İçeriğe atla

Deksippos

Publius Herennius Dexippus (y. MS 210-273), Yunan tarihçi, devlet adamı ve generaldir. Kerykes'li Eleusis ailesinin kalıtsal bir rahibi ve Atina'da Arhon basileus ve eponymous makamlarını elinde tutuyordu.[1]

Hayatı

Heruliler, Yunanistan'ı istila edip Atina'yı ele geçirdiğinde (267), Deksippos büyük bir kişisel cesaret göstermiş ve hemşerileri arasında vatanseverlik ruhunu yeniden canlandırmıştır. Onuruna bir heykel dikilmiş ve bu heykelin tabanı, hizmetlerini kaydeden bir yazıtla birlikte korunmuş durumdadır.[2] Yazıtın askeri başarıları konusunda sessiz kalması dikkat çekicidir.[1]

Fotios, ikinci Thukididis olarak adlandırdığı Deksippos'un tarzından çok övgüyle bahsetmektedir.[1][3]

Çalışmaları

Fotios (morina . 82), Deksippos'un önemli parçaları kalan üç tarihî eserinden bahseder:

  1. Τὰ μετ᾽ Ἀλέξανδρον (İskender'den Sonra Olaylar ), görünüşe göre Arrianus'un bir çalışmasının özeti
  2. Σκυθικά (Scythica ), 3. yüzyılda Roma'nın Gotlar ile (arkalaştırma dilinde İskitler olarak adlandırılır) yaptığı savaşların tarihi
  3. Χρονικὴ ἱστορία (Chronike Historia) on iki kitapta, muhtemelen imparator Claudius Gotikus'un (270) hükümdarlığının bin yılını kapsıyor.[1]

Chronicle, kendi tarihini selefinin eleştirisiyle başlatan Sardeis'li Eunapius tarafından devam ettirildi. Chronicle ayrıca 238 ve 270 yılları arasındaki Historia Augusta[4] birincil kaynağı gibi görünmektedir, ancak Paschoud, Historia Augusta yazarının bazen materyali yanlışlıkla Deksippos'a atfettiğini ve bu nedenle kanıtların dikkatli kullanılması gerektiğini göstermiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c d  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Dexippus, Publius Herennius". Encyclopædia Britannica. 8 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 141. 
  2. ^ Inscriptiones Graecae, II.2 3669.
  3. ^ Vasiliev, Alexander Alexandrovich (1936). The Goths in the Crimea. The Mediaeval academy of America. s. 3. 
  4. ^ Barbara, Santa (2006). Violence in Late Antiquity: Perceptions and Practices. İngiltere: Ashgate. ISBN 978-075-465-498-8. 
  5. ^ Paschoud, "L'Histoire Auguste et Dexippe".

Konuyla ilgili yayınlar

  • Martin, Gunther (2006). Dexipp von Athen. Edition, Übersetzung und begleitende Studien. Tübingen (edition and German translation).
  • Mecella, Laura (2013). Dexippo di Atene. Testimonianze e frammenti. Introduzione, edizione, tradizione e commento. Tivoli.
  • Millar, Fergus (1969). "P. Herennius Dexippus: The Greek World and the Third-century Invasions," Journal of Roman Studies 59: 12–29.
  • Paschoud, François (1991). "L'Histoire Auguste et Dexippe," in G. Bonamente et al., eds., Historiae Augustae Colloquium Parisinum, 217–69.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Pertinax</span>

Publius Helvius Pertinax, 193'te kısa bir süre için Roma imparatoru oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gallienus</span> Roma imparatoru

Publius Licinius Egnatius Gallienus (218-268), Roma İmparatorluğu'nu 253 - 260 yılları arasında babası Valerian ile birlikte ve 260 - 268 yılları arasında tek başına yönetmiş Roma imparatoru. İmparatorluğun kontrolünü, içinden geçilmekte olan büyük kriz sırasında ele geçirmişti. Kazandığı birçok zafere karşın ülkesindeki dağılmayı durduramamış olması nedeniyle bu krizlerle uğraşma konusundaki kayıtları karışıktır.

