İçeriğe atla

Delaunay üçgenleme

Düzlemde çemberlerin gösterildiği bir Delaunay üçgenlemesi

Delaunay üçgenleme (aynı zamanda bir Delone nirengi olarak da bilinir), Matematik ve Hesaplamalı geometride, bir düzlem içindeki farklı izole noktalardan oluşan belirli bir P seti nirengi DT(P) p, bir anlamı içinde olduğu şekilde çevrel çember herhangi bir üçgen DT(P). Delaunay üçgenlemeleri, üçgenlemedeki üçgenlerin tüm açılarının minimum açısını maksimize eder; şerit üçgenlerden kaçınma eğilimindedirler. Nirengi, bu konudaki 1934 tarihli çalışması nedeniyle Boris Delaunay'ın adını almıştır.[1]

Hesaplamalı geometride en çok kullanılan yöntemlerden biri Voronoi çizeneği diğeri de Delaunay üçgenlemesidir. Yapay zekâdan günlük hayattaki pek çok problemin çözümünde önemli işlevleri bulunur.[2]

Özellikleri

  • Nirengi içindeki tüm basitliklerin birleşimi, noktaların dışbükey gövdesidir.
  • Delaunay üçgenlemesi O (nd / 2⌉) basitliklerini içerir.[3]
  • Düzlemde (d = 2), dışbükey gövde üzerinde b köşeleri varsa, o zaman noktaların herhangi bir nirengi, en fazla 2n − 2 − b (artı bir dış yüz) üçgenlere sahiptir. (bkz. Euler özelliği)
  • Noktalar düzlemde Poisson sürecine göre sabit yoğunlukta dağıtılırsa, her köşe ortalama olarak altı çevreleyen üçgene sahiptir. Daha genel olarak, d boyutlarındaki aynı süreç için ortalama komşu sayısı sadece d'ye bağlı olarak sabittir.[4]
  • Düzlemde, Delaunay üçgenlemesi minimum açıyı maksimize eder. Noktaların diğer herhangi bir nirengi ile karşılaştırıldığında, Delaunay üçgenlemesindeki en küçük açı, en az herhangi bir diğerindeki en küçük açı kadar büyüktür. Bununla birlikte, Delaunay üçgenlemesinin maksimum açıyı minimuma indirmesi gerekmez.[5] Delaunay nirengi, kenarların uzunluğunu da minimuma indirmez.
  • Herhangi bir Delaunay üçgenini çevreleyen bir daire, iç kısmında başka herhangi bir giriş noktası içermez.
  • Giriş noktalarının ikisinden geçen bir dairenin içinde başka herhangi bir giriş noktası bulunmuyorsa, iki noktayı birleştiren segment, verilen noktaların bir Delaunay üçgenlemesinin bir kenarını oluşturur.
  • D-boyutlu uzaylarda bir noktalar kümesinin bir Delaunay üçgenlemesinin her bir üçgeni, noktaların a (d + 1) boyutlu paraboloid üzerine izdüşümünün dışbükey gövdesinin bir yüzüne veya tersine karşılık gelir.
  • Herhangi bir p noktasına en yakın komşu b, Delaunay üçgenlemesinde bir bp kenarı üzerindedir, çünkü en yakın komşu grafiği [en], Delaunay üçgenlemesinin bir alt grafiğidir.
  • Delaunay üçgenlemesi bir geometrik anahtardır: Yani düzlemde (d = 2), Delaunay kenarları boyunca iki köşe arasındaki en kısa yol, Öklid mesafesinin katından fazla olamaz.[6]
D noktasının A, B, C noktalarınin çemberi üzerinde yer alıp almadığını tespit etmek için sağlam ve hızlı bir yola ihtiyaç vardır.

