İçeriğe atla

Decennatherium

Decannatherium
Yaşadığı dönem aralığı: 9,7-8,7 myö
Hemfilliyen-Messiniyen[1] 
PreЄ
J
Decennatherium rex'in fosil rekonstrüksiyonu
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Giraffidae
Cins:Decennatherium
Crusafont 1952[2]
Tip tür
Decennatherium pachecoi
Crusafont 1952
Türler
  • Decennatherium pachecoi
  • Decennatherium rex

Decannatherium, soyu tükenmiş bir Zürafa cinsi. İlk kez 1952'de Crusafont Pairo tarafından adlandırıldı. Yalnızca İspanya , Segovia'daki Macrofauna, Los Valles de Fuentiduenya fosil bölgesinde bulundu.[3]

Açıklama

İspanya'daki Orta Miyosen hayvanları (Decennatherium en solda)

Zürafagiller, yaşayan tek giraffamorph geviş getirenleri içerir ve iki loblu köpek dişlerinin ve ossicones adı verilen özel bir tür epifiz kraniyal uzantılarının (boynuz benzeri) varlığı ile teşhis edilirler. Giraffidae familyası Geç Miyosen'den günümüze kadar uzanır. Bununla birlikte, şu anda yalnızca iki canlı temsilcisi olan Afrika cinsi Okapia ve Zürafa ile günümüze ulaşan canlılardır. Züragiller geçmişte çok daha çeşitli ve yaygındı, familyaya dahil 30'dan fazla fosil tür tanımlandı. Geçtiğimiz on yıllar boyunca, ailenin filogenetik ilişkilerini çözmeyi amaçlayan bir dizi çalışma vardı, ancak gerçekten iyi kranial materyalin olmaması nedeniyle grubun farklı üyeleri arasındaki filogenetik ilişkiler konusunda net bir fikir birliğine varılamadı. İspanya'nın geç Miyosen döneminden yeni bir büyük zürafanın istisnai olarak eksiksiz kalıntıları, Decennatherium rex, Avrasya'nın büyük Geç Miyosen zürafaları hakkında hem anatomik hem de filogenetik birçok yeni veri sunarak, zürafa sistematiğini iyileştirilmesine ve yeniden değerlendirilmesine izin veriyor.[4]

Kafatası

Kladistik analiz sonuçları, Decennatherium'u, diğer özelliklerin yanı sıra Sivatherium benzeri bir ossicone planının varlığı ile karakterize edilen, devasa samotheres ve sivatheres içeren bir kladın temel bir dalı olarak göstermektedir. Böylece Decennatherium, bu Sivatherium planının en eski kanıtını sunar ve Decennatherium ve Sivatherium'u içeren daha az kapsayıcı bir klad olarak tanımlanan bir sivathere / samothere kladının erken morfolojik evrim modellerini sağlam bir şekilde kurar. Son olarak, bu büyük dört kemikli zürafa grubu evrimsel olarak Miyosen Avrupası ve Afrika'yı birbirine bağlar ve Akdeniz tarafından ayrılan zürafa genetik havuzları arasındaki göç süreçlerini gösterir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Mindat.org". www.mindat.org. 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  2. ^ "Decannatherium". Mindat.org. 
  3. ^ "Fossilworks: Gateway to the Paleobiology Database". fossilworks.org. 31 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2016. 
  4. ^ a b Ríos, María; Sánchez, Israel M.; Morales, Jorge (1 Kasım 2017). "A new giraffid (Mammalia, Ruminantia, Pecora) from the late Miocene of Spain, and the evolution of the sivathere-samothere lineage". PLOS ONE (İngilizce). 12 (11): e0185378. doi:10.1371/journal.pone.0185378. ISSN 1932-6203. PMC 5665556 $2. PMID 29091914. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafagiller</span> çift toynaklılar takımına ait, geviş getiren bir familya

Zürafagiller (Giraffidae), çift toynaklılar (Artiodactyla) takımına ait, geviş getiren bir familya. Bu familya sadece iki ayrı cinse ayrılan iki türden oluşmaktadır: Zürafa ve Okapi.

<span class="mw-page-title-main">Deinotherium</span>

Deinotherium Proboscidea (hortumlular) takımına ait olan Orta Miyosen ile Çibanyen devirleri arasında Afrika, Asya ve Avrupa'da yaşayan memeli cinsi.

<i>Thylacinus</i>

Thylacinus, Dasyuromorphia takımından soyu tükenmiş bir etçil keseli cinsidir. Son zamanlardaki tek üye, yaygın olarak Tazmanya kaplanı veya Tazmanya kurdu olarak da bilinen ve 1936'da insanlar tarafından aşırı avlanma nedeniyle soyu tükenmiş olan thylacine idi. Diğer tarih öncesi türler bu cinsten bilinmektedir. Tanımlanamayan bir tür, Pleyistosen devrinin Yeni Ginesi'nden bilinmektedir.

