İçeriğe atla

Delibo

Delibo
EditörlerMelis Oflas,
Aylin Samancı Elmasdağ
YazarMurat Uyurkulak
Kapak sanatçısı
Utku Lomlu
DilTürkçe
TürRoman
YayımNisan 2020
YayımcıCan Yayınları
Sayfa200
ISBN9789750743030

Delibo, Murat Uyurkulak'ın Nisan 2020'de yayımlanmış romanıdır.[1] Uyurkulak, bu romanın ismini memleketi Bornova’da yaşayan Deli İbo'dan esinlenerek koymuştur.[2]

Uyurkulak, Delibo kitabı için, "çok uzun zamandır kafamda dönüp dolaşıyordu. Her kitabın bir zamanı var, bir bakmışsınız çıkıp gelmiş, yazılmayı bekliyor, yaz beni diyor. Delibo da bu döneme denk geldi. Baştan itibaren hiç öyle büyük laflarla, büyük hikâyelerle, karmaşık bir kurguyla gelmedi. Zira bir yanıyla benim hayatımdan çıktı. Benim hayatım da büyük, önemli ve karmaşık bir hayat sayılmaz." demiştir.[3] Kitabı yazma nedeninin ise "47 yaşına gelmiş biri olarak beni ben yapan duygulara, travmalara, nasıl geliştiğime, nereden gelip nereye vardığıma, buradan nereye gidebileceğime dair sorulara cevap bulma arzusu"[4] olduğunu söylemiştir.

Konusu

Yusuf, on sekiz yaşındayken terk ettiği “baba ocağı” Bornova'ya seneler sonra geri döner ancak mahallenin en bilindik ismi “Deli İbrahim”, nam-ı diğer Delibo, ardında iz bırakmadan bir anda sırra kadem basmıştır. Delibo'nun kayboluşu ile eski mahalle çetesinin üyeleri de birbirlerini aramaya başlar.[5] Üstelik Delibo'yu aramak üzere artık ünlü bir dizi yıldızı olmuş Yasemin de Bornova'ya dönecek ve Yusuf'tan yardım isteyecektir.[6] Yusuf, ilkokulda Yasemin'i sevmiş, zamanında “Morciğerim” diye hitap etmişse de Yasemin bu sevgiye karşılık vermemiştir. Delibo, bu zamanlarda çocukların en büyük eğlencesi olmuştur.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ Sarpkaya, Doğuş (11 Haziran 2020). "Şimdinin potansiyellerini araştıran bir roman: Delibo". Gazete Duvar. 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  2. ^ Uğur, Can (31 Mayıs 2020). "Murat Uyurkulak'ın yeni romanı Delibo ile ilgili ilk söyleşisi: Benzer dertleri olan insanlar birbirlerini iyileştirebilir". Birgün gazetesi. 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  3. ^ ""Öfke aynı, dert aynı... Memleketin ahvalinde değişen bir şey yok"". bianet. 27 Haziran 2020. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  4. ^ ""Erkek Egemen Düzenin Babaları Tarafından "Sakatlanan" İnsanlarız"". 8 Haziran 2020. 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Celâl, Metin (18 Haziran 2020). "'Sen haysiyet trenini çoktan kaçırdın'". Hürriyet (gazete). 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Uyurkulak'tan yeni roman: Delibo". 10 Haziran 2020. 5 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Uyurkulak'tan "mütevazı" bir roman: Delibo – Nüket Ceylan". 26 Haziran 2020. 6 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 
  8. ^ "Murat Uyurkulak'ın Yeni Kitabı Delibo Can Yayınları'ndan Çıktı". 9 Haziran 2020. 16 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

Murat Uyurkulak, Türk çevirmen ve yazardır.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

Mine Söğüt, Türk gazeteci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

Murat Gökhan Bardakçı, Türk gazeteci, yazar ve televizyon programcısı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla tanınır. Ebced notası, Hamparsum notası ve Bizans ve Haz neumleri gibi musiki yazısı sistemlerinde uzmanlığı vardır. Yazma ve basma eserlerden oluşan kütüphanesinin ve arşivinin geniş çaplı oldukları bilinmektedir. Bir dönem Habertürk TV'de cumartesi geceleri yayımlanan Tarihin Arka Odası adlı tarih programını sunmuştur. Aynı zamanda yaylı tambur çalabilmekte olan Murat Bardakçı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kuruluna Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Alev Alatlı, Prof. Dr. Mehmet Çelik gibi isimlerle birlikte atanmıştır. Murat Bardakçı, 2009-2015 yıllarında "Tarihin Arka Odası" programını Habertürk TV'de Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Pelin Batu ve sonrasında Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile birlikte hazırlayıp sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ece Temelkuran</span> Türk gazeteci ve yazar

Ece Temelkuran, Türk gazeteci ve yazar.

Yeni Yüzyıl, Türkiye'de yayımlanmış olan eski ulusal günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Mori</span> Türk şarkıcı-şarkı yazarı

Yasemin Aygün Savgı, bilinen sahne adıyla Yasemin Mori, Türk şarkıcı ve şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Hayaloğlu</span> Türk şair, söz yazarı ve ressam

Yusuf Hayaloğlu, Zaza asıllı Türk şair, söz yazarı ve ressam.

Seray Şahiner, Türk yazar.

Yeni Söz, Türkiye'de 7 Nisan 2015 Salı tarihinde yayımlanmaya başlayan günlük gazete. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Kemal Özer'dir. 2011'de yayın hayatına ara veren Dünyaya Yeni Söz gazetesi ile hiçbir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Kemal Varol Türkçe yazan Kürt şair, deneme ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Büyükyıldız, Tokat</span>

Büyükyıldız, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Levent Cantek, Türk akademisyen, senarist, çizgi romancı, editör ve yazardır.

Ümit Deniz, Türk polisiye roman yazarı.