İçeriğe atla

Democracy Dies in Darkness

Sloganın Washington Post web sitesinde göründüğü şekli

"Democracy Dies in Darkness" (Türkçe karşılığıyla "Demokrasi Karanlıkta Ölür"), Amerikan gazetesi The Washington Post'un 2017'de kabul edilen resmî sloganıdır. Slogan, 22 Şubat 2017'de gazetenin internet sitesinde[1] yer aldı ve bir hafta sonra basılı kopyalara eklendi.[2] Slogan duyurulduktan sonra diğer haber kuruluşlarında ve çeşitli medya kuruluşlarında hem olumlu hem de olumsuz ciddi tepkiler aldı.

Tarihçe

Bob Woodward ifadeyi popüler hale getirdi.

Washington Post, sloganı ilk olarak 17 Şubat 2017'de, genç okuyuculara ulaşmak amacıyla açtığı Snapchat Discover platformunda Snapchat aracılığıyla duyurdu ve ardından sloganı gazetenin isminin altında olacak şekilde web sitesine ekledi. Gazetenin iletişim direktörü Shani George, bu ifadenin resmi olarak kabul edilmeden önce şirket içinde yıllardır kullanılmakta olduğunu söyledi.[3]

"Demokrasi karanlıkta ölür" The Washington Post'un 140 yıllık tarihinde resmi olarak benimsediği ilk slogandı.[2] Gazeteye göre bu ifade, araştırmacı gazeteci Bob Woodward tarafından popüler hale getirildi.[3] Woodward bu ifadeyi 2007 yılında hükümet gizliliğini eleştiren bir yazısında kullanmıştı[4] ve 2015 yılında bir konferansta yaptığı sunum sırasında Watergate skandalıyla ilgili kitabı The Last of the President's Men'den bahsederken bu ifadeye atıfta bulunmuştu. Woodward, bu ifadeyi kendisinin icat etmediğini söyledi. İfadeyi, bir ABD Anayasası Birinci Değişiklik davasındaki bir yargıca atfettiğini söyledi, sözü edilen yargıcın Damon Keith olduğuna inanılıyor. Woodward'ın 2015 sunumuna katılan gazetenin sahibi Jeff Bezos da bu ifadeyi Mayıs 2016'daki bir röportajda kullandı. Gazete, 2016'nın başlarında resmi bir slogan benimsemeye karar verdiğini söyledi. Bu, küçük bir grup gazete çalışanının slogan fikirleri geliştirmek üzere çalışmaya başladığı süreci başlattı. Grup, 500'den fazla seçenek üzerinde beyin fırtınası yaptıktan sonra sonunda "Demokrasi karanlıkta ölür" sloganında karara vardı.[2]

Slogan, 2019'da gazetenin Super Bowl reklamının sonunda ortaya çıktı.Tom Hanks'in seslendirmesini yaptığı reklam, gazetenin ilk Super Bowl reklamıydı.[5][6]

Tepkiler

Slogan, duyurulmasının ardından internette tepki topladı.[7] Twitter'da diğer medya kuruluşlarındaki yazarlar sloganla alay ederken, ProPublica haber kuruluşu sloganı "harika" olarak nitelendirdi.[8] Çevrimiçi dergi Slate, sloganın "günlük bir gazeteden çok felâket tellalına yakışan" bir slogan gibi geldiğini söyledi ve sloganı on beş heavy metal albümünün adlarıyla karşılaştırarak bunların Washington Post sloganından "daha az pesimistik" olduğunu söyledi.[4] Merriam-Webster sözlüğü, gazetenin sloganı benimsemesinin ardından "demokrasi" kelimesinin arama sayısında artış kaydetti.[1]

The New York Times'ın genel yayın yönetmeni Dean Baquet, sloganın "bir sonraki Batman filmine" benzediğini söylerken,[9] gazeteci Jack Shafer sloganı "kaba" olarak nitelendirdi.[10] Capitol Hill Citizen'ın "Demokrasi gün ışığında ölür" sloganı, Politico'dan Ian Ward'ın "Washington Post'un kendini beğenmiş sloganı Demokrasi karanlıkta ölür" olarak tanımladığı slogana iğneleme yapmayı amaçlamıştır.[11]

