İçeriğe atla

Decentraleyes

Decentraleyes
Orijinal yazar(lar)Thomas Rientjes[1]
Güncel sürüm2.0.15 / 4 Kasım 2020 (3 yıl önce) (2020-11-04)
Programlama diliJavascript, HTML, CSS
LisansMozilla Public License 2.0[2]
Alexa sırası2,292,660[3]
Resmî sitesidecentraleyes.org
Kod deposugit.synz.io/Synzvato/decentraleyes

Decentraleyes , yerel içerik dağıtım ağı (CDN) öykünmesi için kullanılan açık kaynak kodlu ve özgür bir tarayıcı uzantısıdır. Birincil görevi, Cloudflare ve Google gibi büyük CDN'lere bağlantıları engellemek (gizlilik ve izlenme gibi kaygılarla) ve kullanıcıların makinesinde yerel olarak kullanılabilen popüler web kitaplıklarıyla (JQuer) ve AngularJS gibi) hizmet vermektir.[4] Decentraleyes, Mozilla Firefox, Google Chrome, Pale Moon ve Opera gibi birçok web tarayıcısında kullanılabilir.[5]

Genel bakış

Decentraleyes, 14 Javascript kitaplığı ile birlikte gelir, bunlar; AngularJS, Backbone.js, Dojo, Ember.js, Ext Core, jQuery, jQuery UI, Modernizr, MooTools, Prototype, Scriptaculous, SWFObject, Underscore.js ve Web Font Loader olarak listelenir. Bağlantıları Google Tarafından Barındırılan Kitaplıklar, Microsoft Ajax CDN, CDNJS (Cloudflare), jQuery CDN (MaxCDN), jsDelivr (MaxCDN), Yandex CDN, Baidu CDN, Sina Public Resources ve UpYun Kitaplıkları ağlarına yerel olarak yeniden yönlendirebilir.[6] Yazılım paketinde bulunan bu kaynaklarla, bir sunucudan ziyade kendi makinelerinden yerel olarak kullanıcıya sunulurlar.[7] Bu CDN'lere bağlantıların engellenmesi (Softpedia tarafından), bu durum son kullanıcı için daha hızlı yükleme süresi sunar.[8]

Tepkiler

Lifehacker, kullanıcının verilerinin Google tarafından izlenmesini önlemeye yardımcı olmak için Decentraleyes'i işlevlsel bir araç olarak önerdi.[9] Birleşik Krallık merkezli bir bulut bilişim kaynağı olan CloudPro, Decentraleyes'ı man-in-the-middle CDN saldırılarını engellemenin bir yolu olarak onayladı.[10]

Tarihçe

Decentraleyes ilk olarak Firefox tarayıcısı ile uyumlu olacak şekilde 2015 yılının sonlarında piyasaya sürüldü.[11]

2016 ve 2017 arasında, LocalCDN adlı bir yan ürün uzantısı oluşturuldu. Decentraleyes'in işlevselliğini, o dönemde kullanılabilir olmadığı (o yılın ilerleyen günlerine kadar) Chromium tabanlı tarayıcılara getirdi.[12][13]

Decentraleyes, 2.0.0 sürümü ile en baştan yeniden yazıldı. Yazılım, yeni Firefox tarayıcı eklenti yönergelerine uyacak şekilde yeniden yazıldı ve ayrıca daha tutarlı bir kullanıcı arayüzü ve sağdan sola yzılan diller için daha fazla destek gibi diğer düzeltmeler de bu sürümle birlikte sunuldu.[14][15]

Kaynakça

  1. ^ Rientjes, Thomas. "Synz Solutions". synz.io. 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  2. ^ "LICENSE.txt · master · Thomas Rientjes / decentraleyes · GitLab". git.synz.io. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  3. ^ "decentraleyes.org Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic - Alexa". alexa.com. 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  4. ^ "Stay private and protected with the best Firefox security extensions". CNet. 22 Ağustos 2018. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  5. ^ "Decentraleyes - Local CDN Emulation". decentraleyes.org. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  6. ^ "Decentraleyes - Free Software Directory". Free Software Foundation. 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  7. ^ "Take privacy one step further and use this extension to block content delivery networks". The Next Web. 1 Şubat 2016. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  8. ^ "Decentraleyes Firefox Add-On Speeds Up Page Loads by Emulating CDNs Locally". Softpedia News. 30 Mart 2016. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  9. ^ "Mozilla's New Firefox Android App Only Supports These Extensions For Now". Lifehacker. 14 Şubat 2020. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  10. ^ "How to immunise your browser against the latest security threats". cloudpro.co.uk. 1 Kasım 2018. 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  11. ^ "Decentraleyes for Firefox loads CDN resources locally". Ghacks. 23 Kasım 2015. 25 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  12. ^ "Local CDN for Chrome". GHacks. 15 Şubat 2017. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  13. ^ "first commit". Local CDN’s Git repository. 1 Aralık 2016. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  14. ^ "Release v2.0.0 · Synzvato/decentraleyes · GitHub". github.com. Synzvato. 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 
  15. ^ "Decentraleyes version history - 14 versions – Add-ons for Firefox (en-US)". addons.mozilla.org. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

