İçeriğe atla

Demna Şengelaia

Demna Şengelaia, (Gürcüce: დემნა შენგელაია, d. 1896, Samtredia ö. 1980, Tiflis) Gürcü yazar ve akademisyen.

Eserleri

  • sanavardo, Roman, 1924
  • guram baramandia, Kısa hikâye, 1925
  • tbilisi, Roman, 1925
  • bata kekia, Roman, 1931
  • motxrobebi, Kısa hikâye, 1934, 1939, 1942, 1966
  • irmis naxtomi, Roman, 1939
  • ciskari, Roman, 1940
  • stagoneba, Roman, 1940
  • citeli qaqavo, Roman, 1948
  • gansi, Kısa hikâye, 1958
  • sami romani, Roman, 1974

Şengelaia, ayrıca Gorki, Lermontov ve Puşkin gibi yazarların eserlerini Gürcüceye çevirmiştir.

Kaynakça

  • G. Babunashvili, T. Nozadze, The Residence of the Fatherland, p. 369, Tiflis, 1994
  • Tsiskaridze V., Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, Cilt 10, s. 715, Tiflis, 1986.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yazar</span> fikir iletmek ve edebiyat eserleri üretmek için yazılı kelimeleri kullanan kişi

Yazar terimi, aslında yazılı bir iş üreten herkes için kullanılabilmekle birlikte, genelde yaratıcılığını kullanarak profesyonel bir şekilde eser üreten veya farklı formatlarda çok sayıda eseri olan kişiler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">F. Scott Fitzgerald</span> Amerikalı yazar (1896 – 1940)

Francis Scott Key Fitzgerald İrlanda asıllı Amerikalı romancı, deneme yazarı, senarist ve kısa öykü yazarı. Kendisinin popüler hale getirdiği Caz Çağı'nın ihtişamını ve aşırılığını anlatan romanlarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Bulgakov</span> Rus yazar, doktor

Mihail Afanasyeviç Bulgakov (Rusça: Михаил Афанасьевич Булгаков;, Sovyet Rus roman ve oyun yazarı. Mizah yazarı olmasına rağmen, Gogol için kullanılan "ciddi olan hiçbir şeyi beceremez" tabiri Bulgakov için de geçerlidir. En kayda değer eserleri "Usta ile Margarita" ve "Köpek Kalbi"dir.

<span class="mw-page-title-main">Sinclair Lewis</span> Amerikalı yazar (1885 – 1951)

Sinclair Lewis. Amerikalı yazardır.

Sabri Esat Siyavuşgil,, Türk şair, yazar, psikolog, çevirmen, ansiklopedist.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Nikolayeviç Tolstoy</span>

Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, Rus şair, roman ve oyun yazarı ve Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">W. Somerset Maugham</span>

William Somerset Maugham İngiliz oyun, hikâye ve roman yazarı. Çağdaşlarının modernist akımın etkisinde yazdığı bir dönemde daha sade bir tarz seçti. Yazdığı oyunların sıkça sahnelenmesi sayesinde popüler bir yazar haline geldi. Birçok eseri film olarak da uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sigrid Undset</span> Norveçli yazar (1882-1949)

Sigrid Undset Norveçli yazar. Eserlerinde gelenekler ve çağdaşlaşma çatışması ile dini değerleri ve kadının özgürlüğünü ele alır. 1907 yılında artık kendini topluma serbest yazar olarak kabul ettirmiştir. 1933 ve 1940'ta kuşatılan Norveç'ten İsveç,Rusya, Japonya üzerinden Amerika'ya kaçmıştır ki Amerika'da daha sonradan nasyonalizme karşı olan yazılar yazmıştır ve konferanslar düzenlemiştir. 2. Dünya savaşı bittikten sonra ülkesine geri dönen Sigrid Undset, daha sonra bir yazar olarak çalışamadı ve 10 Haziran 1949 yılında Lillehammer'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Pär Lagerkvist</span>

Pär Fabian Lagerkvist İsveçli yazar ve şairdir. 20'li yaşlardan 70'ine kadar edebiyatın her türünde yazdı. Eserlerinde iyi ile kötünün mücadelesini sergiledi; Hristiyan değer ve motiflerine yer verdi. 1951'de edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">William Saroyan</span> Amerikalı yazar (1908-1981)

William Saroyan (Ermenice: Վիլյամ Սարոյան, Ermeni asıllı Amerikalı roman, hikaye ve tiyatro yazarıydı. 1940'ta Pulitzer Drama Ödülü'nü kazandı ve 1943'te The Human Comedy filmiyle en iyi senaryo dalında Oscar Ödülü kazandı. Yapımcı kuruluş, 240 sayfalık ön senaryoyu reddettiği için, senaryosunu aynı isimle, The Human Comedy başlığıyla bir roman olarak yazdı.

