İçeriğe atla

Deep house

Deep house
Müzikal kökenleriHouse, soul, funk, caz, diva house, Şikago house
Kültürel kökenleri1980'ler sonu, ABD
Önemli çalgılarSynthesizer, klavye, davul makinesi, sequencer, sampler
Popülerlikçoğunlukla 1994–95'ten beri; dünya çapında 2000'li yıllarda canlandı
TürevlerFunky house[1]
Bölgesel tarzlar
Avrupa: Glasgow, İbiza, Londra / Kuzey Amerika: Chicago, Detroit, Los Angeles, New York, San Francisco, Toronto / Diğer: Japonya, Sidney
Diğer konular
Ambient house

Deep house, house müziğin bir alt tarzıdır.[1] Başlangıçta Şikago house ile 1980'lerin caz funk'ının karışımıydı[2] ve soul müzik dokunuşları içeriyordu.[3] Bu tarzdaki şarkıların uzunluğu genellikle 7 ve 10 dakika arasındadır, tempoları ise 110 ve 125 BPM arasında değişebilir.[4] Bu tarz çoğu kez house müziğin akustiği gibi hissedilebilir ancak bu daima geçerli değildir.[5]

Sanatçılar, DJ'ler ve plak şirketler

Deep house sanatçıları, DJ'leri ve yapımcılarından bazıları:

Kaynakça

  1. ^ a b Ishkur (2005). "Ishkur's guide to Electronic Music". 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Jazz-House". 2 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  3. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. Soft Skull Press. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2014. At the same time, the traditional NYC enclave for gay dance culture — centred on Body and Soul — was self-stifled by its own reverence of the lost golden age of disco. 
  4. ^ Moelants, Dirk (Eylül 8–13, 2003). "Dance Music, Movement And Tempo Preferences" (PDF). 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. Their averages (mean=126.7) coincide with the main peak near preferred tempo, but their standard deviations (mean sd=7.1) are much lower than those of the ‘general’ lists (mean sd=17.0). These lists concentrate on house music, the mother of all contemporary electronic dance music. 
  5. ^ Reynolds, Simon (2013). Energy Flash: A Journey Through Rave Music and Dance Culture. Soft Skull Press. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2014. Perhaps because unlike deep house, none of the sounds used in the style really resemble 'real' acoustic instruments. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Oakenfold</span> İngiliz yapımcı ve trance müzik DJi

Paul Mark Oakenfold, İngiliz prodüktör ve DJ. U2, Rolling Stones, Michael Jackson, Justin Timberlake, Madonna, Paris Hilton Jennifer Lopez, Salt N Pepa ve The Cure gibi sarkıcıların şarkılarını remixleyerek çok büyük bir başarı yakalamıştır. 1987'de Oakenfold ve arkadaşları Trevor Fung ve Ian St. Paul İbiza'da geçirdikleri birkaç ay süresinde dans kulübü müziğini tanıyıp sevdiler. Italo disco, soul ve house tarzlarının etkilerini taşıyan Happy Mondays Pills 'n' Thrills and Bellyaches'den sonra U2, Massive Attack, Arrested Development, The Cure, Snoop Dogg, Simply Red, New Order ve The Shamen şarkılarına yapımcı Steve Osborne ile birlikte Perfecto grup adı altında remixler yaptılar. Bu remixlerin pek çoğu kendi firması Perfecto Records tarafından piyasaya sürüldü.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

Rave, DJ'lerin tekrar eden ritimlere sahip elektronik müzik çaldığı organize dans partisi.

Trance müzik, 1990'lı yıllarda popüler hâle gelmiş bir elektronik müzik türüdür. Parçalar 135-150 BPM arasında değişen beatler içerir ve synthesizer gibi aletler kullanılarak yapılır. Trance müzik, elektronik müzik, ambient müzik ve house müzik kombinasyonlarından oluşur. Trance parçaları genellikle technodan daha melodik, house müzikten ise daha sert melodi hatları içermektedir. Yeni cihazlar ve bunların kullanımları gün geçtikçe farklılaşıp, değişim göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Saul Williams</span> Amerikalı şair, yazar, oyuncu ve müzisyen

Saul Stacey Williams Amerikalı şair, yazar, oyuncu ve müzisyen. Şiiri ve alternatif hip hopu birleştiren müzik tarzı ve 1998'da çekilen bağımsız film "Slam"'daki başrolü ile tanınmaktadır.

Alternatif dans ya da indie dans rock alttürleri ile elektronik dans müziğinin bir karışımıdır. Her ne kadar belli bir süreye kadar bu müzik türü sadece British Isles'ta barınmış olsa da, 1980'lerde New Order ve 1990'larda The Prodigy ile Amerika ve dünyanın geri kalanında üne kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

Dubstep, 1990'ların sonlarında Güney Londra'da ortaya çıkan bir elektronik dans müziği türüdür. Genellikle belirgin alt bas frekanslarına sahip seyrek, senkoplanmış ritmik desenler ile karakterizedir. Stil, UK garage'nın bir dalı olarak ortaya çıktı, 2 adımlı ve dub reggae, orman, kırık vuruş ve kiri gibi ilgili stillerin soyundan yararlandı. Birleşik Krallık'ta, türün kökenleri 1980'lerin başında Jamaikalı ses sistemi partisi sahnesinin büyümesine kadar uzanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik dans müziği</span> Müzik türü

EDM olarak da bilinen Elektronik dans müziği, bir müzik kategorisidir. Elektronik ses cihazları ile sadece dans etme amaçlı üretilen müzik türlerinin toplandığı çatıdır denilebilir. Elektronik dans müzik (EDM) kategorisi kendi içerisinde 4 gruba ayrılır.