Mozilla Firefox 4, Firefox web tarayıcısının 4. sürümüdür. İlk beta sürümü 6 Temmuz 2010'da çıkmıştır. Firefox 4 WebM, WebGL HTML5 ve CSS3'ü desteklemektedir. Daha hızlı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.

Mozilla Firefox'un özellikleri onu diğer tarayıcılardan ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Firefox OS</span> Mozilla tarafından geliştirilmiş Linux tabanlı mobil işletim sistemi

Firefox OS, Mozilla tarafından özellikle telefonlar için geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak bir işletim sistemidir.

AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

Bu liste kayda değer Javascript kütüphanelerinin adlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android için Firefox</span> Web tarayıcısı

Android için Firefox, Mozilla Firefox internet tarayıcısının akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirilen sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ionic</span>

Ionic, mobil uygulamalar için HTML5 bazında hazırlanmış açık kaynak bir yazılım iskeletidir ve ön uç için yazılmış olduğundan kullanıcılara odaklanmıştır. Kullanıcı arayüzlerini konu alan Ionic, sezgisel kullanımı ve mobil uygulamanın kullanılabilirliğini düzeltmeyi hedefler. Yazılım çatısı, Angular.JS'le kullanılır ve mobil uygulamanın yapısını oluştururken Ionic look & feel'i ve performansını gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">GNU IceCat</span>

GNU IceCat ; Mozilla Firefox web tarayıcısının, marka haklarından arındırılmış özgür bir türevi. GNU Tasarısı tarafından dağıtılır. Linux, Windows, Android ve OS X'e uyumludur.

Firefox Send, 2,5 GB'a kadar dosyaları yükleyebileceğiniz, kullanımı kolay, çevrimiçi bir dosya gönderme hizmetidir. Mozilla tarafından geliştirilmiştir ve açık kaynak Mozilla Kamu Lisansı ile lisanslanmıştır. Geliştirme 2017'de başladı ve 12 Mart 2019'da beta sürümünden çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">SponsorBlock</span> YouTube videolarında sponsorlu segmentleri engellemek için tarayıcı uzantısı

SponsorBlock, YouTube videolarındaki sponsorluk bölümlerini atlamak (engellemek için tasarlanmış özgür ve açık kaynaklı bir tarayıcı uzantısıdır.

DownloadHelper, Firefox web tarayıcısı ve Chrome web tarayıcısı için geliştirilmiş bir tarayıcı uzantısıdır. Kullanıcının videoları HTTP üzerinden yayınlayan sitelerden video indirmesine olanak sağlar., Michel Gutierrez tarafından geliştirilmiştir.

Pale Moon, özelleştirilebilirliğe vurgu yapan açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır; sloganı "Sizin Tarayıcınız, Sizin Yolunuz" dur. Microsoft Windows ve Linux için resmi yayınlar ve çeşitli platformlar için gönüllü olarak derlenmiş paketler bulunmaktadır.

Firefox Relay, Mozilla tarafından geliştirilen bir e-posta takma adı servisidir. Firefox kullanıcıların e-postalarına yönlendirme yapacak takma e-posta adresleri edinmesine olanak sağlar.

JavaScript motoru, JavaScript kodunu yürüten bir yazılım bileşenidir. İlk JavaScript motorları yalnızca yorumlayıcılardı, ancak ilgili tüm modern motorlar ise gelişmiş performans için tam zamanında derlemeyi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">PDF.js</span>

PDF.js, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) dosyalarını web standartları ile uyumlu HTML5 Canvas kullanarak işleyen bir JavaScript kütüphanesidir. Proje, Andreas Gal'in 2011'de başlatmasından sonra Mozilla Corporation tarafından yönetilmektedir.