İçeriğe atla

Değerli Taç Nişanı

Değerli Taç Nişanı
宝冠章
Japonya imparatoru tarafından verilir
Ülke Japonya
TürNişan
Olası Hak
Sahipleri
Uzun ve önemli sivil ya da askerlik hizmeti
DurumVerilmeye devam etmektedir
İstatistikler
İlk Verilişi4 Ocak 1888
Öncelik
ÜstPavlonya Çiçekleri Nişanı
EşitYükselen Güneş Nişanı
Kutsal Hazine Nişanı

Değerli Taç Nişanı (Japonca宝冠章, romanize: Hōkan-shō), uluslararası ilişkiler, Japon kültürünün tanıtımı, alanındaki gelişmeler, refahın geliştirilmesi veya çevrenin korunması gibi nedenlerden verilen Japon nişanıdır. Nişan, 4 Ocak 1888 tarihinde Japonya hükûmeti kararnamesiyle verilmeye başlanmış olup Yükselen Güneş Nişanı'nın kadınlara verilen muadilidir.[1] Başlangıçta beş sınıfı vardı, ancak 13 Nisan 1896'da altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflar eklendi.

Kaynakça

  1. ^ 栄典制度の概要. p.6 Japonya Bakanlar Kurulu Ofisi (Japonca)

Ek okuma

  • Peterson, James W., Barry C. Weaver and Michael A. Quigley. (2001). Orders and Medals of Japan and Associated States. San Ramon, California: Orders and Medals Society of America. 1-890974-09-9
  • Roth, Mitchel P. and James Stuart Olson. (1997). Historical Dictionary of War Journalism. Westport, Connecticut: Greenwood Publishing Group. 978-0-313-29171-5

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naruhito</span> 126. Japonya imparatoru

Naruhito, Japonya imparatoru. Babası imparator Akihito'nun 30 Nisan 2019'da tahttan feragat etmesi üzerine 1 Mayıs 2019'da Japonya'nın 126. imparatoru olarak Krizantem Tahtı'na oturdu. İmparator Akihito ve imparatoriçe Miçiko'nun büyük oğludur.

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanları, Bakanlar Kurulunun onayı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen altın kaplama semboldür. Devlet madalya ve nişanlarının çeşidini, verilecek kişileri, verilme, tescil, taşıma ve geri alınma usullerini, mirasçılara intikal şeklini, zayi halinde yapılacak işlemleri, bunların giderleri ile cezai müeyyidelere ilişkin esasları düzenler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda ayrıntılı olarak yer verilen № 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nda Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından madalya ve nişanlar nasıl ve hangi koşullarda verileceği ayrıntılı olarak yer almaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nce verilen madalyalar kanunla kendi içerisinde birinci ve ikinci derece olmak üzere iki ayrı şekilde verilir.

<span class="mw-page-title-main">Hanedan-ı Âli Osman Nişanı</span> Osmanlı Hanedanı üyelerine verilen nişan

Hanedan-ı Âli Osman Nişanı, Sultan II. Abdülhamid zamanında 31 Ağustos 1893 tarihinde Osmanlı Hanedanı üyelerine ve diğer ülkelerdeki kraliyet hanedan üyelerine tevcih edilmek üzere oluşturulan şeref nişanıdır. Verildiği ilk dönemde sadece Osmanlı hanedan üyelerine verilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar tahminen 16 Osmanlı hanedan üyesine tevcih edildi. Hanedan üyesi olmamasına rağmen, hizmetleri dolayısıyla Sadrazam Tevfik Paşa'ya da bu nişan tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">İftihar Nişanı</span> Osmanlı şeref nişanı

İftihar Nişanı veya Nişan-ı İftihar, 19 Ağustos 1831 tarihinde Osmanlı Sultanı II. Mahmud'un emriyle oluşturulan şeref nişanıdır. Hilal Nişanı'nın astı, Mecidiye Nişanı'nın üstü olan bu nişan genel amaçlı olarak verilirdi. 1852 yılında nispeten daha az maliyetli olan Mecidiye Nişanı'nın oluşturulmasından sonra verilmediyse de II. Abdülhamid devrinden itibaren tekrar verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın hükûmet kararnamesi ile belirlenmiş şehirleri</span>