Proculus, Historia Augusta'ya göre tahtta hak iddia eden önemsiz isyancılardan birisi olan askerî "tribune" ; 280 yılında Probus'a karşı ayaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İskit dilleri</span>

İskitçe, doğuda Saka, batıda İskit adlarıyla tanınan ve antik dönemde Avrasya'da geniş bir alana yayılmış kurgan kültürünü temsil eden atlı toplulukların ortak bir iletişim diline sahip oldukları varsayımı ile varlığı ileri sürülen bir dil grubudur. Günümüzde sadece Osetçe konuşulmaktadır. Avrupa merkezli akademisyenler; bazı dolaylı kanıtlar üzerinden bu varsayımsal dil öbeğini, kendi Hint-Avrupa dil teorilerinin bir parçası olarak Doğu İran dili grubu içinde sınıflandırırlar.

<i>Düşünen Adam</i> Auguste Rodinin inşa ettiği heykel

Düşünen Adam, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin tarafından üretilmiş sanat eseri.

Montferratlı Renier, V. Guglielmo del Monferrato ile Babenbergli Judith'in beşinci oğludur. 1180 yılında, Bizans İmparatoru I. Manuil'un damadı olmuş ve Caesar unvanı almıştır. Sonra Bizans güç savaşları sırasında öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

<span class="mw-page-title-main">Nikitas Honiatis</span> Bizanslı tarihçi

Nikitas Honiatis, gerçek soyismi Akominatos (Ἀκομινάτος) olarak geçer, Yunan asıllı Bizans hükûmet görevlisi ve tarihçidir - kardeşi Mihail Akominatos gibi, Chonae'den gelip ona Konstantinopolis'te eşlik etmiştir. 1118 ile 1207 yılları arası Doğu Roma İmparatorluğu tarihini yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amorion'un yağmalanması</span>

Amorion'un Yağmalanması, Dazimon Muharebesi'nden zaferle çıkan Abbâsîlerin ilerlemeye devam ederek Amorion'u kuşatması ve 12 Ağustos 838 tarihinde şehri ele geçirerek yağmalaması olayı.

Chronicon Paschale, ayrıca Chronicum Alexandrinum, Constantinopolitanum ya da Fasti Siculi olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mozarap Vakayinamesi</span>

Mozarap Vakayinamesi veya 754 Vakayinamesi, 95 bölümden oluşan Latince tarih derlemesi anonim bir Mozarap (Hristiyan) vakanüvis tarafından Endülüs'te yazılmıştır. Bu vakayiname Avrupalılar'dan "Latin" olarak bahsettiği bilinen ilk referanstır ve Avrupalılar'ı Puvatya Muharebesi'nde Müslümanlar'ı mağlup etmiş olarak betimler.

<i>Historia Augusta</i>

Historia Augusta 117 ila 284 döneminin Roma imparatorları ile onların kıdemsiz belirlenmiş mirasçıları ile gaspçılarının hayatlarının Latince yazılmış geç bir Roma koleksiyonudur. Diocletianus ve I. Konstantin hükümdarlığı döneminde yazılan ve Roma'daki bu imparatorlara veya diğer önemli şahsiyetlere hitap eden altı farklı yazarın eserlerinin bir derlemesi olan Sözde Suetonius'un benzer çalışması De Vita Caesarum üzerinde modellenmiştir. Koleksiyon, mevcut haliyle, çoğu tek bir imparatorun yaşamını içeren otuz biyografiyi içerirken, bazıları sadece bu imparatorların benzer veya çağdaş olduğu için birlikte gruplandırılmış iki veya daha fazla grup içerir.

