Devrimci Sol ya da kısaca DEV-SOL, 1978-1994 yılları arasında faaliyet göstermiş silahlı sol grup.
Türkiye Komünist Partisi, 1920 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyet göstermiş komünist siyasi parti.
Türkiye Devrimci Komünist Partisi, Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı siyasi partidir. Parti 2 Şubat 1980'de İzmir'de toplanan I. (Kuruluş) Kongresi'yle Halkın Kurtuluşu hareketinin partileşmesi sonucu kurulmuştur.
Karakol Cemiyeti, Mütareke döneminde Osmanlı istihbarat örgütüdür.
Türkiye Gençlik Birliği, ulusalcı bir gençlik ve öğrenci kuruluşudur. Kendisini, "ulusal bağımsızlık amacı ve Cumhuriyet Devrimleri etrafında birleşmiş Türk gençliğinin ortak mücadele örgütü" olarak tanımlar. Merkezi Ankara'dadır. Türkiye'nin 71 ilinde ve yurt dışında şubeleri bulunmaktadır.
Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (TDGF) ya da daha yaygın ismiyle DEV-GENÇ, 1965'in sonlarında kurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde yer alan öğrenciler tarafından dönemin özgünlüğünde kimi fikirsel ve mücadele pratiğine dair ayrılıklar üzerine kurulan, üniversiteli sosyalist gençlik örgütlenmesidir.
Darülfünun, Arapça dar ve fünun (fenler) sözcüklerinden türetilmiş, "üniversite" anlamında kullanılan bir sözcüktür. Aynı zamanda 1900 yılında Avrupa üniversiteleri tarzında kurulan Darülfünun-ı Şahane veya İstanbul Darülfünununu ifade eder. Bu kurum 1933 reformuyla İstanbul Üniversitesi'ne dönüştürülmüştür.
Dimitris Hristofias, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin altıncı cumhurbaşkanı.
Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.
Emek hareketleri, küresel sermayenin ekonomik sömürü ve siyasal baskılarına karşı, emekten yana olan toplumsal güçlerin geliştirdikleri örgütlü mücadeleler sürecidir. Bu toplumsal güçleri; işçiler ve onun bağlaşıkları olan kamu çalışanları, köylüler, esnaflar, işsizler, öğrenciler ve toplumun ezilen kesimleri oluştururlar.
George Habaş, lakabı El-Hekim الحكيم, (Ağustos 1925, Lidda, Filistinli siyasetçi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin kurucusu ve eski genel sekreteri.
Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası (TİÇSF), Osmanlı Devleti'nde Mütareke döneminde kurulan sol görüşlü siyasi örgüt.
Robert "Bob" Bruce Avakian, ABD'deki Devrimci Komünist Partisi kurucularından ve partinin genel başkanı. 1960'ların Yeni sol hareketinden yol çıkan ve Maoculuk'tan güçlü bir şekilde etkilenen Avakian, Partisinin teorik çerçevesini oluşturan "Yeni Sentez" veya "Yeni Komünizm" fikrini geliştirdi.
Komsomol (Rusça: Комсомол, tam ad: Всесоюзный Ленинский Коммунистический союз молодёжи /
"We Shall Overcome", Afroamerikan sivil haklar hareketi (1955-1968)'nin önemli bir marşı olmuş protest şarkısıdır. Şarkının sözleri, Charles Albert Tindley'nin yazdığı bir gospel şarkısının nakaratından türemiştir. Şarkı 1947 yılında "We Will Overcome" ismi ile People's Songs Bulletin 'de yayımlandı. Zilphia Horton'ın katkısı olarak ve kendisi hazırladığı bir giriş kısmı ile bültende yayımlandı. Onun en sevdiği şarkı idi ve şarkıyı kendi repertuvarına içeren Pete Seeger'a öğretmenin yanı sıra Frank Hamilton ile şarkıyı 1950'de kaydeden Joe Glazer gibi eylemci şarkıcılara öğretti.
Morris Kight, Amerikalı eşcinsel hakları önderi ve barış eylemcisi. ABD'deki gey ve lezbiyen sivil haklar hareketinin özgün kurucularından biri olarak sayılır.
2011-2012 Şili öğrenci protestoları veya diğer adıyla Şili Kışı. Bazıları Şili Eğitim Savaşı adını koymuştur. Mayıs 2012'den itibarıyla Şili'nin her yerine yayılan, toplumsal miting ve gösterilerdir. Öğrenci grupları dışında bazı sosyal kuruluşların da desteklediği bu protestolar, eylemcilere göre hükûmetin eğitim politikasına karşı kurulan toplumsal bir cephedir.
Türkiye Genç Komünistler Birliği (TGKB), gençlik içinde ilk olarak Halkın Kurtuluşu, ardından Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) görüşleri doğrultusunda faaliyet yürüten gençlik örgütü. Tüzüğünde "Komünizm okulu" olarak tanımlanan TGKB, örgütsel olarak bağımsız hareket eden, ancak siyasal ve ideolojik olarak TDKP'ye bağlı bir komsomol örgütlenmesi idi.
Mücadele Birliği şu anlamlara gelebilir:
- Mücadele Birliği Platformu: Türkiye'de yayımlanan bir dergi.
- Mücadele Birliği: Hayata Dönüş Operasyonu'ndan sonra ölüm orucuna devam eden bir yapılanmaya verilen ad.
- Mücadele Birliği (örgütlenme): Çeşitli gençlik örgütleri, kadın örgütleri ve sanat örgütlerinden oluşan bir örgütlenme.
- Yeniden Millî Mücadele Hareketi: 1964'ların sonunda öğrenciler tarafından başlatılan bir öğrenci hareketi.
12 Mart Muhtırası öncesinde Marksist-Leninist tezler çerçevesinde, Kara Kuvvetleri bünyesindeki solcu subaylar tarafından kurulmuş illegal devrimci örgüt.