İçeriğe atla

Defter (kayıt)

Defter (Osmanlıcaدفتر), Osmanlı İmparatorluğu'nda vergiler ve arazi kadastrosu kayıtları idi. Bu vergi kayıtlarından sorumlu yetkililer ise defterdar olarak adlandırılmaktaydı.

Tahrir defterleri genellikle köy, konut, hanehalkı reisi (yetişkin erkek ve eş), etnisite, din (vergi yükümlülüklerini / istisnaları etkileyebileceği gibi) ve arazi kullanımının ayrıntılarını içermektedir.[1] Defter-i hakâni, vergi dairesince kullanılan bir tapu sicili idi.[2] Her yerleşim, bir deftere ve genellikle bir yetkili kişiye veya bilginin kaydedilip kaydedilmeyeceğini belirlemek amacıyla idari bir görevliye sahipti. Defter, evlilik ve miras gibi aile etkileşimlerini kaydetmek için kullanıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Cosgel (2004). "Ottoman Tax Registers (Tahrir Defterleri)". Historical Methods. 37 (2). ss. 87-100. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2011. 
  2. ^ Barnes (1987). An introduction to religious foundations in the Ottoman Empire. Brill. s. 151. ISBN 978-90-04-08652-4. 
  3. ^ Cleveland, W. L. (2004). A history of the modern Middle East. Boulder, Colo: Westview Press.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadastro</span>

Kadastro, bir bölgedeki özel arsaların kaydıdır; bu arsalar sistematik şekilde numaralandırılır, her birinin çevresi ve parsel tanımlayıcısı büyük ölçekli haritalarda gösterilir, hem haritada hem de kayıt defterinde bu arsanın niteliği, büyüklüğü, değeri ve onunla ilgili hukukî haklar belirtilir. Gündelik dilde kadastronun birkaç anlamı vardır: Birincisi, özel arsaların bir kamu kuruluşunda tutulan kayıtlarıdır. İkinci anlamı bu kayıtları tutan ve onları idare eden kuruluşun adıdır. Üçüncü anlamı bu kuruluşun yaptığı işlerdir. Türk Dil Kurumu kadastroyu "bir ülkedeki her çeşit arazi ve mülk yerinin, alanının, sınırlarının ve değerlerinin devlet eliyle belirlenip plana bağlanması işi" olarak tanımlar. Türk Kadastro Kanunu'nda kadastro "taşınmaz malların sınırlarının arazi ve harita üzerinde belirtilerek hukuki durumlarının ve üzerindeki hakların tespit edilmesi işlemi" olarak tanımlanmıştır. Sıfat hali "kadastral"dir. Kadastral haritalara güncel dilde tapu haritası veya kadastro paftası da denir. Kadastrolar dünyada çoğu ülkede, tapu sicili gibi başka belgelerin eşliğinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Çağış, Bigadiç</span>

Çağış, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzalan, Kavak</span>

Kuzalan, Samsun ilinin Kavak ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcapelit, Durağan</span>

Kızılcapelit, Sinop ilinin Durağan ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Geyikpınarı, Beypazarı</span> Beypazarı, Ankara, Türkiyede mahalle

Geyikpınarı, Ankara ilinin Beypazarı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Lapa, Giresun</span> Giresunun merkez ilçesinde bir köy

Lapa, Giresun ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hacıoğlu, Bayburt</span> Bayburt köyü

Hacıoğlu, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kavacık, Bayburt</span>

Kavacık, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kırkpınar, Bayburt</span>

Kırkpınar, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Avdancık, Osmangazi</span>

Avdancık, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akpınar, Gümüşhane</span>

Akpınar, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıalıçlı, Gümüşhane</span>

Aşağıalıçlı, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Güçlü, Demirözü</span>

Güçlü, Bayburt ilinin Demirözü ilçesine bağlı bir köydür.

Tahrir kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur.

Kadınefendi, on yedinci yüzyılın başlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahın dört adet zevcesine yada eşine verilen unvandı. Bu unvan onyedinci yüzyılın sonunda resmi kullanıma girdi ve ondokuzuncu ve yirminci yüzyıllara kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik tarihi, iki alt döneme ayrılır. Birincisi, oluşturulan kapalı tarım ekonomisinin imparatorluk içinde bölgesel fark gösterdiği klasik çağ (genişleme); ikincisi ise devlet ve kamu işlevleri üzerine, idari ve politik düzenlemeler ile başlayan devlet örgütlü reformları kapsayan reform dönemidir. Askerî reformlar ile başlayan değişim; kamu ve zanaatkar loncalarına uzanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şahaloğlu, Refahiye</span>

Şahaloğlu, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan</span> Osmanlı İmparatorluğundaki bir tahrir defteri

Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Gürcistan, Osmanlı Devleti tarafından 1595 yılında, hazine gelirlerini tespit etmek amacıyla, Gürcistan’dan ele geçirilmiş toprakların tahririyle oluşturulmuş mufassal defterdir. Tahrir defteri, Osmanlıların ele geçirdiği Samtshe-Saatabago topraklarının 16. yüzyılın son çeyreğindeki toplumsal ve ekonomik, siyasal tarih ve tarihsel coğrafya konularında araştırma yapanlar için eşsiz bir kaynaktır.

<span class="mw-page-title-main">Konursu, Bayburt</span> Bayburtta bir köy

Konursu, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Muhassıl ya da Muhassıl-ı Emval, Osmanlı İmparatorluğunda vergi tarhı ve tahsilinden sorumlu olan devlet memurlarına verilen addır. Selçukilerin temel olduğu sistem Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemiden itibaren üretim ve toprağa bağlı vergilerin devlet adına toplanabilmesi için devam ettirildi. Muhassılların yetki ve sorumlulukları dönemlere göre farklılık gösterdi ve ağırlıkla has arazi, zeâmet gelirlerini toplamaları dışında kendilerine idari görevler de tevdi edildi.