İçeriğe atla

De Bello Africo

De Bello Africo (Afrika'daki Savaş Üstüne) Jül Sezar tarafından yazıldığı söylenen ancak yazarının kim olduğu konusu oldukça tartışmalı olan kitap. Jül Sezar'ın Cumhuriyetçi düşmanlarına karşı Roma eyaleti Afrika'da vermiş olduğu mücadeleyi anlatır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ariovistus</span>

Ariovistus, MÖ 1. yüzyılın ikinci çeyreğinde Suevilerin ve diğer müttefik Cermen halklarının eski lideri. Kendisi ve takipçileri Arverniler, Sekvaniler ve Aeduların desteğiyle Galya arazisi için MÖ 58 yılında Roma İmparatorluğu ile savaşmıştır. Ariovistus ve hakkındaki olaylar Jül Sezar'ın Commentarii de Bello Gallico adlı kitabında geçmektedir.

Çeruskerler, ilkçağda bugünkü Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nde yaşamış olan kabiledir.

Mamurra, MÖ 1. yüzyılda yaşamış ve Jül Sezar'ım emrinde görev yapmış asker.

<i>Gallia Savaşı</i>

Gallia Savaşı, Jül Sezar'ın Galya'da savaşlarla geçen dokuz yılını üçüncü şahıs ağzından anlatım tekniği ile aktardığı eseridir. İlk Türkçe çevirisi Gallia Savaşı adıyla yapılmış olup zaman zaman Galya Savaşı Hakkında, Galya Savaşı Üzerine ya da Galya'nın Fethi başlığıyla da çevrilir.

Akuitanlar Fransa'da, Pireneler ve Garonne arasında kalan ve şimdilerde Akitanya olarak adlandırılan bölgede yaşamış olan Kelt kökenli halk.

Belgalar (Pelasglar), Antik Galya'nın Kuzeybatısında, Sequan ve Matrona arasında kalan bölgede yaşamış olan Kelt ve Germen kökenli halk grubu. Asıl yaşam alanları Sen Nehri ve Ren Nehri arasıydı.

Tencteriler ve Usipeteler, MÖ 1. yüzyılda Ren Nehrinin doğu kıyılarında yerleşik olan Cermen kabileleridir. Bu kabileler hakkında en kapsamlı bilgi Jül Sezar'ın onlara karşı düzenlediği seferden bahseden Commentarii de Bello Gallico adlı eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Menapiler</span>

Menapiler, Roma öncesi dönemde ve Romalılar döneminde Kuzey Galyada yaşamış bir Belgic kabilesi. Strabon ve Ptolemy'ye göre yaşadıkları yer Ren nehrinin ağzından Scheldenin güneyine kadar uzanan topraklardı.

<span class="mw-page-title-main">Eburonlar</span>

Eburonlar, Galyanın kuzeyinde, çoğunlukla Ren ve Maas nehirleri arasında ve Menapilerin doğusunda yaşamış olan Germen ya da Kelt kökenli antik kabile.

Mandubracius ya da Mandubratius, MÖ 1. yüzyıl'da Antik Britanya'da yaşamış olan Trinovante kralı.

<span class="mw-page-title-main">Gergovia Muharebesi</span>

Gergovia Muharebesi, MÖ 52 yılında Galya'da, Arvernilerin en önemli kenti olan Gergovia çevresinde, prokonsül Jül Sezar komutasındaki Roma Cumhuriyeti ordusu ile Vercingetorix komutasındaki Galyalı güçler arasında yapılan savaş. Muharebeyi Galyalılar kazanmıştır. Asteriks çizgi romanında Gergovia'ya ve bu savaşa sık sık değinilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alesia Muharebesi</span>

Alesia Muharebesi veya Alesia Kuşatması, MÖ 52 yılının Eylül ayında Mandubi kabilesinin en önemli kenti ve kalesi Alesia çevresinde yapılan savaş. Jül Sezar ve süvari komutanları Marcus Antonius, Titus Labienus ve Gaius Trebonius tarafından komuta edilen Roma Cumhuriyeti ordusu ile Avernilerin lideri Vercingetorix etrafında toplanmış olan Galyalı kabileler arasında yapılmıştır. Galyalılar ve Romalılar arasında meydana gelen son büyük çarpışmadır ve Galya Savaşlarında inisiyatifin Romalılara geçmesinin önünü açmıştır. Alesia Kuşatması, Sezar'ın en büyük askeri başarılarından biri olarak görülmektedir ve günümüzde bile Kuşatma savaşı ve Ablukanın klasik örneklerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Avaricum Muharebesi</span>

