İçeriğe atla

Deianeira

Deianira, Evelyn De Morgan

Deianeira, Yunan Mitolojisinde Kalidon Prensesidir ve Herakles'in karısıdır. Mitolojik hikâyelere göre Deianeira, Herakles'i Nessos adlı kentaurdan aldığı zehirli bir gömlekle öldürmüştür.

Sofokles'in Trakhisli Kadınlar oyunundaki ana karakterdir.

Aile

Deianeira, Kalidon Kralı Oeneus ve Althaea'nın kızıdır. Meleager'ın kız kardeşidir. Ayrıca Hyllos, Glenus, Onites, Ctesippus ve Macaria'nın annesidir.

Evliliği

Sofokles'e göre Deianeira'yı Acheloos Nehrinin tanrısı üç farklı kılığa girerek istemiştir. Ve Herakles bu nehir tanrısını öldürerek, Deianeira'yı kurtarmıştır.

Bunun uzun versiyonu ise şöyledir: Acheloos bazen boğa bazen yılan kılığına girerek kızı istemiş ama kız Akheloon'un bu özelliğinden korkmuştur.

Herakles, Hades'e indiğinde Meleager'a rastlar ve onun kardeşi Deianeira ile evlenmesini salık verir. Herakles yeryüzüne dönünce kıza aşık olur. Bu yüzden Herakles,kızı isteyen Akheloos ile yaman bir güreşe tutuşmuşlardır ve en sonunda Herakles, Akheloos'u öldürmüştür.

Herakles, Deianeira ile evlenir ve Hyllos isimli oğulları olur.

Nessos

Herakles, karısını alıp Kalidon'dan ayrılır. Yolda derin bir ırmağı geçerken Nessos isimli bir kentaur onlara yardım eder ve Deianeira'yı karşıya geçirmek için sırtına alır. Ancak onu kaçırmaya kalkar ve karısının çığlıklarına koşan Herakles, Nessos'u Hidra zehrine batırılmış okuyla vurarak öldürür.

Nessus en Deianeira Rijksmuseum

Nessos, Deianeira'nın yanında can çekişiyorken yarasından akan kanı alıp ileri de bununla bir iksir hazırlayarak kocasının sevgisini her zaman koruyabileceğini söyler.

Sonra Herakles ve Deianeira, Trakhis'e varırlar.

Ölümü

Yıllar sonra, Herakles Oikhalia kralı Eurytos'u yener ve kızı Iole'yi tutsak alarak Deianeira'nın yanına gönderir. Deianeira, kocasının bu kadına aşık olduğu haberini alınca Nessos'un ona yıllar önce verdiği tavsiye aklına gelir ve iksir hazırlayarak bunu gömleğe banar. Gömleği de Herakles'in kurban töreninde kullanması için ona gönderir. Herakles gömleği giyince gömlek bedenine yapışır ve ona korkunç acılar verir. Çıkarmaya çalışınca derisi yüzülür. Bu işkenceye son vermek için Oita Dağından bir odun yığınında kendi yaktırarak öldürtür. Deianeira ise yaptığına dayanamaz ve intihar eder.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Helios</span> Güneşin Antik Yunan kişileştirmesi

Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Odisseus</span> Yunan mitolojisinde İthaka kralı

Odisseus, Yunan mitolojisinde İthaka kralıdır. Laertes ile Antikleia'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Alkmene</span> Mitolojik Yunan kahramanı

Alkmene, mitolojik Yunan kahramanı, Roma mitolojisindeki güçlü Herakles'in annesi.

<i>Harry Potter ve Sırlar Odası</i> 1998de yayımlanmış olan, Harry Potter serisinin ikinci kitabı

Harry Potter ve Sırlar Odası, J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin ikinci kitabıdır. İngiltere'deki ilk orijinal basımı 2 Temmuz 1998'de yapılmıştır. Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları eşliğinde, 1 Mayıs 2001'de Sevin Okyay tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nessos</span>

Nessos bir Sentor, Yunan mitolojisinde, Heraklesin eşi Deianeira, Kalydon kralı Oineus'la Althaia'nın kızı ve Meleagros'un kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Laomedon</span> Truva Kralı

Laomedon (Λαομέδων), Yunan mitolojisinde Truva kralıdır. İlos'un oğlu, Priamos'un babasıdır. Laomedon İlyada'da yer almaz ama kentin geçmişinde dönek, korkak, ikiyüzlü bir kral olarak önemli bir yer tutar.

