İçeriğe atla

Dağlıç

Dağlıç, Türkiye'de, Anadolu'nun batı bölgelerinde bulunan bir koyun türüdür. Hem et hem de süt ürünleri imalatı için kullanılan koyun, aslında halı yününe sahip bir türdür. Bu tür koyunların genellikle kafalarında ve bacaklarında siyah benekler bulunur ve de çoğunlukla evcil koyunların boynuzları varken, dişilerinin yoktur. Bu tür bazıları tarafından, Sakız Adası ve Kamakuyruk türlerinin atası olarak kabul edilir.[1]

Özellikleri

Bu koyun türü step iklimi koşullarında yaşamaya adapte olmuştur. Alacalıdırlar; beyaz vücut ve kafa ve bacakta siyah beneklere sahiptirler. Dağlıç koyunun kısa şişman kuyrukları vardır.  %80 - 90 oranında canlı doğumu vardır, ikiz olasılığıysa nadirdir (1 - 2%).Ortalama kilo alımı yaklaşık olarak günlük 179 g (6,3 oz)g'dır. Yetişkinlikte, dişiler yaklaşık olarak sırt eni olarak 60 cm'ye ulaşır ve 37.5 kg ağırlığına sahip olur. Süt salgılaması yaklaşık 40-50 kg (88-110 lb)kg kadardır ve yaklaşık 140 – 179 gün dayanabilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Dagliç". Breeds of Livestock. Oklahoma State University, Dept. of Animals Science. 4 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2009. 
  2. ^ DAD-IS. "Daölýç/Turkey". Domisticated Animal Diversity Information System. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 27 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Memeliler</span> kara omurgalıları sınıfı

Memeliler, hayvanlar aleminin insanların da dâhil olduğu, dişilerinde bulunan meme bezleri ve hem dişi hem erkek bireylerinde bulunan ter bezleri, kıl, işitmede kullanılan üç orta kulak kemiği ve beyinde yer alan neokorteks bölgesi ile ayrılan bir omurgalı sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbaş</span>

Yeşilbaş, Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">And tilkisi</span>

And tilkisi, And çakalı, Ateş Toprakları tilkisi, Macellan tilkisi, Culpeo, Culpeo tilki veya Patagonya tilkisi olarak da bilinir, yeleli kurtdan sonra Güney Amerika'nın en büyük yaban köpeği türü.

<i>Bos mutus</i>

Bos mutus, Tibet öküzü, Tibet sığırı, Yak veya Hotoz olarak da bilinir. Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Tibet, Himalaya bölgeleri ve Moğolistan'da bulunan uzun tüylü kamburlu bir sığır türüdür. Büyük evcil bir nüfusa ek olarak küçük korunmasız vahşi bir yak nüfusu vardır. Evcilleri de, yabanileri de sürü hayvanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zürafa</span> karada yaşayan en uzun memeli

Zürafa (Giraffa), soyu tükenmemiş canlılar arasında karada yaşayan en uzun ve gevişgetirenler arasında da en büyük; Afrika’da yaşayan çift toynaklı memelidir. Bilimsel tür adı deveye benzer şekline ve leoparda benzeyen beneklerine ithafen verilmiştir. Ana ayırt edici özellikleri oldukça uzun boynu ve bacakları, tüylü deriyle kaplı boynuzları ve beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında değişen benekleridir. En yakın yaşayan akrabası okapi ile birlikte zürafagiller (Giraffidae) familyasında sınıflandırılır ve derileri ile beneklerinin renk ve şekillerinden ayırt edilen dokuz alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Karayaka</span>

Karayaka, Türkiye'den yerli koyun ırkıdır. Et ve süt üreten çift amaçlı bir cinsdir. Yün halılarda kullanılır. Karayaka uzun, ince kuyruklu bir cins olarak sınıflandırılmıştır.

Karayaka koyunu: Tokat Erbaa ilçesinin Karayaka kasabasında yetiştirilen özgün bir koyun türü. Kasabanın geçmişinden bu yana yetiştirdiği bir tür olduğu için Karayaka adıyla anılan bu koyun türü et kalitesi bakımından Kıvırcık isimli türden sonra 2. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Pars</span> Kedigiller familyasından bir büyük kedi türü

Pars veya leopar kedigiller (Felidae) familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biridir. Önceleri parsın, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu. Leopar ismi de Latince Leo (aslan) ile panter manasında kullanılan Pard kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. İlk doğa bilimciler leopar ve panterleri renkleriyle değil de panterin daha uzun olan kuyruğunu dikkate alarak kuyruk uzunluklarıyla ayırmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ tapiri</span>

