İçeriğe atla

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi
الجبهة الشعبية للتحرير والتغيير
Genel başkanKadri Cemil
Kuruluş tarihi2011 (13 yıl önce) (2011)
MerkezŞam
İdeolojiDemokratik sosyalizm
Sekülerizm
Bölüngü:
Komünizm
Siyasi pozisyonSol
Halk Meclisi
0 / 250
Suriye

Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi (Arapçaالجبهة الشعبية للتحرير والتغيير, al-Jabha aš-š'abiyya li'l-taghayyir wa'l-tahrir) Suriye'de siyasi partilerden oluşan bir koalisyondur ve 2012-2016 yılları arasında devletin tek kamaralı parlamentosu olan Suriye Halk Meclisi içindeki resmi siyasi muhalefetin lideriydi.[1][2]

Geçmiş ve profil

Cephe Ağustos 2011'de kuruldu.[3] Koalisyon lideri Kadri Cemil, 2012 parlamento seçimlerinde rakipleri Ulusal İlerici Cephe lehine çok sayıda ihlal yapıldığını belirtti.[4] Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi; Cemil'in Halkın İradesi Partisini, Ali Haydar'ın Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi - İntifada'yı ve diğerlerini bir araya getirdi.[5][6]

Özellikle 2012 parlamento seçimlerinden sonra iktidar partisini zaman zaman eleştirdiler. Kadri Cemil, seçimin şeffaflığını sorguladı ve hükûmetin tepkisine bağlı olarak koltuğunu bırakmayı düşündü ve SSMP'nin bir üyesi Baas Partisi'nin parlamentodaki hakimiyetinden şikayet etti.[3]

SSMP-İntifada lideri Ali Haydar 6 Mayıs 2014'te partisinin 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik pozisyon farklılıkları nedeniyle Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi'nden çekildiğini duyurdu. SSMP, Beşşar Esad'ın yeniden seçilmesini destekledi.[7]

10 Ağustos 2014'te, kalan Halk Cephesi, Suriye'deki Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Zapt, “Etnik, dini ve mezhepsel kimlikleri ne olursa olsun tüm Suriyelilere eşit vatandaşlık ilkesine dayalı demokratik bir sivil devlet içinde mevcut otoriter rejimden demokratik çoğulcu bir sisteme geçiş anlamına gelen kapsamlı bir taban değişimi” çağrısında bulunuyor.[8]

Kaynakça

  1. ^ Russia Bids to Unite Syria’s Fractured Opposition 2 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., RIA Novosti, 26 April 2012
  2. ^ Why reforming Syria's public institutions is the 11th Five-Year Plan's top priority. 4 Ocak 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, Syria Today, January 2011
  3. ^ a b "Syria's Political Struggle: Spring 2012" (PDF). ISW. 7 Haziran 2012. 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (Backgrounder) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  4. ^ Syrian candidate says parliamentary elections marred with violations 12 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Xinhua, 9 May 2012
  5. ^ Syrian Parliamentary Elections: Cynicism Wins the Day 11 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Al Akhbar (Lebanon), 7 May 2012
  6. ^ "Assad says Syria 'able' to get out of crisis". Al Jazeera. 25 Mayıs 2012. 24 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2012. 
  7. ^ "SSNP Supports Bashar al-Assad's Presidential Nomination". 7 Mayıs 2014. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 
  8. ^ "Memorandum of Understanding between the National Coordination Body for Democratic Change in Syria – NCB and the Change and Liberation Front". 11 Ağustos 2014. 3 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Halk Meclisi</span> Suriyenin yasama organı

Halk Meclisi, Suriye'nin yasama organıdır. Çok sandalyeli 15 seçim bölgesinde dört yıllık bir dönem için seçilen 250 üyesi vardır. Ulusal İlerici Cephe ile Değişim ve Özgürlük için Halk Cephesi olmak üzere iki ana siyasi cephesi vardır. 7 Mayıs'ta yapılan 2012 seçimleri, kırk yıl sonra ilk kez çok partili sisteme dayanan yeni bir parlamento ile sonuçlandı. 1938'de Faris el-Huri, Meclis Başkanı seçilen ilk Hristiyan oldu. Deyrizor'u 2013 yılından bu yana temsil eden Hediye Abbas, 2016 yılında Meclis Başkanı olarak seçilen ilk kadın oldu. 2017'de Hammuda Sabbah, göreve gelen ilk Ortodoks Hristiyan oldu.

Ulusal İlerici Cephe, hükûmetin anti-emperyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve UİC'deki en büyük parti olan Arap Sosyalist Baas Partisi'nin "toplumdaki lider rolünü" kabul eden Suriye'deki partilerin siyasi ittifakıdır.

<span class="mw-page-title-main">2012 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 7 Mayıs 2012 tarihinde Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 26 Şubat 2012 tarihinde yapılan referandumda yeni anayasanın onaylanmasının ardından gerçekleşti.

