İçeriğe atla

Deluge

Deluge
Geliştirici(ler)Deluge Team
İlk yayınlanma25 Eylül 2006 (18 yıl önce) (2006-09-25)
Güncel sürüm2.1.1 (10 Temmuz 2022; 1 ay önce)
Programlama diliPython
İşletim sistemiFreeBSD, Linux, macOS, Windows
TürBitTorrent istemcisi
Resmî sitesideluge-torrent.org
Kod deposugit.deluge-torrent.org/deluge

Deluge, Python ile yazılmış ücretsiz ve açık kaynaklı, platformlar arası bir BitTorrent istemcisidir. Deluge, uygulamanın ağ oluşturma mantığını sağlayan C++ ile yazılmış bir yazılım kütüphanesi olan libtorrent'in bir metin konsolu, web arayüzü ve projenin aracılığıyla kendi Python bağlamalarını GTK kullanan bir grafik masaüstü arayüzü dahil olmak üzere çeşitli ön uçlardan birine bağlandığı bir ön ve arka uç mimarisi kullanır.

Deluge, GPL-3.0 veya üstü lisans koşulları altında yayımlanmıştır.

Özellikler

Deluge'nin eski sürümü

Deluge, hafif, güvenli ve zengin özelliklere sahip bir istemci olmayı amaçlamaktadır.[1][2][3] Buna yardımcı olmak için, özelliklerinin çoğu, çeşitli geliştiriciler tarafından yazılmış eklenti modüllerinin bir parçasıdır.

1.0 sürümünden başlayarak, Deluge çekirdeğini arayüzünden ayırdı, bunun yerine bir arka plan programı (sunucu/hizmet) içinde çalıştırdı ve kullanıcıların uygulamayı web üzerinden uzaktan yönetmesini sağladı.[4] Deluge, Ocak 2009'da yayınlanan 1.1.0 sürümünden bu yana mıknatıs bağlantılarını (magnet link) desteklemektedir.[5]

Tarih

Daha önce projeyi Google Code'da barındıran ve sürdüren, ancak daha sonra projeyi kendi web sitesine taşıyan Deluge, ubuntuforums.org'un iki üyesi, Zach Tibbitts ve Alon Zakai, tarafından başlatıldı.

İlk aşamalarında Deluge, GNOME masaüstü ortamını hedeflediğini yansıtmak için orijinal olarak gTorrent olarak adlandırıldı. İlk sürüm 25 Eylül 2006'da yayımlandığında, SourceForge'da gtorrent adlı mevcut bir proje nedeniyle Deluge olarak yeniden adlandırıldı ve en son olarak yalnızca GNOME'da değil, GTK destekleyebilecek herhangi bir platformda çalışacak şekilde kodlandı.[6]

0.5.x sürümü, 0.4.x kod dalından tam bir yeniden yazma işlemine işaret ediyordu. 0.5.x dalı, şifreleme, eş değişimi, ikili önek ve UPnP için destek ekledi.

0.5.1 sürümünün yayınlanma zamanına yakın, iki orijinal geliştirici projeden etkili bir şekilde ayrıldı ve Rory Mobley ve Andrew "andar" Resch'i Deluge'nin gelişimine devam etmek için bıraktı.

Sürüm 0.5.4.1, hem Mac OS X (MacPorts aracılığıyla) hem de Windows için desteğin sunulduğunu gördü.

Bu zamanlarda, Deluge, Vuze (Azureus) ve μTorrent gibi istemciler Deluge tarafından uygulanan yöntemi ödünç almak zorunda kalırken, kodda bir değişiklik olmaksızın Comcast'in bant genişliği kısıtlamasına karşı direnciyle dikkat çekti.[7]

1.1.1 sürümünden 1.1.3 sürümüne kadar, Windows paketleyicisinin projeden ayrılması nedeniyle Windows yükleyicileri kullanılamıyordu. Windows, 2019'da GTK3'e geçişin ardından kullanılamaz hale geldi. Ancak, hem libtorrent 1.2.x hem de 2.0.x'i destekleyen Windows yükleyicileri, 2022'de yayınlanan 2.1.0 sürümünden itibaren bir kez daha kullanılabilir.[8]

1.1.3'ten sonra, Windows dışındaki tüm işletim sistemleri için paketler artık geliştiriciler tarafından sağlanmamaktadır; bunun yerine kaynak tars ve topluluk tarafından sağlanan paketler yayımlandı.