Dağ tapiri, tapirgillerden bir tapir türüdür. Latin Amerika'da yaşayan üç tapir türünden biridir. Tropikal yağmur ormanları dışında yaşayan tek tapir türü olan dağ tapiri aynı zamanda boyut olarak da en küçükleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sığır</span> geviş getirenlerden, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı

Sığır, memeliler (Mammalia) sınıfının, çift toynaklılar (Artiodactyla) takımının, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasından evcil büyükbaş hayvan. Çoğunlukla evcil olan, kaba ve hantal yapılı, kuyrukları püsküllü, boynuzlu büyükbaş hayvanlardır. Mideleri dört gözlüdür ve geviş getirirler. Üst çenelerinde kesici dişleri bulunmaz. Otları alt çenelerinin dişleriyle keserler. Boynuzları daimidir. Kırıldığında bir daha yeniden çıkmaz.

<span class="mw-page-title-main">Sarı gerdanlı serçe</span>

Sarı gerdanlı serçe, serçegiller (Passeridae) familyasından bir serçe türü.

<span class="mw-page-title-main">Okapi</span>

Okapi, zürafagiller (Giraffidae) familyasından geviş getiren bir çift toynaklı türü.

<span class="mw-page-title-main">Turaç</span>

Turaç, dürrâc veya çil kuşu, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<i>Siyah gergedan</i> Afrikaya özgü gergedan türü

Siyah gergedan, Afrika kıtasında yaşayan tek toynaklı takımına mensup büyük bir gergedan türüdür. Birçok alttürü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Opiliones</span>

Otbiçenler veya Otbiçerler, bilimsel adı ile Opiliones, Arachnida sınıfına bağlı bir örümceğimsi takımıdır. 6700'den fazla türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sultan (tavuk)</span>

Sultan, Türkiye kökenli tavuk ırklarından biri. Sultanlar, 1850 yılında Osmanlı Devleti'nden İngiltere'ye gitmiş, buradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Adını Osmanlı sultanlarından almıştır. Nadir bulunan bir ırktır.

<span class="mw-page-title-main">Kara kuğu</span> kuş türü

Kara kuğu ördekgiller familyasından Avustralya'nın güneydoğu ve güneybatı bölgelerinde yaşayan bir kuğu türü. Kara kuğu türünün soyu Yeni Zelanda'da avlanma nedeniyle yok olmuştur ancak tekrar canlandırılmaya çalışılmaktadır. Avustralya içinde iklim koşullarına göre düzensiz göçebe bir yaşama sahiptirler.

<i>Ixobrychus dubius</i> kuş türü

Ixobrychus dubius balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Avustralya ve Yeni Gine'nin güneyinde yaşar. Önceleri küçük balaban ile birlikte sınıflandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sakız koyunu</span>

Sakız koyunu, kökenleri belli olmayan bir yerli koyun türüdür. Yarı yağlı kuyruklu bir cins olarak sınıflandırılır. Sakız koyunu esas olarak süt üretimi için yetiştirilmektedir. Bu cinsin Kıvırcık ile Dağlıç cinslerinin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıktığı yönünde iddialar olmasına rağmen, Yunanistan'ın Sakız adasında ortaya çıktığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de çeşme koyunu olarak da anılır. Bu isim İzmir’in Çeşme ilçesinde koyunların yetiştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, Türkiye’de sakız koyunu yetiştiriciliğinin önemini vurgulayan temalardan biridir. Şenlikte veteriner ve yetiştiricilerden oluşan jüri üyeleri, ırkının özelliklerini en iyi taşıyan sakız koyunu, koçu, dişi toklu ve erkek toklu olmak üzere koyunları çeşitleri kategorilerde ayırarak koyunları ödüllendirmektedir.

Parson Russell Teriyeri, orijinali 18. yüzyıl Foksteriyeri olan küçük beyaz bir teriyer türüdür. Cins bu tarz köpek üretimiyle ilgilenen köpek yetiştiricisi rahip John ''Jack'' Russell'dan sonra isimlendirilmiştir. Jack Russell teriyer cinsinin bir köpek gösterisi çeşidi olarak tanınmıştır. İlk olarak 1990 yılında Birleşik Krallık'ta Jack Russell Terrier olarak tanınmıştır. Amerika'da ilk olarak 1997'de Jack Russell Terrier olarak tanındı. İsim 1999'da Birleşik Krallık'ta bugünkü haliyle değiştirildi ve 2008'de yeni isim tüm uluslararası köpek kulübesi kulüpleri tarafından tanındı.