Delaunay üçgenlemelerini hesaplamak için birçok algoritma, bir noktanın bir üçgenin çemberinde olup olmadığını tespit etmek için hızlı işlemlere ve üçgenleri ve kenarları depolamak için verimli bir veri yapısı olmasına dayanır. İki boyutta, D noktasının A, B, C çemberinde olup olmadığını tespit etmenin bir yolu determinantını değerlendirmektir:[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Delaunay (1934). "Sur la sphère vide". Bulletin de l'Académie des Sciences de l'URSS, Classe des Sciences Mathématiques et Naturelles (İngilizce). 6: 793-800. 
  2. ^ Güdükbay, Uğur; Sinop, Ali Kemal (1995). "Hesaplamaya Dayalı Geometri". Türkiye Bilişim Ansiklopedisi. 5. Ankara: Bilkent Üniversitesi. 
  3. ^ Seidel (1995). "The upper bound theorem for polytopes: an easy proof of its asymptotic version". Computational Geometry dergisi (İngilizce). 5 (2): 115-116. doi:10.1016/0925-7721(95)00013-Y. 
  4. ^ "Interface area, edge length, and number of vertices in crystal aggregates with random nucleation" (PDF). 8. 1953: 270-290. 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. . As cited by "Higher-dimensional Voronoĭ diagrams in linear expected time" (İngilizce). 6 (4). 1991: 343-367. doi:10.1007/BF02574694. 
  5. ^ "An O(n2 log n) time algorithm for the minmax angle triangulation" (PDF) (İngilizce). 13 (4). 1992: 994-1008. doi:10.1137/0913058. 9 Şubat 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2017. 
  6. ^ "Classes of graphs which approximate the complete Euclidean graph" (İngilizce). 7 (1). 1992: 13-28. doi:10.1007/BF02187821. 
  7. ^ Guibas (1985). "Primitives for the manipulation of general subdivisions and the computation of Voronoi". ACM Transactions on Graphics (İngilizce). 4 (2): 74-123. doi:10.1145/282918.282923. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üçgen</span> üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimi

Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Üçgene müselles ve üçbucak da denir.

<span class="mw-page-title-main">Sinüs (matematik)</span>

Matematikte sinüs, trigonometrik bir fonksiyon. Sin kısaltmasıyla ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yarıçap</span> merkezinden çevresine bir daire veya küre içinde bölüm veya yüzeyi ile uzunluğu

Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Ceva teoremi</span> Öklid düzlem geometrisinde bir üçgenin kenar doğru parçası çiftlerinin çarpımlarının oranının bire eşit olduğunu belirten teorem

Ceva Teoremi, herhangi bir ABC üçgeni verildiğinde, A, B ve C'den üçgenin zıt kenarlarına doğru olan doğru parçalarının üçgenin her iki kenarında oluşan doğru parçası çiftlerinin oranlarının çarpımı 1'e eşit olduğunda tek noktada kesiştiğini belirtir. Teorem adını İtalyan matematikçi Giovanni Ceva'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Diskriminant</span>

Diskriminant matematik biliminde bir cebirsel kavramdır. Gerçel katsayılı ikinci derece polinom denklemlerin çözümü için kullanılır. İkinci dereceden büyük herhangi bir polinomun köklerinin bulunması için de bu kavram, köklerin toplamı için gereken ifadenin ve köklerin çarpımı için gereken ifadenin bulunması suretiyle genişletilmiştir. Bir polinom için çoklu köklerin varlığı veya yokluğu için gereken koşul da diskriminantın varlığı ve yokluğu ile bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Açıortay</span>

Açıortay, geometride bir açıyı iki eşit açı şeklinde bölen yapıdır. Bir açıya teğet tüm çemberler çizilerek merkezleri birleştirilirse, o açının açıortayı elde edilir. Bu nedenle açıortaylardan açının kollarına indirilen dikmeler, o çemberlerden birinin merkezinden teğetlere inilen yarıçap dikmeleri olacağından, dikmeler birbirine eşit olur. Her iki kolda oluşan üçgenler de birbirine eşit olacağından, dikmelerin açıortay kollarını kestiği noktalar ile açının bulunduğu köşeye olan uzaklıklar eşit olur.

<span class="mw-page-title-main">Doğrusal denklem dizgesi</span>

Doğrusal denklem dizgesi, birkaç tane aynı tip değişkenleri içeren birkaç tane doğrusal denklemlerin oluşturduğu topluluktur. Örneğin:

Determinant kare bir matris ile ilişkili özel bir sayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dört yüzlü</span>

Geometride tetrahedron veya dört yüzlü, dört üçgen yüzden oluşan bir çokyüzlüdür (polihedron), her köşesinde üç üçgen birleşir. Düzgün dört yüzlü dört üçgenin eşkenar olduğu bir dört yüzlüdür ve Platonik cisimlerden biridir. Dörtyüzlü, dört yüzü olan tek konveks çokyüzlüdür. Tetrahedron isminin sıfat hali "tetrahedral"dır.

