İçeriğe atla

Demokrasi ve Barış Partisi (Güney Kore)

Demokrasi ve Barış Partisi
민주평화당
Minjupyeonghwadang
LiderChung Dong-young
Parti Grup BaşkanıBoş
Genel SekreterHwang Ju-hong
Politika Planlama Komitesi BaşkanıYoon Young-il
Kuruluş tarihi6 Şubat 2018 (fiilen)
7 Şubat 2018 (resmen)
Kapanış tarihi24 Şubat 2020
BölünmeHalk Partisi
İdeolojiLiberalizm[1]
Pasifizm
Ulusal Meclis
0 / 300
Büyükşehir Belediyeleri ve Valilikler
0 / 17
Belediyeler
5 / 226
Yerel Yönetimler İçindeki Sandalyeler
51 / 3.750
İnternet sitesi
Güney Kore

Demokrasi ve Barış Partisi (Korece: 민주평화당, Hanja: 民主平和黨, Minjupyeonghwadang) Güney Kore'de liberal bir siyasi partidir.[2]

Tarih

Parti, eski Cumhurbaşkanı Kim Dae-jung ile yakın ilişki içinde olan bir hizipte bulunan Halk Partisi muhalifleri tarafından kuruldu.[3]

Yeni parti için planlar, Halk Partisi lideri Ahn Cheol-soo ve Bareun Partisi lideri Yoo Seong-min tarafından 2018 Ocak ayında Bareunmirae Partisi'ni kuracak ilgili partilerini birleştirme kararının ardından geldi.[4] İlk duyuru, her iki tarafın da oyları kullanmadan önce sunulmak üzere "aceleci" olarak adlandırıldı.[4] Merkez halkının Partisini merkez-sağ Bareun Partisi ile birleştirmeye yönelik bu plan, Halkın Partisi içinde özellikle liberal eğilimli olduğu söynelilen Kuzey ve Güney Jeolla'dan milletvekilleri tarafından karşıtlık gördü.[4]

28 Ocak'ta, Halkın Partisinden, eski kat lideri ve parti lideri Park Jie-won'un yanı sıra Chung Dong-young'un da bulunduğu 16 milletvekili, şu anda Demokrasi ve Barış Partisi'nin ne olduğunu oluşturma planlarını açıkladı.[3]

Parti eskiden, Adalet Partisi ile Barış ve Adalet İçin Milletvekilleri olarak adlandırılan bir parlamento grubu kurdu.[2] Meclis grubu, Adalet Partisi milletvekili Roh Hoe-chan'ın ölümünden sonra dağıldı.

Politikalar ve Demokrat Parti ile ilişkisi

Roh Moo-hyun'un yönetimi sırasında Demokrasi ve Barış Partisi ile Demokrat Parti, Uri Partisi olarak birdi.[5] Bu süre zarfında, hem Lee Hae-chan (DP'nin görevdeki lideri) hem de Chung Dong-young (DBP'nin görevdeki lideri) aynı parti ve kabinedeydi.[5]

Sosyal politikada parti, Demokrat Parti'den daha muhafazakâr olma eğilimindedir.[6] Parti aynı cinsiyetten evliliklere ve kürtaja karşıdır.[7][8][9]

Seçim sonuçları

Yerel seçimler

Seçim Byk. Şhr. Bld. Başkanı
Vali
İl Meclisi Belediye Başkanı Belediye Meclisi Lider Parti adı
2018
0 / 17
3 / 824
5 / 226
48 / 2.927
Cho Bae-sook Demokrasi ve Barış Partisi
Demokrasi ve Barış Partisi Merkezi

Kaynakça

  1. ^ "(LEAD) Defectors from People's Party create new liberal party". Yonhap. 6 Şubat 2018. 7 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2018. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  4. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  5. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  7. ^ https://news.naver.com/main/read.nhn?mode=LSD&mid=sec&sid1=103&oid=005&aid=0001102160 []
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2019. 
  9. ^ https://news.naver.com/main/read.nhn?mode=LSD&mid=sec&sid1=100&oid=003&aid=0008627032 []

