Demiryolu vagonu
Demiryolu vagonu, kargo ya da yolcu taşımakta kullanılan bir tür demiryolu aracıdır. Bir lokomotif ile çekilen sıralı vagonlara "tren" denir. Çoklu birim denen bazı sıralı yolcu vagonları kendi kendini iterek gider.
Demiryolu vagonu, kargo ya da yolcu taşımakta kullanılan bir tür demiryolu aracıdır. Bir lokomotif ile çekilen sıralı vagonlara "tren" denir. Çoklu birim denen bazı sıralı yolcu vagonları kendi kendini iterek gider.
Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.
Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Ankara – Kars güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir. Trenler yataklı, kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşmaktadır.
Triyaj garı veya triyaj istasyonu olarak da geçer. Triyaj kavramı Fransızcada 'önceliklerine göre sıralama' anlamına gelen 'triage' kelimesinden gelir.
Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.
Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.
UDB veya Uluslararası Demiryolları Birliği bir uluslararası demiryolu taşımacılığı sanayi kurumudur.
Çin'de ulaşım, son yıllarda büyük bir büyüme ve genişleme yaşamıştır. Havaalanları, yollar ve demiryolu inşaatı, Çin'deki önde gelen iş kaynaklarındandır.
TCDD Taşımacılık A.Ş., Türkiye'de demiryolu taşımacılığı hizmeti veren bir kamu şirketidir.
Pamukkale Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Denizli-Eskişehir arasında karşılıklı olarak işletilen ekspres tren hattı. Dinar, Sandıklı, Afyonkarahisar ve Kütahya'dan geçmektedir. Önceden Haydarpaşa - Burdur - Isparta - Denizli arası çalışmakta, Karakuyu'da Burdur ve Isparta'ya giden vagonlarla Denizli yönüne giden vagonlar ayrılmakta daha sonra Burdur ve Isparta yönlü vagonlar da Gümüşgün'de birbirinden ayrılıyordu. Ters istikamette ise önce Gümüşgün'de Isparta ve Burdur'dan gelen vagonlar; daha sonra Karakuyu'da da bu vagonlarla Denizli'den gelen vagonlar birleşmekte ve tren İstanbul'a tek parça olarak gitmekteydi. Her gün karşılıklı olarak Haydarpaşa'dan saat 17:35'te, Denizli'den 17:00'de, Isparta'dan 18:52'de, Burdur'dan 19:00'da hareket etmekte ve Eskişehir'de gece vakti gara uğramadan Enveriye istasyonunda durmaktaydı. Haydarpaşa garının geçici olarak kapatılması ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı demiryolu'nun inşaatı nedeniyle güzergâhı Eskişehir'e dek kısaltıldı, 2008 yılında Isparta ve Burdur bağlantıları kaldırıldı.
Adapazarı – Gebze Bölgesel Treni ya da Ada Ekspresi, Adapazarı – Gebze arasındaki 95,860 kilometre (59,565 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından karşılıklı olarak işletilen bölgesel trendir.
TCDD TVS 2000, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1990'ların başlarında eskiyen vagonların yerini almak ve TCDD'nin zayıf imajını düzeltmek amacıyla Başkent Ekspresi'nde kullanılmak üzere üretilmiş olup günümüzde Türkiye'de en yaygın kullanılan vagonlardır.
TCDD Bölgesel Filosu, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. Vagonlar, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da kullanılmış olup yakın bir zamana kadar yalnızca Adapazarı Ekspresi'nde kullanıldılar.
6 Eylül Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından İzmir-Basmane – Bandırma güzergâhında her gün tek yön işletilen anahat trenidir. Trenin seyahat süresi yaklaşık 5 saat 50 dakika olup, yolculuk sırasında Manisa, Akhisar, Soma ve Balıkesir'de yolcu indirip-bindirme yapmaktadır. Tren 2+1 pulman vagonlar şeklinde hizmet vermektedir. Hattın Bandırma – İzmir arasındaki seferleri 17 Eylül Ekspresi olarak işletilmektedir.
17 Eylül Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından Bandırma – İzmir-Basmane güzergâhında her gün tek yön işletilen anahat trenidir. Trenin seyahat süresi yaklaşık 5 saat 50 dakika olup, yolculuk sırasında Balıkesir, Soma, Akhisar ve Manisa'da yolcu indirip-bindirme yapmaktadır. Tren 2+1 pulman vagonlar şeklinde hizmet vermektedir. Hattın İzmir – Bandırma arasındaki seferleri 6 Eylül Ekspresi olarak işletilmektedir.
TCDD Taşımacılık Yük Taşımacılığı, TCDD'ye ait demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından yürütülen Yük Taşımacılığı Hizmetidir.
Arabalı tren, yolcuların otomobillerini yolculuklarında onlarla birlikte taşıyabilecekleri bir yolcu trenidir. Yolcular normal yolcu vagonları veya yataklı vagonlarda daha uzun yolculuklarda taşınırken, arabalar normalde aynı trenin bir parçasını oluşturan oto taşıyıcıları, araba taşıyıcıları veya açık vagona yüklenir.
Raybüs veya demiryolu otobüsü, yapısının birçok yönünü bir otobüsle paylaşan, tipik olarak bir otobüs gövdesi ve bojiler yerine sabit bir taban üzerinde dört tekerleği olan hafif bir yolcu raylı taşıttır. Başlangıçta 1930'larda tasarlanan ve geliştirilen raybüsler, görünüş olarak hafif vagonlara benzer özelliklere sahip daha büyük boyutlara dönüştü ve genellikle vagon ve vagon terimleri birbirinin yerine kullanılır. Özellikle az kullanılan demiryolu hatlarında kullanılmak üzere tasarlanan raybüsler, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanıldı.
Van İskele Tren İstasyonu, Van'ın Tuşba ilçesi İskele Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu ve iskeledir.
Tatvan İskele Tren İstasyonu, Bitlis'in Tatvan ilçesi Şirinevler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu ve iskeledir.
TCDD Şehirlerarası Filosu, TÜVASAŞ tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları için üretilen şehirlerarası yolcu vagonlarıdır. 1970'lerden 2000'lerin başlarına kadar çoğu ekspres ve bölgesel trenlerde çalıştı. Bu vagonlar, Türk vagonlarını uluslararası standartlarda standart hale getirmek için TÜVASAŞ tarafından Adapazarı'ndaki fabrikasında Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) ile işbirliği içinde üretildiler.