İçeriğe atla

De Telegraaf

De Telegraaf
Gazetenin 5 Ağustos 2009 tarihli sayısı
TürGünlük gazete
FormatBroadsheet
SahibiTelegraaf Media Groep
Kuruluş tarihi1 Ocak 1893
Siyasi görüşüPopülist, sağcı
DilFelemenkçe
Tiraj700.000
Resmî sitetelegraaf.nl

De Telegraaf merkezi Amsterdam'da bulunan, Hollanda'da yayımlanan günlük gazete.

Privé adlı magazin eki de içeren gazete, daha çok sağcı yazılarıyla tanınmaktadır.[1]

Tarihçe

De Telegraaf, Henry Tindal tarafından De Courant adlı gazete ile birlikte kuruldu. İlk sayısı 1 Ocak 1893'te yayımlandı. Tindal'ın 31 Ocak 1902'deki ölümü üzerine Hak Holdert, 12 Eylül 1902'de, her iki gazeteyi de satın aldı. De Telegraaf 'ın başına Amsterdamsche Courant, De Courant 'ın başına ise Het Nieuws van den Dag isimlerini ekledi. 1926'da, gazetelerde yeni bir basım tekniği uygulanmaya başlandı.

I. Dünya Savaşı sırasında Fransız yanlısı haberler yapmaya başlayan De Telegraaf 'ın basımı, savaştan sonra 30 yıl süreyle yasaklandı. II. Dünya Savaşı sırasında Alman gazeteleriyle birlikte yeniden basılmaya başlandı. 1949'da yasak kaldırıldı ve De Telegraaf, Hollanda'daki en büyük gazete konumuna geldi.

1998'de, De Courant/Nieuws van de Dag 'ın basımına son verildi.

21 Mart 2004'ten itibaren De Telegraaf, pazar günleri de yayımlanmaya başladı.

28 Haziran 2006'da, gazeteye, 10 Haziran 2006'dan beri kayıp olan iki Belçikalı kızın cesetlerinin yerinin yazılı olduğu bir mektup geldi. Mektupta belirtilen yer doğruydu. 13 Haziran 2007'de ise, Madeleine McCann adlı Britanyalı kızın cesedinin yerinin belirtildiği bir mesaj geldi. Önceki haritayla çeşitli benzerlikler içeren bu haritada da el yazmaları yer almaktaydı. Yapılan araştırmalar sonucunda haberin asılsız çıktığı belirlendi.

Kaynakça

  1. ^ Hermes, Joke (2005). Re-reading popular culture. Wiley-Blackwell. s. 39. ISBN 9781405122450. 30 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Surinam</span> Güney Amerika ülkesi

Surinam veya resmî adıyla Surinam Cumhuriyeti, Güney Amerika kıtasının Atlantik kıyısında yer alan egemen bir devlettir. Güneyde Brezilya, batıda Guyana ve doğuda Fransız Guyanası ile sınırı vardır. 165.000 km²'lik yüzölçümü ile Güney Amerika'nın en küçük ülkesidir. Surinam'ın nüfusu yaklaşık 575.990'dır ve çoğunluğu ülkenin kuzey kıyısında yaşamaktadır. Paramaribo ülkenin başkenti olup, en yüksek nüfusa sahip kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Maksim Gorki</span> Sovyet Rus yazar

Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci.

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

<i>Sabah</i> (gazete) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren günlük gazete

Sabah, Türkiye'de 22 Nisan 1985'te yayımlanmaya başlanan günlük gazete. Sloganı "Türkiye'nin en iyi gazetesi"dir. Gazete, 1997 yılının Ocak ayından itibaren internet üzerinden de yayımlanmaya başlamıştır. 2007 yılında TMSF'ye devredilen ve ardından Turkuvaz Medya Grubu'na katılan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'tır.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Émile Zola</span> Fransız yazar (1840-1902)

Émile François Zola, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mordehay Vanunu</span>

Mordehay Vanunu. 1986 yılında İngiliz Sunday Times gazetesine İsrail'in gizli nükleer silah programını açıklamasının ardından 30 Eylül 1986 tarihinde Roma'da Mossad ajanlarınca bayıltılarak İsrail'e kaçırılan ve vatana ihânet suçundan yargılanıp 18 yıl hüküm giyen İsrailli nükleer teknisyen.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Arcayürek</span> Türk gazeteci ve yazar

Cüneyt Arcayürek, Türk gazeteci ve yazar.

Tiraj, yayıncılıkta bir defada basılan kitap, dergi, gazete gibi basılı ürünlerin adedi. Baskı adedi hesaplanırken bir yandan talebi karşılaması diğer taraftan stoklarda aşırı birikime yol açmaması göz önünde tutulur. Birçok ülkede tiraj verileri bağımsız kurumlar tarafından saptanır.

