 kış karşı taarruzları Alman Merkez Ordular Grubu'nu Moskova önlerinden geri sürmüştü. Ancak bu karşı taarruzlar sırasında Stavka ihtiyat kuvvetlerinin tümünü kullanmıştı. Devamında sürpriz bir karşı taarruzla başarısızlığa uğrayan Kızıl Ordu Harkov Taarruzu da, Stavka'nın stratejik inisiyatifi pekiştirmek için giriştiği bir atılımdı.

<span class="mw-page-title-main">Tatsinskaya Taarruzu</span>

Tatsinskaya Taarruzu, bir Sovyet tank kolordusunun, Stalingrad'da kuşatılan Mihver kuvvetlerin havadan ikmali için Luftwaffe tarafından kullanılan Tatsinskaya Havaalanı'nın ele geçirilmesi operasyonudur. Havaalanı, Stalingrad'daki Pitomnik Havaalanı'na sefer yapan iki havaalanından biridir. Harekât, General Vasili Badanov komutasındaki 24. Tank Kolordusu tarafından 1942 yılı Aralık ayı sonlarında, Küçük Satürn Harekâtı'nın son aşaması olarak gerçekleştirilmiştir. Sovyet kuvvetleri, taarruz ettikleri Tatsinskaya havaalanını ele geçirerek 300'den fazla uçağı yerde imha ettiler. Ağır tank kayıplarına karşın General Badanov'un başarısı parlak bir stratejik zafer olmuştur.