İçeriğe atla

Demokrasi ve Güven Partisi

Demokrasi ve Güven Partisi
KısaltmaDGP
KurucuTahsin Ertuğruloğlu
Kuruluş tarihi15 Temmuz 2011
Kapanış tarihiAralık 2012
MerkezKuzey Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
İdeolojiTürk milliyetçiliği
Siyasi pozisyonMerkez sağ
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Demokrasi ve Güven Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir siyasi partiydi. Partinin başkanlığını Tahsin Ertuğruloğlu yapmaktaydı.[1]

15 Temmuz 2011 tarihinde KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı'na yapılan başvuruyla kurulmuştur.[2] Partinin kurucu listesinde 27 kişi vardır.[1] Ertuğruloğlu partinin vizyonunu "katılımcı demokrasinin kökleştirildiği ve halkın yaşam kalitesinin yükseltildiği güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yaratma yolunda; devletin sosyoekonomik ve politik açıdan yeniden yapılandırılması" olarak açıkladı.[3]

Partinin örgütsel yapılanmasının en tepesinde başkan, onun altında altı başkan yardımcısı bulunmaktaydı. Başkanın belirleneceği kurultaylarda tüm üyeler oy kullanabilirdi.[4] Partide genel sekreterlik makamı bulunmamaktaydı.[3] Partinin hedefleri arasında ülkede başkanlık sistemine geçiş vardı. Kıbrıs Sorunu'nda Türkiye'nin ulusal çıkarlarını savunacağını açıklamıştı.[3]

Aralık 2012'de Parti fesih kararı alarak Ulusal Birlik Partisi'ne katıldı.

Kaynakça

  1. ^ a b Demokrasi ve Güven Partisi'nin kurucu listesini yayınlıyoruz... 18 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Postası) Tarih: 15 Temmuz 2011, Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011
  2. ^ DGP sonunda kuruldu[] (Kıbrıs Gazetesi) Tarih: 16 Temmuz 2011, Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011
  3. ^ a b c “Sil baştan” diyoruz 20 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Gazetesi) Tarih: 16 Temmuz 2011, Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011
  4. ^ Ertuğruloğlu'ndan tepki: "Yapılan eylemler hak arayışı değildir" 5 Şubat 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Kıbrıs Postası) Tarih: 23 Temmuz 2011, Erişim tarihi: 3 Ağustos 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Meclisi (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin parlamentosu

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Ulusal Birlik Partisi, genel başkanı Ünal Üstel olan, 11 Ekim 1975 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından kurulan siyasi partidir. Partinin merkezi Lefkoşa'dadır. Parti, kuruluşundan 2003 seçimlerine kadar 1994-1996 yılları dışında iktidardaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

Turgay Avcı, Kıbrıslı Türk siyasetçi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görevde bulundu ve Özgürlük ve Reform Partisi kurucu genel başkanı, YÖDAK eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kabinesi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Tahsin Ertuğruloğlu</span>

Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Lefkoşa İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Lefkoşa'dır. Yüzölçümü 502 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özgürgün</span> 11. KKTC başbakanı

Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türkü politikacı, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 21. Hükûmetinde Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi</span> KKTCnin 3. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2010 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 18 Nisan 2010 tarihinde gerçekleşen Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Milliyetçi Adalet Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 25 Şubat 1991 tarihinde kurulmuş Türk milliyetçisi bir siyasi partidir.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Necdet Numan, Kıbrıs Türkü siyasetçi. KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde Ulusal Birlik Partisi'nden Girne milletvekilliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halkın Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Halkın Partisi (HP), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren siyasi partidir.

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 2. Konuk Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 13 Aralık 1983 - 19 Temmuz 1985 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir. Hükûmetin başbakanlığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı sonrası Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından hükûmeti kurmakla görevlendirilen Nejat Konuk yapmaktaydı. Geçici bir hükûmet sıfatıyla kurulan hükûmetin resmî amacı "tarafsız ve yansız bir yönetim altında halkı seçimlere hazırlamak ve genel seçimleri olanaklar ölçüsünde en kısa zamanda gerçekleştirmek" idi. Bununla birlikte kabine üyelerinde Ulusal Birlik Partisi'ne ağırlık verildiğinden bir UBP hükûmeti olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler, kısaca TKP-YG veya TKP Yeni Güçler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren sol görüşlü siyasi parti. Başkanlığını Mehmet Çakıcı yürütmektedir. Çakıcı'nın önderliğini ettiği bir grubun Toplumcu Demokrasi Partisinden (TDP) istifası üzerine 2016'da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Erhürman Hükûmeti</span>

22. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Erhürman Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın başbakanlığında; Halkın Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti ile 2 Şubat 2018 tarihinde kurulan hükûmettir. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 2018 erken genel seçimlerinin ardından oluşan dörtlü koalisyonu onaylamasıyla göreve başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri</span>

2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yerel yönetimlerin idarecilerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçimlerdir. Bu kapsamda ülkedeki 28 belediyenin başkanları ve belediye meclis üyeleri; 237 muhtar ve 948 ihtiyar heyeti üyesi seçildi.