İçeriğe atla

Dağıtılmış kuyruklama çift hatlı veri yolu

Dağıtılmış kuyruklama çift hatlı veri yolu kısa adıyla DQDB (İngilizce:Distributed-queue dual-bus); istatistiksel çoklama yöntemini kullanarak fiberoptik ortamların geniş band olanaklarının ortak kullanımı için geliştirilmiştir. DQDB, iki yönlü bir veri yolu üzerinde dağıtılmış kuyruklama erişim mekanizmasını kullanan bir standarttır. Haberleşmede, DQDB dağıtık çoklu erişimli ağdır.

DQDB'nin Sağladıkları

a) Dağıtılmış sıraya girmeli ve çift yönlü veri yollarını kullanarak toplu haberleşmeyi sağlar.
b) Yerel Ağlar ya da Metropolitan Alan Ağlarına (MAN) erişmeyi sağlar.
c) Bağlantısız veri transferi, bağlantı yönelimli veri transferi, eş zamanlı haberleşmeyi sağlar. Buna bir örnek; sesli haberleşmede IEEE 802.6 komitesi tarafından oluşturulmuş olan DQDB standartları ATM standartlarına uygun olarak geliştirilmiştir. DQDB erişim yönetimi olarak hem veri iletişiminde eşzamanlı hem de eşzamanlı olmadan gönderme yapabilme yeteneğine sahip olan bir gönderme düzeni hem de asenkron iletişime olanak sağlayan hücre tabanlı bir sistemdir. Hücre işlemleri bu iki tipte de farklı farklıdır. Her hücrede 53 byte vadır. Burada 48 byte bilgi, 5 byte başlık bilgisidir. Servislere öncelik tanımlanabilmektedir. Böylelikle ağ yönetimi işaretleşme ve bakım gibi bilgilere öncelik verilebilmektedir.

DQDB MAN

Erişim birimlerinin(düğüm) bağlı olduğu iki adet tek yön tarafından oluşturulmuştur. Bu veri yollarına DQDB çerçevelerini üreten çerçeve üretici bağlanmıştır. Veri yolları karşılıklı olarak çalışır ve düğümler her iki veri yoluna bağlanırlar. Her düğüm okuma-yazma bağlantısına sahiptir.

DQDB Mimarisinin Temeli

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/7/77/Framegen.jpg[]
Linkteki resim temel bir DQDB mimarisidir. Her dilim bir istek bitine ve bir meşgul bitine sahiptir. Eğer meşgul biti ayarlandıysa çerçeve veri taşımaktadır ve bu çerçeve sunucu tarafından kullanılamaz. Bu protokol, veri yoluna aktarılan iki adet kontrol biti ve her düğümde bulunan iki adet sayıcı sayesinde uygulanmaktadır. Düğümlerden herhangi biri, A yolunu kullanarak veri iletmek istediğinde, isteğin yapılacağı B yoluna geçilir ve B talep biti(istek biti) ayarlanır. Talep biti B bus'ı üzerindeki bütün düğümlerden geçecektir. Bu düğümlerde bulunan sayıcılar her talep bitiyle artacak ve A veri yolundan geçen her boş çerçeve ile azalacaktır. Böylece gönderme yapmak isteyen her istasyon, kendi üzerinde yer alan istasyonları bilgilendirmiş ve dağıtılmış kuyruktaki yerini almış olacaktır. DQDB'de her istasyon ne zaman göndereceğini ve ne kadar bekleyeceğini bilmektedir. DQDB şebekesinde veri ve ses-görüntü olarak iki erişim tanımı yapılmıştır. Bağlantısız veri trafiğini mac adresleri iletilir. DQDB fiberoptik kablolar için yerel ağlar (LAN), metropolitan alan ağları ve geniş alan ağları arası ortak çalışma için tasarlanmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çizge teorisi</span> nesneler arasındaki ikili ilişkileri modellemek için kullanılan matematiksel yapılar olan grafiklerin incelenmesi

Graf teorisi, çizge teorisi veya çizit teorisi, grafları inceleyen matematik dalıdır. Graf, düğümler ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşan bir tür ağ yapısıdır. Bir graf, çizge veya çizit, düğümlerden (köşeler) ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">X.25</span>

Bilgisayarların genellikle geniş coğrafi alanlarda birbirleriyle bağlanmalarında kullanılan teknik kurallar topluluğundan birisi. Bu kuralları uygulayarak oluşturulan bilgisayar ağlarına "X.25 ağları" ya da "Kutu Yönlendirmeli Ağlar" denir..

