İçeriğe atla

Demokratik eğitim

Chicago'daki demokratik bir kolej olan Shimer College'da bir tartışma sınıfı

Demokratik eğitim, öğrencilerin kendi öğrenmelerini yönetebilmeleri ve okullarının yönetimine katılabilmeleri için demokratik olarak düzenlenen bir örgün eğitim türüdür. Demokratik eğitim, öğrencilerin söz hakkı öğretmeninkine eşit olduğundan genellikle özgürleştiricidir.[1]

Demokratik eğitimin tarihi en az 1600'lü yıllara kadar uzanır. Birtakım bireylerle ilişkilendirilse de, demokratik eğitimi savunan merkezi bir figür, kuruluş veya ulus olmamıştır.[2] Demokratik eğitim terimi, 1987 yılında İsrail'de kurulan Demokratik Hadera Okulu ile birlikte ortaya çıkmıştır.

Tarihi

Locke'un Düşünceleri, 1693

Aydınlanma Çağı

1693'te John Locke, Eğitim Üzerine Bazı Düşünceler'i yayınladı.

Jean-Jacques Rousseau'nun eğitim üzerine tavsiye kitabı Émile, ilk olarak 1762'de yayınlandı. Örnekleme için kullandığı hayali öğrenci Émile, yalnızca yararlı olarak takdir edebileceği şeyleri öğrenmek içindi.[3] Derslerinden zevk alacak ve kendi yargısına ve deneyimine güvenmeyi öğrenecekti. Rousseau, "Öğretmen kuralları ortaya koymamalı, onların keşfedilmesine izin vermelidir" diye yazmış[4] ve onu Émile'e bilimi öğretmesini değil, onu keşfetmesini sağlamıştır.[5]

19. yüzyıl

Locke ve Rousseau sadece zenginlerin çocuklarının eğitimi ile ilgilenirken, 19. yüzyılda Leo Tolstoy köylü çocukları için bir okul kurdu. Bu, 19. yüzyılın sonlarında Rusya'da Yasnaya Polyana'daki kendi mülkündeydi. Tolstoy, bu okulun öğretmenler ve öğrenciler tarafından getirilen ilkelerden özgürce geliştiğini söylüyor; öğretmenin baskın etkisine rağmen, öğrencinin her zaman okula gelmeme veya geldiğinde öğretmeni dinlememe hakkına sahip olduğunu ve öğretmenin bir öğrenciyi kabul etmeme hakkına sahip olduğunu ve çocukların her zaman çoğunlukta olduğu toplumu kazanmak için toplayabildiği tüm nüfuzu kullanabiliyordu.[6][7]

20. yüzyıl

Dom Sierot

1912'de Janusz Korczak, Varşova'da demokratik çizgilerle yönetilen Yahudi yetimhanesi Dom Sierot'u kurdu. 1940'ta Dom Sierot Varşova Gettosu'na taşınmak zorunda kaldı ve 1942'de Korczak Treblinka imha kampının gaz odalarına gönderildi.[8][9][10]

Etkili demokratik okullar

Demokratik bir okul, öğrencilerin demokrasisine ve öğrenme özgürlüğüne radikal bir vurgu yapan belirli bir tür alternatif özgür okuldur.

Summerhill Okulu'nun ana binası

İlk ve en eski demokratik okul, 1921'de İngiltere'nin Suffolk kentinde kurulan Summerhill'dir.[11] Gönüllü sınıf katılımı ve geniş yetkilere sahip bir Okul Toplantısı içerir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Pedagogy Out of Bounds: Untamed Variations of Democratic Education. 2014. s. 33. ISBN 978-9462096165.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Provenzo, E.F. Jr. (ed) (2008) Encyclopedia of the Social and Cultural Foundations of Education. Thousand Oaks, CA: Sage. p 238.
  3. ^ Rousseau, Jean-Jacques (1904), Emile ou l'éducation, Garnier Frères, Paris, page 197: ". . si nous trouvons que ce travail n'est bon à rien, nous ne le reprendrons plus."
  4. ^ Rousseau 1904, page 22 "Il ne doit pas donner des préceptes, il doit les faire trouver."
  5. ^ Rousseau 1904, page 173: "Qu'il n'apprenne pas la science, qu'il l'invente"
  6. ^ Tolstoy, Leo, in "The School at Yasnaya Polyana" in Tolstoy on Education, translated by Leo Wiener (1967), University of Chicago Press, page 233
  7. ^ Ernest J Simmons (1968). "3. Writings On Education". Introduction To Tolstoy's Writings. 2 Kasım 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015. 
  8. ^ "Janusz Korczak". Jewish Virtual Library. 27 Haziran 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015. 
  9. ^ Korczak, Janusz (1991), Von Kindern und anderen Vorbildern, Güterslohe Verlagshaus (translated from the Polish), page 78.
  10. ^ Korczak, Janusz (1979) Von Kindern und anderen Vorbildern, Güterslohe Verlagshaus, pages 82–83.
  11. ^ Geschichte der Demokratischen Schule. Leipzig: tologo. 2021. s. 109. ISBN 9783937797908. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