Ayrıca bakınız

  • BitTorrent istemcilerinin karşılaştırılması
  • BitTorrent istemcilerinin kullanım payı

Kaynakça

  1. ^ "After torrents? Try Deluge!". Linux.com. SourceForge, Inc. 27 Aralık 2007. 31 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ enigmax (14 Haziran 2007). "Deluge Torrent Client Aims to Thwart ISP Traffic Shaping". TorrentFreak. 30 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  3. ^ "Good Karma". Digital Life. 9 Kasım 2009. 25 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ andar (28 Eylül 2008). "Deluge 1.0.0 - "Sharks Are Bulletproof" Released!". Deluge. 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  5. ^ "Deluge 1.1.0_RC/ChangeLog". Deluge. 15 Haziran 2009. 30 Nisan 2011 tarihinde kaynağından (plain text) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. 
  6. ^ Ty (26 Eylül 2006). "gTorrent becomes Deluge: Version 0.1.0 Released". Deluge. Ubuntu Forums. 13 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2010. 
  7. ^ amc1 (3 Ocak 2008). "Re: Better encryption". uTorrent.com. s. 4. 11 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2010. If there's anyone out there willing to help - we (Azureus devs) worked with alus to see what Deluge was doing differently to avoid being throttled... we've made changes as well, but we don't have anyone to test with. So if there's anyone who belongs to one of the affected ISPs, and they're willing to spend a few minutes helping us test our changes, that'd be appreciated. 
  8. ^ "Download – Deluge". 19 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oracle Solaris</span>

Solaris, ilk olarak Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş, UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. 1993 yılında halefi olan SunOS işletim sisteminin yerini almıştır. Ocak 2010'da Oracle firmasının Sun firmasını satın almasıyla Oracle Solaris olarak anılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Vista</span> 2007de piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows Vista, kişisel bilgisayarlar için geliştirilen Microsoft Windows işletim sistemleri ailesinin sürüm olarak altıncı üyesidir. 22 Temmuz 2005'te gerçek adı duyurulmadan önce Longhorn kod adıyla tanınıyordu. Windows Vista, 30 Ocak 2007'de dünya çapında piyasaya sürülmüştür. Microsoft Türkiye, 24 Ocak 2007 tarihindeki tanıtımıyla Vista'nın resmî lansmanını yapan ilk Microsoft şubesi olmuştur. Windows Vista eski sürümle oranla birçok yeni özellik ve değişikliğe sahiptir. Bu değişim geliştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü, görsel stil, yeniden tasarlanmış arama fonksiyonları, multimedya araçları, yeniden tasarlanmış ağ iletişimi, görüntü ve yazıcı gibi çeşitli fonksiyonları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">X Pencere Sistemi</span> grafik arayüz altyapısı

X Pencere Sistemi (X), daha çok GNU/Linux ve Unix benzeri işletim sistemlerinde kullanılan grafik arayüz altyapısıdır. Genel olarak ekrana çizdirme ve kullanıcıdan geribesleme alma işlerini yapan X sunucusunu ve uygulamaların sunucu ile haberleşme için kullanabileceği X kütüphanesini kapsar. Bu sunucu-istemci yapısı sistemin ağ üzerinden çalışmasına da olanak verir. Sunucu doğrudan donanımı yönetebildiği gibi, başka bir altyapı üzerinde de çalışabilir. Bu şekilde diğer işletim sistemlerinde de X sunucusu çalıştırılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">XChat</span>

XChat, popüler bir IRC istemcisidir. Unix-benzeri sistemler için, bazı ek özelliklerle Microsoft Windows sistemler için, Mac OS X için ve diğer X Window System temelli sistemler için erişilebilirdir. Sekmeli arayüz veya ağaç yapısındaki arayüz seçeneklerine ve birden çok sunucu desteğine sahiptir ve yüksek derecede özelleştirilebilirdir. Hem komut satırı hem grafik arayüz istemcisi mevcuttur. Programın ana kodu GPL olarak lisanslanmıştır, fakat resmi Windows sürümü özel mülk yazılımdır. Arayüz için GTK+ toolkiti kullanır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Privacy Guard</span>

GNU Privacy Guard, şifreleme yazılımı PGP yerine GPL lisanslı bir özgür yazılım alternatifidir. Özgür Yazılım Vakfı'nın GNU projesinin bir parçası olarak geliştirilmektedir ve en önemli maddi yardımını Alman hükûmetinden almıştır. GPG, IETF'nin OpenPGP standartıyla tamamen uyumludur. PGP'nin güncel sürümleri GPG ve diğer OpenPGP uyumlu sistemlerle uyumluluk göstermektedir. Aynı zamanda bazı eski sürümlerde de bu uyumluluk söz konusudur, fakat güncel sürümün tüm özellikleri eski sürümlerce desteklenmemektedir. Kullanıcıların bu uyum sorunlarını anlamaları ve bunları göz önünde bulundurarak çalışmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GStreamer</span> Multimedya çerçevesi