Japonya'nın hükûmet kararnamesi ile belirlenmiş şehirleri veya belirlenmiş şehir , Japonya'da Yerel Özerklik Kanunu'nun 252. maddesinin 19. paragrafına göre Japonya Bakanlar Kurulu tarafından verilen bir yasal idari statüye sahip şehirlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Polonia Restituta Nişanı</span>

Polonia Restituta Nişanı 4 Şubat 1921 tarihinde Polonya'da oluşturulan bir devlet nişanıdır. Bu nişana layık görülenler arasında asker ve sivillerin yanı sıra, yabancılar arasında eğitim, bilim, spor, kültür, sanat, ekonomik, savunma, sosyal işler, sivil hizmet ya da ülkeler arasında iyi ilişkiyi korumak için çaba gösteren kişiler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yükselen Güneş Nişanı</span>

Yükselen Güneş Nişanı, uluslararası ilişkiler, Japon kültürünün tanıtımı, alanındaki gelişmeler, refahın geliştirilmesi veya çevrenin korunması gibi nedenlerden verilen Japon nişanıdır. Nişan, 10 Nisan 1875'te Japonya hükûmeti kararnamesiyle verilmeye başlanan ilk ulusal nişan idi. Yükselen Güneş tasarımı, Japonya'nın "yükselen güneş" kavramına paralel olarak yükselen güneş kadar güçlü olmayı simgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Katsura Tarō</span>

Katsura Tarō, 1901-1906, 1908-1911 ve 1912-1913 yılları arasında Japonya'nın altıncı başbakanı olarak görev yapan Japon asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Krizantem Nişanı</span>

Büyük Krizantem Nişanı, Japonya'nın en yüksek düzey nişanıdır. Nişan, 1876'da oluşturuldu. Teknik olarak sipariş tek bir sınıfa sahip olmasına rağmen, ya bir zincir üzerinde "yakalı" ya da bir kanat eşliğinde "büyük kordon ile" verilebilmektedir. Avrupa'daki muadillerinden farklı olarak, ölümden sonra da verilebilir.

Japonya Bakanlar Kurulu, Japonya hükûmetinin yürütme erkidir. Başbakan ile Devlet Bakanları olmak üzere 19 üyeden oluşur. Başbakan, Ulusal Diyet tarafından belirlendikten sonra imparator tarafından atanır ve kalan bakanlar ise Başbakan tarafından atanır ve görevden alınır. Bakanlar Kurulu, Diet'e karşı sorumludur ve Diet tarafından herhangi bir güvensizlik oyu verilmesi halinde istifa etmek zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Nişanı</span>

Kültür Nişanı, Japon sanatına, edebiyatına, bilimine, teknolojisine veya genel olarak kültür ile ilgili her şeye katkılardan dolayı verilen Japon nişanıdır. Nişan, 11 Şubat 1937 tarihinde oluşturuldu.

Aziz Yorgi Nişanı, yabancı bir devletin saldırısına karşı üstün savunma başarısı gösteren üst düzey subaylara verilen bir Rus nişanıdır. Nişan, ilk olarak 26 Kasım 1769 tarihinde Çariçe Katerina döneminde verilmeye başlanmış olup Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 20 Mart 1992'de Rusya devlet başkanı kararnamesiyle yeniden verilmeye başlanmıştır. Adını Aziz Yorgi'den almaktadır ve Rusya'nın Aziz Andrew Nişanı'ndan sonraki ikinci üst düzey nişanı olup en üst düzey askerî nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Uçurtma Nişanı</span> Nişan

Altın Uçurtma Nişanı, savaşta cesaret, liderlik veya komuta eden askerlere verilen verilen Japon nişanıydı. Nişan, 12 Şubat 1890'da İmparator Meiji tarafından İmparator Jimmu'nun anısına verilmeye başlanmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1947 yılında Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı tarafından kaldırılmıştır.