İlgili Araştırma Makaleleri

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">2002 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 22. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2002 Türkiye genel seçimleri, 3 Kasım 2002 günü Türkiye genelinde yapılan erken genel seçimdir. Bu genel seçim ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem milletvekilleri seçilmiştir. Yüzde 10 ülke barajlı d'Hondt sistemi uygulanan seçimde, yalnızca Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi bu barajı aşarak meclise milletvekili sokmayı başarmışlardır. Oyların yüzde 34,3'ünü alarak kazandığı 363 milletvekilliği ile tek başına iktidar olan AK Parti, TBMM'nin üyelik sayısının yaklaşık yüzde 66'sını alarak liste usulü çoğunluk sisteminin uygulandığı 1950'li yıllardan sonra TBMM'deki en büyük temsil gücünü elde eden siyasi parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partiler listesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki siyasi partilerin listelendiği maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 25. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri, 7 Haziran 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. Seçim, Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihi'nin 24. genel seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Halkların Demokratik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. Eş genel başkanları Cahit Kırkkazak ve Sultan Özcan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay'da Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde resmî adıyla 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi, Bu seçimde Hatay ilinin 10 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum'da Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde resmî adıyla 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçimi, Bu seçimde Erzurum ilinin 6 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş'ta Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Kahramanmaraş ilinin 8 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa'da Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Şanlıurfa ilinin 12 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Van'da Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Van ilinin 8 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uşak'ta Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Uşak ilinin 3 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray'da Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Aksaray ilinin 3 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kim Ji-won (oyuncu)</span> Güney Koreli oyuncu

Kim Ji-won Güney Koreli oyuncu. Onun ilk başrol filmi Romantic Heaven (2011) ve bulunduğu televizyon dizisi To the Beautiful You (2012), The Heirs (2013) ve Descendants of the Sun (2016) dizileridir.

Aşağıdaki liste, dünya genelinde siyasi partiler ve gruplar tarafından kullanılan sembol ve işaretlerin bir örneğidir. Bazı semboller, dünya genelinde belirli bir ideoloji ya da hareketi ifade etmek amacı ile, bazıları ise belirli ideolojileri destekleyen partilerce ortak olarak kullanılmaktadır. Diğer simgeler ise, bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir.

Bu liste Güney Kore'deki siyasi partileri içermektedir. Güney Kore'nin zayıf kurumsallaşmış çok partili bir sistemi var. Bu parti düzenlemelerinde sıklıkla yapılan değişikliklerle karakterize edilir. Siyasi partilerin tek başına güç kazanma şansı var.

<span class="mw-page-title-main">Bizim Cumhuriyetçi Partimiz</span>

Bizim Cumhuriyetçi Partimiz, eskiden Koreli Yurtseverler Partisi Güney Kore'de özellikle Park Geun-hye yanlısı duruşuyla tanınan sağdan aşıra sağa yönelen bir siyasi partidir. Yeni Saenuri Partisi'nde bir bölünmenin ardından kuruldu. Parti, eski cumhurbaşkanı Park Geun-hye’yi kuvvetle destekliyor.

<span class="mw-page-title-main">İlerici Parti (Güney Kore, 2017)</span>

İlerici Parti, Güney Kore'de bir siyasi partidir. Parti, 15 Ekim 2017 tarihinde Yeni Halk Partisi ve Halk Birleşik Partisinin birleşmesiyle kuruldu.

Hannara Partisi Güney Kore'de siyasi bir partiydi. Eski başkan Lee Tae Hee, partinin Hwanin ve Hwanung'u yerine geçtiğini iddia ederken, Özgür Kore Partisi, Hannara'nın muhafazakâr seçmenleri karıştırmak için, Korecede aynı olan Saenuri Partisi'nin eski adını çaldığını iddia etti. Ama, Güney Kore Ulusal Parti Komisyonu, adın yasallığını destekledi.

Chinbak Yeondae veya eskiden Halkın Reform için Yeni Partisi Güney Kore’de siyasi bir partidir. Eski başkan Lee Yong-Hwi, Yeni Yeoongnam Partisi'ni kurmaya çalıştı, ancak Ocak 2012'de Özgürlük ve Barış Partisi'ne katılmaya karar verdi. Özgürlük ve Barış Partisi, adını Ocak 2012'de New Yeongnam ve Özgürlük ve Barış Partisi olarak değiştirdi. Mart 2012'de parti, adını Hannara Partisi olarak değiştirdi ama Özgür Kore Partisi, Hannara'nın muhafazakâr seçmenleri karıştırmak için, Korecede aynı olan Saenuri Partisi'nin eski adını çaldığını iddia etti. Ama, Güney Kore Ulusal Parti Komisyonu, adın yasallığını destekledi.