Kaynakça

  1. ^ a b "Trending: 'Democracy Dies In Darkness'". Merriam-Webster (İngilizce). 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  2. ^ a b c Farhi, Paul (24 Şubat 2017). "The Washington Post's new slogan turns out to be an old saying". The Washington Post (İngilizce). ISSN 0190-8286. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  3. ^ a b Bat, John (22 Şubat 2017). "Washington Post sells itself to readership with new slogan". CBS News (İngilizce). 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  4. ^ a b Oremus, Will (22 Şubat 2017). "15 Metal Albums Whose Titles Are Less Dark Than the Washington Post's New Motto". Slate (İngilizce). 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  5. ^ Beresford, Trilby (3 Şubat 2019). "Washington Post Debuts Super Bowl Ad Narrated by Tom Hanks: "Democracy Dies in Darkness"". The Hollywood Reporter (İngilizce). 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  6. ^ "Washington Post "Democracy Dies in Darkness"". Ad Age (İngilizce). 26 Ocak 2019. 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  7. ^ Quinn, Rob (23 Şubat 2017). "A Lot of People Are Poking Fun at the Ominous New Slogan of the 'Washington Post'". Newser. 7 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  8. ^ Lejeune, Tristan (22 Şubat 2017). "The Washington Post: 'Democracy dies in darkness'". The Hill (İngilizce). 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  9. ^ Ives, Nat (12 Mart 2017). "'Failing New York Times' Editor Psychoanalyzes Trump, Grades WaPo Slogan at SXSW". Ad Age (İngilizce). 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 
  10. ^ Jack Shafer [@jackshafer] (22 Şubat 2017). ""Democracy Dies in Darkness" is kinda heavy-handed for a newspaper motto" (X gönderisi) – X vasıtasıyla. 
  11. ^ Ian, Ward (4 Eylül 2022). "Ralph Nader Thinks People Aren't Paying Attention to His Progressive Agenda". Politico. 6 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi</span> tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu yönetim biçimi

Demokrasi veya el erki, halkın yasaları müzakere etme ve yasal düzenlemelere karar verme yetkisine veya bunu yapmak için yönetim görevlilerini seçme yetkisine sahip olduğu bir yönetim biçimidir. Kimin "halk" kabul edildiği ve yetkinin insanlar arasında nasıl paylaşıldığı veya hangi yetkilerin verildiği konuları zaman içinde ve farklı ülkelerde farklı oranlarda değişiklik göstermiştir. Demokrasinin özellikleri arasında genellikle toplanma özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, mülkiyet hakları, din özgürlüğü, ifade özgürlüğü, vatandaşlık, yönetilenlerin rızası, genel oy hakkı, özgürlük hakkından ve yaşam hakkından haksız yere mahrum bırakılmamak ve azınlık hakları yer alır. Türkçeye kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Aliyev</span> 3. Azerbaycan cumhurbaşkanı

Haydar Alirıza oğlu Aliyev Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı, Nahçıvan Yüksek Meclisi'nin 3. Başkanı. Aynı zamanda Azerbaycan'ın görevdeki cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in babasıdır. Azerbaycan'ın "ümummilli lider" ve "ulu önder" unvanlarını taşımaktadır.

<i>The Guardian</i> Günlük gazete

The Guardian, İngiliz günlük gazetesi. 1821'de The Manchester Guardian adıyla Scott Trust tarafından kurulmuş ve 1959'da adı değiştirilerek bugünkü hâlini almıştır. Kardeş gazeteleri The Observer ve The Guardian Weekly ile birlikte Scott Trust Limited'in sahibi olduğu Guardian Media Group'un bir parçasıdır. Bu şirket "The Guardian'ın mali ve editöryel bağımsızlığını kalıcı olarak güvence altına almak ve The Guardian'ın gazetecilik özgürlüğünü ve liberal değerlerini ticari veya siyasi müdahalelerden uzak tutmak" amacıyla kurulmuştur ve kâr amacı gütmemektedir.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

<i>Bild</i> tabloid formatta günlük Alman gazetesi

Bild, tabloid formatta günlük çıkan bir Alman gazetesidir. 1952 yılında kurulmuştur. Axel Springer SE şirketi tarafından yayımlanır. Avrupa'nın en büyük, dünyanın da üçüncü büyük tirajlı gazetesidir. Bild-Zeitung Türkçe "resimli gazete" anlamına gelmektedir. Sloganı "unabhängig, überparteilich" bağımsız ve tarafsız anlamına gelmektedir.Şu anki genel yayın yönetmeni Kai Diekmann'dır.