GStreamer özgür yazılım çoklu ortam çerçevesi çalışmasıdır. Örnek olarak, GStreamer bir film oynatıcısı için grafik arayüzü dışında ihtiyaç duyulan her türlü yeteneği sağlayabilir. GObject yazı sistemine dayanılarak C programlama dilinde yazılmıştır. Video editörler, gerçek zamanlı medya yayını yapan uygulamalar ve medya oynatıcıları altında çalışacak bir uygulama olarak kullanılır. Pek çok farklı platformda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır; GNU/Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows ve OS/400 verilebilecek örneklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">GNOME Files</span> GNOME masaüstü ortamının resmî dosya yöneticisi

GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.

μTorrent

µTorrent Microsoft Windows için küçük boyutlu ve hızlı bir BitTorrent istemcisidir. Programın 3.2 sürümü yaklaşık 733kB boyutundaki çalıştırılabilir bir dosyadan oluşur. Kullanıcılara Azureus, BitComet gibi torrent istemcilerinin işlevselliğini bilgisayar kaynaklarını mümkün olduğunca az kullanarak vermeyi amaçlar. kullanarak yazılmıştır. Türkçe dil desteğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu Software Center</span>

Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu işletim sisteminde yazılım kurma ve kaldırma amaçlı bir paket yönetim aracı. Ubuntu'nun 2009 yılında yayınlanan 9.10 nolu sürümünden, 2015 yılında yayınlanan 15.10 nolu sürümüne kadar öntanımlı paket yönetm aracı olarak kullanılmıştır. Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte öntanımlı paket yönetim aracı olarak GNOME masaüstü ortamının paket yönetim aracı olan GNOME Software'e geçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">MATE</span> Masaüstü ortamı

MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gedit</span>

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Tiger</span> Mac OS Xin beşinci büyük sürümü

Mac OS X Tiger, Mac OS X'in, Mac bilgisayarlar için Apple'ın masaüstü ve sunucu işletim sisteminin beşinci büyük sürümüdür. Takma isim olarak yeni sürüme Kaplan ismi verilmiştir. Sürüm Apple Software Update yöntemi ile güncellenmekte. Tiger Mac OS X Pantherin halefi olarak 129.95 dolara 29 Nisan 2005 tarihinde kamuoyuna sunuldu. Yeni özelliklerden bazılarına 64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü dahildir.

Microsoft Windows XP Professional x64 Edition, 25 Nisan 2005 tarihinde yayınlanmış, Windows XP'nin x86-64 destekli sistemler için olan sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bonjour (yazılım)</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Bonjour Apple'nin hizmet bulma, adres ataması ve ana bilgisayar adı çözümlemesi içeren bir grup teknoloji olan sıfır yapılandırma ağı (zeroconf) uygulamasıdır. Bonjour, yazıcılar, diğer bilgisayarlar ve bu cihazların her yöne yayın Etki Alanı Adı Sistemi (mDNS) hizmet kayıtlarını kullanarak yerel alan ağında sunduğu hizmetler gibi cihazları bulur.

<span class="mw-page-title-main">Jami</span>

Jami, SIP uyumlu yazılımsal telefon ve SIP tabanlı anlık mesajlaşma programıdır. Linux, Windows, Mac OS, Android, iOS sürümleri bulunur. Geliştirilmesi Kanadalı Savoir-faire Linux şirketiyle birlikte küresel kullanıcı ve katkıcı topluluğunun yardımıyla yapılmaktadır. Jami, kendini olası özgür Skype ikamesi konumuna koymaktadır.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Krusader</span> Krusader alternatifleri ve benzer yazılımları kapsayan güncel bir uygulamadır

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.

Aşağıdaki, BitTorrent protokolü kullanılarak eşler arası dosya paylaşımı için tasarlanmış bilgisayar programları olan BitTorrent istemcilerinin genel karşılaştırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adwaita (tasarım dili)</span> GNOME masaüstü ortamının teması

Adwaita GNOME masaüstü ortamının tasarım dilidir. GNOME Shell ve Phosh arayüzlerinde varsayılan tema ve simge seti olarak kullanılmaktadır. Ayrıca GNOME'da kullanılmak üzere tasarlanmış yazılımlar için bir dizi Widget sağlar. Adwaita ilk olarak 2011'de, GNOME 3.0'ın yayınlanmasıyla beraber eski tasarım dili olan Clearlooks'un yerini alması için oluşturuldu.