Kenan Hulusi Koray Cumhuriyet döneminde kurulan Yedi Meşaleciler adlı topluluk üyesi ve hikâyeci yazar

<span class="mw-page-title-main">Philip Marlowe</span> kurgusal karakter

Philip Marlowe, Raymond Chandler tarafından Büyük Uyku ve Uzun Veda kitapları için yaratılmış bir roman kahramanıdır. Marlowe ilk olarak 1939'da basılan Büyük Uyku isimli romanda boy göstermiştir. Chandler'ın Black Mask ve Dime Detective gibi ucuz dergilerde yayımlanan ilk kısa hikâyelerinde "Carmady" ve "John Dalmas" gibi benzer karakterler yer almıştır. Sonradan bu kısa hikâyeler, Chandler'ın kullanılmış parçalardan yapmak diye adlandırdığı bir süreçle bir araya getirilerek ve genişletilerek Marlowe karakterinin yer aldığı romanlara dönüştürüldü. Chandler sonradan hiç kullanılmamış parçalardan oluşturduğu kısa hikâyelerini topladığı The Simple Art of Murder isimli kitapta baş kahramanların isimlerini Philip Marlowe olarak değiştirmiştir. İlk yazdığı hikâyeler olan "Blackmailers Don't Shoot" ve "Smart-Aleck Kill"deki dedektifin ismi sonraki baskılarda değiştirilmemiş ve Philip Marlowe, Private Eye televizyon dizisinde Marlowe'un çözdüğü vakalara eklenmiştir.

Erlom Ahvlediani, çağdaş Gürcü edebiyatının yazarlarından biridir. Senaryo yazarı olarak tanınmış, ama zamanla roman ve öyküleri daha çok ilgi çekmiştir.

John Philips Marquand, Amerikalı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Victor Heerman</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist (1893 – 1977)

Victor Heerman, İngiliz-Amerikalı senarist, film yönetmeni ve film yapımcısıdır. Mack Sennett için kısa komediler yazıp yönettikten sonra Heerman, eşi Sarah Y. Mason ile birlikte çalıştı. 1933'te Louisa May Alcott'ın romanından "Küçük Kadınlar"ı en iyi senaryo uyarlaması için Akademi Ödülünü kazandı. 1930'da Marx Brothers'ın ikinci filmi "Hayvan Krakerleri" (1930) filmini yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Konstantine Gamsahurdia</span>

Konstantine Gamsahurdia Gürcü yazar ve halk figürü. Almanya'da eğitim gören Gamsahurdia, Batı Avrupa'da yaygın olan edebi akımları Gürcü edebiyatıyla harmanlayarak eserler vermiştir. Sovyet yönetimine karşıt olmakla birlikte, Stalin dönemi infazlarından sağ kurtulan birkaç Gürcü yazardan biriydi. Beyazdeniz adasına sürgün edilen ve birçok kez tutuklanan Gamsahurdia'nun eserleri, psikolojik içgörüye sahip karakter tasvirleriyle dikkat çekmektedir. Gamsahurdia'nın yazılarının bir diğer özelliği de, klasisizm duygusu yaratmak için arkaik bir dili taklit etmesidir. Bu akım, Gamsahurdia'nın Gürcüceye kattığı yeni bir inceliktir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bloch</span> Amerikalı yazar (1917 – 1994)

Robert Bloch, film ve televizyon için senarist olarak yoğun bir şekilde çalışan Amerikalı bir polisiye roman ve fantastik kısa öykü yazarı. 1960 yılında Alfred Hitchcock tarafından bir filme uyarlanan Sapık (Psycho, 1959) romanının yazarıdır.