Harue Akagi , Japon oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Japonya başbakanı</span> Japonyanın hükûmet başkanı

Japonya başbakanı, Japonya hükûmeti başkanı ve Japon Silahlı Kuvvetleri Komutanıdır. Başbakan, Ulusal Diyet tarafından tayin edildikten sonra Japonya İmparatoru tarafından atanır ve Temsilciler Meclisi'nin görevde kalması konusunda güven duyması gerekir. Bakanlar Kurulu Başkanı ve diğer Devlet Bakanları Başbakanın rızasıyla görev yapmaktadır. Japonca ofisinin isminin gerçek çevirisi, Bakanlar Kurulu Kapsamlı İdare Başkanlığı 'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pavlonya Çiçekleri Nişanı</span>

Pavlonya Çiçekleri Nişanı, özellikle kamusal ve siyasi hayatta, uzun yıllar üstün başarılara sahip kişilere verilen bir Japon nişanıdır. Nişan, 1888'de Japonya hükûmeti kararnamesiyle verilmeye başlanmış olup Yükselen Güneş Nişanı'nın en üst nişanı iken 2003 yılından itibaren ayrı bir nişan olarak verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliçe Tamara nişanı (1918)</span>

Kraliçe Tamara Nişanı, 4 Kasım 1918'den sonra Gürcistan'da savaşan Gürcü Lejyonu ve Alman Kafkasya Seferi üyelerine verilen bir Gürcü askerî nişanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Taç Nişanı</span>

Prusya Kraliyet Taç Nişanı bir Prusya nişanıydı. 1861'de Kızıl Kartal Nişanı'na eşit bir onur olarak kurulmuştur. Yalnızca subaylara verilebilirdi ancak astsubaylara verilen bir nişanla birleştirilmiş bir madalya da vardı.

<span class="mw-page-title-main">Anschluss Hatıra Madalyası</span>

Anschluss Hatıra Madalyası İki Savaş Arası Dönem'de verilen Nazi Almanyası Madalyasıydı. Alman İşgal Madalyaları'nın ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları</span>

Nazi Almanyası'nın Madalya ve Nişanları, 1923 ve 1945 yılları arasında ilk olarak Nazi Partisi tarafından daha sonra Nazi Almanyası tarafından takdim edilmiş askerî, politik ve sivil madalya ve nişanlardı.
İlk ödüller 1920'lerde, parti üniformalarına takılan politik nişanların yanı sıra 1. Dünya Savaşı yahut öncesinde kazanılmış ödüllerin giyimiyle Naziler Almanya'da ulusal güç olmadan başladı.
1933'ten sonra devlet, her Alman vatandaşına takdim edilebilecek sivil nişanlar oluşturmaya başladı. Böylece bazı ödüller Nazi Partisi üyeleri, Alman askerî personeli ve sıradan sivillere verilir hale geldi. Alman devletinin çoğu standart ödülü, Hayat Kurtarma Madalyaları gibi, Nazi sembolü svastikayı içermesi için yeniden tasarladı.
Wehrmacht Uzun Hizmet Madalyası ve onu takip eden ödüller olan İspanya İç Savaşı'na katılımı ödüllendirmek için İspanyol Haçı, Avusturya'nın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Anschluss Hatıra Madalyası, Sudetenland'ın İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Sudetenland Madalyası ve son olarak Memel'in İlhakı'na katılımı ödüllendirmek için Memel Madalyası da dahil olmak üzere savaş öncesi dönemde bir dizi askerî ödül oluşturuldu. En çok askerî ödül, 2. Dünya Savaşı patlak verdikten sonra, 1939'da oluşturuldu. Ödüller Yönetmeliği, askerî, sivil ve politik ödüllerin herhangi bir askerî veya paramiliter üniformaya aynı anda giyimine izin veriyordu.
Nazi Almanyası madalya ve nişanlarının nazilerin 1945'teki mağlubiyetinin ardından svastika sembolünün kullanımının yasaklanmasıyla birlikte verilmesi durduruldu. 1957'de Batı Almanya, madalya ve nişanlarla taltif edilmiş gazilerin madalya ve nişanlarını Bundeswehr üniformasına takabilmesine izin verdi. 2. Dünya Savaşı kahramanlık ve cephe madalyalarının çoğu da svastikanın kaldırılması şartıyla giyimine izin verilen madalya ve nişanlar arasındaydı. Bu şart birçok ödülün yeniden tasarlanmasına öncülük etti. Örneğin, Demir Haç'taki ve Savaş Liyakat Haçı'ndaki svastika üç yapraklı meşe yaprağı demetiyle değiştirildi. Ek olarak Batı Almanya ve Doğu Almanya hükûmetlerince savaş sonrası hizmet için yeni askerî ödüller oluşturuldu.