İçeriğe atla

Debre Sancağı

Debre Sancağı
Osmanlı İmparatorluğu sancağı
1395–1913
 

Debre-i Bâlâ Sancağı harita üzerinde
Debre-i Bâlâ Sancağı harita üzerinde
MerkezDebre
Tarih
 - Kuruluş 1395
 - Kaldırılış 1913
Bugün parçası Arnavutluk
 Kuzey Makedonya

Debre-i Bâlâ Sancağı (ArnavutçaSanxhaku i Dibrës; MakedoncaДебарски санџак), Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Debre idi.[1]

Tarihçe

Debre 14. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'na katıldı. Debre-i Bâlâ Sancağı, 1867 yılında Prizren ve İşkodra sancakları ile birlikte İşkodra Vilayeti'ne bağlandı. 1871 yılında sancak bu sancaklar ve ek olarak Niş Sancağı ile birlikte önce Prizren daha sonra Kosova Vilayeti'ne bağlandı.[2][3] 1878 yılında sancak Berlin Antlaşması ile Kosova Vilayeti'nden alınarak Manastır Vilayeti'ne bağlandı.[4]

Debre-i Bâlâ Sancağı 1913 yılında Birinci Balkan Savaşı sırasında Sırbistan tarafından işgal edilmiş olup Londra Konferansı ve Antlaşması ile sancak Sırbistan ile yeni kurulan Arnavutluk Prensliği arasında bölündü.

İdari bölümler

Debre-i Bâlâ Sancağı 1912 yılı itibarı ile dört kazaya ayrılmaktaydı.[5]

KazaNahiyeler
Debre-i bâlâ Debre-i bâlâ merkez, Kocacık, Kalipne
MatKaza merkezi
Debre-i Zîr (merkez: Piskopoya) Kaza merkezi
Rakalar Kaza merkezi

Kaynakça

  1. ^ Vickers, Miranda; Pettifer, James (2007). The Albanian question: reshaping the Balkans. I.B.Tauris. s. 7. ISBN 978-1-86064-974-5. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. Dibra and its surrounding became separate sanjak 
  2. ^ Akşin Somel, Selçuk (2001). The modernization of public education in the Ottoman Empire, 1839–1908. Hollanda: Brill. s. 234. ISBN 90-04-11903-5. 18 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. the vilayet of Prizren was founded in 1871 
  3. ^ Grandits, Hannes; Nathalie Clayer; Robert Pichler (2010). Conflicting Loyalties in the Balkans The Great Powers, the Ottoman Empire and Nation-building. Gardners Books. s. 309. ISBN 978-1-84885-477-2. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. In 1868 the vilayet of Prizren was created with the sancaks of Prizren, Dibra, Skopje and Niš; it only existed till 1877 
  4. ^ Apostoloski, Mihailo (1978). Makedonija vo istočnata kriza 1875–1881. Üsküp: Makedonska akademija na naukite i umetnostite. s. 187. 2 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. After the Berlin Congress other administrative reforms were carried out. So the Debar Sanjak was separated from Kosovo Vilayet and was added to the Bitola vilayet... 
  5. ^ Ivan Ivanić (1910). Maćedonija i maćedondži (Makedonca). Štampa Savića i Komp. s. 30. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. Дебарски санџак има четири казе: Дебарску, матску, доњодебарску и речку (Река) 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşkodra</span> Arnavutlukun kuzeybatısında bir şehir

İşkodra Arnavutluk cumhuriyetinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan İşkodra aynı zamanda ülkenin kuzey kesiminin en önemli sanayi ve kültür merkezidir. İşkodra vilayetinin merkezi olan şehrin nüfusu 90.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Debre, Kuzey Makedonya</span>

Debre, Kuzey Makedonya'nın batısında, Arnavutluk sınırında bulunan bir belediye merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prizren Vilayeti</span>

Prizren Vilayeti 1869 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti Vilayetin merkezi Prizren'dir.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Kuşatması</span>

İskodra Kuşatması 28 Ekim 1912 ile 23 Nisan 1913 tarihi arasında Karadağ ile Sırbistan ittifakına karşı Osmanlı İmparatorluğu askerleri ve Arnavutluk gönüllü birlikleri tarafından yapılan savunmadır.