<i>Demokrasi Endeksi</i> Demokrasinin 167 ülkedeki durumunun ölçümü

Demokrasi Endeksi, The Economist'in araştırma bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından derlenen bir dizindir. Endeks, 167 ülkede demokrasinin durumunu ölçmeyi ve beş temel kategoride derlemeyi amaçlamaktadır.

Thomas William "Tom" Shales, Amerikalı televizyon programları eleştirmeni. The Washington Post'daki televizyon eleştirili ile tanınır. Shales, 1998 yılında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Amber Heard</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Amber Laura Heard, Amerikalı oyuncu. İlk çıkışını 2004 yılında Billy Bob Thornton'ın başrol oynadığı drama filmi Friday Night Lights ile yaptıktan sonra North Country'da ve Alpha Dog'ta küçük çaplı rollerde oynamıştır. İlk başrolünü ise All The Boys Love Mandy (2006) filmindeki Mandy Lane karakteri olarak oynamıştır ve ardından 2007 yılında The CW'nun Hidden Palms da boy göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şi Cinping</span> 10. Çin Komünist Partisi genel sekreteri

Şi Cinping veya Xi Jinping, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Başkanı ve Merkez Askeri Komisyon (MAK) başkanı olarak görev yapan Çinli bir siyasetçidir. Çin’in 2012’den bu yana “en üst düzey lideri” olup ÇKP’den 2016’da resmen “ana lider” unvanını aldı. Genel sekreter olarak Şi, Çin'in en üst karar organı olan Çin Komünist Partisi'nin Politbüro Daimi Komitesi'nde eski bir başkanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik konfederalizm</span> ideoloji ve hükûmet yapısı

Kürt komünalizmi veya Apoculuk olarak da bilinen demokratik konfederalizm, İmralı Cezaevi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından teorize edilen ve devletsiz bir topluma dayanan siyasi paradigmadır. Özerklik, doğrudan demokrasi, siyasi ekoloji, feminizm, çok kültürlülük, öz savunma, öz yönetim kooperatif ekonomisi unsurlarına dayanan konfederasyon özelliklerine sahip bir demokratik öz örgütlenme sistemine ilişkin siyasi bir kavramdır. Toplumsal ekoloji, özgürlükçü belediyecilik, Orta Doğu tarihi ve genel devlet teorisinden etkilenen Öcalan, bu konsepti Kürt ulusal özlemlerinin yanı sıra sınıflı topluma kök salmış bölge ülkelerindeki diğer temel sorunlara siyasi bir çözüm ve dünyanın dört bir yanındaki halklar için özgürlük ve demokratikleşmeye giden bir yol olarak sunmaktadır.

Radikal demokrasi Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe tarafından 1985'te yazılmış kitapları Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Demokratik Politikalara Doğru'da ortaya atılmıştır. İddiaları, toplumsal ve siyasi değişim amaçlayan toplumsal hareketlerin neoliberal ve neomuhafazakar demokrasi mefkureleriyle mücadele edecek bir stratejiye ihtiyaç duyduklarıdır. Bu strateji eşitlik ve özgürlük temelinde farklılığı içerecek şekilde demokrasinin liberal tanımını genişletmektir.

