İçeriğe atla

Deir i Geçin

Koordinatlar: 35°03′30″K 51°25′12″D / 35.05833°K 51.42000°D / 35.05833; 51.42000
Deir i Geçin kervansarayı
Deir i Geçin kervansarayı
Temel bilgiler
Konumkum, iran
Koordinatlar35°03′30″K 51°25′12″D / 35.05833°K 51.42000°D / 35.05833; 51.42000
Mimari
Mimari türkervansaray
Mimari biçimSasani mimarisi

Deir i Geçin, İran'da, Ray'den Kum'a giden tarihi yol üzerinde, Kavir Milli Parkı'nın merkezinde yer alan bir kervansaraydır. Deir i Geçin, İran'daki en büyük kervansaraylardan biridir ve bu eserin kendine özgü özellikleri onu "İran kervansaraylarının anası" olarak adlandırmıştır. Deir i Geçin, Kum şehrinin orta kesiminde, Kum şehrinin 80 km kuzeydoğusunda (Garmsar otoyolunun 60 km) ve Varamin'in 35 km güneybatısında yer almaktadır. Alçıdan yapılmış bir kubbesi olduğu için bu binaya Deir i Geçin adı verilmişse de, günümüzde böyle bir kubbe yoktur. Kervansarayın binası Sasani dönemine ait olup, Selçuklu, Safevi ve Kaçar dönemlerinde restore edilerek yenilenmiştir. Bugünkü şekli Safevi dönemine aittir. Bu kervansaray, "Dir Yolu" olarak bilinen, İsfahan'a giden antik yol üzerinde yer almaktadır. Emin el-Sultan döneminde Tahran'dan Kum'a giden yolun Deir'den Hasan Abad'a değiştirilmesinin ardından Deir i Geçin terk edildi ve yerel halk burayı hayvancılık için kullandı.

Deir i Geçin binası Selçuklu döneminden kalma dört revak şeklinde olup yaklaşık 12.000 metrekare alana sahiptir. İçerisindeki mekanlar insan, hayvan ve refah alanları olarak ayrılabilir. Bu yapının köşelerinde dört yuvarlak kule ve güney duvarının ortasında yer alan ana girişin iki yanında yarı oval tabanlı iki kule yer almaktadır. Deir i Geçin'de ayrıca 44 konut odası veya hücresi, 4 büyük salon (ahır), bir cami, özel bir ahır (bağımsız bir birim ve bir soylu bölümü), bir yem deposu, bir değirmen, bir banyo ve 6 tuvalet bulunmaktadır. Deir i Geçin'de kullanılan malzemeler tuğla, kireç, kil ve alçıdır . Muhtemelen bir Sasani ateş tapınağının yerine inşa edilen cami dört kemerlidir ve içinde herhangi bir süsleme görülmemektedir. Deir i Geçin Kervansarayı çevresinde bir dizi yapı vardır; Batı cephesinin arkasında ve hamamın yanında iki hazne gibi, güneybatı cephesinde mezarları tuğla ile örtülü olan bir tuğla ocağı, baraj ve İslam dönemine ait bir mezarlık yer almaktadır. Kervansarayın 500 metre doğusunda, Kaçarlar dönemine ait, kale şeklinde, tek giriş kapısı olan kerpiç bir yapı vardır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsfahan</span> İranda bir şehir

İsfahan (Farsça:

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Koza Han</span> Bursada 15. yüzyıl han yapısı

Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul'daki eserlerine vakıf olarak Bursa'da yaptırılmış handır.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Konya)</span>

Alâeddin Camii, Konya'da Alâeddin Tepesi adlı höyüğün üstünde Anadolu Selçuklu Devleti devrinde şehrin ulu camisi olarak inşa ettirilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşap Kalesi</span>

Hoşap Kalesi, Van'a yaklaşık 50–60 km arası uzaklıkta Van-Başkale yolu üzerinde, Güzelsu mevkiinde bulunan ve son halini Orta Çağ' da alan kale.

<span class="mw-page-title-main">Kefeli Camii</span>

Kefevi Camii(ya da Kefevi Mescidi), eskiden Aziz Noel Baba Katolik Kilisesi veya Manuil Manastırı, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi bir cami. Aslında 9 yüzyılda inşa edilen bir Bizans kilisesi iken Osmanlı padişahı IV. Murat döneminde, Recep Paşa tarafından 1630 yılında camiye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bem</span>

Bem, İran'ın Kirman Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Damğan</span>

Damgan (Farsça: دامغان, Dāmghān), İran'ın Semnan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">İzedhast</span>

İzedhast , İran'ın Fars Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Demavend</span>

Demavend, İran'ın Tahran eyaletindeki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Erdistan</span>

Erdistan, İran'ın İsfahan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Sadabad Sarayı</span>

Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi (Farsça: مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد), İran'ın başkenti Tahran'da bulunan bir saray.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye Camii</span> Konya, Türkiyede bir cami

Aziziye Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi camidir.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Han (Üsküp)</span>

Kurşunlu Han, tarihî Üsküp Çarşısı içinde bulunan, 16. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemine ait kervansaray.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Karaj, Tebriz şehrinde bulunan Doğu Azerbaycan eyaletinin Tebriz şehrinin bölgelerinden biridir.