Dream pop, 1980'lerin ortasında Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan bir alternatif rock alt türüdür. İlk olarak 1980'lerde Alex Ayuli tarafından grubu A.R. Kane'in müziğini tasvir etmek için kullanılan terim, New York kökenli müzik gazetecisi Simon Reynolds'ın terimi Britanyalı shoegazing gruplarını tanımlamak için kullanması ile ün kazanmış, Reynolds da bu terimi kullanan ilk profesyonel gazeteci olmuştur. 1990'larda ise "shoegazing" ve "dream pop" terimleri bölgelere göre birbirinin yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Burke</span> Amerikalı şarkıcı (1940 – 2010)

Solomon Burke, Amerikalı blues ve soul müzik şarkıcısı. Vaiz iken şarkıcı olmaya karar veren ve Everybody Needs Somebody to Love gibi klasikleşen şarkılar yazan Burke, 2001 ve 2003'te Grammy ödülü kazanmıştı.. Soul müziğin önemli temsilcilerinden Amerikalı şarkıcı Solomon Burke, Los Angeles'tan gelen bir uçakla Hollanda'nın Schiphol Havaalanı'na gelen şarkıcı burada 10 Ekim 2010'da hayata veda etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zedd (müzisyen)</span> Rus-Alman müzik yapımcısı ve DJ

Anton Zaslavski, bilinen sahne adıyla Zedd, Rus-Alman müzik yapımcısı ve DJ. Esasında Elektro house türünde müzik yapar, ama çalışma alanını genişletti ve progressive house, dubstep ve Klasik müzik'e de etkisini gösterdi. Kariyeri Kaiserslautern'de başlayan ve büyüyen sanatçının şu ana kadarki en iyi performansı; Foxes'ın da yer aldığı, Billboard Hot 100'de 8 numara gösterilen ve US Hot Dance Club Songs'da 1 numara olan "Clarity" şarkısı ile Billboard Hot 100'de 4 numaraya ulaşan ve Hot Dance/Electronic Songs'da 1 numaraya ulaşan "Break Free" şarkısıdır. Sanatçı Hem de 56. Grammy Ödülleri'nde "Clarity" ile En İyi Dans Kaydı dalında ödül kazandı.

Electro house, house müziğin daha sert biçimi. Karakteristik çalgıları bassline ve bas davuldur, dakika başına 125 ile 135 vuruşluk temposu olan bir tarzdır. Kökeni elektro, electroclash, pop, synthpop ve tech house tarzlarıdır. DJ Mag Top 100 DJs; Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, Seven Lions, Ekali, Skrillex, Steve Aoki ve Porter Robinson'dan elektro house müzisyenleri diye bahseder.

<span class="mw-page-title-main">PocketStation</span>

PocketStation , Sony Computer Entertainment tarafından PlayStation oyun konsolu için üretilen bir bellek kartı çevresel cihazıdır. Sony tarafından bellek kartı ile cep bilgisayarının bileşimi olarak belirlenmiş olup tek renkli LCD, kızılötesi iletişim yeteneği, gerçek zamanlı saat, dahili flaş bellek ve ses yeteneğine sahipti. Pocketstation yalnızca Japonya pazarında 23 Ocak 1999 tarihinde satışa sunuldu.

Elektro, doğrudan Roland TR-808 davul makineleri ile funkun kullanımından etkilenen elektronik müzik ve erken hip hop türüdür.

<i>Analogue Bubblebath</i>

Analogue Bubblebath, Richard D. James'in The Aphex Twin mahlasını kullanarak yayımladığı ilk eseridir. EP, Eylül 1991'de Mighty Force Records tarafından yayımlanmıştır. Ayrıca Analogue Bubblebath serisindeki ilk EP'dir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Aşk Yazı</span>

İkinci Aşk Yazı, 1980'lerde Birleşik Krallık'ta acid house müziğinin ve lisanssız rave partilerinin yükselişiyle sonuçlanan bir sosyal fenomendi. Bu terim genellikle elektronik dans müziği ve MDMA isimli uyuşturucunun yaygınlaşmasıyla gençlik kültürünün free party'ler düzenlediği ve rave'in altın çağını yaşadığı 1988 yazını ifade eder. Bu dönemin müziğinin dans ritimleri psikedelik ve 1960'lar esintili iken dans kültürü, San Francisco'daki 1967 Aşk Yazı hareketinin hedonizmi ve özgürlüğüyle paraleldi. Smiley logosu, Birleşik Krallık'ta bu dönemi sembolize eder.

<span class="mw-page-title-main">Old school hip hop</span>

Old school hip hop, kaydedilen en eski hip hop müziğidir. Genellikle 1979 ile 1983 yılları arasında oluşturulan müziği ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Breakcore</span>

Breakcore, 1990'ların ortalarından sonlarına doğru jungle, hardcore ve D&B'den ortaya çıkan elektronik dans müziğinin bir stili ve mikro türü. Çok komplex ve karmaşık breakbeatler ve yüksek tempolarda çalınan geniş bir sample yelpazesini yüksek tempolarda kullanması ile karakterize edilir.