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

Eşzamansız Aktarım Modu, verileri, 53 byte sabit büyüklüğünde hücreler halinde ileten bir ağ tekniğidir. Veri iletimi için paket anahtarlamanın bir türü sayılabilecek bir yöntem olan hücre aktarımı tekniğini kullanır. Bu teknik sanal devreler oluşturarak devre anahtarlamanın avantajlarından da faydalanır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

MAC adresi (İngilizce Media Access Control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. Örneğin, sizin bilgisayarınızda modeminizin ve ağ kartınızın kendine özel birer MAC adresleri vardır. MAC, 48 bit'lik bir adres olduğundan dolayı 248 = 281,474,976,710,656 değişik ağ kartını tanımlamak için kullanılabilir.

Adres Çözümleme Protokolü ağ katmanı adreslerinin veri bağlantısı katmanı adreslerine çözümlenmesini sağlayan bir telekomünikasyon protokolüdür. 1982 yılında RFC 826 aracılığıyla tanımlanmıştır. STD 37 kodlu bir internet standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız topolojisi</span>

Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.

Uzaktan Doğrudan Bellek Erişimi , bir bilgisayarın belleğinden diğer bir bilgisayarın belleğine, her iki bilgisayarın da işletim sistemlerini etkilemeden veri aktarımını sağlar. Bu, özellikle büyük, paralel bilgisayar kümeleri için önemli olan yüksek işlem hızlı ve düşük gecikme süreli ağ oluşumuna olanak sağlar.

<span class="mw-page-title-main">OSI modeli</span>

Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Lenf nodu</span> lenf sisteminin bir parçası olan birçok hücre çeşidini içeren bir organ yapısı

Lenf düğümü, lenf nodu veya lenf bezi, lenfatik sistemin ve adaptif bağışıklık sistemi'nin böbrek şeklinde bir ikincil lenfoid organ'ıdır.

<span class="mw-page-title-main">Halka topolojisi</span>

Halka topolojisi, her düğümün diğer iki düğüme bağlandığı ve her bir düğüm üzerindeki sinyallerin tek bir hat üzerinden iletildiği bilgisayar ağı topolojisidir. IBM tarafından geliştirilmiştir. Halka topolojisinde, UTP ve STP kablolar kullanılmaktadır. İlk halka topolojileri: 4 mbps(Cat3 Utp), daha sonra 16 mpbs(Cat4 ve üstü ya da STP Tip 4)çalışmaktadır.

Örgü topolojisi, her bir düğümün diğerinin yerini alabildiği bir ağ topolojisidir.

(SMDS) Anahtarlamalı Çok megabitlik Veri Servisi 1990 yıllarda veri alışverişi için LAN, MAN ve WAN'a bağlanmak için kullanılan bir bağlantı servisidir. Avrupa'da bu hizmet Genişbant Bağlantısız Veri Servisi (CBDS) olarak bilinmektedir.

Paket anahtarlama uygun boyuttaki bloklar içerisinde tüm verilerin aktarıldığı bir dijital ağ iletişimi yöntemidir. Aktarılan verinin küçük parçalara bölünmüş hali paket olarak isimlendirilir. Paketlerde kullanıcı verisi, yönlendirme, hata düzeltme ve akış kontrolü işlemleri için alanlar mevcuttur.

Görünmez İnternet Projesi (I2P), sansüre dayanıklı, eşler arası iletişime olanak tanıyan anonim bir ağ katmanıdır. Anonim bağlantılar, kullanıcının trafiğinin şifrelenmesi ve dünyanın dört bir yanına dağıtılmış yaklaşık 55.000 bilgisayardan oluşan, gönüllüler tarafından işletilen bir ağ üzerinden gönderilerek elde edilir. Trafiğin geçebileceği çok sayıda olası yol göz önüne alındığında, üçüncü bir tarafın tam bağlantıyı izlemesi pek olası değildir. Bu katmanı uygulayan yazılıma "I2P yönlendirici", I2P çalıştıran bilgisayara ise "I2P düğümü" adı verilir. I2P ücretsiz ve açık kaynaklıdır ve birden fazla lisans altında yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal erişim yöntemi</span>

Kanal erişim yöntemi veya çoklu erişim yöntemi telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, verinin aynı iletim ortamına bağlı ikiden fazla terminalin üzerinde iletilmesini ve terminallerin kapasitesini paylaşmasını sağlar. Paylaşılan fiziksel ortam örnekleri, kablosuz ağlar, veri yolu ağları, halka ağlar ve yarı çift yönlü kipte çalışan noktadan noktaya bağlantılardır.

Bir sanal devre (VC), verileri, bu verilerin kaynak ve hedef uç sistemleri arasında özel bir fiziksel bağlantı varmış gibi görünecek şekilde, paket anahtarlamalı bir ağ üzerinden taşımanın bir yoludur. Sanal devre terimi, sanal bağlantı ile eş anlamlıdır.