İçeriğe atla

Delhi Cuma Camii

Koordinatlar: 28°39′03″K 77°13′59″D / 28.65083°K 77.23306°D / 28.65083; 77.23306
Delhi Cuma Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumDelhi, Hindistan
Koordinatlar28°39′03″K 77°13′59″D / 28.65083°K 77.23306°D / 28.65083; 77.23306
İnançİslam
DurumHizmete açık
Mimari
İnşaat başlangıcı1650
Tamamlanma1656
Maliyet1.000.000 Rupi
Özellikler
Kapasite25.000
Genişlik27 metre
Kubbe sayısı3
Minare sayısı2
Minare yüksekliği41 metre
MalzemelerKumtaşı, Mermer

Delhi Cuma Camii, 17. yüzyılda Babür İmparator’u Şah Cihan tarafından ülkenin başkenti Delhi yaptırılmış cami[1]

Hindistan'ın en büyük ve en ihtişamlı camilerinden biridir. Şehrin en işlek pazarlarından “Çavri Pazarı” Yolunun başlangıcında yer alır. Cihan Şah ülkesinin başkentini Agra şehrinden Delhi şehrine taşıdı. Şahcihanabad ismini verdiği şehre yeni binalar yaptırdı. Cami bu yeni inşaat çalışmalarının yapıldığı dönemde inşa edildi. İnşaatında 6000 kişinin çalıştığı caminin yapımına 1650 yılında başlandı ve cami 1656 yılında tamamlandı. Caminin bahçesinde 25.000 Müslüman aynı anda saf tutabilir. Cami de geyik derisine yazılmış antik değeri olan bir Kur’an ve birkaç kutsal emanet bulunmaktadır.

Heybetli cami inşaatı 19 Ekim Cuma, 1650 (16 Şevval 1060) günü başlamış ve 6.000'den fazla kişinin çalışması ile yaklaşık 6 yılda tamamlanmıştır. O zaman yapım bedeli 10 lakh (1 milyon) Rupi'dir. Cuma Camii kırmızı kumtaşı ve mermer şeritlerden yapılmış 3 büyük kapısı, 4 kulesi ve 40 metre yüksekliğinde 2 minaresi bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 

Wikimedia Commons'ta Jama Masjid, Delhi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Camii</span> İstanbulda I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağaya yaptırılan Eski bir 6 minareli cami

Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami; mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar tarafından "Mavi Camii " olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tac Mahal</span> Hindistanın Agra kentindeki anıt mezar

Tac Mahal, Hindistan'ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş anıt mezar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">İsfahan</span> İranda bir şehir

İsfahan (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Merkez Camii</span> Adanada inşa edilen mimarı Necip Dinç olan cami.

Sabancı Merkez Camii, Adana'nın Reşatbey semtinde, Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında 1998 yılında hizmete açılmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Şah Cihan</span>

Şah Cihan veya Ebû’l Muzaffer Şehâbeddin Muhammed Sâhib-kıran, eşi Mümtaz Mahal uğruna Tac Mahal'i yaptırmasıyla tanınan ve Hindistan'da kurulmuş olan Babür İmparatorluğu'nu 1627-1658 yılları arasında yönetmiş olan beşinci Babür hükümdardır.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami</span> İstanbulda bir cami

Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, İstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1665'te zamanın padişahı IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Delhi</span>

Delhi (Hintçe: दिल्ली; Pencapça: ਦਿੱਲੀ; Urduca: دلی; UFA: [d̪ɪlːiː]; bazen Dilli şeklinde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faysal Camii</span> İslamabad, Pakistanda bir cami

Faysal Camii, İslamabad, Pakistan'da yer almakta olup dünyanın en büyük ve en gözde camilerinden biridir. 5.000 m2 üzerine yapılmış, 74.000 kişi kapasiteli bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Şakirin Camii</span> İstanbul, Üsküdardaki bir cami

Şakirin Camii, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde, Karacaahmet Mezarlığı girişinde yer alan; 7 Mayıs 2009 gününde hizmete açılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşçıbaşı Camii</span>

Aşçıbaşı Camii veya Aşçıbaşı Mehmet Efendi Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Zeynep Kamil Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi bir camidir. IV. Mehmet'in aşçıbaşısı olan Pervane Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1650 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1652 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Taksim Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Taksim Meydanı'nda bir camidir. Caminin mimarları Şefik Birkiye ve Selim Dalaman'dır. Caminin inşaatına 9 Şubat 2017 tarihinde başlanmıştır. 28 Mayıs 2021'de Cuma namazı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nur Astana Camii</span>

Nur Astana Camii, Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan bir camidir. Orta Asya'nın üçüncü büyük camisi olup 40 metrelik yüksekliği Muhammed'in peygamber olduğu yaşını minarelerin 63 metre yüksekliği ise Muhammed'in öldüğü zamanı simgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">El Nur Camii (Yeni Zelanda)</span> Christchurch, Yeni Zelandada bir camii

El Nur Camii Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde 1984-1985 yılları arasında inşa edilen cami. 1999 yılına kadar dünyanın en güneyindeki camiydi. Cami 15 Mart 2019 tarihindeki Christchurch cami saldırılarının ana hedefi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kefe Ulu Camii</span>

Ulu Cami, Süleyman Han Camii veya Sultan Selim Camii, Kırım şehri Kefe'de bulunan yıkılmış bir camidir. Şehrin ana Cuma camii olarak kabul edilirdi. İleride padişah olacak olan I. Süleyman'ın fermanı ile inşa edilmiştir. O yıllarda, Süleyman Kefe şehrinde sancak beyi unvanına sahipti. Caminin Azize Agnes adına inşa edilmiş olan bir Katolik tapınağı üzerine inşa edildiğine inanılmaktadır. Tapınağın taşları inşaat sırasında kullanılmıştır. Caminin inşaatı 1520 veya 1522'de tamamlandı. Caminin inşasına Osmanlı mimarı Memar Sinan öncülük etmiştir.

Nevvar Salih İşgören Ulu Camii, Türkiye'nin İzmir şehrinde yapımı devam eden bir camidir. Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından yaptırılan cami, Ege Bölgesi'nin en büyük camisi olacaktır.