
Tarkan Tevetoğlu ya da sahne adıyla Tarkan, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1990'ların başından itibaren Türk pop müziğinde yakaladığı devamlı liste ve satış başarılarıyla Türkiye'de ve dünya çapında tanınırlık elde etti.

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.
Ayşe Sibel Tüzün, Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır. Pop müzik sanatçısı olan sanatçı opera ve batı müziği eğitimi almış, şarkılarını jazz, rock ve pop standartlarına göre seslendirmektedir.

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
2002 Grammy Ödülleri, her yıl verilen Grammy ödüllerinin 44.'südür. 27 Şubat 2002'de verilen ödülleri Jon Stewart sunmuştur.
Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.
"Yalan Olmasın", Hande Yener'in 2007 yılında yayınlanan beşinci albümü "Nasıl Delirdim?'den bir şarkı. Sözleri Sezen Aksu tarafından yazıldı, düzenlemesi ve bestesi Erol Temizel tarafından yapıldı. Şarkının video klibi, albümün üçüncü klibi oldu ve yönetmenliğini Kemal Doğulu yaptı.

Şehristan İran'ın eyaletleri kendi içlerinde "Şehristan" adı verilen ve Türkiye'deki ilçelere karşılık gelen alt yönetim bölümlerine ayrılmaktadır. Bu yerler İran'da Ostan olarak adlandırılan eyaletlerin içinde yer alır; merkezî bir kentsel yerleşim birimini, birkaç bahşı ve bunların etrafındaki birkaç köyü kapsar. Her bir şehristanda genellikle birkaç kentsel yerleşim birimi ve kırsal yerleşimler bulunur. Kırsal yerleşimler bir dizi köyün toplamıdır. Şehirlerden biri bölgenin başkenti olarak tespit edilmiştir.
Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

Şehram Nazıri, klasik İran ve Sufi müziği icra eden İranlı Kürt tenor. Sufi içerikli müziklerin yanı sıra özellikle tasavvuf temalı şiirleri bestelemesiyle bilinir. Firdevsî'nin Şehnâme'si ve Mevlana'nın şiirleri üzerinde çalışmış olan müzisyen, İran bülbülü olarak anılmakta ve İran'ın Pavarotti'si olarak kabul edilmektedir. 1873-1909 yılları arasında İran Milli Marşı kabul edilen Salâm-e Shâh 'i seslendirmiştir. 2012'de orkestra şefliğini Loris Tjeknavorian'un yaptığı Armenia Komitas Senfoni Orkestrası ile birlikte Kürt halk eserlerini seslendirmiştir. Konserde 'Varan, Abe Hayate Eshgh, Lay Lay, Sheyda Shodam, Shirin Shirin ' eserlerini seslendirmiştir.
Ey İran, İran'da popüler ve ünlü bir marş. İran'ın de facto milli marşıdır. Marşın sözleri 1946'da Hüseyin Güligülab tarafından yazılmış, müziği Ruhullah Halıki tarafından oluşturulmuştur. Marş ilk kez Gulam Hüseyin Benan tarafından seslendirilmiştir.

Rita Yahan-Faruz sahne ismi ile Rita veya 2008 yılına dek süren evliliği boyunca kullandığı ismi ile Rita Kleinstein, İran doğumlu İsrailli pop şarkıcısı ve aktris, İsrail'deki en ünlü kadın şarkıcılardan biridir. Seksenli yıllarda profesyonel bir şarkıcı ve oyuncu olduktan sonra, birçoğu hükûmet üyelerine olmak üzere pek çok konser vermiştir.
'Booseye Penhoon(Türkçe:Gizli Öpücük,Farsça yazılışıyla:بوسه پنهون,İngilizce:Secret Kiss), İran kökenli pop müzisyeni Nima Cemali'nin 21 Ekim 1999 tarihinde Avang Müzik etiketi ile çıkan ilk stüdyo albümüdür.Bu albümde, dünyaca ünlü Türk pop müzisyeni Tarkan'ın Seni Gidi Fındıkkıran şarkısının Farsça versiyonu olan Digeh Bas Kon şarkısı da yer almaktadır. Bu albümün oluşturulmasında Nima Cemali'nin dışında Tarkan,Akbar Azad,Saeed Mohammadi,Bahman Tirgan ve Natasha Ghobaidi'nin de desteği olmuştur.Bu albümün kayıtları,ABD'de yapılmıştır.Bu albümün dili Farsçadır. Bu albüm, 1999 yılında yayımlanmıştır.

Hümayun Şeceryan İranlı geleneksel İran müziği sanatçısı.
Fariborz Raisdana, İranlı iktisatçı, sosyalist, aktivist, profesör ve İran Yazarlar Derneği üyesi.
Carpe Diem, Türk şarkıcı Hande Yener'in on dördüncü stüdyo albümü. Albümün 10 şarkıdan oluşan Carpe Diem Part I olarak adlandırılan kısmı 2 Ekim 2020'de Poll Production tarafından yayınlandı.

Şehram Kaşani, İranlı pop, dans müziği şarkıcısıdır.

Shadmehr Aghili ya da Şadmehr Akîli, , İranlı müzisyen, televizyon sunucusu ve şarkıcı.
Nane Sarma, aynı zamanda Bibi Barfi olarak da bilinen İran folklorunda yer alan efsanevi bir karakterdir. Nevruz Amca olarak bilinen Amu Nevruz'un karısıdır.