<span class="mw-page-title-main">Kentaur</span> Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklar

Kentaurlar ya da Sentorlar, Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Post</span>

Altın Post ya da Altın Pösteki, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden postun adıdır. İason ve Altın Post hikâyesi Koç takım yıldızıyla ilişkilendirilir. Phrixus ve kız kardeşi Helle, Boeotya Kralı Athamas'ın çocuklarıdır. Karısı Nephele öldükten sonra üvey anneleri Ino çocuklara tahammül edemez ve tuzak kurarak tarlalara zararlı maddeler döktürüp ürünlerin zarar görmesini sağlar. Kral bu beladan nasıl kurtulacağını sordurmak için danışmanlarını Delfi'ye kutsal rahiplere gönderir. Kraliçe danışmanlara rüşvet vererek çocukların kurban edilmesi yanıtını krala vermelerini sağlar. Kral Athamas çocuklarını kurban etme konusunda tereddüte düşer fakat rahip danışmanlar kurban konusunda ısrar ederler. Çocuklarını kurban etmek üzere yakınlardaki dağa götürür, bu arada olup biteni cennetten seyreden öz anneleri Nephele tanrılardan çocuklarını korumak için altın postlu bir koç kurban (Aries) yollamalarını diler.

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Trakhisli Kadınlar (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Trakhisli Kadınlar, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan biridir ve MÖ 450-425 yılları arasında yazdığı tahmin edilmektedir. İlk kez sergilendiği tarih ise bilinmemektedir.

Euripides, İphigenia Aulis'te oyununu ömrünün son on sekiz ayını geçirdiği Makedonya'da yazmıştır. Adaşı olduğu oğlu, oyunu M.Ö. 405 yılında sergilemiştir. Korint'te Alkmaeon ve Bakkhalar adlı oyunları ile birlikte bir tetralojinin parçası olan oyunun, Euripides'in oğlu veya yeğeni tarafından yönetildiği düşünülmektedir. Oyun, Dionysia şehir festivali yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Meleagros</span>

Meleager, Yunan mitolojisinde Aetolia'nın Kalydonya şehrinde saygı duyulan bir kahramandır. Homeros tarafındanda işlenmiş destansı hikâyede, Kalydonya Yaban Domuzu Avının ev sahibi olarak ünlenmiştir. Meleager'ın ayrıca Argonotlardan biri olduğu da söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Hesione</span>

Yunan mitolojisinde ve sonraki sanatta, Hesione, Truva prensesidir. Telamon'un ikinci karısı ve Teukros'un annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Herakles (oyun)</span> Evripides trajedisi

Herakles, Euripides tarafından yazılmış Atina trajedisidir ve yaklaşık M.Ö.416 sahnelendiği düşünülmektedir. İlk kez Dionysia festivalleri esnasında gösterilmiştir. Oyun bir prologos, bir parados, beş epeisodion, beş stasimon ve bir eksodostan oluşur. Oyun sonunda, kurguyu sonuca bağlayan bir tanrı değildir. Oyun boyunca intiharın ahlaki ölçüsü tartışılır. Ölümsüzler bile yüz kızartıcı suçlar işlemesine rağmen bununla yaşayabiliyorlarsa, insanların da yaşayabileceği belirtilir.

<span class="mw-page-title-main">Argoslu Linkeus</span>

Yunan mitolojisinde, Lynceus, Danaos'tan sonra tahta çıkan Argos kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kreon</span>

Kreon ya da Creon, Yunan mitolojisinde Thebai hükümdarı olarak bilinen bir figürdür.

<span class="mw-page-title-main">Klitemnestra</span> Yunan Mitolojisinden bir karakter

Clytemnestra, Miken Kralı Agamemnon'un karısıdır ve Helen'in kız kardeşidir.