<i>Ankarapithecus meteai</i>

Ankarapithecus meteai, geç Miyosen döneminde Anadolu'da yaşamış hominid türü. Yaklaşık 27.5 kg ağırlığında meyve yiyici bir insansıydı. Kalıntıları ilk kez 1950'lerde, daha sonra 1990'larda Ankara yakınlarında bulunmuştur. Ankarapithecus cinsine ait tek primattır ve Pakistan'da bulunan Sivapithecus ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Sauropoda</span>

Sauropoda, Saurischia kladından bir dinozor grubudur. Kladın şimdiye kadar bulunan en büyük üyesi 37 metre uzunluğundadır. Bu hayvanların çok uzun boyunları, uzun kuyrukları, gövdeleri ile kıyaslandığında küçük kafaları ve kalın sütun gibi bacakları vardı. Bazı türlerinin ulaştığı muazzam boyutları ile tanınırlar ve bu grubun üyeleri içinde karada yaşamış en büyük canlılar bulunur. Tanınmış cinsler içinde Brachiosaurus, Diplodocus ve Apatosaurus sayılabilir. Sauropoda ilk olarak Trias Dönemi'nin sonlarında ortaya çıktılar ve bu dönemde Plateosauridae familyasından hayvanlara benziyorlardı. Kretase'nin sonuna kadar yaygın olarak yaşadılar. Antarktika dahil olmak üzere tüm kıtalarda fosil buluntularına rastlanır.

<i>Sivatherium</i> soyu tükenmiş zürafagil

Sivatherium, dağılımı Afrika'dan Hint Yarımadası'na kadar uzanan, soyu tükenmiş bir zürafa cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Hyracodontidae</span> tek toynaklı familyası

Hyracodontidae, Eosen ila Geç Oligosen dönemleri arasında Asya ve Amerika'da yaşamış tek toynaklıları içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Troodontidae</span> kuş benzeri dinozor familyası

Troodontidae, genellikle küçük, tüylü teropodları içeren bir maniraptoran dinozor familyasıdır. Yalnızca Kuzey Amerika ve Asya'dan bilinirler – en çok Asya'dan. Yakın zamana kadar yalnızca Kretase dönemine ait birkaç eksik örnekten biliniyorlardı, bu nedenle diğer maniraptoranlara olan kesin yakınlıkları belirsizdi. Daha önce kuşların atası oldukları öne sürülmüştür, ancak şu anda bu kabul edilmiyor; onun yerine farklı paravianların kuşların atası olduğu düşünülüyor. Dromaeosauridler ve troodontidler görünüşte benzer olsalar da, bilim adamları henüz yakın akraba olduklarından emin değiller, ancak troodontidlerin Maniraptora kladında yer aldığından eminler.

<span class="mw-page-title-main">Cainotheriidae</span> tarih öncesi çift toynaklı familyası

Cainotheriidae, Avrupa'da, Geç Eosen'den Orta Miyosen'e kadar yaşamış bir çift toynaklı familyasıdır. Çoğunlukla karstik yataklarda korunmuş olarak bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Giraffoidea</span> çift toynaklı üst familyası

Giraffoidea, Climacoceratidae, Antilocapridae ve Giraffidae familyalarını içeren bir üst familyadır. Üst familya ait tek mevcut üyeler, Amerika antilobu, zürafa ve okapi'dir.

<i>Helladotherium</i> ilkin zürafagil

Helladotherium, Miyosen döneminde Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşamış bir Sivatherine zürafagil cinsidir. Cinsin en eksiksiz fosil buluntusu, bozulmamış bir dişi Sivatherium giganteum kafatasıyla karşılaştırmaya dayanan bir dişi iskeletdir.

Canthumeryx, soyu tükenmiş bir zürafa cinsidir. Zürafaların muhtemel atalarından biridir. Fosilleri Kenya, Tanzanya ve Suudi Arabistan'da bulunmuştur.

<i>Samotherium</i>

Samotherium, Avrasya ve Afrika'nın Miyosen ve Pliyosen'inde yaşamış bir Zürafa cinsidir.

<i>Shansitherium</i>

Shansitherium, Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir zürafa cinsidir. İlk olarak 1926 yılında Bohlin tarafından tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Climacoceratidae</span>

Climacoceratidae, Afrika'da Miyosen döneminde yaşaymış, yüzeysel olarak geyik benzeri bir çift toynaklı familyasıdır. Başlangıçta zürafagillerde sınıflandırılan Prolibytherium gibi bazı cinsler zürafaların atalarına yakındırlar.

<span class="mw-page-title-main">Epicynodontia</span>

Epicynodontia, galesauridler, thrinaxodontidler ve Eucynodontia gibi çoğu sinodontu içeren, sinodont therapsidlerin bir kladıdır. Hopson ve Kitching (2001) tarafından kök tabanlı bir takson olarak oluşturuldu; Mammalia'yı içeren ve en bazal cynodontlardan biri olan Geç Permiyen bir cins olan Procynosuchus'u hariç tutan en kapsayıcı dal olarak tanımlandı.

<i>Palaeotragus</i> soyu tükenmiş Zürafa akrabası

Palaeotragus, Afrika ve Avrasya'nın Miyosen döneminden çok büyük, ilkel, okapi benzeri zürafaların bir cinsidir.

Bohlinia, Afrika ve Avrasya'da Geç Miyosen döneminde yaşamış, çift toynaklı familyası Giraffidae'nin soyu tükenmiş bir cinsidir. İlk olarak 1929 yılında paleontolog Dr. W. Matthew tarafından isimlendirilmiştir ve B. adoumi ve B. attica olmak üzere iki tür içerir. B. attica türü, tanımının ilk olarak Camelopardalis attica olarak adlandırılmasından ve daha sonra Giraffa attica olarak yeniden sınıflandırılmasından bu yana birkaç kez yeniden sınıflandırılmıştır.

Branisella, yaklaşık 26 milyon yıl önce sırasında, şimdiki Bolivya'da olan Salla Formasyonundan, yalnızca Branisella boliviana türünü içeren, Yeni Dünya maymunlarının soyu tükenmiş bir cinsidir. Peru cinsi Canaanimico ile birlikte, keşfedilen en eski Yeni Dünya maymunu fosillerindendir.