İçeriğe atla

Demirhisar

Koordinatlar: 41°14′K 23°23′D / 41.233°K 23.383°D / 41.233; 23.383
Sidirokastro  
Demirhisar
Sidirokastro Genel Görünümü
Sidirokastro Genel Görünümü
Konum
Yunanistan üzerinde Demirhisar
Demirhisar
Koordinat41°14′K 23°23′D / 41.233°K 23.383°D / 41.233; 23.383
Zaman dilimi
Yaz (YSU):
DAS (UTC+02.00)
DAYS (UTC+03.00)
Yönetim
ÜlkeYunanistan
Nüfus İstatistikleri (2011'e göre)
Kodlar
Plaka Numarası: ΕΡ

Sidirokastro (Makedonca: Валовишта Valovišta), 2011 yılına kadar Yunanistan'ın Serez bölgesinde bulunan, 2011 yerel yönetim reformundan itibaren Sintiki bölgesine bağlanan belediyelik. Yunanca Σιδηρόκαστρο, Türkçe eski adı ile Demirhisar.

Etimoloji

"Sidirkastro", Demir Hisar anlamına gelmektedir ve adını civarında bulunan demir madenleri dolayısıyla almıştır. Türklerin yaşadığı zamanda da aynı anlamı ile, "Demirhisar" olarak kullanılmıştır.

Konumu

Serez'in 25 km kuzeybatısında, kuzeyde Vrontu ve Angistro Dağları ile batıdaki Strimonas Irmağı arasındaki ovada yer alır. Krusovitis Nehri'nin bir kolu olan Strimonas Irmağının kenarındaki verimli bir ovada kurulmuştur. Ayrıca E79 Avrupa Otoyolu üzerinde bulunmakla birlikte bu bölge, Orta Çağ'dan kalma taştan kaleleri, Bizans Kalıntıları, kaplıcaları ile eşsiz bir doğaya sahiptir. Krusovitis Irmağının kolları kasabayı ikiye ayırır. Bu topraklar birbirine Stravru ve Kalkani isminde iki köprü ile bağlıdır.

Yüzölçümü ve nüfus

Yüzölçümü 197 km²'dir ve nüfusu yapılan son istatistiklere göre 9,294 kişidir. 20. yüzyıl başlarından itibaren nüfusunu Asya'dan, 1913'te Melnik'den ve 1922'de Pontus Savaşları sırasında Doğu Trakya'dan kaçan göçmenler oluşturmaktadır.

Tarihi

Beldenin tarihi Homer ve Heredot zamanına kadar dayanır. Buraya ilk yerleşenler Limni Adasından gelen göçmenlerdir. Daha sonra 20 Eylül 1383'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından alınarak 529 sene Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır ve bu sırada ismi Demirhisar olarak değiştirilmiştir.

Balkan Savaşları sırasında 1912 yılında Bulgarlar tarafından kuşatılmış fakat daha sonra tekrar Yunan hakimiyetine girmiştir.

I. Dünya Savaşı sırasında ise İttifak Güçlerinin kontrolüne girmiş ve 1918'de yeniden Yunanistan'a bırakılmıştır. Nisan 1941'de Alman İstilası sırasında Bulgaristan tarafından kuşatılmış fakat 1944 yılında tekrar Yunanistan'a bırakılmıştır.

Kültür ve turizm

Sınırları içerisindeki Bizans kalıntıları, taştan oyulmuş Ayos Dimitrios Kilisesi ve Krusovitis Irmağı üzerindeki köprüler önemli turistik yerleridir. Bunlara ek olarak II. Basileios tarafından yaptırılan lssari Hisarı, 155 metre yüksekliğindeki kuleleri ile kasabanın kuzeybatısında yer alır. Strimonas Irmağı üzerinde oluşturulan Kerkini Gölü Yunanistan'ın Bulgaristan ile sınırını oluşturmaktadır. Mihalis Tsartsidis Folklor ve Tarih Müzesi de burada bulunmaktadır. 300'den fazla türe sahip bir kuş cennetidir. Botanik parkları ve Vironya köyüne bağlı akvaryum vardır. Bölgede aynı zamanda kış sporları yüksek oranda önem görmektedir.

Ayrıca 27 Haziran 1913 yılından itibaren her yıl Osmanlı hakimiyetinden kurtuluşunun simgesi olarak yörede festival düzenlenmektedir.

Yeraltı zenginlikleri

Belde Balkan Ülkeleri ile komşudur ve yeraltı zenginlikleri oldukça fazladır. Başta kömür ve demir olmak üzere çeşitli maden ocaklarına yer sahipliği yapmaktadır. Üstelik terapi için, her yıl Thermes ve Angistro kaplıcalarına binlerce insan gitmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">İskeçe</span> Yunanistandaki bir yer

İskeçe, Ege Trakyası'ndaki aynı adlı vilâyetin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Pekmezci, Kozan</span> Kozan, Adana, Türkiyede mahalle

Pekmezci, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Serez (bölgesel birim)</span>

Serez, Yunanistan'ın Orta Makedonya coğrafi bölgesine dahil bir il.