<span class="mw-page-title-main">Manastır Vilayeti</span>

Manastır Vilayeti, bir Osmanlı vilayetidir. 1867'de İşkodra Vilayeti ve 1869'da Prizren Vilayeti, bu vilayetten ayrılmıştır. Birinci Balkan Savaşı sırasında Osmanlıların elinden çıkmıştır.

Kısa ömürlü kaldırıldıktan sonra başka Osmanlı İllerine bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trablusşam (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir eyalet

Trablusşam Eyaleti veya Trablusşam Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir eyalet. 1516'daki Mercidabık Muharebesi'nde Suriye ve civar bölgenin kazanılmasının ardından, 1517 yılında eyalet olan Şam Eyaleti'nin ve 1534'te eyalet yapılan Halep Eyaleti'nin içerdiği topraklar idari bakımdan düzenlenerek, 1579 yılında eyalet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Semendire Sancağı</span>

Semendire Sancağı veya Belgrad Paşalığı 1459'dan 1541'e kadar ayrıca 1716'dan 1717'ye kadar ve yine 1739'dan 1817'e kadar Rumeli Eyaleti'ne, 1541'den 1686'ya kadar Budin Eyaletine, 1686'dan 1688'e kadar ve yine 1690'dan 1716'ya Temeşvar Eyaletine bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Sancağı</span>

İşkodra Sancağı veya 1851 yılına kadar İskenderiye Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi İşkodra'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Prizren Sancağı</span>

Prizren Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Prizren'di.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Sancağı</span>

Üsküp Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Üsküp idi.

<span class="mw-page-title-main">İpek Sancağı</span>

İpek Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi İpek idi.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Pazar Sancağı</span>

Yeni Pazar Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Yeni Pazar idi.

Ohri Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi ilk önce Manastır olup daha sonra Ohri'ye taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taşlıca Sancağı</span>

Taşlıca Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi (1880-1913). Sancağın merkezi Taşlıca idi.

<span class="mw-page-title-main">İşkodra Paşalığı</span>

İşkodra Paşalığı, Arnavut Buşatlı ailesi tarafından günümüz Arnavutluk'undaki İşkodra şehri yöresini ve günümüz Karadağ'ının büyük bölümünü kapsayan bölgede eski İşkodra Sancağı yerine kurulan,1757-1831 arasında varlığını sürdüren özerk, de facto bağımsız bir paşalıktı. Kara Mahmut Paşa yönetimindeki zirve yıllarında paşalık, Arnavutluk'un çoğunu, Kosova'nın çoğunu, batı Makedonya'yı, güneydoğu Sırbistan'ı ve Karadağ'ın çoğunu kapsıyordu. 1830'a kadar İşkodra Paşalığı, Güney Karadağ dahil yukarıda sayılan toprakların çoğunu yönetiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Halkının Haklarını Savunma Merkez Komitesi</span>

Arnavut Halkının Haklarını Savunma Merkez Komitesi, Hasan Tahsini, Fraşirili Abdül Bey, Veysel Bey Dino, Iljaz Pasha Dibra, Ömer Efendi Prizreni, Şemseddin Sâmi, Zija Prishtina, Ahmet Koronica, Mehmed Ali Viryoni, Seid Toptani, Mustafa Nuri Vlora, Vasa Paşa, Jani Vreto, Mihal Harito, Pandeli Sotiri, Koto Hoxhi ve Mane Tahiri gibi etkili bir Arnavut aydın, vatansever ve politikacı grubu tarafından 18 Aralık 1877'de İstanbul'da kurulmuştur. Komite başkanı Abdül Bey seçildi. Komite daha sonra daha pratik bir adla İstambul Komitesi olarak anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Draç Sancağı</span>

Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.