Pravda, Eski Sovyetler Birliği'nde ve Rusya'da yayınlanan günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">Amcabey</span>

Amcabey; Türk karikatürist Cemal Nadir Güler tarafından yaratılmış olan çizgi roman tiplemesidir.

<i>El País</i>

El País, İspanyolca yayın yapan İspanyol günlük gazete. 391.816 tirajla İspanya'daki günlük spor gazetelerinden sonra en çok tiraja sahip olan gazetedir. Gazetenin genel merkezi Madrid'dedir. Bunun yanında Barselona, Sevilla, Valensiya, Bilbao ve Santiago de Compostela'da merkezleri bulunmakta ve buralarda yerel baskılar yayınlanmaktadır. Ayrıca Latin Amerika için ayrı bir baskı da yapılmaktadır.

<i>ABC</i> (gazete)

ABC İspanya'da yayımlanan günlük gazete. Merkez bürosu Madrid'de bulunmaktadır. Gazete, siyasal olarak muhafazakâr ve monarşist yönlere eğilimlidir.

<i>LÉquipe</i> Fransız spor gazetesi

L'Équipe Éditions Philippe Amaury'nin sahibi olduğu Fransız ulusal günlük spor gazetesi. Gazetenin konusu olan başlıca sporlar futbol, ragbi, motor sporları ve bisiklettir. L'Équipe'in kökeni, kurulduğu dönemde araba yarışlarına olan ilgi nedeniyle L'Auto ismini almış spor gazetesine dayanır.

<i>Zaman Vandaag</i>

De Kanttekening, 2013'ten beri Hollanda'da yayınlanan gazete.

<i>Vedomosti</i>

Sankt-Peterburg Vedomosti, Çarlık Rusya'sının I. Petro tarafından 16 Aralık 1702'de kurulup, 3 Ocak 1703'te ilk kez basılan, ilk gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un ölümünden sonra ünlenmesi</span>

Vincent van Gogh'un ünü, yaşamının son yılında Fransa ve Belçika'ya, öldükten hemen sonra da Hollanda ve Almanya'ya yayılmaya başlamıştır. Küçük kardeşi Theo ile olan arkadaşlıkları 1872 Ağustos'undan beri yazdıkları mektuplarla belgelenmiştir. Bu mektuplar Theo'nun eşi Johanna van Gogh-Bonger tarafından 1914'te üç cilt olarak yayımlanmıştır. Vincent'ın ve eşinin ölümünden sonra van Gogh'un tabloları kendisine miras kalan Johanna, bunları ödünç vererek ilk van Gogh sergilerinin düzenlenmesini desteklemiştir. Mektupların yayımlanması, kendini resme adamış, sanatı için cefa çekmiş ve genç yaşta ölmüş olan Vincent van Gogh'un çok etkili ve çekici gizeminin Avrupa'ya ve oradan da dünyaya yayılmasında yardımcı olmuştur.

Amerikanın ilk gazetelerinden biri olan New-England Courant (New England Courant olarak da bilinir), 1721'de James Franklin tarafından Boston'da kuruldu. Haftalık ve Boston'ın üçüncü gazetesiydi. Diğer ikisinin aksine, İngiliz sömürge hükûmeti ve diğer otorite figürleri hakkında daha eleştirel duruşa sahipti. Boston'daki 1721 çiçek hastalığı salgını sırasında, çiçek aşısına dair tartışmayı körükleyen çiçek aşısı hakkında eleştirel yorumlar yayınladı. Sonunda, 1726'da İngiliz sömürge makamları tarafından kışkırtıcı olarak gördükleri makaleleri yayınlamalarından dolayı kapatıldılar. Franklin, kardeşi Benjamin Franklin'i çırak olarak aldı ve bir noktada daha fazla kovuşturmayı önlemek için Courant'ın baskıları Benjamin Franklin imzasıyla yayınlanmak zorunda kaldı. Benjamin, Courant'a isimsiz başyazılar yazdı, bu da yayınlamaya başlamasıyla James'in hapse atılmasıyla sonuçlandı. Erken sömürge dönemi gazetelere yapılan bu Hükûmet sansürü, basında Amerikan İfade Özgürlüğü idealini büyük ölçüde besleymiştir. New England Courant, tarihçiler tarafından Benjamin'in yazılarını yayınlayan ilk gazete olarak çokça belirtilmektedir.

<i>Het Nieuwsblad</i>

Het Nieuwsblad ağırlıklı olarak siyaset, kültür, ekonomi, yaşam tarzı, toplum ve spor ile ilgili "geniş bir bakış açısına" odaklanan bir Flaman gazetesidir. Gazete UCI Dünya Turu kapsamında Belçika'da gerçekleştirilen Omloop Het Nieuwsblad tek günlük klasik bisiklet yarışına da sponsorluk yapmaktadır.