25 Ocak, Miladi takvime göre yılın 25. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 340 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi</span> tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu yönetim biçimi

Demokrasi veya el erki, halkın yasaları müzakere etme ve yasal düzenlemelere karar verme yetkisine veya bunu yapmak için yönetim görevlilerini seçme yetkisine sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Kimin "halk" kabul edildiği ve yetkinin insanlar arasında nasıl paylaşıldığı veya hangi yetkilerin verildiği konuları zaman içinde ve farklı ülkelerde farklı oranlarda değişiklik göstermiştir. Demokrasinin özellikleri arasında genellikle toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, mülkiyet hakları, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü, vatandaşlık, yönetilenlerin rızası, genel oy hakkı, özgürlük hakkından ve yaşam hakkından haksız yere mahrum bırakılmamak ve azınlık hakları yer alır. Türkçeye kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Jacques Rousseau</span> Cenevreli filozof ve yazar

Jean-Jacques Rousseau, Cenevreli filozof, yazar ve besteciydi. Onun siyaset felsefesi, Avrupa'da Aydınlanma Çağı'nın ilerlemesinin yanı sıra Fransız Devrimi'nin yönlerini ve modern siyasi, ekonomik ve eğitim düşüncesinin gelişimini etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Hesse</span> İsviçreli yazar ve ressam

Hermann Karl Hesse, İsviçreli yazar ve ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Krupskaya</span> Rus devrimci ve siyasetçi

Nadejda Konstantinovna Krupskaya, Rus kadın devrimci. Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Lenin'in eşi. Sovyetler Birliği Eğitim Halk Komiseri (bakan) yardımcısı (1929-1939). SSCB Bilimler Akademisi onursal üyesi (1931).

<span class="mw-page-title-main">Lev Tolstoy</span> Rus yazar ve aktivist (1828–1910)

Lev Nikolayeviç Tolstoy, Rus yazar ve asker. Dünya tarihinin en iyi yazarlarından birisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Gramsci</span> İtalyan düşünür, siyasetçi ve sosyalist kuramcı

Antonio Francesco Gramsci, İtalyan düşünür, siyasetçi, dilbilimci ve sosyalist kuramcı.

<span class="mw-page-title-main">Bologna Üniversitesi</span> İtalyada bulunan, dünyanın en eski aktif üniversitesi.

Bologna Üniversitesi İtalya'nın Bologna şehrinde bulunan bir araştırma üniversitesidir. 1088 yılında organize bir öğrenci loncası tarafından kurulan, dünyada sürekli faaliyet gösteren en eski üniversitedir. Universitas kelimesinin kullanıldığı, temelinde yükseköğrenim ve derece veren bir enstitü olmak amacıyla kurulan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Mark Twain</span>

Samuel Langhorne Clemens, daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Sadri Maksudi Arsal</span> Türk tarihçi

Sadri Maksudi Arsal, Türk-Tatar devlet adamı, hukukçu, akademisyen, düşünür ve siyasetçi.