<span class="mw-page-title-main">Çevrel çember</span>

Çevrel çember, geometride, bir çokgenin tüm köşelerinden geçen çember. Bu çemberin merkezi çevrel özek olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Thales teoremi</span>

Geometride, Thales teoremi, A, B ve C, AC çizgisinin bir çap olduğu bir daire üzerinde farklı noktalar ise, ∠ABC açısının bir dik açı olduğunu belirtir. Thales teoremi, çevre açı teoreminin özel bir durumudur ve Öklid'in Elemanlar adlı eserinin üçüncü kitabında 31. önermenin bir parçası olarak bahsedilmiş ve kanıtlanmıştır. Genellikle, teoremin keşif için şükran kurbanı olarak bir öküz sunduğu söylenen Miletli Thales'e atfedilir, ancak bazen Pisagor'a da atfedilir.

<span class="mw-page-title-main">Apollonius teoremi</span> Öklid geometrisinde bir teorem

Geometri'de, Apollonius teoremi, üçgenin bir kenarortay uzunluğunu kenarlarının uzunluklarıyla ilişkilendiren bir teoremdir.

<span class="mw-page-title-main">Crossbar (Pasch) teoremi</span> Diğer iki ışın arasındaki bir ışın, ilk iki ışın arasındaki herhangi bir çizgi parçasını keser.

Geometride Crossbar (Pasch) teoremi, ışını ışını ile ışını arasındaysa, ışınının doğrusu parçasını keseceğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Feuerbach noktası</span>

Üçgen geometrisinde, üçgenin iç çemberi ve dokuz nokta çemberi, üçgenin Feuerbach noktasında birbirine içten teğettir. Feuerbach noktası bir üçgen merkezidir, yani tanımı üçgenin yerleşimine ve ölçeğine bağlı değildir. Clark Kimberling'in Üçgen Merkezleri Ansiklopedisi'nde X(11) olarak listelenmiştir ve adını Alman geometrici Karl Wilhelm Feuerbach'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Geometrinin ana hatları</span> Geometriye genel bir bakış ve konu rehberi̇

Geometri, şekil, boyut, şekillerin göreceli konumu ve uzayın özellikleri ile ilgili sorularla ilgilenen bir matematik dalıdır. Geometri, en eski matematiksel bilimlerden biridir.

Geometride, bir çokgenin yarı çevresi, çevre uzunluğunun yarısıdır. Çevreden doğrudan türetilebilmesine rağmen, yarı çevre üçgenler ve diğer şekiller için kullanılan formüllerde oldukça sık görülür ve ayrı/özel bir isim verilir. Yarı çevre, bir formülün parçası olarak ortaya çıktığında, genellikle s harfiyle gösterilir.

Brahmagupta üçgeni, kenar uzunlukları ardışık pozitif tam sayılar ve alanı pozitif bir tam sayı olan bir üçgendir. Kenar uzunlukları 3, 4, 5 olan üçgen bir Brahmagupta üçgenidir ve kenar uzunlukları 13, 14, 15 olan üçgen de öyledir. Brahmagupta üçgeni, kenar uzunlukları ve alanı pozitif tam sayılar olan bir üçgen olan Heron üçgeninin özel bir durumudur, ancak kenar uzunluklarının ardışık tamsayılar olması gerekmez. Brahmagupta üçgeni, bu listeyi hesaplama yöntemini açıklamadan bu tür ilk sekiz üçgenin bir listesini veren Hint astronom ve matematikçi Brahmagupta onuruna bu şekilde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Pompeiu teoremi</span>

Pompeiu teoremi, Romanyalı matematikçi Dimitrie Pompeiu tarafından keşfedilen bir düzlem geometrisi sonucudur. Teorem basittir, ancak klasik değildir. Aşağıdakileri ifade eder:

Bir eşkenar üçgen verildiğinde Düzlemde ABC ve ABC üçgeninin düzleminde bir P noktası, PA, PB ve PC uzunlukları bir üçgenin kenarlarını oluşturur.

Adını Fransız matematikçi Joseph Diez Gergonne'dan alan Gergonne noktası, bir üçgenin iç kısmındaki ayırt edici bir noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ters Pisagor teoremi</span> Öklid geometrisinde dik üçgenlerle ilgili bir teorem

Geometride, ters Pisagor teoremi aşağıdaki gibidir: