İçeriğe atla

Decapodiformes

Decapodiformes
Juvenil kafadan bacaklı
Antarktika
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Mollusca
Sınıf: Cephalopoda
Üst takım: Decapodiformes
Takım: Neocoleoidea
Alt tür: ?†Boletzkyida

Sepiida
Spirulida
Myopsida
Oegopsida

Sinonimler
  • Decembrachiata
    Winckworth, 1932

Decapodiformes kafadan bacaklılar sınıfındaki on bacaklı tüm türleri içeren bir üsttakımdır. Adının anlamı Yunancada "on ayak"tır. Bu on bacak, sekiz kısa kol ve iki uzun tentakülden oluşmaktadır. Bu sınıfın atası olan coleoidea sınıfının üyelerinin eşit uzunlukta olan beş kol çiftine sahip olduğu düşünülmektedir. Dördüncü kol çiftinin evrim geçirmesiyle Decapodiformes sınıfı, ikinci kol çiftinin evrim geçirerek yok olmasıyla beraber ise octopodiformes sınıfı oluşmuştur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kordalılar</span> hayvan şubesi

Kordalılar, sırt iplikliler veya kordatlar olarak da bilinir, tulumlularda (Tunicata) yaşamın belirli bir evresinde, omurgalılar (Vertebrata) ve kafatassızlarda (Cephalochordata) ise bütün yaşam süresince vücuda desteklik yapan bir notokordaya, yutağa, solungaç yarıklarına, sırt tarafında ortası boş sinir şeridine ve kuyruğa sahip hayvan şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrokarbon</span> tamamen hidrojen ve karbondan oluşan organik bileşik

Hidrokarbon, sadece karbon ve hidrojen atomlarından oluşan kimyasal bileşiklerin genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Eklem bacaklılar</span> omurgasızların en büyük şubesi

Eklem bacaklılar ya da Arthropoda, omurgasızların en büyük şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafadanbacaklılar</span> bacak uzvu kafasına çok yakın bölgede bulunan canlılara verilen isim

Kafadan bacaklılar (Cephalopoda), çok hücreli omurgasız hayvanların yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin en gelişmiş sınıfı. Başları büyük olup gözleri ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Başlarının ön kısmından çekmenli veya çengelli kollar uzanır. Bunlarla avlarını yakalar ve sürünebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Yumuşakçalar</span>

Yumuşakçalar, ilkin ağızlılar (Protostomia) kladı, Lophotrochozoa üst şubesinden bir hayvan şubesidir. Ahtapot, kalamar gibi kafadan ayaklılar, salyangoz ve sümüklü böcek gibi karından ayaklılar, midyeler ve kitonlar bu şubedendir. Çizgili kas ilk defa bu sınıfta ortaya çımıştır. Yaklaşık 85,000 yaşayan türü bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Duyarga</span>

Duyarga ya da anten, eklem bacaklılar (Arthropoda) şubesinin altı bacaklılar (Hexapoda), çok bacaklılar (Myriapoda), kabuklular (Crustacea) ve soyu tükenmiş trilobitler (Trilobitomorpha) alt şubelerinde görülen duyu organı olarak gelişmiş hareketli baş uzantısıdır. Eklembacaklıların diğer alt şubesi olan ve akrep, kene ve örümceklerin yer aldığı keliserliler (Chelicerata) alt şubesinde duyarga bulunmaz.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Omurgasızlar</span> bir omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir ad

Omurgasızlar, omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir addır. Omurgasız olarak adlandırılan canlıların yapılarında hiçbir iç iskelet bulunmaz. Bazı omurgasız hayvanların vücudunu destekleyen bir dış iskelet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kırkayak</span>

Kırkayaklar (Diplopoda), yavaş hareket eden, uzun segmentli vücuda sahip, eklembacaklılar şubesine ait bir çok bacaklılar sınıfı. 13.000 türlük çok bacaklılar içinde 10.000 tür ile başı çekerler.

<span class="mw-page-title-main">Keliserliler</span>

Keliserliler (Chelicerata), eklem bacaklıların büyük bir altşubesini teşkil eder. Merostomata, Arachnida ve Pantopoda diye üç sınıfı vardır. Köken olarak denizde yaşayan ve karada yaşayan canlıları içerir. Bugün bazı türlerinin (Xiphosura) soyu tükenmiştir. 35.000 den fazla türü yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Pasifik dev ahtapotu</span> Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesi

Kuzey Pasifik dev ahtapotu, Kafadan bacaklılar sınıfının büyük bir üyesidir. Çoğunlukla Büyük Okyanus'un kuzey bölümlerinde görülür. Yaklaşık 65 metre derinliğinde görülen bu ahtapot türü, kanıtlanmaya çalışılmakla birlikte en büyük ahtapot türüdür. Ağırlık rekoru 272 kg'dır. Bir kolunun uzunluğu 9 m olabilir. Karides, yengeç, denizkulağı, midye ve balık dahil neredeyse tüm deniz ürünleriyle beslenebilir. Bu balıkların arasında köpekbalığı da bulunur. Bir beyaz tepeli resif köpekbalığını avlarken kaydedilmiş görüntüleri vardır.

Cleffa, Clefairy ve Clefable, 783 hayali Pokémon türlerindendir. Ken Sugimori tarafından yaratılmıştır. İngilizce versiyonlarını Tara Jane Japonca versiyonlarını Mayumi Yamaguchi seslendirmiştir. Clefairy iki ayaklı küçük bir Pokémondur. Yuvarlak gövdeli, tıknaz bacaklı pembe renklidir. Büyük hassas kulakları, uçmasını sağlayamayacak kadar küçük kanatları vardır. Pokémon efsaneleri, onun Ay'dan gelen bir uzaylı olduğunu anlatır. Animenin birkaç bölümünde de gruplar olarak uzay gemisi kullandıkları görülür. İlk nesil oyunları içeren tüm serilerde Mt. Moon'da yakalanabilir. Clefairy'ler putperest bir yapılanmaya ev sahipliği yapan sosyal bir uygarlık olarak Aytaşı'na taparlar. Bu taş birçok peri tipi Pokémon ile birlikte Clefairy'nin de evrimleşmesini sağlar. Clefairy'nin -ikinci nesilde- ilk evrimi Cleffa, Aytaşı ile gerçekleşen sonraki evrimi ise Clefable'dır.

Mürekkep, şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Yumuşakçaların evrimi</span>

Yumuşakçaların evrimi, omurgasız hayvanların en büyük gruplarından biri olan yumuşakçaların evrimleşme sürecini konu alır. Bu şube, karından bacaklılar, midyeler, denizdişleri ve kafadan bacaklılar gibi grupları kapsar. Yumuşakçukların fosilleri neredeyse eksiksizdir ve çoğu deniz canlısının fosilinden çok daha iyi bir şekilde korunmuştur. Kimberella ve Odontogriphus gibi çok eski zamanlarda yaşamış fosillerin bile Yumuşakçalar grubuna dahil olduğu düşünülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kafadan bacaklı kolu</span> kafalarından uzanan ve gagalarını çevreleyen esnek uzuvları olan canlılar

Tüm kafadan bacaklılar, kafalarından uzanan ve gagalarını çevreleyen esnek uzuvlara sahiptir. Kassal hidrostat olarak işlev gören bu uzantılar, kollar, bacaklar veya dokunaçlar olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cirrina</span>

Cirrina ya da Cirrata, ahtapotların iki ana bölümünden biri ve bir alt takımıdır. Yuvarlak ahtapotların küçük, iç kabukları ile başlarında iki yüzgeci varken kardeş alt takımı Incirrata'da ikisi de mevcut değildir.

<span class="mw-page-title-main">Incirrata</span>

Incirrata (ya da Incirrina), ahtapot takımının bir alt takımıdır. Bu alt takım, klasik "bentik ahtapotlar" ile ayrıca notiluslar dahil olmak üzere birçok pelajik ahtapot familyasını içermektedir. Incirrata ahtapotlar, cirrate ahtapotlardan bazı özellikler açısından ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Argonautoidea</span> Bilinen tüm argonautoidleri içeren Incirrata alt takımının bir üst familyası

Argonautoidea, tüm bilinen argonautoidleri içeren Incirrata alt takımının bir üst familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kafadan bacaklı zekâsı</span>

Kafadan bacaklı zekâsı, yumuşakçalar sınıfındaki kafadan bacaklıların bilişsel yeteneklerinin ölçüsüdür.

Kafadan bacaklıların jeolojik geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. İlk nautiloidlere geç Kambriyen katmanlarında rastlanmıştır. Kafadan bacaklıların sözde kök grubunun temsilcilerine ise ilk Kambriyen lagerstätten katmanlarında rastlanmıştır.