Orta Çağ Yunancası, ayrıca Bizans Yunancası olarak da bilinir. Geleneksel olarak 1453'te İstanbul'un Fethi ile tarihlenen, 5-6. yüzyıllarda Klasik Antik Çağ'ın sonu ile Orta Çağ'ın sonu arasındaki Yunan dilinin bir aşamasıdır.

Zosimus Bizans İmparatoru I. Anastasius döneminde Konstantinopolis'te yaşamış Yunan tarihçidir. Fotios'a göre bir comes idi ve imparatorluk hazinesinin "avukatı" olarak görev yapıyordu. Zosimus, I. Konstantin'in geleneksel çok tanrılı dini reddetmesini kınamasıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sol Invictus</span> Geç Roma güneş tanrısı

Sol Invictus, Roma İmparatorluğu'nun resmi güneş tanrısı ve askerlerin koruyucusuydu. MS 25 Aralık 274'te, Roma imparatoru Aurelian, onu geleneksel Roma kültlerinin yanında devlet dini haline getirdi. Bilim adamları, yeni tanrının eski Latin Sol kültünün Elagabalus kültü ile beraber yeniden canlanması veya tamamen yeni olup olmadığı konusunda tartışma halindedirler. Tanrı, Aurelian'dan sonra imparatorlar tarafından tercih edildi ve I. Konstantin döneminin son üçüncü yarısına kadar sikkelerinde göründü.

<span class="mw-page-title-main">Epona</span>

Gallo-Roman dininde Epona, atların, midillilerin, eşeklerin ve katırların koruyucusuydu. Pateralar ve bazı heykellerdeki tayların varlığıyla gösterildiği gibi, özellikle bir doğurganlık tanrıçasıydı. O ve atları bazen yaşam sonrası yolculukta ruhun liderleri olarak görülür. Roma'da ibadet edilen tek Kelt tanrısı da denir. Lakin Sulis Minerva'da Kelt kökenli olduğundan bu konu kesin değildir. Epona'ya ibadet, Roma İmparatorluğu'nda MS birinci ve üçüncü yüzyıllar arasında yaygındı. Bu alışılmadık bir durumdur, çünkü Kelt tanrılarının çoğu belirli bir bölge ile ilişkilendirilmiştir.

Tersane tercümanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda 18. yüzyıldan 19. yüzyılın başlarına kadar Fenerli Rumlar tarafından yönetilen kıdemli makama verilen addı. Kaptan-ı derya'nın başvekili olarak, tersane tercümanı, Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaleti sınırları içerisindeki adaların ve kıyıların çeşitli özerk topluluklarının yönetiminde öncü bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Abritus Muharebesi</span> Romalılar ile Gotik ve İskit kabileleri arasındaki muharebe (251)

Abritus Muharebesi, aynı zamanda Forum Terebronii Muharebesi olarak da bilinir, 251 yazında Roma'nın Moesia Inferior eyaletindeki Abritus yakınında meydana gelmiştir. Romalılar ile Gotik kral Cniva'nın yönetimindeki Got ve İskit kabilelerinden oluşan bir federasyon arasında gerçekleşmiştir. Roma ordusu büyük bir yenilgiye uğradı ve Roma imparatorları Decius ve oğlu Herennius Etruscus savaşta öldürülmüştür. Yabancı bir düşman tarafından öldürülen ilk Roma imparatorları oldular. Bu, Roma İmparatorluğu'nun Cermen kabilelerine karşı uğradığı en kötü yenilgilerden biriydi ve Romalı tarihçi Ammianus Marcellinus tarafından MS 9'daki Varus Muharebesi, 170'teki Roma İtalya'sının Marcomannic istilası ve 378'de Hadrianapolis Muharebesi ile eşdeğer olarak değerlendirir.

Deksippos, kısmen mevcut olan Aristoteles'in Kategoriler çalışması üzerine bir yorum yazan, M.S. 4. yüzyıldan bir Antik Yunan Yeni Platoncu filozofudur.