Güdü, insanların ve diğer hayvanların belirli bir zamanda bir davranışı başlatmasının, sürdürmesinin veya sonlandırmasının nedenidir. Güdü durumları genellikle, hedefe yönelik davranışta bulunma eğilimini yaratan, failin içinde hareket eden güçler olarak anlaşılır. Farklı zihinsel durumların birbirleriyle yarıştığı ve yalnızca en güçlü durumun davranışı belirlediği sıklıkla kabul edilir. Bu, bir şeyi aslında yapmadan da yapmaya motive olabileceğimiz anlamına gelir. Motivasyonu sağlayan paradigmatik zihinsel durum arzudur. Ancak kişinin ne yapması gerektiği veya niyetleri hakkındaki inançlar gibi diğer çeşitli durumlar da motivasyon sağlayabilir. Motivasyon, bir kişinin ihtiyaçlarını, arzularını, isteklerini veya dürtülerini ifade eden motive kelimesinden türetilmiştir. Bireyleri bir hedefe ulaşmak için harekete geçmeye motive etme süreci denilir. İş hedefleri bağlamında insanların davranışlarını körükleyen psikolojik unsurlar veya para arzusunu içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Sutherland Neill</span> İskoç eğitimci, yazar ve psikolog

Alexander Sutherland Neill İskoçya doğumlu İskoç eğitimci, yazar ve psikolog. Eğitimde ilerici eğitim felsefesinin kurucusu ve savunucusu ve bugün de kendi ilerici eğitim felsefesini sürdüren Özgürlük Okulu olarak da bilinen Summerhill Okulu'nun kurucusu, Avrupa ve Amerika'daki eğitim çevreleri tarafından ilk modern hümanist eğitimci olarak nitelendirilir ve "çocukların kişisel özgürlüklerinin savunucusu" olarak bilinir. Sigmund Freud, Wilhelm Reich, Nietzsche ve Homer Lane gibi isimlerden etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Markov</span>

Andrey Andreyevich Markov, en çok stokastik süreçler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Rus matematikçidir. Araştırmasının birincil konusu daha sonra Markov zincirleri ve Markov süreçleri olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">James Bryant Conant</span> Amerikalı kimyager (1893 – 1978)

James Bryant Conant, Amerikalı bir kimyager, Harvard Üniversitesi'nin dönüştürücü bir Başkanı ve Batı Almanya'daki ilk ABD Büyükelçisiydi. Conant, 1916'da Harvard'dan Kimya alanında doktora derecesi aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu'nda, özellikle Lewisite olmak üzere zehirli gazların geliştirilmesi üzerinde çalıştı. 1919'da Harvard'da yardımcı doçent ve 1929'da Sheldon Emery Organik Kimya Profesörü oldu. Doğal ürünlerin, özellikle klorofilin fiziksel yapılarını araştırdı ve kimyasal denge ile kimyasal süreçlerin reaksiyon hızı arasındaki bazen karmaşık ilişkiyi keşfeden ilk kişilerden biriydi. oksihemoglobin biyokimyası üzerine çalıştı ve metemoglobinemi hastalığına dair fikir verdi, klorofilin yapısını açıklamaya yardımcı oldu ve modern asit-baz kimyası teorilerinin altında yatan önemli anlayışlara katkıda bulundu.

Sosyal öğrenme, akranlar arasındaki sosyal etkileşim yoluyla toplumsal bir ölçeğe kadar bireysel veya grupla öğrenmeden daha geniş ölçekte gerçekleşen öğrenmedir. Tutum ve davranışlarda bir değişikliğe yol açabilir veya açmayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Konstantinoviç Tolstoy</span> Rus şair, romancı ve oyun yazarı

Kont Aleksey Konstantinoviç Tolstoy, genellikle A. K. Tolstoy olarak anılır, Rus şair, romancı ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ferrer hareketi</span>

Ferrer okulu, Francisco Ferrer'in anarşist pedagojisinden ilham alan, 20. yüzyılın başlarındaki bir özgürlükçü okuldu. Dönemin kilise ve dogmatik standart İspanyol müfredatının aksine akıl, haysiyet, kendine güven ve bilimsel gözlemi vurgulayan rasyonalist, seküler eğitimin savunuculuğunu yapmıştır. Ferrer'in öğretileri, rasyonalist ve romantik eğitim felsefesi ve 19. yüzyıl devlet dışı, laik İspanyol okullarının geleneğini takip etmiştir. Özellikle Paul Robin'in Cempuis'deki yetimhanesinden etkilenmiştir.