Halkın İradesi Partisi Suriye'de bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Komünist Partisi (Bekdaş)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Komünist Partisi Suriye'de faaliyet gösteren komünist parti. Parti 1986 yılında Suriye Komünist Partisi'nde yaşanan Perestroyka karşıtı politikalar neticesinde oluşan bölünme sonucu, bir arap parlamentosunda seçilen ilk komünist vekil olan Halid Bekdaş tarafından kurulmuştur. Bekdaş'ın 1995 yılındaki ölümünün ardından genel sekreterliğe Visal Ferha Bekdaş geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 3 Haziran 2014 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Seçimlerin demokratik olmadığı konusunda akademik bir görüş birliği bulunmaktadır. Sonuç, geçerli oyların %90'ından fazlasını alan Beşşar Esad için ezici bir zafer oldu. Esad 16 Temmuz'da Şam'daki başkanlık sarayında üçüncü bir yedi yıllık dönem için yemin etti.

Suriye'de 13 Nisan 2016 tarihinde 2016-2020 parlamento dönemi için Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi</span> Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Filistinde etkin olan milliyetçi bir siyasi parti

Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi Lübnan, Suriye, Ürdün, Irak ve Filistin'de faaliyet gösteren Suriye milliyetçisi bir partidir. Bugünkü Suriye, Lübnan, Irak, Kuveyt, Ürdün, Filistin, İsrail, Kıbrıs, Sina, Hatay ve Kilikya dahil olmak üzere, Bereketli Hilal'i kapsayan, coğrafi sınırlara sahip bir Büyük Suriye ulus devletinin kurulmasını savunur. Aynı zamanda, örneğin Güney Amerika'da, Suriye ve Lübnan diasporasında da aktif olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 26 Mayıs 2021 tarihinde devlet başkanlığı seçimleri yapıldı ve gurbetçiler 20 Mayıs'ta yurt dışındaki bazı büyükelçiliklerde oy kullanabildi. Üç aday görevdeki başkan Beşşar Esad, Mahmud Ahmed Marey ve Abdullah Sallum Abdullah idi. Seçimlerin özgür ve adil olmadığı düşünülüyordu. Birleşmiş Milletler seçimleri "yetkisi olmayan" gayrimeşru bir süreç olarak kınadı; Baas rejimini BM'nin 2254 sayılı kararını baltalamakla ve uluslararası gözetim altında "özgür ve adil seçimler" yapılmasını öngören BM destekli siyasi çözümü engellemekle suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Anayasası</span> Suriye Arap Cumhuriyetinin anayasası

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2007 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Devlet başkanı adayı Beşşar Esad'ı onaylamak için bir referandum, Suriye Halk Meclisinin 10 Mayıs 2007'de görevdeki ikinci dönemine önermek için oy birliğiyle oy vermesinin ardından 27 Mayıs 2007'de Suriye'de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sosyalist İttihatçı Parti</span> Suriyede bir siyasi parti

Demokratik Sosyalist İttihatçı Partisi Suriye'de bulunan bir siyasi partidir. 1974'te Sosyalist İttihatçı Parti'den koparak kuruldu 1988 yılının Aralık ayı sonunda, hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden ve yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'ye katıldı. Demokratik Sosyalist İttihatçı Parti, kuruluşundan 9 Mart 2001'deki ölümüne kadar Genel Sekreter Ahmed el-Esad tarafından yönetildi. El-Esad, 1974'te Sosyalist İttihatçı Genel Sekreter Fayiz İsmail tarafından ihraç edilene kadar Sosyalist İttihatçı Parti'nin Siyasi Bürosunun bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye Halk Meclisi üyelerini seçmek için 13 Nisan 2020'de Suriye'de parlamento seçimlerinin yapılması planlanıyordu. Ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle 14 Mart'tan 20 Mayıs'a ertelendi. 7 Mayıs'ta seçimlerin 19 Temmuz'a ertelenmesine karar verildi. Suriye'de parlamento seçimleri, sonuncusu 2016'da olmak üzere dört yılda bir yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de seçimler</span>

Bu madde Suriye'deki seçimler ve seçim sonuçları hakkında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">2007 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 22 Nisan 2007'de parlamento seçimleri yapıldı. Ulusal İlerici Cephe'de partilere ayrılan koltuk sayısı 167'den 170'e çıkarılırken, bağımsızlar için ayrılan koltuk sayısı 83'ten 80'e düşürüldü. Seçim, sürgündeki muhalefet tarafından "saçmalık" olarak nitelendirilerek boykot edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesinin tarihi</span>

Bu madde, Baas Partisinin Suriye Bölgesel Şubesinin tarihini detaylandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Suriye parlamento seçimleri</span> Suriyede 2024 parlamento seçimleri

Suriye'de 15 Temmuz 2024 tarihinde parlamento seçimleri yapıldı. Bu tarih, Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından 11 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan bir kararname ile belirlenmiştir. 250 üye Halk Meclisinde dört yıllık bir dönem için görev yapmak üzere seçildi. Suriye'de parlamento seçimleri her dört yılda bir yapılmakta olup sonuncusu 2020 yılında gerçekleştirilmiştir.