Avaricum Muharebesi, antik Galya'da, günümüzde Bourges olarak bilinen kent yakınlarında yer alan bir tepe-kalesi, oppidumu savunmakta olan Vercingetorix komutasında Bitruglar ve Arveniler Galyalı kabilelerine karşı MÖ 52'de Romalı Galya Valisi Jül Sezar'ın yaptığı, şehir kuşatması ve şehrin Romalılar tarafından fethi. Bu şehir Romalılar eline geçirilince şehirde Romalılara karşı direnen hemen herkes ceza olarak Romalı askerler tarafından öldürülmüştür.

İç Savaş, Jül Sezar tarafından yazılan ve Pompey ve Senato'ya karşı yürüttüğü iç savaşı tasvir ettiği kitap. Sezar'ın bir diğer kitabı olan Commentarii de Bello Gallico ile karşılaştırıldığında sadece üç kitaptan oluşması nedeniyle daha kısa olup muhtemelen tamamlanmamıştır. Kitap MÖ 49-48 yılları arasında, Sezar'ın İtalya'yı işgal etmesinden kısa bir süre önce başlayan ve Pompeius'un Pharsalus Muharebesi'nde yenilmesi ve kendisini takip eden Sezar'dan kurtulmak için Mısır'a kaçması arasında geçen olayları anlatır. Pompeius'un öldürülmesi ve Sezar'ın Mısır'daki iç savaşta taraf olarak İskenderiye Savaşı'na girişmesi ile son bulur.

De Bello Alexandrino, Jül Sezar tarafından yazıldığı söylenen ancak yazarının kim olduğu konusu oldukça tartışmalı olan kitap. Sezar'ın İskenderiye, Mısır ve Asya'daki askeri seferlerini anlatır.

De Bello Hispaniensi, Jül Sezar tarafından yazıldığı söylenen ancak yazarının kim olduğu konusu oldukça tartışmalı olan kitap. Sezar'ın İber Yarımadasındaki mücadelesini anlatır.

Tuzak hendek, dibinde punji kazığı olan bubi tuzağı olarak kullanılan bir kazıklı tahkimat şeklidir. Genellikle hendeğin üzeri hafif doğal bitki örtüsüyle örtülerek kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sabis Muharebesi</span>

Sabis Muharebesi, MÖ 57'de modern Kuzey Fransa'da bulunan modern "Saulzoir" mevkiinde Jul Sezar'ın komutası altında bulunan Roma Cumhuriyeti lejyonları ile başlarında Nerviler kabilesi bulunan bir birleşik Belgea kabileler grubu arasında yapılan muharebe. Bu muharebede Jul Sezar'in komutasındaki lejyonlar bir baskın saldırısına uğramışlar ve yenilmelerine ramak kalmış iken muharebeyi kendilerinin lehine çevirip galip gelmişlerdi. Jul Sezar kendinin yazdığı unlu De Bello Gallico kitabinin II. Kitabı'nın hemen hepsini bu muharebeye hasretmiştir. Sezar'in bu kitabında belirtildiği gibi Romalılar, gayet sebatli savunma, tecrübeli komutanlık ve takviye güçlerinin tam zamanında ulaşması nedenleri ile yüksek olasılıklı stratejik bir mağlubiyeti, bir taktik galibiyete çevirmeyi başarmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar'ın Britanya seferleri</span>

Jül Sezar'ın Britanya seferleri, MÖ 55 ve 54 yılları arasında Roma Cumhuriyeti diktatörü Jül Sezar tarafından Britanya'ya düzenlenen iki ayrı seferdir. İlk seferinde Sezar yanına yalnızca iki lejyon aldı ve Kent kıyılarına çıkarmanın ötesinde pek bir şey başaramadı. İkinci istila 800 gemi, beş lejyon ve 2.000 süvariden oluşuyordu. Güç o kadar etkileyiciydi ki, Britonlar Sezar'ın çıkarmasına karşı çıkmadılar, bunun yerine onun iç bölgelere doğru hareket etmesini beklediler. Sezar sonunda Middlesex'e girdi ve Thames Nehri'ni geçerek Cassivellaunus'u Roma'ya haraç ödemeye zorladı ve Trinovanteli Mandubracius'u vekil kral olarak atadı. Romalılar daha sonra hiçbir bölgeyi fethetmeden Galya'ya döndüler.