<span class="mw-page-title-main">Demir Kapı</span>

Demir Kapı Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca</span>

Ustrumca veya Usturumca (Makedonca: Струмица Strumica okunuş: Strumitsa}

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin (Yunanistan kralı)</span> Yunanistan Kralı

I. Konstantinos 18 Mart 1913'ten 11 Haziran 1917'ye ve 19 Aralık 1920'den 27 Eylül 1922'ye kadar Yunanistan Kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti</span> Batı Trakyada kurulan kısa süreli bir devlet

Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti, 31 Ağustos 1913 tarihinde Batı Trakya’da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karayakup, Sarıkaya</span> Sarıkayanın beldesi

Karayakup Kasabası, 1956 yılında Terzili Köyü ile birleşerek belediye olmuştur. Eski dönem medeniyetlerinde Hititler, Frigyalılara ev sahipliği yapmış. Cumhuriyet dönemi öncesi Ermeni yerleşkesi olarak bilinir. Ermeni Kırımı'ndan sonra bölgeye Yunanistan ve Bulgaristan göçmenleri başta olmak üzere batı ve doğu illerinden göç almıştır. Karayakup Kasabasında Osmanlı Döneminde yapılan köprü ve Hitit döneminde kullanıldığı sanılan höyük vardır. Kasabanın nüfusu 2008 itibarıyla 2.294'tür. Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. İlçeye 7100 metre uzaklıkta olan kasaba Sarıkaya-Akdağmadeni kara yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Balkan Savaşı</span> Balkan Birliği ile Osmanlı Devleti arasında 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen savaş

Birinci Balkan Savaşı, 7 Ekim 1912-30 Mayıs 1913'te Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği'nin Osmanlı Devleti'ne karşı başlattığı savaş. Bu savaş ile Balkan devletleri, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'ne kadar olan Midye-Enez Hattı'nın batısındaki tüm topraklarını Balkan devletlerine bırakmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Birliği</span>

Balkan Birliği, 1912'de Doğu Ortdoks krallıklar Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ tarafından hala Güneydoğu Avrupa'nın çoğunu kontrol eden Osmanlı İmparatorluğu'na karşı yapılmış bir dizi ikili anlaşmaların oluşturduğu dörtlü bir ittifaktı.

<span class="mw-page-title-main">Yenice Muharebesi</span> I. Balkan Savaşıda bir muharebe

Yenice Muharebesi veya Giannitsa Muharebesi, 19- 20 Ekim (2- 3 Kasım 1912 tarihleri arasında yapılan, Yunanların zaferiyle sonuçlanan bir Balkan savaşı muharebesi. Gerek Yunan ordusunun doğru taktiği, gerek de Yunan ordusunun ve donanımının sayıca Osmanlı Devleti'nin savaştaki ordusundan fazla olması Yunan ordusunun zaferini kesinleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selanik Vilayeti</span>

Selanik Vilayeti (1864–1913), bir Osmanlı vilayeti. 1864'te kabul edilen Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi ile Selanik Eyaleti kaldırılmış ve vilayet kurulmuştur. 1913'te Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlı egemenliğinden çıkmış ve Yunanistan Krallığı'nın egemenliğine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi</span>

Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Serez Sancağı</span> Osmanlı İmparatorluğunun idarî birimi

Serez Sancağı veya Siroz Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Serezdi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Bulgarlar</span>

Türkiye'deki Bulgarlar, Bulgar etnik kökenli Türk vatandaşlarını ifade eder. Bulgar vatandaşlığına sahip etnik Türk olan Bulgaristan Türkleri ya da yine bir Slav milleti olan Pomakları içermez. Doğu Trakya'da Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere, patrikhane merkezi olan İstanbul'da ve Marmara'nın güneyi yayılım alanlarıdır. Asya'da kalan bu son gruba Anadolu Bulgarları da denir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bulgaristan</span>

Büyük Bulgaristan, tarihi bir ulusal devlet ve Makedonya, Trakya, Dobruca ve Mezya'nın çoğunu içerecek modern bir Bulgar irredentist milliyetçi hareketle ilişkili bölgeyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Romenlerin Tuna'da Bulgaristan'a Karşı Çıkartma Harekatları</span>

Romanya'nın Bulgaristan'a çıkartma harekâtları, İkinci Balkan Savaşı sırasında belirleyici bir askerî harekâttır. Bulgaristan o sırada hem Yunanistan hem de Sırbistan ile savaştığı için, beklenmedik Romen işgaliyle durum artık savunulamaz hale geldiğinden Bulgarlar iki hafta sonra barış istemek zorunda kaldılar.