<span class="mw-page-title-main">Super Bowl XLVII devre arası gösterisi</span>

Super Bowl XLVII devre arası gösterisi, 3 Şubat 2013'te New Orleans'taki Mercedes-Benz Superdome'da, Super Bowl XLVII kapsamında gerçekleşti. Gösterinin ana ismi Beyoncé olurken Destiny's Child grubundan Kelly Rowland ve Michelle Williams da gösteriye dahil oldu. Gösterinin yapımcılığını Ricky Kirshner, yönetmenliğini Hamish Hamilton yaptı. Knowles'ın bir kez daha canlı performans yeteneklerini sergilediğini öne süren eleştirmenlerce olumlu yorumlar aldı. Gösteri, 110.8 milyon izleyiciye erişerek o zamana kadarki en çok izlenen Super Bowl devre arası gösterisi oldu. Performans ve onu izleyen elektrik kesintisi, dakikada 299 bin tweet atılmasına sebep oldu ve böylece Twitter tarihindeki en popüler anlardan biri oldu. Gösteri, Super Bowl XLI kapsamındaki Prince performansından beri Pepsi'nin sponsor olduğu ilk Super Bowl devre arası gösterisidir.

Halftime Heat, WWE tarafından düzenlenen ve Super Bowl'a karşı yapılan profesyonel güreş serisi. Super Bowl'un yarı zamanlı programlarıyla aynı zamanda yayınlanmıştır.

<i>Başkanın Bütün Adamları</i>

Başkanın Bütün Adamları Richard Nixon'ın başkanlığını düşüren, Watergate skandalı hakkında 1976 tarihli bir Amerikan gerilim filmi. Alan J. Pakula tarafından yönetilen, senaryosu William Goldman tarafından yazılan, Washington Post'da Watergate skandalını araştıran iki gazeteciyi anlatan, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın 1974 yılı aynı adlı kurgusal olmayan kitabına dayanıyor.

İlliberal demokrasi veya kısmî demokrasi ya da “düşük yoğunluklu” demokrasi olarak da adlandırılır, rejim terimi olarak kullanılır. “boş demokrasi” ya da “hibrit rejim” anlamına gelir. İlliberal demokrasi terimini ilk kez siyaset bilimci yazar Fareed Zakaria 1997’de yazdığı “İlliberal Demokrasinin Yükselişi” makalesinde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Demokrasi Vakfı</span>

Ulusal Demokrasi Vakfı (NED), yurtdışında demokrasiyi teşvik etmek amacıyla 1983 yılında kurulmuş bir ABD ajansıdır. Bazen bir sivil toplum kuruluşu olarak anılmakla birlikte, NED yarı özerk bir sivil toplum kuruluşu olarak işlev görür. Esas olarak ABD Kongresinden yıllık bir ödenekle finanse edilen NED, Demokrasi Programı tarafından iki partili, özel, kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak oluşturuldu. Hibe veren bir vakıf olarak hareket ediyor. NED, hibe programına ek olarak, Journal of Democracy, World Movement for Democracy, International Forum for Democratic Studies, Reagan-Fascell Fellowship Program, Network of Democracy Research Institutes ve Center for International'ı da destekler ve barındırır.

Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü (IRI), siyasi partilerin daha konu temelli ve duyarlı hale gelmesine yardımcı olarak, vatandaşların hükûmet planlamasına katılmalarına ve çalışmasına yardımcı olarak dünya çapında özgürlük ve demokrasiyi ilerletmeyi taahhüt eden, kâr amacı gütmeyen, partizan olmayan bir Amerikan kuruluşudur. marjinal grupların siyasi süreçteki rolünü artırmak - kadınlar ve gençler dahil.

Etnokratik demokrasi, baskın bir etnik egemenliği herkes için demokratik, siyasi ve medeni haklarla birleştiren siyasi bir sistemdir. Hem baskın etnik grup hem de azınlık etnik grupların vatandaşlığı vardır ve siyasi sürece tam anlamıyla katılabilirler. Etnik demokrasi, daha demokratik olması bakımından Etnokrasiden ayrılır. Baskın olmayan gruplara, Etnokrasinin sözde sağladığı haklardan daha fazla siyasi katılım, etki ve statü sağlar.

V-Dem Enstitüsü, 2014 yılında Profesör Staffan I. Lindberg tarafından kurulan bağımsız bir araştırma enstitüsüdür Projenin merkezi İsveç Göteborg Üniversitesi siyaset bilimi bölümünde yer almaktadır.